Het voetbalweekend geeft altijd stof tot napraten. Iedere maandag blikken we met voetbalcommentator Willem van Zuilen, de stem van de Bollenstreek, terug op de belangrijkste ontwikkelingen.

Ha, Willem! Het zou zomaar de laatste analyse kunnen zijn voor dit seizoen.
,,Laten we maar beginnen dan. Misschien dat we volgende week nog een seizoensafsluiter doen?”

Mag ik starten met Dirk Kuijt?
,,Lijkt me prima. Ik ben afgelopen zaterdag bij zijn ‘kampioenendag’  geweest op het sportpark van Quick Boys. Met zijn foundation maakt hij zich sterk voor de gehandicaptensporters. Dit was de eerste dag. Er liepen zo’n 600 mensen rond. Ik was daar aan het werk voor Omroep West en heb genoten.”

Wat gaf jou dat gevoel?
,,Het was heel puur. De mensen genoten van de dag en van de aanwezigheid van Dirk. Hij deed zelf ook mee met spelletjes. Zo stond ik bij hem naar het rolstoelbasketbal te kijken. En dan blijft Dirk een kind hoor. Hij wil niet verliezen en is hartstikke blij als hij met 6-0 wint. Hij was logischerwijs ontzettend populair bij de mensen. Iedereen wilde wat van hem. Ook wij als journalisten. Hij ging met iedereen op de foto en nam overal de tijd voor.”

Heb je hem zelf ook gesproken?
,,Jazeker. Hij leeft nog steeds in een soort roes, vertelde hij. Er is zoveel op hem afgekomen de laatste tijd na het kampioenschap met Feyenoord. Met zijn goals tegen Heracles in de kampioenswedstrijd, heeft hij zichzelf een ‘droomafscheid’ gegeven. Nu gaat hij op en ander vlak wat voor de Rotterdammers betekenen. Wat het precies was kon hij nog niet vertellen. Ook leuk: Ali B kwam nog optreden. Die connecties heeft hij natuurlijk.”

Kwam Quick Boys nog in zijn toekomstplannen voor?
,,Hij zit al in het technisch hart. Quick Boys blijft ook zijn club natuurlijk. Op de shirtjes van zijn foundation prijkt ook het logo van Quick Boys. De Katwijkers hebben natuurlijk zoveel profijt gehad van Dirk. En dat blijft nog heel lang zo.”

Heb je zaterdag nog wat van Ter Leede mee kunnen krijgen?
,,Het is jammer dat ze het niet gered hebben tegen ODIN’59. Dat lijkt me logisch. Maar het is niet tegen ODIN specifiek fout gegaan. Dat is al tijdens de competitie geweest. Tegen Argon is het echt mis gegaan.”

Henk Wisman wilde het niet als excuus gebruiken, maar stelde na afloop weer eens hardop de vraag waarom er in de Hoofdklasse een ploeg op doelsaldo kampioen kan worden, maar in de lagere klassen er een beslissingswedstrijd aan te pas moet komen. Heeft hij daar een punt?
,,Een excuus is het zeker niet. Het is inderdaad nieuw, maar je weet aan het begin van de competitie dat dat je eventueel te wachten staat. Dan kan je daar nu niet nog over klagen. Vlak voor het einde van de competitie stond Ter Leede er als beste voor. Toen hoorde je er ook niemand over. Hij zal het vast in de teleurstelling van de misgelopen promotie hebben gezegd.”

Met Ter Leede, Noordwijk en FC Rijnvogels hebben we nu drie ploegen in de Hoofdklasse. Wie acht jij de grootste titelfavoriet?
,,Dat is een lastige vraag. Volgens mij kunnen ze alle drie meedoen en dat hoop ik ook. Ik zou zeggen dat FC Rijnvogels de meest ervaren ploeg heeft. Voorin hebben ze spelers rond lopen met Arno Dijkstra, Joost Leonard en Jaap van Duijn, die een wedstrijd zomaar kunnen beslissen. Daarachter heb je ook nog Jim Havenaar of die nieuwe, Joey Lauhouh, van ARC.”

Een luxeprobleem voor Hein van Heek?
,,Ja, maar zoiets lost zichzelf altijd wel op. Je kan er maar drie opstellen. Daar heeft hij nu wel ongeveer vijf opties voor. Gaat het trio Dijkstra-Leonard-Van Duijn bijvoorbeeld klikken? Zoiets weet je nooit van te voren.”

Lauhouh is natuurlijk eigendom van Katwijk, maar wordt eerst uitgeleend aan FC Rijnvogels. Zouden die nog een stem daar in hebben?
,,Dat zou geen goede zaak zijn, als dat zo is. Van Heek moet de elf opstellen die in zijn ogen de beste zijn. Het zou gek zijn als Katwijk daarin een zegje zou mogen doen. Voor zo’n jongen als Lauhouh is de kans op speelminuten op De Kooltuin natuurlijk wel groter dan op De Krom.”

Je was maandagmiddag bij Teylingen – ODB. Heeft Teylingen zich terecht weten te handhaven?
,,Ja, honderd procent. Vorig jaar werd het nog 11-2 in het voordeel van Teylingen. Zo groot was het verschil nu niet, maar Teylingen was in alle facetten de betere ploeg. Toch heeft het vijftien minuten lang een lastige tegenstander gehad in ODB. Ze kregen twee kansen en daarna nog de 3-1. Het zou maar 3-2 worden, dan wordt het tegen zo’n Haagse ploeg echt nog een lastig verhaal. Maar zo ver liet Teylingen het niet komen.”

Wie maakten er indruk op je van de Sassenheimse kant?
,,Jaap Zwetsloot vooral. Die speelde een goede pot. En natuurlijk… Wessel Zonjee. Als ik kom kijken, speelt hij altijd goed, haha! Nee serieus, hij zat er goed bij als hij de bal richting z’n goal kreeg. Hun tegendoelpunt kon hij weinig aan doen.”

Vorige week sprak directeur amateurvoetbal van de KNVB, Jan-Dirk van der Zee zich uit over een beloftencompetitie. Die ideeën liggen weer op tafel bij de KNVB. Jij reageerde positief op Facebook op die uitspraak…
,,Als dat gebeurt, gaat bij mij de vlag uit. Niet alleen bij mij hoor. Ik hoor het bij heel veel clubs. Supporters, voetballiefhebbers en ook penningmeesters zullen blij zijn. We hebben het nu een jaar gezien en meegemaakt. Het voetbal is niks mis mee. Maar als je bij Almere City komt en er zit niemand, dan word je daar niet vrolijk van. Ik heb het zelf gezien met FC Lisse, uit bij FC Groningen. Zaten we dan in zo’n groot stadion. Leuk gedaan voor een keer hoor, maar je moet het gewoon niet doen. Houd het lekker bij amateurvoetbal.”

Zie je er ook positieve kanten aan?
,,Oh, voor de BVO’s is dit niet verkeerd hoor. Hun spelers kunnen wennen aan het fysieke mannenvoetbal. Maar voor amateurploegen is er niks aan. Niemand wordt er wijzer van.”

Ooit stond hij voor de groep bij vv Katwijk, nu is hij hoofdtrainer van ADO Den Haag: Alfons Groenendijk. Wat vind jij van zijn contractverlenging?
,,Een goede zaak! Het zorgt voor rust bij ADO Den Haag. Zondag sprak ik nog met Kees Jansma, die is er ook tevreden mee. Hij heeft het goed gedaan. Nou moet ik er wel bij zeggen dat Fons meer spelers tot zijn beschikking had dan Zeljko Petrovic.”

De Haagse ploeg lijkt ook meer ruchtbaarheid te geven aan het beloftenelftal. Zo maakte de Voorhouter Nino Roffelsen onlangs de overstap naar de geel-groenen en nu volgt ook Guy Smith van vv Noordwijk. Snap jij die jongen?
,,Guy? Zeker. Hij is vrij jong toch nog?

Ja, 21 jaar.
,,Altijd doen. Als je bij de beloften zit van ADO, dan is het eerste elftal niet ver weg meer. Zo’n selectie krijgt ook te maken met blessures. Wie weet stroomt hij door. Ze vragen je niet voor niks als je daar gaat voetballen. Ze hebben hem vast al wat langer op de korrel gehad. En hij heeft daar natuurlijk als jeugdspeler rond gelopen.”

Dat was ‘m weer. Natuurlijk nog één laatste vraag. Maak jij je nog ergens druk om?
,,Ja, erg druk! Ik wil de mensen op de Veluwe en Bunschoten een hart onder de riem steken. Is het in Bunschoten-Spakenburg normaal altijd rood tegen blauw op voetbalgebied. Nu even niet. Wat een vreselijk nieuws van die meisjes van 14 jaar oud, Savannah uit Bunschoten en Romy uit Hoevelaken. Verschrikkelijk. Ik weet ook dat mensen uit die regio deze rubriek lezen, en die mensen wil ik echt even ontzettend veel sterkte wensen. Rood en blauw zijn nu één. En dat hoort ook zo.”


REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Din. 15 okt.
Oefenwedstrijden
FC Lisse 1-1Quick Boys
Don. 17 okt.
VVSB1-0RKVV DEM
Zat. 19 okt.
Docos 1-1Kagia
Van Nispen (zat.) 0-2Soccer Boys
Valken'68 5-4RCL
VVSB (zat.) 3-4 FC VVC
FC Boshuizen 1-6Warmunda
Zon. 13 okt.
SDO14.00SJC
Foreholte 14.00VV Wilhelmus
Hillegom 14.00HMSH
Teylingen 14.00HVV
VVH/Velserbroek 14.00Van Nispen (zon.)