Iedere maandag blikken we in de ‘Analyse van Willem’ terug op het afgelopen voetbalweekeinde. Dat doen we met niemand minder dan Willem van Zuilen, al jaren het gezicht en de stem van het amateurvoetbal. 

Willem, hoe vond jij FC Lisse spelen tegen Sparta Nijkerk?

,,Ik vond Lisse de eerste helft apathisch spelen. Toen hebben ze nauwelijks kansen gehad. Ze werden alleen gevaarlijk uit corners. De tweede helft kregen ze wel goede kansen, maar hadden ze pech dat de goal niet veel. Veel Lisse-supporters veroordeelden de spelopvatting van Nijkerk. Ja, ze zakten in, maar neem ze dat eens kwalijk. Moeten ze dan als debutant de deur open zetten, vol op de aanval spelen en overal met 6-0 verliezen? Bovendien scoorde Nijkerk vroeg in de wedstrijd. Dan gaat Lisse automatisch meer druk zetten.”

,,Ze missen een afmaker. Koen Fokkema heeft bewezen doelpunten te kunnen maken. Die heeft het nu even niet, maar dat zal wel weer komen toch? Bij Serbony is het ook gaan lopen. Die scoorde weer twee keer voor VVSB. Die Guido Pauw is een jonge talentvolle speler, maar daarvan kun je niet verwachten dat-ie de kar met doelpunten gaat trekken. Hooguit pas over een paar jaar.”

Wat voor indruk maakte Misha Salden op jou?

,,Realistisch. Misha Salden blijft altijd rustig. Vergeet niet dat hij in zijn beginjaren ook al eens in deze situatie heeft gezeten. Na de winterstop kwam het dan altijd goed. Lisse moet nu wel een keer gaan winnen, maar dat komt vast wel goed. Ik vrees niet voor Lisse, want ik vind dat ze teveel kwaliteit hebben om in de problemen te komen. Datzelfde geldt voor Rijnsburgse Boys.”

Daarover gesproken. Het gaat niet best met de club. 

,,Ik woon in Rijnsburg en het gaat altijd over de club. Of het nu slecht of goed gaat. Ik heb vanochtend Willem Brugmans, de elftalleider, nog even gesproken, en die benadrukte dat de sfeer is goed. Dat zei Richard van Nieuwkoop ook. Ze hebben zaterdag ook wat pech gehad. Mark van den Boogaart viel uit nadat er al drie keer was gewisseld. Maar feit is dat Rijnsburgse Boys te laag staat. De doelstelling is om bij de eerste vijf te eindigen en om de titel mee te doen. Dat is nu ver weg, maar niet onmogelijk.”

Hoeveel krediet heeft Oosterlee nog?

,,Bij Rijnsburgse Boys en Lisse zitten nuchtere mensen. De beleidsbepalers weten heel goed hoe het komt en raken niet in paniek. Oosterlee kan er weinig aan doen dat Mark van den Boogaart bij aanvang van het seizoen geschorst was, Danny van der Vijver en Bart Freke geblesseerd waren en dat Raily Ignacio niet in vorm is. Natuurlijk morren ze op de tribune wel eens over de opstelling, maar discussie is er altijd.”

Maar toch. De mensen in Rijnsburg zijn kritisch. En Oosterlee heeft nog altijd geen prijs gewonnen met Rijnsburgse Boys

,,Dat heeft hij wel. Plaatsing voor de Topklasse is een prijs. Je moet niet vergeten dat het zoveel moeilijker is geworden om kampioen te worden. De tegenstanders zijn veel sterker geworden, je treft nu de beste ploegen uit de Hoofdklasses van toen. Oosterlee is elk seizoen in de top vijf geëindigd. Dat is niet slecht. Als je dan een seizoen hebt dat het meezit, je heel blijft en slechte wedstrijden ook wint, dan kun je kampioen worden. Ik weet zeker dat zowel Oosterlee als Salden niet ter discussie staan. Dat zou ook te gek voor woorden zijn.”

Richard van Nieuwkoop is op zijn hoede voor het Katwijk-scenario: met een goede ploeg degraderen. Wat vind jij daarvan?

,,Alles is mogelijk in voetbal. Ik acht de kans dat Rijnsburgse Boys gaat degraderen niet zo groot. Sterker nog, ik verwacht dat ze niet eens in de problemen gaan komen. Maar Rijnsburgse Boys is al een keer gedegradeerd jaren geleden, uit bij Zwart Wit. Toen hield ook iedereen het lange tijd voor onmogelijk. Ze waren toen wel binnen een jaar weer terug. Ik proef op het dorp wel frustratie dat Rijnsburgse Boys niet meedoet bovenin. Dat merk ik aan iedereen.”

Dan naar de Hoofdklasse. Dick Schreuder noemde Katwijk arrogant in de streekderby tegen Ter Leede

,,Katwijk dendert maar door. En als Dick dat zo ziet, dan zal het wel zo zijn. Hij heeft de hele trainingsweek en de wedstrijd meegemaakt. Ik heb de wedstrijd niet gezien, maar ik vind het knap dat ze twee keer terugkomen van een achterstand.”

Vorig jaar was dat wel anders

,,Nu heeft de ploeg vertrouwen. Bij Quick Boys werkten ze ook al een achterstand weg. Als het niet loopt heeft Schreuder aanvallend genoeg smaken om het tij te keren. Bovendien kunnen naast de aanvallers nog verschillende mensen een goaltje maken.”

Thom de Vries was belangrijk voor Quick Boys bij Spijkenisse met twee goals. Vorige week kwam hij ook in jouw analyse voor.

,,Knap, met 2-0 winnen bij Spijkenisse. Daardoor blijven ze in de slipstream van Katwijk en ook ASWH. En voor De Vries vind ik het leuk. Vooropgesteld: ik heb niet gezegd dat die jongen er niets van kan. Ik heb alleen een vergelijking met de bank van Katwijk getrokken, die meer routine en ervaring herbergt. De Vries en Bekooy heb ik talentvolle spelers genoemd.”

,,Ik vind het mooi dat De Vries zegt dat hij een vaste waarde kan worden. Met de nadruk op kan. Hij is het dus nog niet. Dan begrijp je het gewoon.”

Is jou verder nog iets opgevallen?

,,Jazeker, dat VVSB een dameselftal gaat beginnen. En dat de mannen van VVSB hun beste wedstrijd van het seizoen speelden. Ga ik een keer op zondag nergens kijken, speelt VVSB de pannen van het dak en wordt er overal ontzettend veel gescoord. Ik vind het leuk voor VVSB, dit geeft weer vertrouwen. Ik vind het ook mooi om te lezen dat Wilfred van Leeuwen Michael van Laere even apart nam om te zeggen waarom hij niet speelde. Een winnende trainer heeft natuurlijk altijd gelijk, al vind ik Van Laere zeker geen onaardige speler.”

Hoe volg jij het overige zondagvoetbal?

,,Met interesse natuurlijk. SJC haalde uit tegen Elinkwijk en er werd ook ontzettend veel gescoord bij Teylingen. Daarnaast dendert Hillegom maar door. Als ze kampioen worden, hoop ik dat ze in West 2 blijven en niet zoals vorig jaar in West 1 komen. Ik vind Hillegom een aanwinst voor de regio, zowel qua accommodatie als ploeg.”


REACTIES OP DIT ARTIKEL

BEDRIJF VAN DE MAAND

Programma & Uitslagen

Di. 19 nov.
Oefenwedstrijd
VUC0-1Quick Boys
Do. 21 nov.
Districtsbeker
Van Nispen (zon.) 2-2SEP *wns
Za. 16 nov.
ODIN '5914.30FC Lisse
Barendrecht14.30VVSB
Ter Leede14.30DVS '33
DUNO14.30FC Rijnvogels
Valken '6814.30Te Werve
Van Nispen (zat.)15.00Kagia
Blauw Zwart15.00VVSB (zat.)
Warmunda15.00Meerburg
Rijnsburgse Boys15.30Katwijk
Jong Sparta15.30Noordwijk
Quick Boys15.30AFC
Zo. 24 nov.
SJC14.00Hoogeveen
Foreholte14.00Hillegom
RKDEO14.00Teylingen
Sporting Leiden14.00Van Nispen (zon.)