Het voetbalweekend geeft altijd stof tot napraten. Iedere maandag blikken we met voetbalcommentator Willem van Zuilen, de stem van de Bollenstreek, terug op de belangrijkste ontwikkelingen.

Ha, Willem. Heb je Koningsdag weer overleefd?
,,Nou ik heb het redelijk rustig aan gedaan. Als je Koningsdag op vrijdag hebt en je weet dat je zaterdag moet werken, dan ga je geen gekke dingen doen. Ik heb eerst een lekker stukje gefietst met mijn vrouw en ben daarna nog even naar Oegstgeest gegaan.”

Dus je zat zaterdag lekker fris bij Katwijk – VVSB? Wat heb je voor duel gezien?
,,Vooral een interessante. Het was niet altijd even goed of leuk om naar te kijken, maar ik vond ‘m wel heel interessant.”

Wat maakte het zo interessant volgens jou?
,,Dat tactiek van beide ploegen. Katwijk had het gewoon heel lastig met VVSB. Dat lag natuurlijk ook aan het scoreverloop. Het was wel mooi om te zien dat Katwijk nooit opgaf. In de tweede helft waren ze veel meer aan de bal en kwam er druk op de zestien van VVSB.”

Beide aanvoerders reageerde uiteindelijk teleurgesteld op het 1-1 gelijkspel. Waarom deden ze dat volgens jou?
,,Vladimir Jozic baalde natuurlijk van de late gelijkmaker. Robbert Susan zal ongelukkig zijn geweest met het feit dat ze niet hebben gewonnen en dat ze nooit echt hun eigen spel hebben kunnen spelen. Toch kan het punt altijd nog van doorslaggevende rol kunnen zijn. Alleen denk ik dat het nooit zo ver nog gaat komen. Heel erg ver is het eind van de competitie niet meer.”

Katwijk kwam uiteindelijk diep in de blessuretijd op 1-1 via een strafschop na hands van aanvoerder Jozic. Een terechte pingel?
,,Ja, dat wel. Alleen dacht ik op de tribune eerst dat VVSB-aanvoerder Jozic die bal echt wegsloeg. Achteraf zag ik vooral dat het wat ongelukkig was. Hij sloeg er niet naar, maar de bal kwam bij een voorzet van rechts wel tegen z’n hand. Daarbij waren z’n armen in de lucht en niet langs z’n lichaam. Terecht dus.”

,,Dan gaat toch weer Susan achter de bal staan. Ik zag dat VVSB-keeper Ruben Valk nog wat zei tegen hem vroeg ook na afloop wat hij gezegd had tegen ‘Suus’. Het was zoiets als: ‘op deze staat wel heel erg veel druk hè’. Waarop Susan weer had gereageerd: ‘maar dat zijn ook de lekkerste’. Daarna sloot hij zich af en schoot hij de bal erin.”

,,Dat is niet alleen knap op zo’n moment, maar zeker met in het achterhoofd dat hij tien minuten daarvoor nog een levensgrote kans miste.”

Viel er nog wat op voor jou tijdens de wedstrijd?
,,Ik vond het ‘collectief VVSB’ een sterke in druk maken. Beide elftallen hebben keihard gewerkt. Op elke meter van het kunstgras werd er gevochten. Al met al vond ik wel dat de 1-1 recht deed aan het spelbeeld.”

Wat een ‘gouden week’ was dit voor FC Lisse trouwens hè?
,,Ja, heerlijk! FC Lisse is er nog niet, maar deze twee overwinningen zijn wel lekker voor de FC.”

Je was allereerst dinsdag bij het duel tegen De Treffers als belangstellende. Wat voor Lisse zag je toen?
,,Vooral een strijdlustig en gehavend Lisse. Er werd op de tribune ook wel veel gemopperd. Vooral ook op doelman Brian van der Werff. Nu tegen De Treffers werd hij ook een beetje uitgedaagd door het uit-publiek achter zijn goal. Hij was een paar dagen daarvoor nog flink in de fout gegaan tegen AFC. Ik vond het gemopper niet zo terecht. Hij is wie hij is en laat wel altijd strijd en passie zien.”

,,Het mooie van die wedstrijd tegen De Treffers waren de jongens die de gaten moesten opvullen zich van hun beste kant lieten zien. Zo’n Tom Enthoven bijvoorbeeld. Een noodgreep. Maar je zag het vroeger ook bij teams van Arie Lagendijk. Jongens die gedwongen werden opgesteld, bleven erin. Dat zou ook met zo’n Enthoven kunnen gebeuren. Hij gaf tegen Rijnsburgse Boys notabene nog een assist.”

Nog voldoende van Ter Specke meegekregen?
,,Zeker. Ik dacht na twintig minuten op Ter Specke: wat gebeurt daar nou, joh?’. Het stond binnen no-time 3-0.”

Was je bang voor opnieuw een Rijnsburgs debacle na wedstrijden tegen bijvoorbeeld IJsselmeervogels en Jong Sparta?
,,Nee, vooral vanuit het Lisse-oogpunt zag ik dat. Ik vond het lekker voor de FC. Eerlijk is eerlijk. [Lachend:] Dat zal me hier in Rijnsburg vast niet in dank worden afgenomen. Geen moment dacht ik aan die ruime nederlagen van Rijnsburgse Boys. Het zegt alleen wel weer iets over hoe makkelijk de Rijnsburgers goals tegen krijgen. Ze maken zelf goals genoeg.”

Was bijvoorbeeld de openingsgoal ook niet wat ongelukkig? En die vrij trap van Martin van Eeuwijk zag er onhoudbaar uit.
,,Tja, maar ik ken trainers genoeg die dan zeggen: ‘dan moet je er maar voor zorgen dat je op die plek geen vrije trappen tegen krijgt’. Maar tegengoals zijn nooit alleen de schuld van de verdediging. Dat gaat mij te ver. Een tegengoal begint vaak al in de aanval.”

Je had het net over een gehavend Lisse. Dat lijkt vooral op pech hè, al die blessures? Het zijn weinig tot geen spierblessures.
,,Nee, het is puur overmacht. Dit overkomt je als team bijna nooit als je bovenaan staat. Maar het mooie van dit soort momenten is dat er andere jongens komen bovendrijven als Enthoven of Moubarak Adouch. Dat is ook een compliment voor de opleiding van FC Lisse.”

,,Robbert de Ruiter dacht na de overwinning tegen Rijnsburgse Boys nog wel dat ze een puntje of zes zelf nodig hadden. Het was een prettige week, een gouden week zoals je zelf net zei, voor de FC.”

Willem, je hebt vaak genoeg je hoop nog uitgesproken op een prijs voor Quick Boys aan het einde van dit seizoen. Maar is die hoop nu ook vervlogen voor jou na de 0-0 tegen Scheveningen?
,,Zolang het rekenkundig kan, moet je blijven hopen. En het kan nog. Maar de kans is na zaterdag wel een stuk kleiner geworden. Inmiddels is DVS’33 op de ranglijst er ook nog eens tussen gekomen. Trainer Gert Aandewiel zei terecht na afloop dat ze het nu in Katwijk van week tot week bekijken.”

,,Tweede worden is ook nog steeds mooier dan vierde worden. En toch, als Jong Volendam komend weekend nog een keer verliest, dan ziet de wereld er ook weer wat anders uit. Al met al heeft Spakenburg de titel nog wel echt in eigen handen. Ook de periode is erg lastig voor Quick Boys. De cijfers liegen niet. Ik had zelf graag Quick Boys en Scheveningen in de Tweede Divisie gezien.”

Kunnen we spreken van een verloren jaar in Katwijk?
,,Daarvoor zie ik ze gewoon te weinig. Daarom vind ik het moeilijk om daar een oordeel over te vellen. Uiteindelijk denk ik wel dat de beste vier clubs van die competitie nu bovenaan staan. Maar of het echt slecht is? Tja, er is wel weer veel gebeurd hè op Nieuw Zuid, dit seizoen? Het gedoe met Yordi Teijsse. De trainerswissel. Het is niet bevordelijk hoewel ik zowel Aandewiel als Jan Zoutman hoog heb zitten.”

Liggen de mensen in Katwijk wakker van het niet promoveren naar de Tweede Divisie?
,,Absoluut. Maar het is ‘pas’ het tweede jaar voor Quick Boys in deze competitie. Het is niet makkelijk om je te plaatsen voor de Tweede Divisie. En bij Quick Boys is de druk van het moeten altijd groot. Maar er zijn dit seizoen toch ook wel weer spelers beter geworden? Neem Joey Ravensbergen of Arie de Vreugd, die er tegen Scheveningen weer in stond.”

,,Maar qua uitstraling en accommodatie hoort een club als Quick Boys op het hoogste niveau van Nederland thuis qua amateurs. Het is een prachtig voetbalbolwerk. Het belangrijkste is geduld hebben. Rustig blijven. Ik ben benieuwd hoe het ‘nieuwe team’ er volgend jaar weer staat. Er komen toch nieuwe jongens, gaan veel anderen weg.”

Even een paar stapjes omlaag: een periodetitel voor Van Nispen (zat.). Hoe duid je die?
,,Ja, dat is mooi. Op dit niveau, in de Derde Klasse kan het nog dat je één keer in de week traint. Maar dat houdt een keer op. Misschien kan het voor die ploeg in de Tweede Klasse nog net. Maar ze moeten wel in conditie blijven.”

,,Kijk je hoeft een Jeffrey Koemans of Sven de Ridder niet meer te vertellen hoe ze voetballen. Het meerendeel van die selectie heeft gewoon op hoofdklasse-niveau gevoetbald of zelfs hoger. Veel voetballers zullen alles nog op klasse kunnen doen.”

Waar was je zondag?
,,Bij HBS – Dongen. Daar kan ik kort over zijn. Dongen was gewoon te goed. Die ploeg is vorig jaar nog door FC Lisse uiteindelijk uitgeschakeld in de nacompetitie om promotie naar de Tweede Divisie. Ik sprak na afloop nog even met de keeper van HBS, Paul van der Helm. Hij vertrekt naar Quick Boys. Hij speelde in het verleden nog bij Fortuna Sittard. Ik sprak hem dus nog even over de promotie van die club naar de Eredivisie.”

Oh, wat zei hij?
,,Hij heeft er wel een tijdje rond gelopen. Hij dacht ook dat de club twee jaar geleden eigenlijk op sterven na dood. Met een nieuw beleid en wat extra geld, wat nieuwe mensen op de juiste plekken leeft de club weer. Hij gunde het de club van harte.”

Terwijl zijn eigen club, HBS, in de gevarenzone zit..
,,Ja, maar toch heerst daar weinig paniek. Misschien wel wat bij de spelers en de staf. Maar niet echt bij de club zelf. Het enige wat ze graag willen behouden is natuurlijk de ‘Haagse derby’. Maar ze staan nog op een veilige plek. Westlandia doet het trouwens ook prima. Ik blijf dat top vinden dat ze in een slechte gewoon geloof hebben gehouden in hun trainer.”

Terwijl Hillegom en SJC niet speelden, beleefden ze wel een hele fijne zondag door puntverlies van de concurrentie. Hoe groot schat jij bijvoorbeeld de kampioenskansen in van SJC?
,,Met vijf punten voor hebben ze echt de beste papieren daar bij SJC. Nu komt het erop aan hoe ze met de druk om moeten gaan. Maar ze hebben met Sjaak Polak een trainer die wel weet hoe je daar mee kan dealen. Eigenlijk is het voor Sjaak ook lekker werken daar nu heè. Voor de club zelf is er namelijk geen druk. Die hoeven niet perse. Ze hebben gewoon een heel goed seizoen, een periodetitel al binnen. Dat is altijd lekker voetballen.”

 

Is jou verder nog wat opgevallen of wil je nog wat kwijt, Willem?
,,Ja, ik heb zaterdagavond ontzettend genoten van Michael Reiziger als trainer van Jong Ajax. Hoe hij zich manifesteert en over voetbal praat, vind ik heel prettig. Hij is wat mij betreft een potentiele Ajax-1 trainer. Hoe staat er heel sympathiek in. Dat kan overigens ook zijn valkuil juist zijn.”

,,Ik genoot daar zaterdag echt van. Ik vind Erik ten Hag helemaal geen Ajax-trainer en daar is de club echt mee in de fout gegaan om hem aan te stellen. Hij komt niet goed over in de pers, hij speelt geen Ajax-voetbal met zijn ploeg.”

,,Daarnaast maakt ADO Den Haag nog alle kans op een play-off plek na de 3-3 tegen PSV. Dat hadden zelfs drie punten moeten en kunnen zijn tegen de kampioen. Weet je hoe knap dat is van Alfons Groenendijk? Toen hij kwam, stonden ze op degraderen. Het is zo knap dat ze nu op die plek staan.”

,,Lex Immers werd gekozen tot speler van het jaar. Hij is in de coaching zo belangrijk zo belangrijk voor dat team. Hij is een routinier geworden. Een sympathieke gozer. Ik kijk reikhalzend uit naar komend weekend, om te zien of ze die plek gaan halen.”

POPULAIRE BERICHTEN