Voor Teylingen staat er zondag tijdens de laatste speeldag nog het nodige op het spel. De formatie uit Sassenheim heeft nog een minieme kans om zich veilig te spelen. Maar dan is het wel afhankelijk van de concurrentie. Zelf moet het sowieso winnen van DOSR, dat al zeker is van nacompetitie tegen degradatie. Lukt het de promovendus om de laatste ontsnappingsroute te vinden?

,,M’n dochter kwam maandag om half vijf ’s nachts voor een schone luier en toen kon ik daarna niet meer slapen. Zo ben ik er mee bezig”, zegt Teylingen-coach Marc van Wonderen. ,,Ik geloof er nog wel in. PSV dacht in 2007 ook niet meer dat ze kampioen gingen worden met Ajax en AZ nog boven hen. En DONK kan gewoon bij RKDEO winnen. Is die kans groot? Nee. Je moet ook realistisch blijven. Normaal gesproken gaan wij nacompetitie spelen.”

Teylingen dacht een aantal weken geleden zichzelf veilig te hebben gespeeld, maar in de Tweede Klasse C zijn er de laatste tijd weinig logische uitslagen te zien en dat heeft z’n effect op de stand.  ,,We dachten een paar weken geleden een klein gaatje te hebben geslagen, maar dat was niet zo. Al drie weken op rij winnen alle concurrenten van ploegen die veelal boven hen staan. De nummers 8, 9, 10 en 11 staan op drie punten. Dat is zelden vertoond, denk ik.”

,,Wij hebben de eerste seizoenshelft schromelijk geleden aan zelfoverschatting.”

Door een slechter doelsaldo kan Teylingen alleen nog RKDEO voorbij. Of er moet met 7-0 worden gewonnen. Van Wonderen gelooft zondag wel in een goed resultaat. Ook omdat de tegenstander niets meer kan winnen en verliezen. ,,Spelers die pijntjes hebben of op scherp staan, zal DOSR niet opstellen met het oog op de nacompetitie. Aan de andere kant: zij willen ook met een goed gevoel naar volgende week toewerken. En ze hebben twee keer op rij gewonnen. Toch schat ik ons, ook omdat wij moeten, iets hoger in.”

Realistisch
DOSR is de ploeg van Noordwijkerhouter Thomas Duivenvoorden. De ploeg die twee jaar geleden promoveerde en vorig jaar knap vierde werd en zelfs nacompetitie om promotie haalde, bevindt zich nu in een totaal andere situatie. De formatie uit Roelofarendsveen weet al dat het moet strijden voor lijfsbehoud. ,,Wij hebben de eerste seizoenshelft schromelijk geleden aan zelfoverschatting en daarna raakten vier van mijn beste spelers zwaar geblesseerd. Dat is teveel van het goede. Als wij ons handhaven hebben wij het goed gedaan.”

Thomas Duivenvoorden bij zijn aanstelling als coach van DOSR

Gaat Duivenvoorden het Teylingen nog echt moeilijk maken in de jacht op de drie punten? ,,Wij zullen spelen naar onze mogelijkheden. Spelers die pijntjes hebben, zal ik voorzichtig mee zijn. En wij hebben ook jongens op scherp staan, maar ik denk ik ze niet allemaal ga sparen. Wij hebben twee keer gewonnen op rij, dat wil je niet zomaar doorbreken. Ik dat deze week ook nog met de groep bespreken.”

,,Mochten wij winnen, gaan we over Teylingen heen. Dan word je elfde en speel je tegen de periodekampioen van 3A. Anders tref je een ploeg uit het Haagse. Die ploegen ken ik helemaal niet. Maar daar ga ik mij vanaf maandag mee bezighouden. Wij willen gewoon een zo goed mogelijke wedstrijd spelen.”

Supporters
Van Wonderen nam na de winterstop het stokje over van Laurens Mouter, maar is er niet helemaal in geslaagd een ommekeer te weeg te brengen. ,,We staan na 26 duels wel waar we horen te staan. Daar geloof ik ook in. Het is iets lastiger voor mij want ik ben later ingestroomd. Maar we hebben te veel goals in blessuretijd tegen gekregen. En in het begin was het vaker een kwestie van de strijd aangaan en de mouwtjes opstropen. Dat hebben we de laatste tijd gelukkig wel gedaan. Dat was niet iets structureels. De laatste tijd staat het goed, maar het zit niet altijd mee.”

Duivenvoorden gelooft niet dat Teylingen het nog gaat redden. ,,Eerlijk gezegd denk ik dat RKDEO wel een puntje pakt. Maar ze moeten er wel vol voor gaan, ook al is de kans nog zo klein. Ik zou er vanaf het begin vol opklappen en als bij rust blijkt dat RKDEO wel met 2-0 voorstaat, zou ik al wat gaan sparen voor de nacompetitie”, geeft hij wat extra advies aan zijn collega.

,,We moeten door en ik vind als je reëel kijkt, dat wij niet bij die onderste vier thuishoren.”

,,Wij willen vooral onze fans, en dat zijn de beste uit de hele klasse met standaard zo’n 250 man langs de lijn, een goed gevoel geven”, complimenteert Duivenvoorden de supportersschare van zijn vereniging. Die hebben we in het restant hard nodig. Vaak nemen wij uit meer mensen mee dan er bij de thuisploeg langs de lijn staan.”

Gaat Van Wonderen daar van te voren ook al rekening mee houden? ,,Robin van der Krogt is volgens mijn informatie geschorst. En er staat een aantal jongens op scherp. Dat zullen we deze week bespreken hoe we dat gaan aanpakken. Daar ben ik nog niet over uit.”

Spanning
En dan volgt om zondagmiddag 16.00 uur misschien toch dat vermaledijde bericht dat er nog een aantal extra wedstrijden op de rol staan. ,,De nacompetitie brengt ook weer andere spanning met zich mee. Negatieve spanning omdat je je moet handhaven. Maar het is even niet anders. We moeten door en ik vind als je reëel kijkt, dat wij niet bij die onderste vier thuishoren. Maar daar heb je niets meer aan als je eenmaal voor lijfsbehoud moet vechten”, sluit Van Wonderen af.

Foto: Peer Compeer


REACTIES OP DIT ARTIKEL

BEDRIJF VAN DE MAAND

Programma & Uitslagen

Za. 7 dec.
Excelsior'31 2-2FC Lisse
Ter Leede 4-3VVOG
SC Feyenoord 3-0FC Rijnvogels
SVC'083-2Kagia
Valken'68 3-1DoCoS
VVSB (zat.) 1-1Be Fair
Roodenburg 0-4Warmunda
IJsselmeervogels 4-2Noordwijk
Quick Boys 1-1Excelsior Maassluis
Rijnsburgse Boys 1-0TEC
Sparta Nijkerk 3-1VVSB
Van Nispen (zat.) 1-2Westlandia
Koninklijke HFC 1-1Katwijk
SV Hillegom 5-1Teylingen
Zo. 8 dec.
SJC0-3RKAVV
Foreholte2-1Concordia
Zwanenburg 3-1Van Nispen (zon.)