Hallo Willem. Vers van der pers: de penalty’s van FC Lisse – Hoek moeten opnieuw worden genomen. Wat vind jij er van?
,,De KNVB is verantwoordelijk. Zij hebben de desbetreffende scheidsrechter aangesteld. Die heeft dit besluit genomen. Feit is dat alle penalty’s zijn goedgekeurd volgens mij, het formulier is ingevuld. Als Lisse een goede advocaat in de hand neemt, dan zullen ze een heel eind komen om dit allemaal te voorkomen.”

,,De KNVB moet zich werkelijk rot schamen! En de scheidsrechter ook. Zo’n club als Hoek begrijp ik wel. Die hebben gewoon geprobeerd om een kans te pakken en zijn daar in geslaagd. Die scheidsrechter heeft een enorme groot fout gemaakt. Belachelijk dat dit is gebeurd.”

Zullen we ons maar richten op het afgelopen weekend? Je zat bij Rijnsburgse Boys – IJsselmeervogels. Wat voor duel heb je gezien?
,,In tegenstelling tot wat heel veel mensen beweren, heb ik best een interessante wedstrijd gezien. Het was wel een duel tussen twee ploegen die de insteek hadden om niet te verliezen. Ik proefde in Rijnsburg dat mensen dat een vervelende spelopvatting vonden. Maar als mensen zeggen dat het niet om aan te gluren was, dan ben ik het daar niet mee eens.”

Was het een schaakduel?
,,Nee, dat vind ik niet. Beide elftallen willen natuurlijk winnen, maar dat moet niet ten kosten gaan van een tegengoal. Ik vind zo’n spelopvatting best te billijken. Vergeet niet dat het allebei debutanten zijn.”

,,We zijn vorig jaar misschien verwend met die 4-3. Maar wat was Richard van Nieuwkoop trouwens goed! Wat is die jongen in vorm. Hij tikte in de slotfase een bal met z’n vingertoppen nog weg. Erg goed. Ik denk dat met de 0-0 iedereen op het veld kon leven.”

Was het ook een duel tussen een leraar (Willem Leushuis, IJsselmeervogels) en leerling (Pieter Mulders, Rijnsburgse Boys)?
,,Leerling vind ik een groot woord. Ze zijn wel dik met elkaar, het zijn boezemvrienden. Pieter is de assistent geweest van Willem. Ze kennen elkaar door en door, ook qua spelopvattingen.”

Is het dan een hele realistische editie geweest van Rijnsburgse Boys – IJsselmeervogels?
,,Ik denk dat je dat goed zegt. Vorig jaar kreeg Rijnsburgse Boys ontzettend veel goals tegen. Ik denk dat Rijnsburg deze wedstrijd gewoon niet wilde verliezen. Dat snap ik wel in deze fase van de competitie. Ik denk dat maar weinig clubs op dit moment de wil kunnen opleggen aan de tegenstander. Ja, Katwijk misschien.”

,,Kijk, dat Rijnsburgse Boys uiteindelijk die goal niet maakt is jammer. En oké, voor de toeschouwers is een 4-3 een stuk leuker. Maar de nul houden tegen een IJsselmeervogels met Berry Powell en Sherwin Grot, dat is ook netjes. Het was inderdaad een realistisch duel.”

Je had het net over Katwijk. Denk jij dat Katwijk zo ver is dat het een club de wil op kan leggen?
,,Ik heb Katwijk nog niet aan het werk gezien, dus dat is moeilijk oordelen. Maar wat ik meekrijg vanuit de uitzendingen van de radio en de mensen die ik spreek is Katwijk misschien wel zo’n club. Ze hebben echt een geweldige selectie. Maar weet je wat ik helemaal mooi vond?”

Nou?
,,Dat Dick Schreuder in de rust eerder weg is gelopen en Robbert Susan en Paul de Lange het werk heeft laten doen in de kleedkamer. Geweldig. Dat zijn twee jongens met aanzien. Susan is een jongen met zelfkritiek. Het zit wel goed in z’n koppie.”

Maar Susan speelde naar eigen zeggen een draak van een eerste helft. Dan zouden de spelers ook kunnen zeggen: ‘joh, kijk eens naar jezelf’. Toch?
,,Ik denk dat Susan ook wel in de wij-vorm heeft gesproken en dat z’n teammaten heus wel inzien dat Susan dat zelf ook wel weet. Die jongen wordt gerespecteerd binnen de selectie. Ik vond dat dit detail scherp was opgemerkt door jullie. Ik las het in het verslag van Ruben Beukers. Een compliment naar die jongen.”

Bij FC Lisse werd het de middag van Luca Tarani in het uitduel tegen De Treffers (3-3). Hij scoorde als 18-jarige invaller. Jij hebt ooit een goal van Maik van Zanten bij Noordwijk betiteld als een jongensboek. Is dit er ook zo’n eentje?
,,Nou, dat komt dicht in de beurt. Ik heb ‘m één keer zien spelen in de voorbereiding, toen viel hij me niet bijzonder op, maar scoorde hij wel. Het is toch gaaf dat je 18 jaar bent, je mee mag naar Groesbeek en dan ook nog scoort. Het is knap hoor om tegen De Treffers van een 3-1 achterstand terug te komen.”

Heb je z’n goal gezien? Hij schoot ‘m knap binnen in de korte hoek.
,,Ja, ik heb ‘m één keer voorbij zien komen. Het kan ook onbevangenheid zijn. Weet je, als het bij zo’n jongen nog een keer fout gaat, dan neemt niemand het hem kwalijk. Het is wel mooi dat er weer een eigen jongen in het veld staat van de FC. Dat maakt veel Lissers trots.”

VVSB ging onderuit tegen Kozakken Boys. Wat zegt jou dat? Een beginnende crisis in Noordwijkerhout?
,,Nou, het valt me wel op dat ze erg vaak rood pakken. Daar moeten ze wel een beetje op gaan letten. Sven Verlaan heeft rood gepakt, Jordy Zwart en Peet van der Slot eerder in de beker en nu weer Mitchell Theuns. Waar maakte Theuns die overtreding?”

Rond de middenlijn.
,,Ja, dat is dus niet zo slim. Dat moet je niet doen. Die elleboog van Verlaan was ook op die positie. Nu hebben ze al te vaak een wedstrijd afgemaakt met tien man.”

,,Maar ik vind het nog te vroeg om in paniek te raken. Dat begint pas als je acht, negen duels ver bent. Alleen moet VVSB nu wel punten gaan pakken. Kom je bij de laatste vier in de stand terecht dan ligt degradatie op de loer.”

Zaterdag staat Rijnsburgse Boys – VVSB op het programma. Komt die misschien op het juiste moment voor de Noordwijkerhouters?
,,Het is natuurlijk een derby en het moment voor VVSB om uit die negatieve spiraal te komen. Maar ze zullen het niet cadeau krijgen op Sportpark Middelmors. Misschien moet VVSB een paar nuances aanbrengen in de veldbezetting.”

Hoe beoordeel je de overwinning van Quick Boys op ASWH?
,,Sterk! Bij ASWH is het vaak ‘zure druiven eten’. Daar winnen niet zo veel clubs. Weet je wat ik dan wel weer mooi vindt: een berichtje van Yordi Teijsse op zijn Facebook. Hij schreef zoiets van: ‘lekker gewonnen, maar toch niet gescoord’. Dat zegt iets over zijn instelling. Een topsporter.”

We hadden het net over VVSB, maar hoe zit het met de paniek bij FC Rijnvogels? Die hebben weer niet gewonnen.
,,Ze verloren met 0-3 van Achilles Veen hè? Dat was vorig jaar één van de titelkandidaten. Oké Rijnvogels is een degradant uit de Derde Divisie, daar mag je inderdaad wel wat van verwachten.”

,,Maar ik weet nog wel uit mijn tijd bij ADO Den Haag dat toen de Hagenezen degradeerden het dat jaar erna heel lastig hadden in de eerste wedstrijden in de Eerste Divisie. Als je van Achilles Veen verliest en je hebt al zes punten binnen dan is dat anders dan nu.”

Heb je nog wat meegekregen van de derby tussen Ter Leede en Noordwijk?
,,Dat Ter Leede terug is gekomen van een 0-2 achterstand vind ik knap. Maar ze hebben ook best een aardig elftal hoor. Noordwijk had het duel alleen eerder op slot moeten gooien.”

Nick van Staveren gaf na afloop aan zich best slecht te hebben gevoeld over de eerste weken bij Noordwijk en het mislopen van minuten. Hoe beoordeel jij dat?
,,Het tekent hoe graag hij wil. Met alle respect maar hij heeft wel een niveautje lager geacteerd vorig jaar bij sv Hillegom. Hij had dit van te voren kunnen weten. Maar dit is een leerproces waar hij doorheen moet.”

,,Tjeerd Westdijk is nu de eerste keus van Kees Zethof en hij doet het goed. Maar goed Van Staveren heeft de aanleg en het talent om een goede spits voor Noordwijk te worden. Het is allemaal andere koek dan bij Hillegom. Hij moet nog lang niet de handdoek in de ring gooien maar knokken!”

Valken ’68 is goed begonnen aan het seizoen. Dat moet Arie van Duijn een blij maken maken. Hij maakte zich vorig jaar zorgen om de valse start van zijn ploeg.
,,Een goede start geeft altijd vertrouwen. Met 3-0 winnen tegen welke ploeg dan ook is een prima resultaat in de competitie.”

In de rust stond het 0-0. Uiteindelijk is de ploeg geduldig gebleven. Is dat de kracht van ervaren spelers als Jaap van der Plas en Niels Hogewoning?
,,Zet keeper Erwin van der Nagel daar ook maar bij hoor. Het zijn hele goede jongens met de nodige ervaring. Jongens als Jaap en Niels hebben heel wat dingen meegemaakt in het voetbal. Die brengen het niveau bij Valken nog wel een tandje omhoog.”

De ‘opening’ van Van Nispen zaterdag in de Derde Klasse was ook prima met een 2-0 overwinning.
,,Ik heb die selectie er eens bijgepast van Van Nispen zaterdag, dat is net een Noordwijk 2. Ik zag dat Jeffrey Koemans had gescoord. Die jongen is een honderd procent levensgenieter. Als hij wat meer voor z’n voetbal had gedaan dan had hij nog heel ver gekomen. Zo’n ploeg blijf in de Derde Klasse makkelijk op de been. Ook al trainen ze maar één keer in de week.”

Volgende week spelen Van Nispen en Kagia tegen elkaar. Wat verwacht je daar van?
,,Ik ken de kracht van Kagia niet zo goed. Maar ik denk dat de eerste zeven, acht wedstrijden een test zullen zijn voor allebei. Van Nispen is een ploeg die het voetbal serieus neemt met een knipoog.”

,,Overigens denk ik dat het elftal is ontstaan na de komst van Edwin van der Sar naar Noordwijk. Een aantal jongens was op dat moment klaar met die club. Sven Hensbergen is volgens mij één van de oprichters van het Van Nispen-elftal. Ik weet het niet honderd procent zeker, maar het zou me niks verbazen.”

Wat heb je zondag gedaan?
,,Ik zat bij Quick – Hercules. Die wedstrijd is nooit spannend geweest omdat Quick na tien minuten al met 2-0 voor stond. Ik denk dat Hercules de bekerwedstrijd tegen FC Groningen nog in de benen had. Quick doet het goed als debutant in de Derde Divisie. Ze staan nu vierde. Dat is een compliment waard richting Paul van der Zwaan. Uiteindelijk werd het 5-2.”

Wat vond je van de verdere zondagwedstrijden?
,,Wat is Warmunda goed gestart zeg. Er zit nu wel een aantal jongens in dat elftal wat in de Derde Klasse het verschil kan maken. Vincent Solleveld kan dat nog steeds bijvoorbeeld, maar natuurlijk ook Selmo Kurbegovic.”

,,Ik moest wel lachen om het verslag over Warmunda. Dat Billal el Kourami te laat kwam en dat hij geïrriteerd was dat hij de bank moest beginnen omdat hij één minuut te laat was gekomen. Het is goed dat hij daarna zijn voeten heeft laten spreken. Dat is de enige juiste instelling.”

,,Maar ja, de volgende keer moet hij gewoon op tijd komen. Als je weet dat je op een bepaald moment op de club moet zijn, dan kom je gewoon een kwartier vroeger en niet één minuut te laat. Er zullen afspraken over zijn gemaakt. Alleen moet de trainer dit bij elke speler doen. Ook bij de allerbesten. Maar dat hoef ik Alan Campfens niet te vertellen.”

Foreholte won thuis van degradant Laakkwartier in een nieuwe tactiek: 4-4-2. Knappe prestatie?
,,Is Marcel IJzendoorn wat behoudender gaan voetballen? Hij heeft gekeken naar de de selectie en daar het systeem naar aangepast. Ik denk dat Louis van Gaal daarin een trendsetter is geweest tijdens het WK 2014.”

Ik zag dat SJC-trainer Sjaak Polak bij jullie op de radio is geweest zaterdag?
,,Ja, hij was analist bij Jim van der Deijl bij ADO Den Haag – Sparta. Die man ademt, denkt en slaapt voetbal. Ik heb destijds tegen SJC gelijk gezegd dat ik het een goede keus vond. Hij is misschien in zijn gedrag een heel ander mens dan Zethof, maar hij ‘ziet’ het wel hoor.”

Heb je nog wat bekerduels gezien van de week?
,,Ja, ik ben bij Rijnsburgse Boys – Heracles geweest. Ze hielden zich lang staande tegen de profs. Maar je ziet wel dat de spelers van Heracles logischerwijs conditioneel sterker zijn. Van VVSB vond ik het razendknap hoe ze Telstar op de pijnbank hebben gelegd.”

Is er verder nog iets Willem?
,,Nou, Danny van den Bosch, jullie wel bekend, heeft z’n radiodebuut gemaakt voor West Sport. Dat heeft hij boven verwachting goed gedaan. Leuk!”

Foto: Hubert Habers


REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Di. 20 aug.
Oefenduels
Valken '680-1DEM 2
Teylingen 2-0Kagia
Van Nispen (zat.)2-1FC Lisse 2
Wo. 21 aug.
Oefenduels
ARC20.00Foreholte
Do. 22 aug.
Oefenduels
Hoofddorp20.15Hillegom