Het voetbalweekend geeft altijd stof tot napraten. Iedere maandag blikken we met voetbalcommentator Willem van Zuilen, de stem van de Bollenstreek, terug op de belangrijkste ontwikkelingen.

Hallo Willem. Zullen we maar gelijk tot zaken komen?
,,Lekker over voetbal praten?”

Juist. Wat dacht jij toen je zaterdag bij FC Lisse op Ter Specke kwam en je Martin van Eeuwijk niet in de basis zag staan?
,,Daar was ik wel verbaasd over. Het leek om disciplinaire redenen te gaan. Maar medespelers traden er niet over naar buiten. Toen ik het na afloop vroeg aan trainer Robbert de Ruiter zei hij dat hij alleen op scherp stond en niet honderd procent fit was. Hij had niet lekker kunnen trainen. Maar wat ik me dan afvraag… Dan laat je zo’n jongen toch eigenlijk ook niet invallen in de tweede helft als dat de reden is? Ze stonden op dat moment ook al gewoon voor.”

Zag je een elftal dat nog geloof had in een titel?
,,In mijn beleving heeft FC Lisse heel hard gewerkt. Ze zagen er toch wel tegenop hoor, dit duel. DVS’33 heeft geen misselijke ploeg. Ik vond Lisse heel goed, maar ik denk dat de ploeg uit Ermelo ook z’n dag niet had. De waarheid zal ergens in het midden liggen.”

Je hebt al vaker gezegd dat 13 mei de prijzen worden verdeeld. Dat is nu wel heel erg letterlijk het geval hè?
,,Ja, maar ik heb ook gezegd dat als je er voor speelt, de titel, dat je ‘m dan wint ook. Zo letterlijk kunnen we dat zaterdag niet nemen. Lisse zal zelf moeten winnen, maar IJsselmeervogels heeft zoveel vertrouwen getankt na het duel tegen Jong Volendam. Dat duel wonnen ze met 7-0. Nu kan dat ook omslaan hè. Dat ze zoveel vertrouwen hebben dat het elftal zichzelf gaat overschatten.”

En op Nieuw-Zuid mag er maar één elftal kampioen worden…
,,Dat is Quick Boys zelf. Het heeft ook met een kwestie van geluk te maken. Tegen FC Lisse schoot Berry Powel de balletjes er net niet in, in plaats van net wel. Maar normaliter is er geen kruid gewassen tegen de dadendrang van Powel. Maar toch… Feyenoord wint ook negen van de tien keer van Excelsior. En wat gebeurt er? Als Lisse komende zaterdag snel weet te scoren bij Jong Groningen, dan kan het nog spannend worden. Ik schat de kansenverhouding zeventig, dertig in, in het voordeel van IJsselmeervogels.”

Kan je niet wachten tot het zaterdag is inmiddels?
,,Dit zijn de leuke weken. Ook de strijd om plek drie is nog interessant met Rijnsburgse Boys en Scheveningen. Ik kijk naar elke zaterdag uit, Frank. En eigenlijk weet ik ook nog niet waar ik naar toe ga. We gaan er gewoon met het hele sportteam van Omroep West voor zorgen dat het een geweldige middag wordt.”

Heb je nog wat mee kunnen krijgen van de derby tussen FC Rijnvogels en Rijnsburgse Boys?
,,Ja, ik had de wedstrijd natuurlijk op m’n oren en kreeg flitsen binnen via collega Haniff Harharah. Toen ik hoorde dat het 1-0 stond voor FC Rijnvogels hoop je voor die jongens dat ze dat vast kunnen houden. Dat ze daarna, al dan niet bewust, achteruit gingen lopen, zal toch echt te maken hebben gehad met een gebrek aan vertrouwen. Het ging daarna dan ook mis voor de ploeg van Hein van Heek. Ik vind dat toch zonde hoor. Ik draag de club een warm hart toe, net zoals Van Heek.”

Sleutel tot de overwinning van Rijnsburgse Boys was volgens onze analist, Paul van der Zwaan, de positiewisseling van Joel Tillema.
,,Maar dat is dan ook een hele goede speler. Dat is dan ook geen nieuw hè? Bij Spakenburg was het al een topper. Hij is gehaald als verdediger natuurlijk, maar staat nu op het middenveld. Als back had hij al veel aanvallende intenties. Daar zag je al dat het een speler is met een actie. Als hij geen directe tegenstander had, dan zorgde hij altijd al voor dreiging.”

Het grote nieuws op Nieuw-Zuid kwam deze week van het spelersfront. Jaap van der Plas verlaat de club
,,Hij is al vaker onderweg naar de uitgang geweest hè? Nu is hij er denk ik wel klaar mee. Hij heeft z’n conclusies getrokken en verhuist naar Valken ’68. Lekker een keertje minder trainen per week. Even wat meer tijd voor z’n gezin. En hij komt daar Arie van Duijn natuurlijk weer tegen, een oud-Quick Boys man.”

Als we het toch over Valken hebben, dan ben je vast blij met de goal voor Marc Langeveld?
,,Zeker. Geweldig voor hem. Ik vind wel dat dit soort jongens, en dat geldt ook voor Jaap van der Plas, er bovenuit moeten blijven steken. Ook als ze een jaar lang hebben getraind op het niveau van Valken ’68, dan nog moet je kunnen zien dat ze een verleden hebben bij Katwijk of Quick Boys.”

Even terugkerend op FC Rijnvogels. Is het over daar?
,,Nou ja, ze blijven afhankelijke van andere clubs. Maar ik zie ze zelf ook niet zo makkelijk winnen bij Harkemase Boys. Het is hartstikke jammer. Ik denk dat de club een inschattingsfout heeft gemaakt qua niveau. Achteraf is de selectie niet goed genoeg gebleken. Ze hebben in het verleden veel jongens aangetrokken die bij andere clubs net niet aan de bak zijn gekomen. Dat zijn ze natuurlijk niet voor niets.”

,,Toegegeven: ze hebben ook geen geluk gehad qua blessures. Mitchell Beijersbergen is er lang uit geweest. Sander van der Horst kan het alleen nog maar op halve kracht. Ik heb de club en Hein heel hoog zitten, maar ik denk niet dat ze de nacompetitie nog gaan halen.”

In Mijdrecht heeft Ter Leede de titel zeer waarschijnlijk verspeeld na het 2-1 verlies tegen Argon.
,,Je ziet het ook aan Feyenoord. Ter Leede stond ook in poleposition, maar met een jonge ploeg kan je dit soort duels verliezen.”

En wel door een speler die volgend jaar in Sassenheim speelt.
,,Ja, maar alsjeblieft, dat kan je zo’n jongen niet kwalijk nemen. Joost Leonard scoort namens Rijnsburgse Boys toch ook tegen z’n nieuwe club? Ik heb het interview gelezen met Ian van Otterloo en ik kreeg het gevoel dat hij er echt een nachtje van heeft wakker gelegen. Dat moet hij echt niet doen hoor. Maar voor Ter Leede vind ik het echt zonde!”

Zou jij als trainer deze jongen niet in bescherming nemen. Dat hij gewoon niet in de basis zou beginnen tegen Ter Leede?
,,Als trainer wil je gewoon winnen. Dus dan zet je de beste elf in je basis. Zo’n jongen moet dan zelf zeggen: ,,Trainer, ik speel liever niet.” Als je dan wel speelt, dan moet je ook de kansen die je krijgt er in schieten. Ter Leede moet zich er gewoon bij neerleggen. Ook de spelers, trainers, sponsoren, iedereen.”

We hebben het nu over Ter Leede, maar jij wilde het ook over Noordwijk hebben toch?
,,Ja, want het is razend knap wat daar nu gebeurt. Ik neem mijn petje af voor Andries Wendt. Weet je waarom het daar nu beter gaat? En dat heb ik gehoord van een supporter hoor, het zijn diens woorden. Maar het schijnt dat Dogan Corneille wat losser was in z’n discipline. Wendt houdt daar wel van, die heeft de touwtjes wat strakker in handen en laat z’n elftal taakbewust voetballen.”

,,Noordwijk is een aanvallend ingesteld ploeg, een makkelijk scorende ploeg. Wendt eist die discipline trouwens ook op de training. Als hij wil dat de spelers even blijven na de oefensessie, dan doen ze dat ook. Ook als je geblesseerd bent, moet je volgens hem wel even naar de club komen. Wendt heeft natuurlijk het hele jaar al gezien wat er anders kon, hij zat al in de technische commissie. En nu gaan ze met hem de nacompetitie in. Knap.”

En nog even een bekerfinale tussendoor.
,,Och ja, natuurlijk. Nou daar moet Noordwijk echt een tweede elftal naar toe sturen. Ze hebben vorig jaar hun lesje wel gehad toch? Dat hoef ik bij Noordiwjk niemand te vertellen.”

In de Derde Klasse kan Kagia nog kampioen worden als Blauw-Wit puntverlies lijdt tegen Arsenal.
,,Als de beide clubs elkaar niet haten, dan wordt dat gewoon een bloedeloos gelijkspelletje tussen Blauw-Wit en Arsenal.”

Moeten ze in Lisserbroek even wat bierkratjes sturen naar Arsenal?
,,Nee joh, op dat niveau moet je dat niet doen hoor. Ik kan me wel voorstellen dat bijvoorbeeld FC Lisse wat winstpremie stuurt naar Quick Boys. Alleen vind ik Lisse daar de club niet echt voor. Maar zo’n prestatiepremie is niet zo gek hoor.”

Wat heb je zondag gedaan?
,,Lekker naar de Eredivisie gekeken en daarna naar vrienden gegaan. Ik moest vannacht vroeg op om taxi te rijden.”

Wel de uitslagen gezien? Wat vond je van het gelijkspel van Warmunda tegen Van Nispen?
,,Tja wat heb je er aan als Warmonders?”

Vertrouwen tanken voor de nacompetitie?
,,Daar heb je gelijk in. Ik zou het wel triest vinden voor de club als ze na één jaar alweer zouden degraderen naar de Vierde Klasse. Het is zonde voor de club dat ze nu jongens als Vincent Solleveld en Sjoerd Winkelman kwijt raken. Ook Patrick Kalkema en Dennis Kramer vang je niet zomaar op. Alan Campfens zal echt een beroep moeten doen op z’n netwerk. Overigens zie ik die Solleveld nog wel in de Eerste Klasse spelen of misschien nog wel hoger.”

,,Ik zou toch nog een keer willen opteren voor Valken ’68. Hij wilde toch ook tijd hebben voor z’n kind? Dan kan je toch lekker op zaterdag gaan voetballen? Dan heb je nog een hele avond en zondag voor je. Als je op zondag voetbalt, moet je daar op zaterdagavond ook rekening mee houden. Maar zou je denken dat Vincent zit te wachten op de wijze woorden van Willem?”

SJC is aan een matige reeks bezig en lijkt de nacompetitie te missen. Volgens David Verweij is het seizoen dan mislukt.
,,Weet je, ik blijf zeggen dat SJC gewoon een fantastisch seizoen heeft gedraaid. Die doelstelling van David is mooi hoor, dat mag hij vinden. Maar als je als promovendus niet in de problemen komt, dan heb je het goed gedaan. Ik las dat ze misschien niet zo goed zijn als dat de stand nu doet vermoeden? Tja, kennelijk zit daar wel wat in.”

Je hebt dus naar de Eredivisie gekeken zei je? Wat vond je van Feyenoord?
,,Weet je wat ik niet snap? Dat Dirk Kuijt niet in de basis stond. Dat had ik ook gezegd als ze met 3-0 hadden gewonnen hoor. Feyenoord heeft twee speler die in een WK-finale hebben gespeeld: Eljero Elia en Kuijt. Dan moet je in zo’n wedstrijd die jongens altijd in de basis zetten. Die jongens hebben zoveel ervaring. Het zou ook van respect betuigen richting Kuijt. Hij is opgestaan voor de club door terug te keren. Gewoon zijn aanwezigheid op het veld had al voor een verschil kunnen zorgen.”

Is De Kuip een voordeel zondag of een nadeel? Het kan de druk ook verhogen.
,,Het is altijd een voordeel gebleken. Het hele seizoen al. Na een slecht resultaat heeft Feyenoord zich altijd herpakt in Rotterdam. Ik schat de kans dat Feyenoord kampioen wordt op 55 procent, Ajax dan 45 procent.”

Ik wil het nog even over één ding hebben…
,,Dat Donny rond is met Rijnsburgse Boys?”

Goed dat je het zegt. Denk je dat?
,,Eigenlijk dacht ik dat het vanavond bekend gemaakt zou worden. Het is net zoals met Kees Zethof. Dat was ook een publiek geheim. Maar Van Oijen gaat naar de Middelmors.”

Ik doelde eigenlijk op Dick Advocaat.
,,Dat hij is aangetrokken is een teken dat de KNVB alsnog denkt dat plaatsing voor het WK moet kunnen. Hij tekent sowieso tot november en daarna eventueel nog tot en met de eindronde. Ik heb in november nog een avondje gehad met Advocaat. Toen zei hij dat hij niks meer zou gaan doen.”

Tegenstanders zeggen dat hij Nederland al eens in de steek heeft gelaten.
,,En die mensen hebben gelijk. Hij had nooit een clausule in z’n contract moeten krijgen dat hij weg mocht. Ach je moet toch van die Hans van Breukelen af? De KNVB is toch geen kleuterklas? Maar dat zullen ze ook alvast maandagavond bij VI hebben gezegd?”


REACTIES OP DIT ARTIKEL

BEDRIJF VAN DE MAAND

Programma & Uitslagen

Za. 7 dec.
Excelsior'31 2-2FC Lisse
Ter Leede 4-3VVOG
SC Feyenoord 3-0FC Rijnvogels
SVC'083-2Kagia
Valken'68 3-1DoCoS
VVSB (zat.) 1-1Be Fair
Roodenburg 0-4Warmunda
IJsselmeervogels 4-2Noordwijk
Quick Boys 1-1Excelsior Maassluis
Rijnsburgse Boys 1-0TEC
Sparta Nijkerk 3-1VVSB
Van Nispen (zat.) 1-2Westlandia
Koninklijke HFC 1-1Katwijk
SV Hillegom 5-1Teylingen
Zo. 8 dec.
SJC0-3RKAVV
Foreholte2-1Concordia
Zwanenburg 3-1Van Nispen (zon.)