Het voetbalweekend geeft altijd stof tot napraten. Iedere maandag blikken we met voetbalcommentator Willem van Zuilen, de stem van de Bollenstreek, terug op de belangrijkste ontwikkelingen.

Willem, twee keer een derby van FC Lisse gezien. Laten we beginnen met die van de zaterdagtak tegen Rijnsburgse Boys. Hoe was het?

,,Een prima wedstrijd. Heel spannend, en misschien niet hoogstaand, maar ook niet slecht. Beide ploegen creëerden kansen. De 1-0 van Fokkema was prachtig, en de gelijkmaker van Raily Ignacio ook. Ik sprak wat mensen van Lisse, die zeiden een Gootjes-gevoel te hebben. Vorig seizoen viel de gelijkmaker van Rijnsburgse Boys ook pas in blessuretijd. Maar Rijnsburg heeft het zelf afgedwongen. Ik heb niet vaak een trainer in één keer drie wissels zien doorvoeren. Dick Heemskerk is daar voor beloond. Lisse moest achteruit, maar dat deden ze niet bewust, denk ik. Ze hadden kunnen profiteren op de counter, maar mede door Richard van Nieuwkoop werd het geen 3-0.”

,,Ik heb genoten van beide keepers, die spectaculair speelden. Lisse kreeg na de 1-0 twee grote kansen, maar Van Nieuwkoop voorkwam dat het 2-0 of 3-0 werd. En aan de andere kant voorkwam Mark de Vries ook twee of drie zekere treffers. Rijnsburgse Boys kreeg veel kansen. En lag De Vries niet een keer in de weg, dan wel de paal.”

,,Die rode kaart van Van Eeuwijk leek in instantie zwaar gestraft. Maar als je de beelden goed bekijkt, zie je dat hij hem raakt, terwijl de bal al weg was. De scheidsrechter had hem dus kunnen geven.”

Je hebt vorig jaar in deze rubriek een top drie van keepers in de Bollenstreek samengesteld. Daar stonden De Vries en Van Nieuwkoop in, samen met Atam Koroglu. Zijn dat ook de beste keepers?

,,In de Top – en Hoofdklasse acteren geen slechte keepers. Als je op dit niveau speelt, kan je keepen. Klaar. Je staat er niet voor niets. Ik las dat die jongen van Ter Leede (Bogdan Constantin) ook weer belangrijk was.”

Bij Lisse – Rijnsburgse Boys ging het veel over de trainers. Oosterlee was geschorst, en Van der Laan zat voor het laatst op de bank. Wat vind je overigens van het vertrek van Van der Laan?

,,Ik vind het wel raar. Van der Laan heeft met zijn volle verstand een contract getekend. Aan de andere kant snap ik het ook wel dat hij vanwege zijn ambities bij de KNVB wil werken. Maar Van der Laan mag Lisse dankbaar zijn dat ze zich zo coulant hebben opgesteld. Oosterlee was geschorst. Dick Heemskerk nam het over, geassisteerd door Wim Schaap. Beiden lopen lang genoeg mee om dit bijltje te kunnen hakken.”

De prestaties van Lisse waren onder Van der Laan nog niet denderend. Is dat wellicht een reden waarom Lisse heeft meegewerkt?

,,Daar heb ik wel even aan gedacht, maar ik heb zaterdag met de voorzitter, Leon Annokkee, gesproken en die ontkende dat in alle toonaarden. Volgens hem waren ze erg tevreden en is Van der Laan een goede trainer. Lisse heeft natuurlijk ook een wedstrijd minder gespeeld, dus dat vertekent misschien een beetje. Niemand zal toch denken dat ze zomaar even in de top vijf gaan eindigen?”

Je sprak zaterdag al met Robbert de Ruiter. Wat vind je van zijn komst?

,,Een prima opvolger. Robbert kent het klappen van de zweep en heeft meer ervaring op het hoogste amateurniveau, überhaupt als trainer. Robbert is natuurlijk  ook ouder dan Arjan. Ik denk dat het geen verkeerde zet is, al haalt Lisse nu wel een trainer met een andere spelopvatting in huis. Ik denk dat Van der Laan wat aanvallender speelde. De Ruiter hanteert al jaren een 4-4-2-systeem.”

,,Hij vertelde eerst te gaan kijken wat hij in huis heeft. Hij zal niet als een olifant in een porseleinkast te werk gaan. Het is voor Robbert lastig dat hij maar twee spelers kent: alleen met Maik van Zanten en Jeroen van der Zijden heeft hij gewerkt. Het is voor Lisse wel enorm rot dat ze na het overlijden van Han de Haan nu ook de trainer kwijtraken. Maar aan De Ruiter is deze klus wel toevertrouwd. Met hem haal je iemand voor de langere termijn, en niet voor één jaartje. Robbert is in staat saamhorigheid te kweken, dat hebben we bij Noordwijk kunnen zien.”

Naast dat het een goede trainer is, zal ook de media blij zijn met De Ruiters komst. Hij staat altijd garant voor rake teksten.

,,Hij lult nooit mee en corrigeert vaak in zijn antwoord een vraag. Mijn eerste vraag werd zaterdag ook meteen gecorrigeerd. Ik ken hem al jaren. Hij heeft als jeugdtrainer van Rijnsburgse Boys nog mijn kinderen getraind, in ieder geval mijn oudste. Het is ons kent ons. Aan de andere kant: als het slecht is, moet jij dat opschrijven en moet ik het gewoon roepen. Robbert is daar ook realistisch genoeg voor.”

Vorig jaar in de rubriek ‘aan de bar met’ zei je nog tegen De Ruiter dat je hem als trainer aan de Middelmors verwacht. Heeft De Ruiter nu zijn glazen ingegooid, met het oog op een eventueel vertrek van Oosterlee, die er al lang zit?

,,Ik sta nog steeds achter die uitspraak. Je weet niet wat er in de toekomst gaat gebeuren. Het kan ook over vijf jaar nog. Daarbij is men bij Rijnsburgse Boys zeer tevreden over Oosterlee. En terecht.”

Kun je uitleggen waarom? Oosterlee heeft nog geen prijs gewonnen.

,,Ik vind plaatsing voor de Topklasse ook een prijs. In de Hoofdklasse waren er drie afdelingen van veertien teams, en nu is er één competitie met zestien teams. De moeilijkheidsgraad ligt hoger. Alle Topklassers die dit seizoen bij de eerste zeven eindigen, mogen zeggen dat ze een prijs hebben gewonnen.”

Dan de derde ploeg uit de zaterdagse Topklasse: Katwijk won van RVVH. Nog iets van meegekregen?

,,Ik begreep dat Schreuder RVVH in de val wilde laten lopen. Dat die had gezegd: ‘laat RVVH maar lekker aanvallen’. Leuk voor Michiel van Dam dat hij twee keer scoorde. Hij dreigde toch buiten de boot te vallen. Het waren typische Hans Zwaan-doelpunten. Kopballen dus. Maar Katwijk ligt lekker op koers.”

Quick Boys speelde gelijk bij ASWH en zag de achterstand op de koppositie oplopen tot vijf punten. Dat wordt echt een kraker, zaterdag tegen Noordwijk. Ze moeten winnen, toch?

,,Waarom dan? Je kan van Noordwijk verliezen. De mensen die kijken naar de stand op de ranglijst, moeten ook kijken naar de tegenstanders die Quick Boys heeft gehad. Ter Leede is een derby, en ASWH uit erg lastig. Ik blijf erbij dat weinig ploegen daar gaan winnen. Laten ze op Nieuw Zuid a.u.b. rustig blijven. Dat boek hebben we toch al heel vaak gelezen? Paniek is nog niet nodig, ook al zou Quick Boys zaterdag van Noordwijk verliezen. En winnen ze, dan is het verschil nog maar twee punten, en is er niet veel aan de hand.”

Ben je er al over uit wie de grootste kanshebber op de titel in de Hoofdklasse B is?

,,Als Ter Leede heel blijft, schaar ik die ploeg tot de favorieten. Samen met nog vier of vijf andere ploegen: Noordwijk, Quick Boys, ASWH, plus iemand die je niet verwacht. Een outsider.”

Heb je al een goed beeld van Noordwijk?

,,Die zitten prima in het velletje. Noordwijk heeft een goede selectie en een aardige trainer. Ik heb Dogan een paar keer gesproken en Noordwijk onder hem een aantal keer in actie gezien. Dit seizoen in competitieverband nog niet. Er is momenteel een hoofdrol voor Jaap weggelegd. Hij laat het nu wel echt zien.”

Hoe verwacht je dat Jaap van Duijn ontvangen gaat worden?

,,Jaap was immens populair op Nieuw Zuid. Als hij zaterdag de winnende maakt, zullen ze niet blij zijn. Maar mensen moeten niet vergeten dat hij weg moest. Daar was overigens ook niet iedereen het mee eens. Als je weg moet, is het logisch dat je een nieuwe club gaat zoeken.”

Zondag was je wederom op Ter Specke. Hoe beviel dat?

,,Dat was een ander niveau. Het klasseverschil tussen SV Hillegom en FC Lisse was minder groot dan ik had verwacht. Hillegom was voetballend beter, maar Spruijt had zich goed voorbereid. Ik las een quote van Spruijt dat Hillegom in zijn ogen titelkandidaat is. Dat denk ik ook wel. SV Hillegom heeft een goede ploeg. Bij Lisse kun je – met alle respect – zien dat ze spelers hebben die voor de zaterdagtak te licht bevonden zijn.”

,,Het tweede doelpunt was een wereldgoal, een treffer uit het boekje. Ik vond het jammer dat Dedeltje uitviel met een hamstringblessure. Dat is toch een speler voor wie je naar het voetbal komt kijken.”

Zijn jou verder nog dingen opgevallen?

,,Arbiter Louis Wagner, die op zijn oude dag een prima wedstrijd floot! Op zulk soort mensen moet je zuinig zijn: scheidsrechters die in de top van het amateurvoetbal hebben gefloten, en dat nu op een lager niveau doen. Hij deed het geweldig, en liet zich niet gek maken.”

,,Het is niet zo dat bepaalde spelers me echt opgevallen zijn, Ik moet ook eerlijk zeggen dat ik op die manier ook niet echt naar de wedstrijd heb gekeken. Natuurlijk valt bij Hillegom de rust van Frank de Groot op. En iemand als Ruben Beentjes is ook goed. Maar dat wisten we allemaal al. Die dingen ziet iedereen, daar hoef je geen geleerde voor te zijn.”

Tot slot VVSB. De Noordwijkerhouters hebben een mooie week achter de rug

,,Ik heb het niet gezien, maar ik vind het wel heel knap: winnen bij De Treffers, vier dagen na die slopende bekerwedstrijd bij Rijnsburgse Boys. De grote kracht is dat VVSB momenteel meerdere spelers heeft die doelpunten kunnen maken. Nu was het Bekooij die twee keer scoorde. VVSB heeft een goede ploeg en een goede trainer en ligt op koers. Ze zijn gewoon goed bezig, hoewel ze ongetwijfeld nog een keer tegen een zeperd zullen aanlopen. VVSB gaat bij de eerste zeven eindigen, daarvan ben ik overtuigd. Sterker nog, ik vind dat ze bij de eerste vijf moeten zitten en een rol moeten kunnen spelen in de titelrace.”

bannerwillem


REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Din. 15 okt.
Oefenwedstrijden
FC Lisse 1-1Quick Boys
Don. 17 okt.
VVSB1-0RKVV DEM
Zat. 19 okt.
Docos 1-1Kagia
Van Nispen (zat.) 0-2Soccer Boys
Valken'68 5-4RCL
VVSB (zat.) 3-4 FC VVC
FC Boshuizen 1-6Warmunda
Zon. 13 okt.
SDO14.00SJC
Forholte 14.00VV Wilhelmus
Hillegom 14.00HMSH
Teylingen 14.00HVV
VVH/Velserbroek 14.00Van Nispen (zon.)