Het voetbalweekend geeft altijd stof tot napraten. Iedere maandag blikken we met voetbalcommentator Willem van Zuilen, de stem van de Bollenstreek, terug op de belangrijkste ontwikkelingen.

Willem, heb jij het mooiste voetbalweekend van het seizoen achter de rug?

,,Dat denk ik wel. Ik vind sowieso dat wedstrijden in de nacompetitie, op welk niveau je ook kijkt, zeer de moeite waard zijn. Het gaat ergens om. Dat zie je terug en dat voel je. Dat had ik in het Westland bij Westlandia – Rijnsburgse Boys, dat had ik in Spakenburg, dat hoorde ik bij collega Hanniff terug in Harkema en ik zag het gisteren ook op televisie bij Roda – MVV en FC Utrecht – AZ. Er zit meer spanning op. Dat maakt het alleen maar mooi.”

Ging Rijnsburgse Boys verdiend met de winst aan de haal?

,,Ja! Joop Gall had een heel verhaal: ‘we waren beter en dominant’. Er was een periode waarover hij recht van spreken had. Bij 2-1 voor Spakenburg was er een fase waarin Rijnsburg het even kwijt was. Maar Spakenburg heeft toen geen wereldkansen gecreëerd. Ze waren wel beter en de 3-1 hing meer in de lucht dan de 2-2. Maar die laatste viel.”

Een grootmacht is van het hoogste niveau verdwenen!

,,Absoluut een grootmacht. Maar wat ik zaterdag begreep, van de mensen daar en de supporters, is dat het kwestie van wanbeleid geweest. Drie trainers verslijten in een seizoen is wel veel.”

,,Maar daarmee doe je Rijnsburgse Boys tekort. Ze hebben heel eerlijk gezegd: we doen het niet voor de schoonheidsprijs. Ze hebben op resultaat gevoetbald en dat hebben ze goed gedaan. Dan kun je uitblinkers gaan noemen, Tillema en Jongeneelen, maar het was een overwinning van het collectief zaterdag.”

De mensen die het hele seizoen Rijnsburgse Boys hebben gevolgd. Dat was geen straf. Er gebeurt elke wedstrijd wel wat, toch?

,,Maar niet altijd positief natuurlijk. Het is nog steeds een ploeg, dat blijf ik zeggen, die teveel tegengoals heeft gekregen. Aan de andere kant; ze scoren er ook heel veel. Het is een Cruijffiaanse uitspraak. ‘Als je er altijd één meer maakt dan de tegenstander is 6-5 ook goed’. Zo is het natuurlijk.”

Verwacht jij dat ze hiermee in de Tweede Divisie ook wegkomen, met zoveel tegendoelpunten?

,,Dat denk ik niet. Er zijn natuurlijk ook verdedigers bijgehaald. Die jongen van Kon. HFC komt erbij, Charles Opoku. Rijnsburgse Boys heeft een kleine keeper. Ik heb altijd geleerd dat in zo’n geval een keeper omringd moet worden door lange mensen die de ballen weg kunnen koppen, zodat de keeper op de lijn kan blijven staan. Richard is een uitstekende lijnkeeper. Ik denk ook dat een kopsterk centrum prima is voor Rijnsburgse Boys. Massies Artien is ook een lange gozer, maar die kan het niet alleen.”

In de Tweede Divisie gelden natuurlijk wel andere wetten. Rijnsburgse Boys poetste tegen Jong Groningen in de laatste tien minuten een 0-3-achterstand weg. Een ploeg als GVVV laat dat niet gebeuren. Maargoed deze promotie is een heel knappe prestatie. Voor de winterstop had niemand dit verwacht, überhaupt niet eens dat ze de nacompetitie zouden halen.”

Deed het nog iets met jou als Rijnsburger of was je vooral blij als liefhebber van het regiovoetbal?

,,Het laatste. Een extra ploeg op het hoogste niveau is altijd goed. Ik ga straks aan seizoen dertig als verslaggever beginnen en gun het iedere club uit de regio. Ik baal ook dat Rijnvogels gedegradeerd is. Maar de promotie van Rijnsburgse Boys en FC Lisse is goed voor de streek.”

Het accent wordt nu toch wel weer verschoven van de Derde naar de Tweede Divisie.

,,Dit gaat sneller dan ik had verwacht. Ik heb vorig jaar al geroepen: de Tweede Divisie is over een jaar of 4 weer de Hoofdklasse A van vroeger. Met veel gerenommeerde clubs, en veel clubs uit de regio. We hadden er twee en nu zijn het er opeens vier. Volgend seizoen zullen er weer 1 of 2 bijkomen. Dit gaat al heel snel.”

Je verwacht dat er volgend seizoen weer 1 of 2 regioploegen bijkomen?

,,Ja, nou in ieder geval uit het Omroep West-gebied. Dan trek ik het wat breder. Quick Boys, Westlandia en Scheveningen gaan er op termijn ook bijkomen. En dan vergeet ik vast nog wel 1 of 2. Vroeger werd de Hoofdklasse A de Serie A genoemd. De Tweede Divisie gaat ook zo worden.”

Jij verwacht dus dat de zondagclubs pas op de plaats moeten maken?

,,Ik denk inderdaad dat er over een aantal jaar meer zaterdagclubs inzitten. Er zijn altijd uitzonderingen. Bijvoorbeeld De Treffers, maar ook Westlandia. Er zijn natuurlijk in het oosten en zuiden nog wel meer gerenommeerde zondagclubs.”

Veel mensen zullen zich ook afvragen wat de consequenties voor Omroep West zijn. De rechten van de Tweede Divisie liggen natuurlijk bij FOX.

,,Dat was dit seizoen. Hoe het volgend seizoen is, weten wij nog niet.”

FOX heeft toch de rechten voor drie jaar?

,,Ja, maargoed: wij mochten nu de beelden op maandag uitzenden, wellicht dat het nu eerder mag. Het is nu allemaal nog heel vers. We hebben er onderling wel over gesproken, maar weten nog niet wat we straks wel en niet mogen. Dat moeten we even afwachten.”

Waar hopen jullie op?

,,Dat we gewoon alles mogen doen in de Tweede Divisie.”

Dat lijkt me utopie als FOX er zoveel geld voor betaald heeft?

,,Je weet niet wat voor deals er gesloten gaan worden. Ik ga daar niet over. Onze coördinator sport en misschien wel de chef nieuws zullen in conclaaf gaan. Ook met FOX.”

Wat dacht jij bij het zien van de uitslag en de ontwikkelingen bij Harkemase Boys – FC Lisse?

,,Wij zijn bijna integraal gegaan. Haniff zat in Friesland en ik in Spakenburg. Wij hebben voor de radio-uitzending continu naar elkaar geschakeld. Heer-lijk om te doen overigens, zonder plaatjes. Ik ben niet verbaasd. Lisse is als tweede geëindigd in de competitie. Gewoon een goede ploeg. Ik vind het ook hartstikke knap. Als je vorig jaar nacompetitie moet spelen om niet te degraderen en nu promoveer je, dan is dat een groot compliment waard.”

,,We hebben het veel over Van Eeuwijk gehad, ik voorop, maar als je ziet wat die kleine Van der Putten allemaal voor elkaar krijgt, dat is toch indrukwekkend. Hij is een sleutelfiguur gebleken en toch wel een beetje de Powel van FC Lisse.”

Hij kon zich overigens zelf ook wel enigszins vinden die vergelijking.

,,Het is voor hem een compliment. Die jongen heeft nu een stap teruggedaan, maar ik denk heel eerlijk dat hij wel potentie heeft voor een stapje hoger.”

Tweede Divisie of betaald voetbal?

,,Betaald voetbal! Absoluut.”

Hij vertelde zaterdag tegen mij dat-ie graag nog een keer de stap wil maken, maar dat er nog geen interesse is. 

,,Ja, maar hij is pas net terug. Het moet ook wel een club met een verhaal zijn. Niet dat hij weer in zo’n beloftenelftal terechtkomt. Laat hem nog maar een jaartje bij Lisse blijven. Dat is voor Lisse ook goed.”

,,Maar verder complimenten voor alles en iedereen bij Lisse, ook om het team heen. Er wordt van alles aan gedaan, net als bij Rijnsburgse Boys ook op sfeergebied. Ze komen natuurlijk ook van heel ver. Vorig jaar Staphorst-thuis om niet te degraderen en nu dit. Een compliment voor Robbert en z’n staf.”

Heb je die quote van De Ruiter nog gelezen? Dat-ie gekscherend ooit tegen zijn broer heeft gezegd dat het mooi zou zijn als Lisse net geen kampioen zou worden en de finale van de nacompetitie na strafschoppen zou verliezen. Dat was nog toen de Derde Divisie nog veel interessanter was dan de Tweede Divisie.

,,Ik snap dat wel. Ik heb John Blok ook horen zeggen, toen Scheveningen nog kans had op de titel: ‘we willen wel, maar moet dat nou?’ Mislukt is een groot woord, maar de Tweede Divisie heeft niet echt een gelukkig eerste seizoen gehad. Qua aanvangstijden bijvoorbeeld, maar ook vanwege het ontbreken van periodetitels. Maar Rijnsburgse Boys en FC Lisse zijn over, en ook IJsselmeervogels. De Tweede Divisie wordt langzaam maar zeker aantrekkelijker. En de Derde Divisie krijgt als het een beetje tegenzit 5 beloftenteams. Daar zit niemand op te wachten. Lisse moet heel blij zijn dat ze uit de Derde Divisie zijn.”

Is Quick Boys een van de grote verliezers van het verhaal? 

,,Dat vind ik niet. Natuurlijk is het tegengevallen. Ik had ze verwacht bij de eerste vijf, maar daar zijn ze niet in geslaagd. Maar Quick Boys en Spakenburg zijn voor mij – qua naam en status – dé kandidaten om volgend jaar de stap te maken.”

Zeker met Yordi Teijsse erbij?

,,Het garandeert niks. Ik heb wel meer spelers terug zien komen en dat het niet meer was zoals voorheen. Maar Yordi is natuurlijk wel iemand die er veel voor doet en laat. Een aanspeelpunt voorin. Loopt op ballen die anderen laten lopen en krijgt die dan in de kluts vaak mee. Hij is bovendien heel koelbloedig voor het doel. Daar heeft het bij Quick Boys dit seizoen wel aan ontbroken natuurlijk, net als aan vernuft. Teijsse is een meerwaarde, daar hoef je niet voor doorgeleerd te hebben.”

Verbaast het je dat-ie terugkeert?

,,Ik had ‘m een week of drie geleden op de app. Ik zat op een verjaardag en hoorde dat er contact was. Toen zei hij: ‘we gaan er helaas niet uitkomen’. Ik weet dat er nog twee clubs bij hem geïnformeerd hebben, bij mijn weten Spakenburg en De Dijk. Dat het toch Quick Boys is geworden, zegt iets over zijn gevoel bij de club. Ik ken de bedragen niet, maar ik kan me voorstellen dat hij bij de Dijk en Spakenburg misschien wel meer had kunnen verdienen.”

Ter Leede is ook nog in de race voor promotie. Gaat Omroep West de Sassenheimers nog volgen zaterdag in het allesbeslissende duel bij ODIN?

,,Nee, we zijn klaar. We gaan er wel heen voor internet, dacht ik. Maar we gaan er geen samenvatting van maken. Helaas groeien de geldbomen niet tot aan de hemel zodat we door kunnen gaan tot elke club klaar is. We hebben afgesproken om de Derde Divisie af te maken. West moet ook op de centjes letten.”

,,In die ontmoeting is alles nog open. Ik heb ODIN twee keer gezien. Dat vond ik geen wonderploeg als ik eerlijk ben. Ter Leede heb ik maar één keer gezien. Dus moet ik het hebben van het lezen en de filmpjes die ik af en toe voorbij zie komen. Er valt weinig over te zeggen. 0-0 in de eerste wedstrijd. 50/50 denk ik.”

Het niet moeten, maar wel mogen geldt dat ook voor Ter Leede?

,,Dat denk ik wel. Nu ze er staan moeten ze er vol voor gaan. Ter Leede zou voor ons een welkome aanwinst voor de Derde Divisie zijn. Maar het zal spannend worden en de vorm van de dag gaat bepalend zijn.”

Hoe zullen ze er in Noordwijk naar kijken?

,,Vooropgesteld: Andries Wendt heeft het goed gedaan. Noordwijk had ook de stap willen maken en hoopt wellicht dat Ter Leede het redt. Dan zijn ze een concurrent kwijt voor volgend seizoen. Met Rijnvogels hebben ze er overigens al wel weer eentje bij. Die zullen een rol van betekenis willen spelen. Maar bij Noordwijk is er altijd meer druk hé. Meer dan bij SJC en Ter Leede.”

Het is toch uitermate teleurstellend dat ze het weer niet gered hebben?

,,Ja, dat is het zeker. Maar je kan het niet kopen een promotie. Het moet ook een beetje meezitten. Dat zat het ook toen Andries het overnam. Ze hadden sindsdien eigenlijk alleen maar gewonnen, tot DOVO-thuis eigenlijk. Maar dat is qua namen en spelers toch ook best een aardige ploeg.”

Wie zijn volgens jou de grootste winnaars van het seizoen en wie de grootste verliezers?

,,Rijnvogels de grootste verliezer. En de grootste winnaars Rijnsburgse Boys en FC Lisse. En ik denk dat je Katwijk ook in dat rijtje mag noemen na een prima seizoen. Op Jong AZ stond geen maat.”

Tot slot, hoe heb je de uitschakeling van Valken en Kagia ervaren?

,,Kagia had uit deze afdeling gemoeten. Die spelen tegen enkele bierelftallen, recreanten. Dat is niet goed. Van Valken is het ook hartstikke jammer. Maar Nieuwenhoorn is een gerenommeerde vereniging van huis uit. Dan volgend seizoen maar. Er komen weer wat versterkingen bij. En als je het hele seizoen over Marc Langeveld kunt beschikken, is dat ook een grote aanwinst.”

Je liet al doorschemeren dat je het ook nog even over Van Nispen zaterdag wilde hebben.

,,Dat is toch leuk? Als ik morgenavond tijd heb, ga ik zeker naar de Voscuyl. Het is natuurlijk een team dat een beetje uit frustratie overgestapt is vanuit Noordwijk naar De Zilk om bij Van Nispen te gaan voetballen. Als recreanten, al is dit natuurlijk geen bierelftal. Ze hebben nu een beslissingswedstrijd om het kampioenschap tegen Blauw Zwart. Van die club ken ik ook wat mensen en die willen héél graag uit die Vierde Klasse. Een mooi potje, met lekker weer, waar je gewoon ‘ff’ moet gaan kijken.”

Weet jij wie er volgend seizoen bij Van Nispen Zaterdag gaat voetballen?

,,Ik heb wel namen gehoord, maar vertel…”

Jeffrey Koemans. 

,,Ja, dat klopt. Leuk toch? Dat soort jongens kan allemaal nog ballen en zeker het verschil maken in de Vierde Klasse. Stel dat ze promoveren, dan wordt het in de Derde Klasse alweer een ander verhaal.”


REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Di. 20 aug.
Oefenduels
Valken '680-1DEM 2
Teylingen 2-0Kagia
Van Nispen (zat.)2-1FC Lisse 2
Wo. 21 aug.
Oefenduels
ARC4-0Foreholte
Do. 22 aug.
Oefenduels
Hoofddorp5-1Hillegom
Za. 24 aug.
Scheveningen14.30Katwijk
Ter Leede14.30VVSB
Hoek14.30FC Lisse
Rijnsburgse Boys15.00De Treffers
Quick Boys15.30Noordwijk
Oefenduels
Noordwijk 210.30Van Nispen (zat.)
FC Rijnvogels11.30SJC
Valken '6812.00Excelsior Maassluis 2
Kagia14.30VVSB (zat.)
Teylingen15.00Ter Leede 2
Zo. 25 aug.
Oefenduels
Hillegom14.00ZSGOWMS
Van Nispen (zon.)14.00Onze Gazellen