Sinds Marc van Wonderen bijna drie jaar geleden het stokje van Laurens Mouter overnam bij Teylingen heeft er op de Roodemolen helemaal niemand iets te klagen. Nog nooit speelden de rood-zwarten zo lang achter elkaar in de Tweede Klasse, de selectie laat elk jaar een duidelijke groei zien en dit jaar kan dat zich voor het eerst gaan uitbetalen in een periodetitel. Bestuur blij, spelers blij, trainer blij. Een prachtig moment om afscheid van elkaar te nemen, want Van Wonderen vertrekt aan het eind van dit seizoen bij de Teylingers. Hoe sarcastisch en raar dit misschien in eerste instantie klinkt; het is de realiteit en de uitleg van de oefenmeester is volledig te begrijpen. 

,,Dit voelt voor mij gewoon als mijn derde volledige jaar bij Teylingen. Ook al begon ik in het eerste seizoen pas halverwege, door de intensiteit van het toen vechten tegen degradatie, voelde dat eigenlijk ook al als een heel seizoen. Het is niet dat ik drie seizoenen al ontzettend lang vind, maar mijn hele situatie in z’n geheel bekeken, denk ik zeker dat ik de juiste keuze heb gemaakt”, aldus Van Wonderen.

Als we z’n situatie onder de loep nemen, kunnen we eigenlijk drie dingen splitsen: werk en privé, de selectie en zijn ambitie. Het is het makkelijkst om een beeld te vormen bij de werk- en privésituatie van Van Wonderen: een jong gezin en een jong, groeiend bedrijf. ,,Dat alleen al is heel druk. Ik wil natuurlijk heel veel liefde en aandacht in mijn gezin blijven stoppen en mijn werk op tachtig procent doen, daar houd ik ook niet van.”

,,Dat begon met twee kinderen, die ik dan opving op het AZ-complex”

Het werk dat Van Wonderen doet is bijzonder en het feit dat zijn bedrijf hard groeit, geeft wel aan dat hij op de werkvloer minstens net zo passievol is als op het voetbalveld. ,,Ik begeleid kinderen met een handicap of een gedragsstoornis. Dat begon met twee kinderen, die ik dan opving op het AZ-complex. Inmiddels is dat gegroeid en gaan we de derde locatie beginnen. Het stadion van Volendam was de tweede plek waar we zijn gestart en straks zitten we ook op het circuit van Zandvoort. Het is gaaf en ik haal er inderdaad ontzettend veel voldoening uit.”

Stabiel
Ook geven de voetballende Teylingers hem natuurlijk energie. Door de positieve ontwikkeling die Teylingen onder de van Alkmaarsche Boys overgekomen oefenmeester maakte, is de club nu een stabiele tweedeklasser. Van Wonderen kwam richting de Bollenstreek of zoals hij zelf zegt ‘West 2’ om zich door te ontwikkelen en te laten zien wat hij in huis had. De stevige basis die er bij Teylingen inmiddels ligt, is wat dat betreft zeker een visitekaartje voor de trainer.

,,Het is heel erg leuk om complimenten over je werk te krijgen”

,,Het is heel erg leuk om complimenten over je werk te krijgen en daarom is het denk ik ook goed dat ik nu door de voordeur vertrek. Niet dat ik  het bij Teylingen volgend seizoen zie instorten, maar ik denk dat we het maximale uit elkaar hebben gehaald. Er hangt nu een fantastische sfeer, met heel veel begrip en acceptatie naar elkaar. Dat werkt zo echt uitstekend”, aldus Van Wonderen.

Dat begrip en die acceptatie naar elkaar kwamen dit seizoen vooral van pas in het weekend dat Teylingen voor het eerst een periodetitel kon pakken in de Tweede Klasse. ,,Toen in dat inhaalweekend tegen ROAC waren er inderdaad zes man een weekendje weg. Zelf ben ik loei en loei fanatiek als het op zoiets aankomt hoor, dus ik baalde er enorm van dat ze er niet waren. Het feit dat die gasten iets plannen in een van de weinige weekenden dat ze vrij zijn, dat is wel te begrijpen. Of ik zelf ook gegaan was, dat is een tweede”, is de trainer eerlijk.

,,Dat is een soort godsgeschenk”

Bij ROAC wist Teylingen de kans om de periode te pakken toen niet te verzilveren (1-1), maar omdat ook Foreholte de week daarna faalde tegen RVC’33 (4-0 verlies), hebben de Teylingers zondag weer kans om de periodetitel te pakken bij ROAC. Dan komt Stompwijk’92 op bezoek in Oud Ade en als de bezoekers winnen, pakken zij de periode. Als Stompwijk punten morst dan is Teylingen alsnog kampioen van het tweede tijdvak. ,,Dat is een soort godsgeschenk, haha. We gaan wel een bijzonder weekend tegemoet. Natuurlijk is de feestbus naar ROAC al geregeld. Het zou geweldig zijn als we daar alsnog een feestje kunnen bouwen”, is Van Wonderen enthousiast.

Het binnenhalen van een ‘prijs’ zou samen met de stabiliteit van de selectie en de mooie transfers van Jaap Zwetsloot (FC Lisse) en Tarek Kharboutli (DSOV) een kroon op zijn werk in Teylingen zijn. ,,En ook als we hem niet winnen, ga ik met een voldaan gevoel weg. Teylingen is fantastisch voor me geweest”, aldus de oefenmeester.

Toekomst
Wat Van Wonderen volgend seizoen doet, ligt nog een beetje in het ongewisse. De trainer heeft de ambitie om zijn UEFA A te halen en een nieuwe club staat in eerste instantie niet op de planning. ,,Maar mocht er iets komen, dan overweeg ik het altijd. Ik blijf een voetbaldier en ik sta heel graag op het veld. Al moet ik dan eerst met het thuisfront alles op een rijtje zetten, want volgend jaar wordt druk en zoals ik al zei: ik houd niet van dingen op tachtig procent doen.”

Lees ook: Van der Nagel (Valken’68): van sluitpost naar keeperstrainer’

POPULAIRE BERICHTEN