Maik van Zanten is voorlopig gestopt met voetbal. De vleugelaanvaller van Noordwijk wil zichzelf de tijd gunnen om volledig te herstellen en voorgoed af te rekenen met een hoofdpijndossier: zijn waslijst aan blessures. Een datum voor zijn rentree op de velden heeft hij bewust niet in zijn hoofd. ,,Nee, want dan ga ik weer ergens naar toeleven. Ik wil nu eens goed revalideren in plaats van dat halfbakken.”

,,Ik heb een aantal weken heel gefrustreerd rondgelopen en was eigenlijk van plan om helemaal te stoppen”, vertelt Van Zanten. ,,Gelukkig is dat uit mijn hoofd gepraat door mensen die dichtbij mij staan en weten hoe belangrijk voetbal voor me is. Dogan Corneille en Leonard van Utrecht onder meer. Het spelletje is veel te mooi om gedag te zeggen. Dit is een tijdelijke stop.”

Regime
Van Zanten benadrukt dat het een proces van de lange adem gaat worden. ,,Ik weet hoe ik ben. Als ik het niet op deze manier zou doen, dan wil ik over drie of vier weken weer op het veld staan en krijg ik geheid weer de ene na de andere blessure. Ik gun mezelf de tijd. Niets moet. Als ik me aan het regime van de fysio hou, gaat het me zeker lukken om goed terug te komen. Ik moet alleen wel naar hem luisteren, en niet eigenwijs doen.”

,,Ik heb er echt zin in. Dat klinkt gek, omdat ik wéér geblesseerd ben. Maar ik heb zin om me hier volle bak in te storten.”

De 29-jarige Van Zanten sukkelt al zo’n acht jaar met blessureleed. Hij is nooit helemaal goed hersteld van zijn eerste kruisbandblessure. ,,Ik zit nu twee jaar bij deze fysio. Hij heeft gezegd: ‘als ik jou bij de eerste kruisbandblessure had geholpen, had het misschien allemaal anders geweest’. Achteraf is het een koe in de kont kijken, maar feit is dat ik de afgelopen acht jaar niet normaal heb kunnen voetballen. Mijn linkerbeen heeft veel minder spierkracht en kwaliteit dan mijn rechter. Daardoor kom ik steeds in het verval.”

‘Strontziek’
Hij is misschien wel de voetballer uit de streek met het meest uitgebreide medische bulletin. ,,Wat niet”, reageert Van Zanten grijnzend op de vraag wat hij allemaal voor zijn kiezen heeft gehad. Momenteel kampt hij met liesklachten, en begint ook een pees in zijn buikspier op te spelen.

,,Ik doe er nu een beetje lachend over, maar ik ben er echt strontziek van geweest”, vertelt Van Zanten, die het inmiddels weer ziet zitten. ,,Ik heb er echt zin in. Dat klinkt gek, omdat ik wéér geblesseerd ben. Maar ik heb zin om me hier volle bak in te storten. We gaan zorgen dat mijn linkerbeen sterk genoeg wordt, zodat ik straks weer normaal kan voetballen.”

Foto: Ron van der Linden


REACTIES OP DIT ARTIKEL

BEDRIJF VAN DE MAAND

Programma & Uitslagen

Di. 12 nov.
Districtsbeker
SJC2-4SVC '08
Oefenwedstrijd
Katwijk6-4FC Lisse
Warmunda 3-0Ter Leede 2
Do. 14 nov.
Oefenwedstrijd
Ter Leede2-2SJC
Za. 16 nov.
Noordwijk2-0HHC Hardenberg
FC Lisse4-2SteDoCo
Sporting Leiden3-3VVSB (zat.)
ASWH0-1Quick Boys
Warmunda4-7Hazerswoude Boys
Katwijk2-0De Treffers
Koninklijke HFC2-1Rijnsburgse Boys
VVSB0-2GOES
Districtsbeker
FC Rijnvogels4-1Roda '76
Brielle1-0Kagia
Zo. 17 nov.
ASC14.00Foreholte
Van Nispen (zon.)14.00Spaarnwoude