"banner

Na elf jaar trouw te zijn geweest aan vv Noordwijk – met tussendoor een jaartje FC Lisse – zit het erop voor Maik van Zanten. Wie de naam van de aanvaller noemt, denkt gelijk aan een aantal dingen: zijn beginjaren op de Duinwetering, zijn goal tegen Quick Boys en de vele blessures die de afgelopen seizoenen zijn sportieve carrière teisterden. Daarom is het na een lange periode tijd voor iets anders voor de 31-jarige aanvaller. Hij wil zijn voetbalcarrière op een waardige manier afsluiten en niet in de vergetelheid raken. Mede om die reden verkast hij naar sv Hillegom waar hij thuiskomt en zich nog één keer aan de Bollenstreek wil tonen. 

Tegelijkertijd is de Hillegommer realistisch. Wanneer hij terugkijkt op zijn lange dienstverband bij Noordwijk, komen er vooral eerlijke teksten naar boven. Dat hij bijvoorbeeld de afgelopen twee seizoenen niet in de plannen van trainer Kees Zethof voorkwam, is volgens hem meer dan terecht. Eigenlijk kunnen we het ons niet meer voorstellen: een voetballer die ‘gewoon’ eerlijk zegt wat hij vindt en denkt.

Eerlijkheid is dan ook iets wat hem aanspreekt en waarom hij in het verleden een goede band had met trainers als Dogan Corneille en Robbert de Ruiter. Allebei waren ze oprecht naar hem en was hij welgemeend naar hen toe. Dezelfde relatie onderhoudt hij met zijn huidige oefenmeester, Zethof. ,,Kees heeft eerlijk tegen mij gezegd dat ik fit moest worden en dat de concurrentie beter was. Ik waardeer zijn eerlijkheid en daarom vind ik hem ook een top vent.”

,,Ik kon bijvoorbeeld onder andere naar Valken’68, maar daar had ik geen zin in.”

In de elf seizoenen dat Van Zanten actief was bij Noordwijk had hij het naar zijn zin, maar speelde hij aan de andere kant niet veel. Wat was dan hetgeen waarom hij zo lang bleef hangen op de club? ,,Ik zat goed op mijn plek”, is hij gauw duidelijk. ,,Er lopen aardige mensen rond op de club en ik had het er naar mijn zin. Vandaar eigenlijk.”

Terugkeer op het oude nest
De dertiger vertrekt naar Hillegom om terug te keren op het oude nest. Zelf speelde hij nooit voor de ‘SV’, maar wel voor vv Hillegom. ,,Ik doe het vooral voor mijn vader”, erkent hij. ,,Dat is echt een ‘Hillegom-man’ puur sang. Daarnaast is het ook wel eens lekker dat je binnen vijf minuten op de club bent.”

Lang hoefde de voorhoedespeler dan ook niet na te denken om zijn definitieve beslissing te maken. Dat hij zich sowieso nog één keer wilde tonen aan de hele streek, was duidelijk voor hem. ,,Ik heb het ook nog steeds prima naar mijn zin bij Noordwijk, maar ik wilde niet in het tweede elftal in de vergetelheid eindigen. Dan had ik net zo goed kunnen blijven.”

,,Toen Hillegom belde, ben ik op gesprek geweest en was ik er na vijf minuten uit. Er waren nog wel wat meer aanbiedingen, hoor. Ik kon bijvoorbeeld onder andere naar Valken’68, maar daar had ik geen zin in. Ik speelde al langer met het idee om een keer ‘thuis te komen’ bij mijn oude club.”

Geen illusies
Illusies over een mooi afscheid waarin hij nog in het eerste elftal van de club komt, maakt hij zich niet. ,,De jongens uit ‘één’ doen het waanzinnig goed dit seizoen en dan moet je ook wel realistisch zijn. Sabir Achefay en Denzel James spelen al het hele seizoen goed op de zijkanten en ook Nick van Staveren maakt een goede ontwikkeling door.”

Daarom is het volgens de aanvaller niet ‘logisch’ als hij dit seizoen nog in actie komt voor de formatie van Zethof. Daarnaast maakte hij in het verleden al de nodige mooie herinneringen mee en die koestert hij tot de dag van vandaag.

,,Ik kan me nog herinneren dat wij met Noordwijk tegen Ajax speelden. Toen stond ik ineens tegenover Luis Suárez. Eigenlijk best bizar als je erover nadenkt dat hij nu de spits van FC Barcelona is. Ook oefenden we een keertje tegen het Zenit St. Petersburg van Dick Advocaat met Andrei Arshavin en al die grote namen. Dat jaar wonnen zij ook de UEFA Cup. Dat zijn wel dingen die je bij blijven als speler.”

Fysieke gesteldheid
Blessures en Van Zanten gingen de afgelopen jaren hand in hand. Nooit heeft hij echt laten zien tot wat hij in staat was. Vaak genoeg kreeg hij daarom ook de opmerking of hij met zijn fysieke gesteldheid het niveau wel aankon. ,,Dat heb ik de afgelopen jaren vaker gehoord. Meestal vroegen mensen ook aan me: ‘ben je fit’? In plaats van: ‘hoeveel heb je gespeeld’? Van dat etiket kom ik waarschijnlijk nooit meer af, maar dat heeft ook zijn redenen gehad.”

De aanvaller scheurde namelijk op zijn 21ste zijn kruisband af en moest geopereerd worden. ,,Die operatie was niet goed verlopen en na een paar kijkoperaties kwamen we daar pas achter. Ik kan me nog een wedstrijd herinneren tegen Excelsior Maassluis dat het noodlot weer toesloeg. Dat was die kampioenswedstrijd die we verloren.”

,,Mijn rendement is nog goed en ik moet zeggen dat die snelheid er ook nog een beetje zit.”

,,Ook toen werd door de arts bevestigd dat de eerste operatie niet goed was gegaan, waardoor ik constant pijntjes kreeg en vaak geblesseerd raakte. Ik denk dat mijn lichaam het niveau wel aankon, maar dat die operatie ervoor zorgde dat het anders liep.”

Toch rest de vraag: wat is er nog over van de oude Maik van Zanten? ,,Axel Wendt zei dat laatst wel treffend. Ik scoor in het tweede bijna elke wedstrijd en geef een assist. Mijn rendement is nog goed en ik moet zeggen dat die snelheid er ook nog een beetje zit. Het is niet meer zoals vroeger, maar dat komt door de leeftijd en de jaren blessureleed. Weet je, ik wil volgend jaar gewoon lekker voetballen en we zien het dan wel.”

Foto’s: Orange Pictures

Lees ook:Icoon De Groot zwaait af: ,,Ik wil niet op mijn achtendertigste op de bank belanden”


REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Din. 15 okt.
Oefenwedstrijden
FC Lisse 1-1Quick Boys
Don. 17 okt.
VVSB1-0RKVV DEM
Zat. 19 okt.
Docos 14.30Kagia
Van Nispen (zat.) 14.30Soccer Boys
Valken'68 14.30RCL
VVSB (zat.) 14.30 FC VVC
FC Boshuizen 14.30Warmunda
Zon. 13 okt.
SDO14.00SJC
Forholte 14.00VV Wilhelmus
Hillegom 14.00HMSH
Teylingen 14.00HVV
VVH/Velserbroek 14.00Van Nispen (zon.)