Iedere maandag blikken we in de ‘Analyse van Willem’ terug op het afgelopen voetbalweekeinde. Dat doen we met niemand minder dan Willem van Zuilen, al jaren het gezicht en de stem van het amateurvoetbal.

Willem, je was buiten de regio. Toch vermaakt?

,,Ik ben bij Scheveningen – Ajax geweest. Dat was een matig potje. Zaterdag speelt Rijnsburgse Boys tegen Scheveningen. Dan zullen ze op moeten passen voor Wesley Goemans. Dat vind ik een goede voetballer: met veel strijd, beleving en inzet.”

Scheveningen draait al weer wat jaartjes mee in de Topklasse en heeft een goede start. Is dat een outsider voor de titel?

,,Ze hebben een smalle selectie. Als alles meezit, en ze krijgen niet teveel blessures en schorsingen, dan is de top vijf het maximaal haalbare. Maar eigenlijk zeg ik linkerrijtje. Scheveningen heeft met John Blok een trainer die er elk jaar het maximale uithaalt. Ik verwacht niet dat Scheveningen dit jaar in de problemen komt. “

Wat is je verder opgevallen?

,,Ja, het Gootjes-moment van Ignacio natuurlijk. Ik vond het zo lullig voor Mark de Vries, die de voorzet verkeerd inschatte. Ik sprak ook een sponsor van Rijnsburgse Boys en die vond De Vries ook erg sterk spelen, tot dat moment in de blessuretijd. Het was ook lekker voor Ignacio, die nu eindelijk weer eens positief in het nieuws kwam.”

,,Wat ik ook leuk vond en dat kreeg ik mee uit de berichtgeving waren de ontwikkelingen bij HBS – VVSB. HBS kwam van 0-3 terug tot 2-3. Maar toen was daar opeens Serbony! Jaja, die draaide even het ‘nekkie’ om van HBS. Leuk voor die jongen. Ik ben fan van hem, al heb ik wel al vaker gezegd dat hij rust mist in de afronding.”

Nog even terug naar Ignacio. Er is veel ophef over hem geweest. Jij kent hem persoonlijk. Trekt hij het zich allemaal aan, denk je?

,,Het is een flierefluiter en dat bedoel ik positief. Raily is een positief ingestelde jongen en laat dingen makkelijk van zich afglijden. Ik denk dus van niet. Overigens heb ik vrijdag een bakkie gedronken met voorzitter Ad Hendriksen en Ed Bos. Zij wilden graag hun kant van het verhaal uitleggen waarom ze Raily niet met de pers wilden laten praten. Ik heb ze verteld dat ik het vanuit hun oogpunt begrijp en respecteer, maar dat ik er het niet helemaal mee eens ben. Ik blijf vinden dat een speler ten alle tijde beschikbaar moet zijn voor de pers. Maarja, wij zijn journalisten en die hebben andere belangen dan bestuurders van clubs.”

De Hoofdklasse B is ook weer begonnen!

,,Ja, en hoe. Rijnvogels wint en dat zijn natuurlijk welkome punten. Ik las de reactie van Hein van Heek en die was, zoals altijd, heel realistisch. Katwijk won van Spijkenisse. Weliswaar moeizaam, maar dat geeft niet. Het gaat om de punten. Quick Boys won van Ter Leede, maar dat was geen verrassing voor mij. Ik blijf zeggen dat Katwijk en Quick Boys Topklasse-waardige selecties hebben. Ter Leede moet het doen met spelers die nog veel moeten leren. Het nadeel van die club is, dat als die spelers gegroeid zijn, ze dan weggekaapt worden. Zoals afgelopen seizoen ook met hun twee beste spelers, Ronnie Verplancke en Yordi Teijsse, gebeurde.”

,,Ik sprak Quick Boys-fans die geweest waren en die vonden het niet heel goed. Wel zeiden ze dat de verdediging als een huis stond. Zaterdag moet Quick Boys tegen Noordwijk, de eerste echte derby van het seizoen. Iedereen roept altijd Katwijk – Quick Boys of Katwijk – Rijnvogels, maar Quick Boys –Noordwijk is een echte, hoor.”

Noordwijk en Quick Boys hebben tot een aantal jaar geleden altijd op het hoogste niveau gespeeld. Nog voordat FC Lisse en Katwijk zich aan het front meldden. 

,,Ja en als je nog verder terug gaat ook Rijnsburgse Boys.”

Denk jij dat er bij Quick Boys nog revanchegevoelens leven voor die verloren beslissingswedstrijd?

,,Dat is geweest. Natuurlijk spelen er sentimenten en staat er bij een derby eergevoel op het spel, maar het gaat vooral om de punten. Ik denk niet dat er veel revanchegevoelens spelen. Het overgrote deel van de huidige groep was er destijds niet eens bij. Ja, Jaap van Duijn, maar die zal ook beamen dat het om de punten gaat. Als Quick Boys wint, hebben ze zes uit twee en een heel goede start. Noordwijk had eigenlijk thuis moeten winnen van RVVH en heeft ook behoefte aan een goed resultaat.”

Dan iets anders: jongens als René Ras, Kees Zethof en Marcel IJzendoorn die jij nog heb meegemaakt als speler, zijn trainer bij clubs uit onze regio. Volg jij dat een beetje?

,,Als ik de kans heb, ga ik zondag ergens kijken. Helaas lukt dat vaak niet. Van die drie ken ik Marcel IJzendoorn nog het best: eerst van Scheveningen en Rijnsburgse Boys en later van VVSB, waar hij zelfs nog even interim-coach is geweest. Ik vind het leuk dat die jongens trainer zijn geworden. Er zijn natuurlijk meer voorbeelden: neem Gert Aandewiel, John Blok en Niek Oosterlee. Die gasten hebben toch veel bagage: ze hebben op het hoogste niveau gespeeld en ook getraind. Dat wil niet zeggen dat je dan ook een goede trainer wordt. Ik denk wel dat ze meer kans van slagen hebben dan die studiemannetjes, die laag hebben gespeeld en alles uit het boekje doen. Jongens als Zethof en Ras zijn praktijkjongens en worden niet nerveus als ze een beslissingswedstrijd voor duizend man moeten spelen. Dat kunnen ze overbrengen op de groep.”

Opvallend waren ook de vijf goals van Dorus van der Voort bij Teylingen. Heb jij dat vaker meegemaakt?

,,Arie van der Pad bij Tonegido en natuurlijk vorig jaar Ignacio, die zelfs zeer keer scoorde. Het is leuk voor die jongen. Misschien komen er daardoor wel weer scouts kijken, waardoor hij wellicht het nog een keer hogerop kan proberen. Ik zag ook dat Jeroen Dedel drie keer scoorde. Het is leuk dat die jongens op een lager niveau wel uit de verf komen.”


REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Di. 10 sept.
Oefenduels
Rijnsburgse Boys4-2VVSB
Noordwijk3-1SJC
Katwijk8-2DEM
Hillegom5-1Kagia
Za. 14 sept.
Noordwijk5-1ASWH
Excelsior Maassluis1-4Katwijk
Barendrecht0-2FC Lisse
Ter Leede3-2Hoek
FC 's-Gravenzande0-1FC Rijnvogels
Quick Boys 0-2Kozakken Boys
IJsselmeervogels1-1Rijnsburgse Boys
Districtsbeker
Valken' 683-3Forum Sport
VVSB (zat.)1-3Zevenhoven
Legmeervogels3-5Kagia
Van Nispen (zat.)2-3Zandvoort
Warmunda3-5KSD-Marine
Zo. 15 sept.
HBS1-0SJC
Districtsbeker
Hillegom2-4HBC
ROAC0-0Foreholte
Teylingen0-2VUC
Van Nispen (zon.)3-1REMO