Het voetbalweekend geeft altijd stof tot napraten. Iedere maandag blikken we met voetbalcommentator Willem van Zuilen, de stem van de Bollenstreek, terug op de belangrijkste ontwikkelingen.

Willem, vertel: hoe was je weekend?

,,Leuk, ik ben bij Katwijk geweest en een helft bij Hillegom – Foreholte.”

Laten we maar met Katwijk – Barendrecht beginnen.

,,Katwijk was de eerste helft superieur. Ik vond ze ook tactisch heel sterk. Barendrecht, een voetballende ploeg tegenwoordig, werd gedwongen vroeg de lange bal te spelen. Of ze nou over links, over rechts, of door het centrum speelden, ze werden gelijk onder druk gezet. De hele ploeg van Katwijk ging mee in het druk geven. De linies stonden kort op elkaar.”

Toch werd het uiteindelijk nog spannend…

,,Dat kwam omdat ze verzuimden uit te lopen. Vlak voor tijd kreeg Barendrecht nog een penalty vanwege hands van Marciano Aalders, die ook rood kreeg overigens. Maar dat was een natuurlijke reactie. Dat hadden jij en ik ook gedaan. Die strafschop ging erin. En daarna was er wel wat druk richting de zestien van Katwijk, maar echt grote kansen kwamen daar niet uit. Al met al heeft Katwijk dikverdiend gewonnen. Ze speelden sterk.”

Zijn verder je nog spelers opgevallen?

,,Bennie van Noord, wat een klasbak is dat. Die heeft alles: ervaring, kan opbouwen en een man uitschakelen, en is goed in de duels. Met Stefan Stam naast hem heeft Katwijk een sterk centrum. Eigenlijk staat de hele verdediging gewoon heel goed. Het is prima uitgebalanceerd.”

Jij moet Van Noord goed kennen, aangezien hij al jaren in de regio voor Rijnsburgse Boys actief was?

,,Daar speelde hij ook al sterk, vaak ook als linksback. Dennis Groot stond toen op rechts. Inmiddels zijn we alweer vier jaar verder en heeft Bennie een aantal seizoenen IJsselmeervogels achter de rug. Hij kent het klappen van de zweep. Ik denk dat Schreuder hem als een van de eersten opschrijft op het wedstrijdformulier. Net als Stam, Koroglu, Hamdi en Van Dam.”

Wat vond je van Mark de Loor?

,,Daarvan wisten we al dat het een goede is. Hij begon met een blessure aan het seizoen, maar is nu weer fit en speelt wekelijks. Een prima speler.”

Heeft Katwijk volgens jou een kampioensploeg?

,,Ja, maar daar willen ze bij Katwijk zelf niet aan. Ik vroeg Schreuder of het niet tijd wordt om de doelstelling, een plek bij de eerste zeven, aan te gaan passen. Maar dat gaan ze niet doen. Maar zonder twijfel: Katwijk heeft een ijzersterke ploeg.”

Was het nog verrassend dat Schreuder zijn contract verlengde?

,,Nee, dat verbaast me niet. Het klikt en ze vinden het prettig werken met elkaar. Schreuder blijft kritisch en scherp, en houdt de groep ook op scherp.”

Dan over naar het laatste nieuws. Wat vind jij van het vertrek van Jongeneelen bij Katwijk?

,,Hij is ontevreden en speelt onder Schreuder weinig. Die kiest voor anderen en ik kan me voorstellen dat het voor Jongeneelen, maar ook voor Van Oijen, lastig is. Al denk ik dat Van Oijen nog dichter tegen een basisplaats aan zit dan Jongeneelen. Schreuder zegt gewoon waar het op staat. Al had ik verwacht na vorige week, waarin Schreuder niet tevreden was over zijn aanvallers en man en paard noemde, dat Van Oijen in de basis zou beginnen. Maar hij liet ze tegen Barendrecht alle drie staan en daar viel niets op af te dingen. Die hebben het goed gedaan.”

Maar hoe kan het dat een speler die zo goed was, nu zover is teruggevallen?

,,Er is een nieuwe trainer gekomen, en zijn privésituatie is iets veranderd. Ik weet zelf uit eigen ervaring dat er veel verandert als je vader wordt. Dat kan van invloed zijn op het spel van zo’n jongen. Daarnaast had Bruinink altijd veel vertrouwen in hem. Onder Schreuder moest hij het opnieuw bewijzen. Ik weet niet wat er was gebeurd als hij was blijven staan.”

Toch blijft het verbazingwekkend zo’n terugval?

,,Was het wel zo slecht als iedereen roept? Als het vertrouwen weg is, dan scheelt dat veel. Daarnaast doen de jongens die nu spelen het heel goed. Mengerink en Plat functioneren prima en Sanchez Angulo naar behoren. Die laatste twee zijn nieuw. De vraag is of ze het vol blijven houden. Daarom hoop ik dat Van Oijen en Jongeneelen blijven knokken. Vroeg of laat in het seizoen zijn ze altijd weer nodig. De wisselspelers houden de basis scherp. Al kan ik me voorstellen dat Van Oijen en Jongeneelen daar niet op zitten te wachten.”

,,Iedereen weet hoe het werkt. Van Oijen en Jongeneelen hadden bij iedere andere topklasser in de basis gestaan. Twee jaar geleden konden ze allebei nog naar de Westmaat. Clubs zitten niet te slapen. Die jongens worden zeker wel gebeld. Ik denk dat Jongeneelen al een nieuwe club heeft. Je gaat toch geen oude schoenen weggooien voordat je nieuwe hebt? En zo niet, dan wordt hij ongetwijfeld nog veel gebeld. Daarvan ben ik overtuigd. Ik denk dat Sterling ook wel een aardige cluppie vindt.”

Het was een goed weekend voor de regioclubs in de zaterdagse Topklasse. Belangrijke overwinningen voor Rijnsburgse Boys en FC Lisse…

,,Ik heb contact met Oosterlee gehad op de app. Hij was heel blij met de overwinning en zei dat die zeer welkom was. Lekker voor het vertrouwen ook. Wel maakt hij zich zorgen over de vele tegendoelpunten. ‘We moeten er drie maken om een wedstrijd te kunnen winnen’, zei Oosterlee. In dit geval maakten ze er vier. Daarnaast vond ik het een gouden zet om Raily aanvoerder te maken. Het hele dorp valt over hem heen en wat doen ze? Ze geven hem de band om hem te motiveren. Ik heb weken geleden al geroepen dat Ignacio en Leonard prima samen kunnen spelen. Zaterdag gebeurde het en gelijk scoorden ze allebei twee keer.”

Toch was er de afgelopen tijd veel kritiek op Ignacio, zelfs vanuit de spelersgroep

,,Dat is zo typisch voor de voetballerij en dat heb ik nooit echt begrepen. Als een teamgenoot er dertig inramt, doen ze alles voor hem. En loopt het niet, dan is hij de gebeten hond. Kijk, Raily is natuurlijk een beetje een buitenbeentje, ook geen echt trainingsbeest. Als het dan minder gaat, komt zo’n jongen onder een vergrootglas. Ondertussen heeft hij er wel alweer tien inliggen. Niet slecht.”

Verder boekte Lisse ook een belangrijke driepunter.

,,Knap. Sneek is geen wonderploeg, maar er zijn daar genoeg ploegen het schip ingegaan. Ook hier geldt: een lekkere overwinning en goed voor het vertrouwen. Ik sprak gisteren bij Hillegom nog jongens als Lars Rauws en Mark de Vries, die ook aan het kijken waren. Die gasten waren heel blij en spraken van een verdiende overwinning.”

,,Net als voor Rijnsburgse Boys geldt voor Lisse dat dit de ommekeer zou kunnen zijn. Nu moeten ze dit doortrekken. Als Rijnsburgse Boys die laatste twee wedstrijden voor de winterstop wint, hoor je niemand meer. En als dat Lisse ook lukt, staan ze er ook weer helemaal bij. Dit brengt in ieder geval goed rust. Robbert de Ruiter kan lekker zijn stempel gaan drukken en zijn eigen systeem erin gaan brengen.”

Bij VVSB draait het momenteel niet. Van Leeuwen zette op Facebook: ‘als het niet gaat zoals het moet, dan moet het maar zoals het gaat’. Wat vind je van zo’n opmerking?

,,Heel realistisch. Van Leeuwen kent natuurlijk ook het klappen van de zweep. Hij maakt net als Oosterlee en Verdonkschot vorig jaar mee dat het een periode niet draait. Maar Van Leeuwen is ervaren en wijs genoeg om VVSB er weer bovenop te krijgen. Daarnaast heeft VVSB ook genoeg goede wedstrijden gespeeld dit seizoen. Daar moeten ze zich dan maar aan vasthouden.”

Wat vond je van Hillegom – Foreholte?

,,Ik ben een helftje geweest. Mijn zoon had autopech en had mijn kleinkind bij zich. Dan moet je natuurlijk in actie komen. Ik vond Hillegom de eerste helft voetballend een stuk beter. Voorin hebben ze met Dedel, Ryan en Beentjes toch wel wat in huis. En die nummer negen (Van Staveren) is ook een goede. Ik heb alleen de eerste helft gezien, maar onze verwachting was toch wel dat Hillegom met wind in de rug snel het verschil zou gaan maken.”

Hoe vind je het overigens om op de Zanderij te komen

,,Ik vind het altijd leuk om bij clubs van een iets lager niveau te gaan kijken. Het is er vaak gezellig, je komt wat mensen tegen, en praat lekker bij. Daarnaast heeft Hillegom een schitterende accommodatie. Daar kunnen ze mee thuiskomen.”


REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Din. 15 okt.
Oefenwedstrijden
FC Lisse 1-1Quick Boys
Don. 17 okt.
VVSB1-0RKVV DEM
Zat. 19 okt.
Docos 14.30Kagia
Van Nispen (zat.) 14.30Soccer Boys
Valken'68 14.30RCL
VVSB (zat.) 14.30 FC VVC
FC Boshuizen 14.30Warmunda
Zon. 13 okt.
SDO14.00SJC
Forholte 14.00VV Wilhelmus
Hillegom 14.00HMSH
Teylingen 14.00HVV
VVH/Velserbroek 14.00Van Nispen (zon.)