Iedere maandag blikken we in de ‘Analyse van Willem’ terug op het afgelopen voetbalweekeinde. Dat doen we met niemand minder dan Willem van Zuilen, al jaren het gezicht en de stem van het amateurvoetbal. 

Willem, zaterdag was je op de Middelmors. Wat is jou opgevallen?

,,Het voetbal was niet best. Kijk van IJsselmeervogels kun je verliezen, alleen de manier waarop is slecht. Oosterlee was terecht boos. Rijnsburgse Boys had een punt moeten koesteren. Na de 1-1 zat er gewoon niet meer in. IJsselmeervogels deed het ook voor een punt, die gingen niet massaal met z’n allen voor de bal lopen. Dat Rijnsburgse Boys blind naar voren rent en daardoor die 1-2 nog om z’n oren krijgt, is erg onvolwassen. Al was de eerste pass, waaruit Burgerhout vrij werd gezet, wel buitenspel.”

,,Ik heb er goed over nagedacht en mijn conclusie is dat Rijnsburgse Boys een leider mist. Ik vraag me ook af of er wel hiërarchie in de groep is. Ze hebben niet een type Wim Driebergen of Dick Heemskerk of recentelijk Kevin Winter, die in het veld dingen regelt. Een verlengstuk van de trainer.”

Mark van den Boogaart draagt momenteel de aanvoerdersband, maar is volgens jou ook geen leider?

,,In zijn manier van spelen wel, hij gaat voorop in de strijd. Maar er is meer nodig om een leider te zijn. Dat moet je afdwingen, ook in de kleedkamer en op sociaal gebied. Bart en Danny zijn er nu niet bij, maar zijn ook geen schreeuwerds.”

Hoe erg worden zij gemist, Danny van der Vijver en Bart Freke?

,,Bart op zijn juiste positie, achterin als vrije man en niet op het middenveld, en een goede Danny scheelt wel enorm. Danny is geopereerd en Bart weer begonnen met trainen. Maar ik weet niet wanneer die jongens weer fit zijn. Daarbij is er ook een groot verschil tussen fit zijn en je niveau halen.”

Nog even over het spel. Rijnsburgse Boys speelde vooral lange ballen richting Ignacio, die het vervolgens maar moest zien te rooien. Wat vond je daarvan?

,,Raily Ignacio had het gewoon niet. Hij hield continu twee of drie man bezig, maar was niet in vorm. Op dat opstootje in het begin na, hebben we hem nauwelijks gezien. Overigens reageerden die spelers van IJsselmeervogels erg overdreven, want er gebeurde nauwelijks iets. Ik heb bij vlagen ook wel best aardige dingen gezien. Een goede Van Eeuwijk bijvoorbeeld. Hij werd waarschijnlijk gewisseld vanwege een pijntje, maar een goede Van Eeuwijk zou ik altijd laten staan. Die kan opeens een bevlieging krijgen.”

Heb je ook lichtpuntjes gezien?

,,Katwijk is een punt uitgelopen op de concurrentie. Verder maak ik een diepe buiging voor FC Rijnvogels. Ik vind het erg knap hoe ze gestart zijn en hoe ze gewoon weer met 3-0 winnen bij Kloetinge. En Ter Leede dat uithaalt tegen SHO. Knap hoor.”

Quick Boys maakte een slechte beurt tegen ASWH.

,,ASWH is ook gewoon een goede ploeg, maar ik heb gelezen dat het niet best was en ze uitgefloten werden. Als Quick Boys verliest, dan verliest de hele club. Dus ook de materiaalman en de trainer van de B2.”

Quick Boys dreigt nu alweer achterop te geraken. Vorig seizoen riep jij nog dat ze fluitend kampioen zouden worden.

,,Dat was wel voordat de competitie-indeling bekend werd. De Hoofdklasse B is een stuk beter en zwaarder dan de Hoofdklasse A van vorig seizoen. Quick Boys staat nu zes punten achter, maar er zijn nog ook maar zes wedstrijden gespeeld. We zitten nog vroeg in het seizoen. Ik ben wel benieuwd hoe Katwijk straks met zijn eerste echte tegenslag omgaat. En dan bedoel ik niet een gelijkspel bij RVVH, want dan kan gebeuren, maar vooral als ze een keer verliezen. En hoe gaat Schreuder de spelers tevreden houden die nu in het tweede spelen, maar straks nodig zijn als er blessures en schorsingen komen?”

Je heb op deze plek meermaals je waardering voor Ted Verdonkschot uitgesproken. Is hij de juiste man op de juiste plaats?

,,Ted heeft het overal laten zien. Hij heeft HHC Hardenberg naar de Topklasse gebracht en is met Rijnsburgse Boys een paar keer kampioen geworden. Ik heb vertrouwen in de trainer Ted Verdonkschot, maar hij moet kunnen werken zoals hij wil. Ik heb wel het idee dat de druk bij Quick Boys iets minder is geworden. Ze hebben de selectie om mee te doen om de titel, maar je hebt ook een beetje geluk nodig.”

Ted moet kunnen werken zoals hij wil, zeg je. In welk perspectief moeten we de komst van Gert Aandewiel daarin plaatsen?

,,De komst van Gert is vooral voor de lange termijn, als cultuurbewaker. Daarnaast is Piet van Duijn vertrokken als hoofd opleidingen. Ik heb begrepen dat Gert zich daar ook mee bezig gaat houden. Ik denk niet dat Ted Gert als bedreiging hoeft te zien. Maar het blijft voetbal. Als Ted tot de winterstop geen wedstrijd meer wint, kan zijn positie onder druk komen. Dat zie ik echter niet gebeuren.”

Lisse kreeg voor de tweede week op rij een tik te verduren.

,,Net als Rijnsburgse Boys heeft Lisse het momenteel even niet. Ik heb de wedstrijd niet gezien en er ook weinig van gehoord, maar uit bij Spakenburg zullen niet veel ploegen winnen. Over Lisse maak ik me nog geen zorgen. De club heeft de laatste jaren vaker in een dip gezeten en is er steeds uitgekomen.”

Zondag was je bij de kraker in 3A: SV Hillegom – Teylingen. Vermaakt?

,,Ja, Hillegom heeft een schitterend complex. Het was druk. Er waren zo’n 700 of 800 supporters. Toen de wedstrijd al was begonnen, stonden er nog mensen voor het loket om een ticket te kopen.”

,,Een aantal spelers viel mij op. Ik vond Aiden Ryan erg goed spelen, een prima voetballer. Qua postuur oogt hij als een B-junior, maar zijn spel beviel me wel. Daarnaast vond ik de keeper van Teylingen (Wessel Zonjee) goed spelen. Het was jammer dat hij een ongelukkige rol speelde bij de 2-1, waarbij hij een voorzet niet goed onder controle kreeg. Het was een leuke wedstrijd, waarbij Hillegom verdiend heeft gewonnen. Jeroen Dedel scoorde met een geweldige vrije trap de 1-1.”

Normaliter zie je wedstrijden uit hogere klasses. Hoe heb je niveauverschil ervaren?

,,Het was een derby, met een leuke sfeer. Het enige verschil met de wedstrijden die ik normaliter zie is dat het tempo lager ligt. Ook is het kwalitatief minder. Maar ik heb een leuke wedstrijd gezien met Hillegom uiteindelijk als terechte winnaar.”


REACTIES OP DIT ARTIKEL

BEDRIJF VAN DE MAAND

Programma & Uitslagen

Za. 7 dec.
Excelsior'31 14.30FC Lisse
Ter Leede 14.30VVOG
SC Feyenoord 14.30FC Rijnvogels
SVC'0814.30Kagia
Valken'68 14.30DoCoS
VVSB (zat.) 14.30Be Fair
Roodenburg 14.30Warmunda
IJsselmeervogels 15.00Noordwijk
Quick Boys 15.00Excelsior Maassluis
Rijnsburgse Boys 15.00TEC
Sparta Nijkerk 15.00VVSB
Van Nispen (zat.) 15.00Westlandia
Koninklijke HFC 15.30Katwijk
SV Hillegom 18.00Teylingen
Zo. 8 dec.
SJC14.00RKAVV
Foreholte14.00Concordia
Zwanenburg 14.00Van Nispen (zon.)