Het voetbalweekend geeft altijd stof tot napraten. Iedere maandag blikken we met voetbalcommentator Willem van Zuilen, de stem van de Bollenstreek, terug op de belangrijkste ontwikkelingen.

Ha Willem! Weer niet..
,,Katwijk hè? Ja, het was jammer. We hadden met Omroep West al plannen gemaakt hoe we de eventuele huldiging in beeld gingen brengen. Maar helaas.”

Nu moet het op de laatste speeldag gebeuren tegen Kozakken Boys. Wie is de favoriet?
,,Dat is fifty-fifty. Ik weet niet eens of het een voordeel is dat ze minimaal gelijk hoeven te spelen. Het scoreverloop was nog zo gunstig in eerste instantie. Katwijk scoorde al snel via Marciano Mengerink. Ik zag even weer een HHC Hardenberg-scenario voor me. Het verliep echter anders. Die gelijkmaker kwam snel.”

Door een foutje in de verdediging?
,,Ja, de 1-1 was een dekkingsfout. Ik sprak na afloop met Robbert Susan over het duel. Hij had geen last van de druk zei hij zelf. En dat geloof ik best. ‘Suus’ heeft alles al gezien in het amateurvoetbal. Maar hoe dan ook, zal er druk op het elftal hebben gezeten. Maar daar had Kozakken Boys ook last van. Dat zie je wel aan het gelijkspel tegen AFC. Koninklijke HFC heeft z’n sportieve plicht gedaan.”

Wat was er met Katwijk? Wat ging er mis?
,,Ik heb niet het Katwijk gezien dat ik tegen Jong Sparta zag. Het was niet compact genoeg. De voetballers stonden te ver van elkaar. En toch, ze zullen ook die druk hebben gevoeld. Naast Susan lopen nog, inclusief wissels, dertien andere spelers. Daarnaast leunde Koninklijke nadrukkelijk achterover na de 1-2. Logisch. Ze waren oprecht blij met de overwinning in Katwijk.”

Hoe reageerden de spelers na afloop? 
,,Zelfkritisch. Ik sprak ook nog met Mengerink na afloop. Hij vond dat hij teveel kansen had gemist. Ze waren heel realistisch. Het gat is groot geweest met de concurrentie hè. Weet je nog dat we het hadden over dat het een rondrit zou worden met sneeuwkettingen?”

Ja, de afloop is nog anders te noemen, dan die van vorig jaar toen Jong AZ al heel snel kampioen was.
,,Ja, dit is natuurlijk wel een prachtige ontknoping. De nummer één tegen de nummer twee. Ik ben alleen wel een beetje bang dat het volgend seizoen zomaar een AZ-scenario kan worden.”

Oh, aan welke club denk je dan?
,,Jong Vitesse. Die zijn heel ambitieus. Ik heb ze een paar keer zien voetballen in de Derde Divisie zondag. Die kunnen volgend seizoen heel goed meedoen. Ze doen het echt met beloften en maken nauwelijks gebruik van dispensatiespelers. Er zit heel veel voetbal in het team. Je weet alleen nooit van te voren met wat voor team je te maken gaat krijgen.”

Wat verwacht je van de wedstrijd in Werkendam volgende week?
,,Kampioensduels zijn nooit de mooiste. Hij zal bol taan van de spanning en er zal ontzettend veel sfeer. Het gaat om de vorm van de dag en de druk. Wie gaat daar het beste mee om?”

Hoe kan Van den Berg de jongens rustig houden?
,,Gewoon lekker normaal doen. Hier heeft Jack genoeg ervaring mee hoor. Hij heeft ook kampioenswedstrijden gespeeld met ASWH en Barendecht. Ik blijf het herhalen: hij heeft de meest lastige klus ooit aangenomen.”

Hoe knap is het dan als ze kampioen worden?
,,Het is zo’n bizar seizoen geweest. Daar praten we hoe dan ook over twintig jaar nog steeds over. De trainerswissel, de ziekte van Sander Molenaar, het overlijden van Sander. Heel bizar.”

In het oosten van het land verloor FC Lisse van HHC Hardenberg. Maar het meest gekke moment was het ‘bijt-incident’ rondom Martin van Eeuwijk. Hoe heb jij dat meegekregen?
,,Terwijl ik in de uitzending zat met de radio hoorde ik het langs komen. Het nare is dat we nu wéér niet over voetbal zitten te praten, terwijl het over Martin gaat. Maar als ik heel eerlijk ben, en ik hoop het niet als liefhebber, maar als FC Lisse consequent is, dan moeten ze ook Martin wegsturen, zoals ze dat bij Brian van der Werff gedaan hebben.”

,,Hij kreeg er geen kaart voor toch? Omdat de scheidsrechter het verder niet zag. Dan zou hij wel gewoon kunnen spelen komende week. En in de fase waarin Lisse zit, kunnen ze Martin nog uitstekend gebruiken. Misschien strijken ze toch wel met hun hand over hun hart.”

,,Een goede Martin is voor elke club een toegevoegde waarde. Martin heeft in al die jaren qua voetbal voldoende krediet opgebouwd, maar tevens ook weer verspeeld.”

Denk je dat Lisse het nog gaat redden in de Tweede Divisie?
,,Ze staan nu op de promotie-/degradatieplek hè? Het gunstige voor Lisse is dat wanneer ze zelf winnen tegen Jong Sparta dat er maar één van de drie clubs om hun heeft hoeft te verliezen om van die plek af te komen. De play-offs ziet niemand op te wachten in Lisse. Daarin kan je zomaar tegen hele goede tegenstanders moeten spelen. Clubs als Scheveningen bijvoorbeeld.”

In Noordwijkerhout namen Vladimir Jozic en Peet van der Slot afscheid van VVSB. Snap je het besluit van de heren om te stoppen bij VVSB?
,,Ik zag op de beelden dat ze een prima afscheid hebben gekregen. Dat hebben ze verdiend. Het zijn echte clubjongens. Vladimir heeft zeventien jaar in het eerste gespeeld. Een gewaardeerde kracht. Ik snap wel dat het na al die jaren op het veld een keer klaar is. Ik zag dat Vladimir geemotioneerd was. Dat kan ik me voorstellen. Z’n vader kwam het veld op lopen. Daar deelde hij op voetbalgebied alles mee. Die man was er ook altijd bij. Peet zien we nog terug in Haarlem.”

Hoe zou jij de jongens herinneren op voetbalgebied?
,,’Vla’ was een hardwerkende spelbepaler. Daarnaast had hij ook een goede trap en inzicht. Peet is een goede mandekker met aanvallende kwaliteiten. Een robuuste verdediger.”

De Noordwijkse clubs hebben hun sportieve plicht ook gedaan na de titel.
,,Ja, dat is mooi. Die einduitslag bij SJC was wel heel bizar: 4-8. Als dit op de site komt, hebben ze net een -waarschijnlijk- mooie huldiging achter de rug. Daar ben ik ook wel benieuwd naar.”

Heb je nog meegekregen dat Valken ’68 toch nog kans maakt op een titel?
,,Dat zou toch schitterend zijn? En anders gaan ze alsnog lekker de nacompetitie in. Ik kijk altijd uit naar die play-offs. Dat zijn leuke potjes. Dat heb je nu ook in de Eredivisie gezien met FC Emmen.”

Wat heb je zondag gedaan?
,,Ik ben bij Westlandia – UNA geweest. UNA is tweede geworden en was gewoon een maatje te groot voor Westlandia. Het vervelende voor die ploeg is wel dat ze een nacompetitieplek zijn misgelopen. Quick gaat nu wel de nacompetitie in. Dat is toch fantastisch? Als debutant in de Derde Divisie gelijk naar de nacompetitie. Verder kennen ze weinig druk. Ze hoeven helemaal niet.”

,,Het is ook ontzettend knap van Paul van der Zwaan. Hij heeft die Rinus Michel Award niet voor niks gekregen. Verder heb ik nog een beetje zitten lezen hoe het nu zit met de Vierde Klasse in West II. Ik heb het vijf jaar geleden al gezegd: over tien jaar is er weinig prestatiegericht voetbal meer op de zondag. En dat zie je nu steeds meer gebeuren.”

Lees ook: ‘Van der Slot heeft met tweededivisionist een nieuwe club gevonden’POPULAIRE BERICHTEN