Iedere maandag blikken we in de ‘Analyse van Willem’ terug op het afgelopen voetbalweekeinde. Dat doen we met niemand minder dan Willem van Zuilen, al jaren het gezicht en de stem van het amateurvoetbal. 

Willem, hoe was je weekend zonder competitievoetbal?

,,Ik heb met veel plezier een radioprogramma gepresenteerd. Dat was leuk. Het is me ook duidelijk geworden dat de Districtsbeker helemaal niemand interesseert. Clubs vinden het totaal onbelangrijk en zien het als veredelde oefenwedstrijden. Het is een noodzakelijk kwaad. De KNVB moet er echt iets aan doen. Het is nu een grote puinhoop. Ik heb begrepen dat Katwijk en Valken ’68 groepswedstrijden tegen ploegen uit West 1 moesten spelen. Daarbij is het voor een vierdeklasser ook niet mogelijk om een mooie wedstrijd tegen een topklasser te loten, want de derde – en vierdeklassers zitten in een aparte poule.”

Wat moet de KNVB volgens jou doen dan?

,,Ik heb het pasklare antwoord daar niet op. Maar dat er iets moet gebeuren, lijkt me duidelijk. Ze moeten het of nieuw leven inblazen of afschaffen, want in de huidige opzet doe je er niemand een plezier mee. Laten ze ermee beginnen om alle clubs, inclusief de vierdeklassers, in één pot te gooien. In het verleden lieten ze de finale van de landelijke Districtsbeker in de Kuip als voorwedstrijd voor de finale van de KNVB-beker spelen. Dat is een mooie prijs.”

,,Pas als clubs aan het einde van het seizoen uitgevoetbald zijn en ze zitten nog in de Districtsbeker, kan het een beetje gaan leven. Maar nu niet. Trainers experimenteren erop los en laten reservespelers in actie komen. Het is geen toeval dat de KNVB deze bekerronde altijd in het weekend voor de Herfstvakantie inplant. De Districtsbeker spreekt totaal niet tot de verbeelding. Weet jij bijvoorbeeld wie er vorig jaar won?

Volgens mij Capelle.

,,Jij weet dat toevallig. Maar als je het op straat aan tien mensen vraagt, zullen vermoedelijk acht dat niet weten.”

Voor clubs onder de Topklasse is het wel een beloning. Een halvefinaleplaats levert een plek in de grote KNVB-beker op.

,,Dat is inderdaad een leuke beloning. Maar ik ken geen trainer die nu spelers met pijntjes opstelt in de hoop over een jaar in de grote beker te mogen uitkomen.”

In het verleden was er ook de LD Cup. Hoe stond de beleving daarvan in verhouding tot de Districtsbeker van nu?

,,Dat leefde wel meer. Vooral de Haagsche Courant Cup was een groot evenement. Dat was een eer om die te winnen. De LD Cup was een leuke troostprijs. Ik heb wel het idee dat dat meer leefde dan de huidige Districtsbeker.”

Dan iets anders. Op onze site werd veel gereageerd op de (hoge) toegangsprijzen voor Quick Boys – Katwijk. Wat vind jij daarvan?

,,Ik heb dat gezien en voor kennisgeving aangenomen. Ik betaal nooit, heb gewoon een perskaart. Ik vind het bedrag (16,50 voor tribuneplaats) wel veel, maar bij Quick Boys zullen ze denken dat iedereen erbij wil zijn. Dat verwacht ik zelf ook. De derby is jaren niet meer gespeeld. Ze hebben natuurlijk ook jarenlang de inkomsten misgelopen. Ik heb ook gehoord dat ze een fors bedrag aan beveiliging kwijt zijn. Maar ik kijk er zeker naar uit. Het wordt een leuke pot.”

Hoe zal het met de rivaliteit zijn? Op bijvoorbeeld Twitter zitten de supporters elkaar al tijden op te stoken.

,,De spelers op het veld hebben elkaar niet zitten treiteren, die kunnen het prima vinden. Ik denk dat het wel losloopt. Ik hoop op gezonde rivaliteit. Ik heb gisteren echt genoten van Go Ahead – PEC. Van de beleving, de sfeer en geweldig voetbal. Zo hoort het te zijn.”


REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Za. 13 jul.
Oefenwedstrijd
FC Rijnvogels4-0FC Lisse
Za. 20 jul.
Oefenwedstrijd
Katwijk14.30FC Rijnvogels