Iedere maandag blikken we in de ‘Analyse van Willem’ terug op het afgelopen voetbalweekeinde. Dat doen we met niemand minder dan Willem van Zuilen, al jaren het gezicht en de stem van het amateurvoetbal voor Omroep West.

Willem, je hebt eindelijk Noordwijk eens aan het werk gezien. Wat vond je ervan?

,,Het viel niet tegen. Het is jammer dat ze die tweede goal niet maakten, dan was het beslist geweest. Er werd gezegd dat IJsselmeervogels zwak was, maar daar doe je Noordwijk mee tekort. De tweede helft kwam Noordwijk wel iets meer onder druk, maar echt uitgespeelde kansen hebben ze niet weggegeven. Mijn grote vriend Thomas Verheijdt heeft nauwelijks bruikbare ballen gehad.”

Wat is je verder aan Noordwijk opgevallen?

,,Dat Bryan Braun speelde. Dat vind ik niet een heel goede, maar wel een nuttige speler. Hij is een aanspeelpunt en kopsterk, alleen wat statisch. Van Mertens is bekend dat het een goede speler is. Verder ben ik wel gecharmeerd van Robin van Vliet, als rechtsback vond ik hem echt goed. Ik was benieuwd hoe Van Vliet het nu in het centrum zou doen, maar die had pech en kon door zijn blessure niet meedoen.”

Op basis van wat je gezien heb, denk je dat Noordwijk genoeg kwaliteit heeft om erin te blijven? 

,,Het ligt niet alleen aan kwaliteit. Er staan ploegen hoger die wellicht minder kwaliteit hebben. Noordwijk heeft voor Topklasse-begrippen een degelijke ploeg, maar dat betekent niet dat ze niet kunnen degraderen. Probleem is dat je twaalfde moet worden om erin te blijven. Daar heb je denk ik 42 punten voor nodig. Vorig jaar had je nog een DETO, waar iedereen van won. Misschien dat ploegen dat in mindere mate nu hebben met Ter Leede en ook Katwijk, waar het momenteel een rampenfonds is.”

,,Zelfs voor Katwijk heb ik er nog wel vertrouwen in. Ik heb Cees Bruinink nog even aan de lijn gehad  en die zei dat de technische commissie nog honderd procent achter hem staat. Maar ze maken zich wel zorgen en dat kan ik begrijpen. Het is vijf voor twaalf. Ik vind wel dat als Katwijk iets wil, ze het nu moeten doen. Anders is het te laat. Ik heb ook het idee dat ze het binnen de organisatie niet met elkaar eens zijn. Als Bruinink aangeeft dat hij spelers nodig heeft en die komen niet, dan is dat vreemd. Ik weet dat ze met een jongen uit Tilburg hebben gesproken, maar die vond het te ver. Volgens mij is-ie nu bij Capelle aangesloten.”

,,Ik begrijp dat Bruinink heel close is met de hoofdsponsor, maar die is toch ook niet achterlijk. Die ziet toch ook dat het niet goed gaat. Die dingen moet je zakelijk gescheiden houden.”

,,Misschien moet Katwijk maar eens een wedstrijdje tegen een vierdeklasser spelen voor het vertrouwen. Ik weet dat Rijnsburgse Boys in de jaren tachtig, toen het niet goed ging, ook een keer tegen de A1 heeft gespeeld. Op een bijveldje. Katwijk moet er alles doen om zo snel mogelijk die negatieve spiraal te doorbreken.”

Dan naar iets positiefs. De prestaties van VVSB blijven toch indrukwekkend.

,,Met 5-2 winnen van Leonidas is een prima resultaat. Het gaat gewoon goed. Ik lees dat veel spelers bijtekenen en Wilfred van Leeuwen past uitstekend bij de club. Dat heb ik al eerder gezegd. Westlandia en VVSB zijn qua beleving en cultuur met elkaar te vergelijken.”

Koen Bosma zei gisteren in een interview op onze site dat VVSB volgend seizoen moet doorpakken en vol voor de titel moet gaan. Wat vind jij daarvan? 

,,Daarmee zegt hij eigenlijk dat ze dat dit jaar nog niet kunnen. Daar ben ik het niet mee eens. Waarom zouden ze dit seizoen geen rol van betekenis kunnen spelen? Zeven punten achterstand op AFC lijkt me toch geen onoverkomelijke situatie. Bovendien krijgen ze AFC nog thuis.”

,,Ik ben het met Bosma eens dat je altijd moet streven, mits je de middelen hebt, naar een stapje hoger. Van Leeuwen heeft wel een neusje voor versterkingen. Hij haalde in zijn Westlandia-tijd ook Ignacio op bij een derdeklasser, HMSH geloof ik.”

Tot slot, nog wat meegekregen van het lagere zondagvoetbal? 

,,Zondag heb ik niets gezien. Ik was een beetje grieperig en het weer was ook niet best. Ik pak zo nu en dan een wedstrijd op zondag en nu jullie mij iedere maandag bellen, wil ik dat wel vaker gaan doen. Dat lijkt me leuk, dan maak ik ook wat aantekeningen. Ik zag dat SJC won van UVS. Maar echt verrassend is dat niet. UVS is geen wonderploeg.”

POPULAIRE BERICHTEN