Het voetbalweekend geeft altijd stof tot napraten. Iedere maandag blikken we met voetbalcommentator Willem van Zuilen, de stem van de Bollenstreek, terug op de belangrijkste ontwikkelingen.

Hey Willem. Jij zit natuurlijk al vaak in een auto, maar nu heb je voor het voetbal ook weer een flinke rit gemaakt!
,,Klopt, ik zat in Veenendaal.”

Wat voor wedstrijd heb jij daar gezien tussen?
,,Een boeiende.”

Vertel..
,,GVVV was de iets betere ploeg. Nou ja, in de eerste helft gewoon de veel betere ploeg. Dat kan met twee dingen te maken hebben gehad: het elftal en de ondergrond.”

Kan je dat toelichten?
,,Het elftal van GVVV is al jaren bij elkaar. Dat is een goed ingespeelde ploeg. Hoe sterk Rijnsburgse Boys ook is op papier, ze hebben wel weer nieuwe spelers moeten inpassen. Daarnaast speelden ze daar op een vlakke kunstgrasmat. Dat is Rijnsburgse Boys toch minder gewend, dan GVVV.”

Mag ik oorzaak drie toevoegen? Niek Oosterlee? Ik zat naar Fox Sports te kijken en hoorde de commentator zeggen dat de Rijnsburgers verrast waren door het 4-4-2 systeem van GVVV.
,,Dat is ingesproken door mijn collega van RTV Utrecht. We zitten allebei al even lang in het vak ongeveer. Maar wat ik dan wel leuk vind, en dat meen ik echt, is dat wij twee verschillend duels zien. Ik vond dat Rijnsburgse Boys vooral moeite had met het vlotte combinatie-spel van GVVV.”

Won de thuisploeg uiteindelijk verdiend?
,,Ja. Het is zonde voor Rijnsburgse Boys dat hij in de slotminuut valt, maar het was wel terecht. Stel het was een bokswedstrijd geweest, dan had GVVV ook op punten gewonnen. Bestuurslid Gerrit Paauw liep direct na afloop van het duel van de tribune af en fluisterde het mij al toe. Een terechte overwinning voor GVVV.”

Wat voor indruk maakte Oosterlee op jou?
,,Een hele gelukkige. Een tevreden man. Ik hoorde dat GVVV en Oosterlee blij zijn met elkaar. Dat is fijn voor hem. Hij heeft toch een boegbeeld, John de Wolf, moeten opvolgen.”

Hij is wel eens minder gelukkig geweest hè?
,,Zeker. Vanaf zijn zevende heeft hij elk jaar in de voetbalwereld rond gelopen. Dat was vorig jaar ineens verdwenen. Dan had hij op zaterdag niks te doen. Dat was voor zijn vrouw ook iets geks. Die had op de zaterdag ook haar eigen leventje opgebouwd.”

,,GVVV is een mooie club hoor. Dat is echt een voetbalbolwerk daar in de provincie Utrecht. Als je daar komt, word je ook gelijk goed opgevangen. Ze laten je plekje zien als verslaggever, geven aan waar je een bakje koffie kan halen. Je voelt je direct welkom.”

Laten we naar wat andere duels gaan in de Tweede Divisie. Heb je nog wat van Katwijk mee gekregen?
,,Zeker, ik heb de beelden gezien. Katwijk is wat mij betreft één van de kampioenskandidaten. Dat baseer ik op de kwaliteit van de selectie, de breedte daarvan, en de organisatie. Dat Katwijk met 0-1 wint van Koninklijke HFC verbaast mij niks.”

Heb jij de beelden gezien tussen Ted Verdonkschot (trainer HFC) en Mike van den Ban?
,,Ted heeft de eigenschap dat hij niet zo blij is als hij verliest. Dat kan als trainer ook een goede kwaliteit zijn. Het is niet zo netjes wat ik zag: een duw. Maar je moet het ook niet groter maken. We kennen de achtergrond niet.”

Ik zat zelf toevallig bij FC Lisse – HHC Hardenberg. Wat mij opviel is dat Lisse met tien speler begon die vorig jaar ook in de basis stonden.
,,Wij zijn niet bij de trainingen, maar het verbaast mij niet zo veel. Waarom zou je wisselen als dat team je bevalt, je de spelers kent? Ik zie Robbert de Ruiter als een goede trainer die niet de beste spelers op papier opstelt, maar het beste team.”

,,Dan is het voor De Ruiter toch heerlijk als hij jongens als Bas Buimer nog kan brengen en dat die dan ook uiteindelijk die late gelijkmaker maakt?”

Toch sprak iedereen na afloop weer over Martin van Eeuwijk. De middenvelder trok de aandacht met een bizarre rode kaart.
,,Op alle beelden die ik gezien heb van die wedstrijd is zijn actie slecht te zien. Ik lees wel op verschillende social media kanalen dat Martin in het veld ook niet netjes is behandeld door zijn tegenstanders. Dat hem verschillende ziektes zijn toegewenst. Ik wil het absoluut niet goed praten, echt niet, maar ik kan zo slecht tegen mensen die spotten met het k-woord. De rillingen lopen dan over mijn lijf.”

,,Maar goed, als je één keer steelt, blijf je altijd een dief. Ik bedoel daar mee te zeggen dat Van Eeuwijk het stempel ‘lastig mannetje’ met zich meedraagt. Het is zo jammer dat we nu niet over voetbal praten als het over Martin gaat. Dat doet een beetje pijn.”

,,Martin moet dit soort dingen niet doen. Soms winnen de emoties van het verstand. Bij Martin wint de emotie alleen net even iets te vaak helaas.”

,,Ik hoor bij RTV Oost dan ook de keeper van HHC, Sander Danes, zeggen dat Van Eeuwijk voor tien wedstrijden geschorst moet worden. Tja, dat hij vaker rood heeft gepakt werkt niet in zijn voordeel. Het is zo zonde, Martin is vaak de beste speler van het veld.”


Bij FC Lisse werden drie spelers nog in augustus gehaald. Is dat niet laat?
,,Nou, je ziet het wel vaker natuurlijk. Zoiets heeft ook met geld te maken of met ambities van spelers. Kijk naar Bert Koomen, hun nieuwe verdediger. Die zal vast eerst gewacht hebben of er nog een profclub langs zou komen. Uiteindelijk is de Tweede Divisie dan een prima podium als een profclub niet lukt. Lisse is in ieder geval niet in paniek geraakt.”

VVSB wacht nog op z’n eerste overwinning van het seizoen. In Tiel werd het 2-2 tegen TEC.
,,Dat blijft een lastige ploeg, ook al won Katwijk er makkelijk van. Die gasten hebben zich ook weer versterkt.”

Ze hebben in Richelo Fecunda een recordhouder: de enige speler die sinds de invoering van de Tweede Divisie nog geen minuut heeft gemist.
,,Dat is knap. Bij een vorige werkgever heb ik ooit een compliment gehad dat ik drie jaar niet ziek was geweest. Maar zoiets moet je ook gegeven zijn. Kijk, dat hij een basisplaats elke keer heeft verdiend, dat is netjes.”

,,Het heeft ook met de verzorging van zijn lichaam te maken. Ik vind Fecunda gewoon een goede spelers, zowel in verdedigend als aanvallend opzicht.”

Quick Boys won van Jong Twente, waar bij de Katwijkers vooral de reserveplek van keeper Martijn de Zwart opviel.
,,De Zwart en Jesper Hogendoorn ontlopen elkaar niet veel volgens mij. Maar weet je, alle keepers die nu op de bank zitten, dus ook iemand als Mark de Vries, zouden eens langs moeten gaan bij Tom van der Niet. Hij is oud-doelman van Quick Boys. Hij raakte wel vaker zijn plekje kwijt, maar vocht zich altijd terug. Als er een nieuwe trainer kwam, dan raakte hij altijd voor een wedstrijd of twee, drie z’n plaats kwijt.”

Heb je de Hoofdklasse nog gezien? Kees Zethof heeft een goed competitie-debuut achter de rug.
,,Die kan je maar beter binnen hebben! Ik zag dat Denzel James ook een basisplek had. Daar ben ik wel van gecharmeerd. Ik vind dat ze een sterke selectie hebben. Tel daarbij Zethof als coach op. Dan heb je een club, die een rol van betekenis gaat spelen.”

,,Ook Ter Leede gaat dat doen hoor. Ook al verloren ze van Rijsoord. Dat is niet meer dan een valse start. Trainer Henk Wisman raakt van zo’n nederlaag echt niet in de stress.”

Via Twitter verscheen een bericht dat de trainer van AFC tijdens de rust weg moest voor een seizoenspresentatie van de Ajax-vrouwen, z’n andere werkgever. Nu gaat het mij niet eens om dat feit. Maar vind jij dat zo iets kan op hoofdklasse-niveau?
,,Nou, voor dat niveau vind ik het eigenlijk wel gek. Aan de andere kant sprak ik gisteren [zondag red.] Marcel Koning van HBS. Die heeft een speler die zes weken naar het buitenland moet voor een cursus. Het kan dus wel zoiets. Hoe lager je speelt, hoe vaker je het ziet.”

In de Districtsbeker viel de 5-0 van Valken’68 wel op tegen Teylingen. Of niet dan?
,,Leg de selecties maar eens naast elkaar. Dan is die van Valken wel wat sterker. Die hebben meer routine. Teylingen heeft geen Marc Langeveld bijvoorbeeld.”

Bij Kagia (Dorus van der Voort) en Warmunda (Selmo Kurbegovic), waren de nieuwkomers ook gelijk belangrijk.
,,Ik vraag me eigenlijk een beetje af waarom Selmo naar Warmunda is gegaan. Wil hij daar het plezier terug krijgen om daarna weer een stap hogerop te gaan doen? Met alle respect voor Warmunda, maar dit is natuurlijk wel onder zijn niveau. Hij traint ook onder zijn niveau, hoe goed Alan Campfens als trainer ook is.”

,,Selmo moet oppassen zelf ook niet achteruit te gaan in zijn niveau. Ik vind dat hij het niveau Derde Divisie gewoon nog aankan. Dorus is ook een speler die beter kan dan de Derde Klasse. Maar het is goed voor zo’n jongen om minimaal een jaar echt belangrijk weer te zijn voor een club.”

Je noemde HBS al. Ben je daar zondag geweest?
,,Ja, dat klopt. Ze wonnen maet 2-0 van JVC Cuijk. Smetje op de dag was een rode kaart voor natrappen bij een 2-0 voorsprong voor HBS. Ik heb een trainer niet vaak boos uit de kleedkamer zien komen bij een 2-0 overwinning. Maar zondag wel.”

,,Ik vind HBS altijd wel een bijzondere club. Een omni-vereniging. Waar voetbal en hockey wordt gespeeld. Dan zie je halverwege de tweede helft ineens een hele enclave hockeyers bij het voetbal kijken. Wel grappig.”

Heb je nog tijd gehad om naar Oranje te kijken?
,,Gedeeltelijk. Maar zeg nou zelf, het enige wat er van zo’n dag overblijft is toch dat filmpje van Ruud Gullit in de kleedkamer van Oranje? Iemand die zo’n staat van dienst heeft bij PSV, AC Milan en Europees Kampioen is geworden, die moet zoiets als dit toch niet doen? Ik heb me er echt aan geërgerd!”

Is het niet een generatie dingetje?
,,Nee, dit is gewoon dom. Dit doet je als vader van een F-3 pupil. Dan maak je een filmpje dat die jochies zitten te juichen. Niet als assistent-bondscoach van het Nederlands Elftal. Punt!”


REACTIES OP DIT ARTIKEL

BEDRIJF VAN DE MAAND

Programma & Uitslagen

Za. 7 dec.
Excelsior'31 14.30FC Lisse
Ter Leede 14.30VVOG
SC Feyenoord 14.30FC Rijnvogels
SVC'0814.30Kagia
Valken'68 14.30DoCoS
VVSB (zat.) 14.30Be Fair
Roodenburg 14.30Warmunda
IJsselmeervogels 15.00Noordwijk
Quick Boys 15.00Excelsior Maassluis
Rijnsburgse Boys 15.00TEC
Sparta Nijkerk 15.00VVSB
Van Nispen (zat.) 15.00Westlandia
Koninklijke HFC 15.30Katwijk
SV Hillegom 18.00Teylingen
Zo. 8 dec.
SJC14.00RKAVV
Foreholte14.00Concordia
Zwanenburg 14.00Van Nispen (zon.)