Het voetbalweekend geeft altijd stof tot napraten. Iedere maandag blikken we met voetbalcommentator Willem van Zuilen, de stem van de Bollenstreek, terug op de belangrijkste ontwikkelingen.

Willem, het was koud zaterdag. Kon de derby FC Lisse – Katwijk jou in vervoering brengen?

,,Ik vond het als kijkspel tegenvallen, al vergoedde de spanning veel. Maar het was geen wedstrijd waar we het over twee jaar nog steeds over hebben.”

,,Er gingen veel dingen gewoon niet goed. Ik heb in de radio-uitzending geroepen dat het steeds net niet was. Bij Katwijk schortte het vooral aan de eindpass. Optisch waren ze voetballend beter, vooral de eerste helft. Maar het verschil op de ranglijst heb ik niet teruggezien. Voor de wedstrijd had Katwijk negen punten meer dan Lisse, nu twaalf, maar dat zag ik er niet vanaf. Op het einde pakte Atam Koroglu een paar belangrijke ballen. De grootste kansen waren voor FC Lisse.”

Leef jij nog mee met iemand als Koroglu, die een tijdje onder vuur heeft gelegen?

,,Ik vond het leuk voor die jongen. Het is een goede keeper. Ik had niet het idee dat hij er opeens niets meer van kon. Ik las ook dat Van Nieuwkoop weer goed had gespeeld. Leuk. Twee jongens die we eerder hebben besproken, maar dan vanwege mindere prestaties, hebben zich goed hersteld.”

Robbert de Ruiter en Dick Schreuder zaten niet echt op één lijn. Wat vond je van hun analyses?

,,Trainers laten nooit het achterste van hun tong zien. Tja zo’n uitspraak van De Ruiter dat de wedstrijd geen winnaar verdiende. De ploeg die de meeste goals maakt, verdient te winnen. Natuurlijk snap ik zo’n uitspraak wel en dat geldt ook voor die van Schreuder. Overigens was hij niet heel tevreden over zijn voorste drie. Hij probeerde het nog te repareren door Van Oijen direct na rust in te brengen. Ik hoorde Schreuder na afloop zeggen dat Van Oijen altijd garant staat voor acties. Dan heb ik zoiets: waarom laat je hem niet beginnen?”

,,Ik vind overigens dat Van Oijen professioneel met zijn reserverol omgaat. Hij mekkert niet, gedraagt zich netjes en traint goed, begrijp ik. Ik denk dat hij hier sterker uitkomt. En die aanname uit die corner die terugkwam bij zijn assist op Stam. Pure klasse! Hij legde hem in één keer dood. Ik ben van mening dat een Van Oijen in goeden doen altijd hoort te spelen. Maar Schreuder kan er maar elf opstellen. Als ik zijn quotes na afloop hoorde, waarin hij aangaf niet tevreden te zijn over de aanval en man en paard noemde, zou het me niet verbazen als Van Oijen zaterdag weer in de basis staat.”

Wat is de plek van Van Oijen in het huidige Katwijk?

,,Als de opstelling wordt gemaakt, dan worden namen als Susan, Stam en De Lange direct opgeschreven. Van Noord hoort daar ook bij. Van Oijen niet. Die moet zich net als de anderen bewijzen.”

En Mengerink dan?

,,Nou, daar was Schreuder toch ook niet tevreden over?”

De topscorer zal toch wel een beetje krediet hebben?

,,Ja, dat is waar. Maar weet je: de tijden zijn veranderd. Het grote Katwijk speelde vroeger altijd in een vaste formatie. Met Zwaan, De Ridder en Kraayenoord voorop en Langeveld daarachter. Dat kwam het voetbal ten goede. Dit is een heel andere tijd. De belangen van trainers en geld wegen zwaarder en clubs hebben bredere selecties.”

Vroeger was het voetbal dus beter?

,,Nee, dat zeg ik niet. Ik bedoel alleen te zeggen dat dit een andere tijd is, waarin zoals gezegd, de belangen groter zijn. Zeker in dit seizoen waarin de plekken voor de Tweede Divisie worden vergeven.”

De Ruiter zei na afloop dat Lisse niet gaat degraderen, maar ook niet voor de bovenste zeven mee gaat doen. Wat zegt zo’n uitspraak jou?

,,Dat hij heel realistisch is. Lisse heeft ook niet het budget om in de winterstop nog twee of drie nieuwe jongens te halen.”

En het nieuws dat De Ruiter verlengd heeft, was dat nog verrassend?

,,Nee. Waarom zou je wachten tot maart als er een klik is, en beide partijen tevreden zijn? Er moeten knopen doorgehakt gaan worden over het wel of niet verlengen van spelers, en gesproken worden met nieuwe spelers. Daar hoort een trainer bij te zijn. Nu is er rust in de tent en weet iedereen waar-ie aan toe is.”

Dan Rijnsburgse Boys, de koning van de regelmaat. Wat is dat toch met al die gelijke spelen?

,,Ik begreep dat het niet hoogstaand was. En hoorde een speler van Scheveningen bij ons op de zender zeggen dat ze hadden moeten winnen. Ik hoorde veel gemopper over dit resultaat, maar een punt tegen Scheveningen is helemaal niet raar. Alleen: het is het zoveelste gelijkspel, en dat zorgt voor irritatie. Dat Rijnsburgse Boys in september voor het laatst won, bij Capelle, geeft te denken.”

Maar het blijft toch merkwaardig dat Rijnsburgse Boys met zoveel goede spelers zo matig presteert?

,,Dat is vreemd inderdaad. Ik had ze ook getipt voor de eerste vijf en zie ze daar ook nog wel eindigen. Ik ben ervan overtuigd dat Rijnsburgse Boys de kwaliteit heeft om wedstrijden te gaan winnen. Het is een kwestie van tijd. Ze hebben een prima selectie en een trainer die het klappen van de zweep kent. Er zijn nog drie wedstrijden voor de winterstop. Als ze er daarvan twee winnen, hoor je niemand meer. Het is nog allemaal niet dramatisch, want ze zijn nog in de race voor de eerste zeven, en ze zitten ook niet in degradatienood. Maar Rijnsburgse Boys wil graag bij de eerste zeven eindigen, al komen daar wel dertien of veertien ploegen voor in aanmerking.”

Hoop jij als Rijnsburger extra dat Rijnsburgse Boys naar de Tweede Divisie gaat?

,,Ja, maar niet alleen als Rijnsburger. Dat hoop ik ook als Bollenstreker en voetballiefhebber. Het zou goed zijn als er zoveel mogelijk ploegen uit de regio en het Omroep West-gebied de Tweede Divisie bereiken. Rijnsburgse Boys is het aan zijn stand verplicht om zich te plaatsen.”

Nog iets over de positie van Oosterlee gehoord?

,,Mijn collega Herman heeft het gevraagd en ze gaan rondom het trainingskamp zitten. Maar van geluiden dat Oosterlee vroegtijdig weg moet, en daar doel jij waarschijnlijk op, hoor ik niet. Een ontslag zou ook volstrekte onzin en niet des Rijnsburgse Boys zijn. Ik heb me daarover al eerder uitgelaten. En anders zouden de mensen van de technische commissie ook bij zichzelf te rade moeten gaan. Zij hebben immers besloten om het contract van Oosterlee te verlengen. Ik snapte dat wel hoor. Een nieuwe trainer moet toch altijd weer wennen, en dat heeft vaak in het begin mindere resultaten tot gevolg. Zeker in zo’n belangrijk seizoen als deze is dat niet gewenst.”

Dan dalen we af naar de Hoofdklasse B. Dat is leuk(er) praten!

,,Dat er drie regioclubs bovenaan staan is prachtig. Ik vind dat Noordwijk, Quick Boys en FC Rijnvogels het voortreffelijk doen. Noordwijk wint knap bij ASWH, Rijnvogels staat er prima bij en Quick Boys heeft zich goed hersteld van de matige seizoensstart. Het lek is daar boven.”

Zullen ze dat op Nieuw Zuid ook zo voelen, dat het lek boven is?

,,Ze zijn er bovenop gekomen, laat ik het zo zeggen. Jan Zoutman is gewend en heeft de puzzel gelegd. Hij weet wie waar moeten en kunnen spelen. Daarnaast is Teijsse er nu bij. Dat scheelt een slok op een borrel. Teijsse is toch goed voor zo’n twintig goals per seizoen. Vorig seizoen heeft Ted Verdonkschot hem erg moeten missen.”

,,Ik hoop dat Rijnvogels erbij kan blijven, want dan wordt de strijd om het kampioenschap heel erg spannend. Maar ik verwacht toch dat de strijd tussen Noordwijk en Quick Boys zal gaan. Rijnvogels heeft al een periode op zak en moet dan maar via de nacompetitie promoveren.”

Ben je zondag nog afgereisd naar sportpark Goed Genoeg voor AFC – VVSB?

,,Dat werd afgeblazen. Willem Brugmans zat in een dal en Huug en ik vonden het te slecht weer. Uiteindelijk heb ik eredivisievoetbal gekeken. Ik heb alleen de uitslag van AFC – VVSB gezien, maar er verder weinig van meegekregen. Het is rot voor VVSB, maar van AFC kun je verliezen. Die hadden al een tijdje ook niet van VVSB gewonnen. Al sinds 2011.”

Bij AFC speelde Koen Bosma mee. Wat vind je van hem?

,,In zijn VVSB-tijd vond ik hem redelijk belangrijk met zijn doelpunten en assists. Daarna ben ik hem uit het oog verloren, al las ik af en toe nog wel zijn stukjes op de site. Maar het is een goede speler. Net als Mark van den Boogaart, die daar nu ook speelt. AFC heeft gewoon een goede selectie.”

Dan over naar de actualiteit. Kan de contractverlenging van Marcel IJzendoorn bij Foreholte jou bekoren?

,,Een uitstekende zaak. Marcel heeft het goed gedaan bij Foreholte. Vorig jaar waren ze dichtbij promotie en nu staan ze ook weer aardig bij. Marcel is ambitieus en enthousiast en krijgt die hele club mee. Ze zijn een keer extra gaan trainen, ondanks dat die jongens geen cent betaald krijgen. Toen hij net was begonnen, heb ik nog een audio-interview opgenomen met Marcel. Hij doet het goed daar. Hij en VIDB hebben ervoor gezorgd dat Foreholte aan uitstraling heeft gewonnen.”

,,Laten ze Rijnvogels als voorbeeld nemen. Al betalen die wel, dus dat is misschien niet helemaal het goede voorbeeld. Maar Rijnvogels heeft de weg der geleidelijkheid bewandeld. Bij Foreholte wordt niet betaald en volgens mij is dat wel nodig als je een rol van betekenis wil spelen in de Eerste Klasse. Het is allemaal wel erg ver op de zaken vooruitlopen. Promotie zou leuk voor Foreholte zijn, omdat ze dan de derby tegen SJC kunnen spelen. Maar terugkomend op IJzendoorn. Foreholte is voor hem een prima leerschool en ideaal om zijn cv bij te schaven.”


REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Di. 10 sept.
Oefenduels
Rijnsburgse Boys4-2VVSB
Noordwijk3-1SJC
Katwijk8-2DEM
Hillegom5-1Kagia
Za. 14 sept.
Noordwijk5-1ASWH
Excelsior Maassluis1-4Katwijk
Barendrecht0-2FC Lisse
Ter Leede3-2Hoek
FC 's-Gravenzande0-1FC Rijnvogels
Quick Boys 0-2Kozakken Boys
IJsselmeervogels1-1Rijnsburgse Boys
Districtsbeker
Valken' 683-3Forum Sport
VVSB (zat.)1-3Zevenhoven
Legmeervogels3-5Kagia
Van Nispen (zat.)2-3Zandvoort
Warmunda3-5KSD-Marine
Zo. 15 sept.
HBS1-0SJC
Districtsbeker
Hillegom2-4HBC
ROAC0-0Foreholte
Teylingen0-2VUC
Van Nispen (zon.)3-1REMO