Iedere maandag blikken we in de ‘Analyse van Willem’ terug op het afgelopen voetbalweekeinde. Dat doen we met niemand minder dan Willem van Zuilen, al jaren het gezicht en de stem van het amateurvoetbal. 

Willem, heb je zaterdag ook zo genoten op de Kooltuin?

,,Ja, ik heb heel erg genoten. Ik was er vroeg, al om 12 uur, omdat we nog nooit een wedstrijd bij Rijnvogels hadden gedaan en ik de verbinding wilde testen. Alles was echt top geregeld. Piet van Kampen sprak zelfs van een evenement. Het enige wat ze vergeten waren, waren plekken voor de pers. Ook hoorde ik dat het bier al om 19.00 uur op was. Maar verder was het top georganiseerd.”

,,Het was een prachtige entourage. Drieduizend man was ook zat, het hadden er niet meer moeten zijn. Ik vond de sfeer ook anders dan bij Quick Boys – Katwijk of Quick Boys – Rijnsburgse Boys. Gemoedelijker. Dat komt omdat ze bij Quick Boys Rijnvogels, denk ik, toch nog als het kleine broertje zien. De mensen van Quick Boys vonden het jammer dat ze niet hadden gewonnen, maar ze gunden Rijnvogels het ook wel. Bovendien vond ik het mooi dat er bij de wissel Hendrik van Beelen voor Sander van der Horst applaus voor beiden klonk.”

En hoe was de wedstrijd?

,,Leuk om naar te kijken, maar niet hoogstaand. De spanning vergoedde veel. Ik vond Quick Boys goed begonnen, maar na de 0-1 vielen ze terug. Rijnvogels nam daarna de overhand, maar de 2-2 kwam te snel. Het laatste kwartier was voor Quick Boys. Ik vond het inbrengen van Den Hartog en Verplancke goed uitpakken, daarna qing Quick Boys beter spelen.”

Den Hartog viel als rechtsbuiten sterk in. Opvallend was dat Jaap van Duijn ondanks zijn mindere wedstrijd mocht blijven staan?

,,Ik vond Den Hartog goed invallen. Al was-ie tegen Noordwijk, toen-ie in de basis begon, nog beter. Er gaat veel dreiging van hem uit. En over Jaap: de mensen gaan nu opeens alles van hem verwachten. Vergeet niet dat de assist voor de 2-2 wel precies op maat van zijn voet kwam. Dat-ie niet goed in de wedstrijd zat, was ook de verdienste van Joey Zandbergen.”

,,Al met al was het een terechte uitslag, waar iedereen mee kon leven. Het was een mooie middag, waarin geen enkele wanklank heeft geklonken en geen rottigheid is geweest.”

Hopelijk is dat op 1 november weer zo bij die andere Katwijkse derby

,,Ik hoop het. Kijk het hoeft ook niet. Het is ook jaren, waarschijnlijk door de vele maatregelen, goed gegaan. Daarbij zitten bij beide suppoostgroepen echte vakmensen. Ik ken Jos Heinen en Peter Hoek allebei en die hebben het echt wel in de smiezen.”

Over Katwijk gesproken: het gaat ze op de Krom voor de wind

,,Dat gaat heel goed, maar vergeet niet dat we pas vijf wedstrijden onderweg zijn. Er kan nog van alles gebeuren. Maar er loopt natuurlijk veel kwaliteit. Ik was vroeg bij Rijnvogels en zag daardoor het einde van de wedstrijd van het tweede tegen Katwijk 2. Als jongens als Jos Jansen, Marc Langeveld en Danny Guijt daar lopen, zegt dat wel wat.”

Het is toch triest dat een speler als Guijt na zo’n mooie loopbaan in zijn nadagen in het tweede loopt te ballen?

,,Hij heeft een helft gespeeld en is daarna ook nog bij 1 ingevallen. Natuurlijk gun je dat zo’n speler niet. Maar de trainer is er blanco ingestapt en niemand heeft krediet bij hem. Dat is na vorig seizoen, denk ik, een goede zaak.”

Wat is je in de Topklasse opgevallen?

,,Rijnsburgse Boys wint met 1-0 bij Sparta Nijkerk, een goed resultaat. Lisse verliest van GVVV. Dat kan gebeuren. Ik heb de beelden gezien. Lisse kreeg niet heel veel kansen. De cijfers zijn hard. Maar als je 0-2 achter staat en je probeert wat te forceren, is het risico dat je nog meer goals tegen krijgt. Zaterdag moeten ze naar Spakenburg, dat ook niet heel best draait. Ik denk wel dat Lisse het lek boven kan krijgen. Ze hebben een goed elftal en een goede trainer. En het zegt allemaal nog niet zoveel op dit moment. Ik kan me nog wel een seizoen herinneren, waarin Ter Leede de eerste vijf wedstrijden won en uiteindelijk P/D moest spelen.”

Zondag heb je zelfs twee wedstrijden bezocht. Dat zien we graag!

,,Ik was vroeg klaar en heb toen op de site gekeken welke leuke potjes er waren. Ik heb nog even getwijfeld over de Leidse derby Rijnland – Leidsche Boys, maar uiteindelijk ben ik een helft naar Foreholte en helftje naar SJC geweest.”

Nou, vertel! Hoe was het?

,,Ik heb even bijgepraat met Mark Moen en Marcel Ijzendoorn, die ik beiden nog ken van Scheveningen. Het viel me op dat IJzendoorn erg veel aan het coachen was, zat geen moment rustig op zijn stoel. Het viel op dat hij dingen riep die de spelers eigenlijk zouden moeten weten, zoals kort dekken etc. Maar vooral Foreholte viel me niet tegen. Ik ben in de rust weggegaan, dus helaas heb ik die wereldgoal niet gezien.”

,,Toen ik bij SJC aankwam, stond het daar al 0-2. SDO was ook in de tweede helft heel effectief. Nu viel mij het gemopper in het veld op. Vooral de keeper werd een aantal keer erg boos. Ik snap zijn frustratie over de stand, maar het is geen goede zaak. Ik heb de eerste helft niet gezien, maar op basis van de tweede helft had hij geen recht van spreken. Het was niet zo dat hij wereldreddingen maakte.”

Hoe vond je sfeer en de publieke belangstelling bij beide clubs?

,,Bij SJC was het wel iets drukker. De mensen zullen nu wel weer boos worden, maar ik blijf erbij dat het zondagvoetbal geen toekomst heeft. Ik denk dat er over tien jaar alleen nog maar recreatief op zondag wordt gevoetbald. Bij Foreholte zat er met de familie van de pupil van de week en die van de spelers misschien honderd man.”

,,Ik heb de hele tweede helft bij SJC met mensen van UVS gestaan. Ik ben echt vaak bij UVS geweest. En de laatste jaren mocht je blij zijn als er 50 man zat. Nu zijn ze naar de zaterdag overgestapt, spelen ze op een veel lager niveau en zitten er plots 350.”


REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Di. 13 aug.
Oefenduels
Koninklijke HFC3-4Ter Leede
FC Lisse0-1Katwijk
FC 's-Gravenzande0-3Rijnsburgse Boys
Noordwijk0-1VVSB
Quick Boys1-2Jong ADO Den Haag
Foreholteafg.Warmunda
Do. 15 aug.
Oefenduels
Quick Boys6-1TAC'90
Za. 17 aug.
KNVB-beker
VVSB2-4Harkemase Boys
FC Lisse1-2Ajax (ama.)
Ter Leede1-4Fortuna Wormerveer
FC Rijnvogels0-4O.S.S.'20
Oefenduels
Koninklijke HFC2-2Rijnsburgse Boys
Noordwijk4-0OJC Rosmalen
SJC5-0DTS Ede
Zandvoort4-0Valken '68
Hillegom2-1Van Nispen (zat.)
VVSB (zat.)2-2VVC
Katwijk4-0Velsen
Zo. 18 aug.
Oefenduel
ASC3-3Foreholte
Hillegom0-3DEM
VVH/Velserbroek3-2Van Nispen (zon.)