Het voetbalweekend geeft altijd stof tot napraten. Iedere maandag blikken we met voetbalcommentator Willem van Zuilen, de stem van de Bollenstreek, terug op de belangrijkste ontwikkelingen.

Willem, een weekend zonder voetbal. Ben je alweer aan de betere hand?

,,Gelukkig wel. Ik heb twee dagen kalm aan gedaan. Dat is het beste medicijn voor griep. Ik was niet te genieten en baalde ervan dat ik niet naar het voetbal kon. Aan de andere kant ben ik ook realistisch: er zijn natuurlijk veel ergere dingen.”

Je zult ongetwijfeld radio hebben geluisterd en Twitter hebben gevolgd. Wat viel je op?

,,Eigenlijk niet zo heel veel. Dat SV Hillegom in de 89e minuut nog met 1-3 voor stond en toch nog gelijkspeelde. Heel bizar. Maar dit overkomt iedere trainer gewoon een keer. Je staat dan machteloos en kunt er niets tegen doen. Vraag het maar aan Ted Verdonkschot. In het verslag op VIDB werd nog gememoreerd aan WKE – Rijnsburgse Boys. Ik herinner me vorig seizoen ook FC Rijnvogels – Noordwijk, waarin Rijnvogels een 4-1 voorsprong weggaf.”

,,Verder liet Atam Koroglu me weten dat hij vertrekt bij Katwijk. Hij is toe aan een nieuwe uitdaging. Dat begrijp ik na zes seizoenen wel. Hij verzekerde me dat het geen probleem is, maar elke keer vanuit Amersfoort naar Katwijk rijden is ook pittig.”

Heeft zijn verplichte vakantie nog een rol gespeeld?

,,Dat denk ik niet. Atam was uit vorm en ze hebben tegen hem gezegd: ga maar even weg, neem even afstand. Dat heeft hem goed gedaan, want de laatste weken is hij weer belangrijk. Ook zaterdag bij Sneek, hoorde ik op de radio.”

In de wandelgangen wordt Mark de Vries als opvolger genoemd.

,,Dat zou ik sneu voor Lisse vinden, maar voor Katwijk een goede zaak. De Vries heeft bewezen een uitstekende keeper te zijn. Hij is 27/28 en zijn beste jaren moeten nog komen. Een paar jaar geleden heb ik op de radio geroepen dat De Vries wat rustiger moest worden. Het is niet omdat ik dat toen heb gezegd, maar ik zie dat wel terug in het veld. Het is voor hem belangrijk geweest om vlieguren te maken. Het ligt er ook aan wat ze bij Katwijk willen. Met Richard de Groot hebben ze een talentvolle doelman in huis, en ook die O Niel zit er nog. Maar ik zou De Vries een prima opvolger vinden.”

Lisse en Katwijk spelen op hetzelfde niveau. Is een transfer sportieve promotie voor De Vries?

,,Ja, dat denk ik wel. Het budget bij Katwijk is hoger dan bij Lisse en de kans om de Tweede Divisie te halen ook. Ik denk ook dat de onderhandelingspositie van Katwijk met nieuwe spelers makkelijker is. Ze kunnen de Tweede Divisie niet garanderen, maar de kans is wel heel groot dat ze het gaan halen. Bij Lisse liggen de zaken anders.”

Wie vind jij de beste keepers van de regio?

,,Dan kom ik toch uit bij Richard van Nieuwkoop, Atam Koroglu en Mark de Vries. Ook Peter Messemaker vind ik een heel betrouwbare doelman. Als je in de Top- of Hoofdklasse speelt, kun je gewoon keepen. Klaar. Als je het over een lager niveau hebt, is Wessel Zonjee van Teylingen een speler die me opvalt. Hij speelt altijd goed als ik aan het kijken ben.”

Dan naar Rijnsburgse Boys. Niek Oosterlee was nogal onder de indruk van Excelsior Maassluis na de doelpuntloze remise. Begrijp jij dat?

,,Ik heb het interview van collega Haniff op de zender gehoord. Daarin was Oosterlee vol lof, nou laat ik het zo zeggen, goed te spreken over Maassluis. Nou moet ik zeggen dat ik Maassluis tegen Katwijk ook niet tegen vond vallen. Bovendien weten we allemaal in welke fase Rijnsburgse Boys zit. Ze moeten het in de terugwedstrijden dan maar gaan laten zien.”

,,Ik durf hardop te stellen dat de strijd om plek zes/zeven spannender wordt dan de strijd om de titel. Meer ploegen komen daarvoor in aanmerking. Ik denk dat Rijnsburgse Boys het gaat halen. Er zit wel een ‘maar’ bij. Ze moeten echt een serie gaan neerzetten. En geen serie waarin ze niet verliezen en alleen maar gelijkspelen. Nee, een reeks met overwinningen.”

En wie zijn de titelkandidaten? Spakenburg, Kozakken Boys en Katwijk?

,,Ja, die drie gaan het uitmaken. Waarbij Kozakken Boys en Spakenburg favoriet zijn en Katwijk outsider. Spakenburg zie ik zaterdag tegen Scheveningen voor het eerst dit seizoen, dus daar kan ik niet veel over zeggen. Maar Kozakken Boys is de beste ploeg die ik dit seizoen heb gezien. Die spelen vanuit de omschakeling, en dat is hun goed recht. Ze hebben goede aanval en een sterke verdediging. Katwijk heeft die ook, maar ik denk dat Kozakken Boys iets geraffineerder is.”

Wat viel je verder op?

,,Noordwijk deelt een ‘tikkie’ uit aan FC Rijnvogels. Ik sprak de teammanager van Rijnvogels en die was heel realistisch. Volgens hem gaan Noordwijk en Quick Boys het uitmaken en moet Rijnvogels best of the rest zien te worden, al hebben ze natuurlijk een periode op zak. Ik vind het heel knap van Noordwijk, maar ook van Quick Boys. Ze hebben nu acht keer op rij gewonnen in de competitie. Aan het begin, toen ze verloren van Ter Leede en Noordwijk, zei ik al: kijk nou eerst eens wat voor tegenstanders ze gehad hebben. Ze hebben zich knap hersteld. Yordi Teijsse neemt Quick Boys met zijn goals aan de hand, ook al scoorde hij zaterdag niet.”

Dan iets anders. Kijk jij uit naar Capelle – VVSB?

,,Ja natuurlijk. Ik ga ook zeker even kijken, als liefhebber. Op voorhand zie ik geen favoriet. Ik schat de kansen op 50/50. De ploeg die wint kan goede zaken doen. A, omdat je redelijk wat centjes verdient en B omdat je een mooie tegenstander kan loten in de kwartfinale. Of andersom. Het is maar net hoe je het wilt.”

VVSB verloor voor de derde keer op rij, maar Van Leeuwen sprak over de beste wedstrijd onder zijn leiding. Wat denk jij dan?

,,Mijn vader zei altijd: het rare maar tevens mooie aan voetbal is dat niet altijd de beste wint. Het gaat ook om doelpunten maken, en dat deed TEC toevallig beter dan VVSB. Een Cruijffiaanse uitspraak is dat je er altijd één meer moet maken dan de tegenstander. Maar het kan best dat een trainer ondanks een nederlaag tevreden is over het vertoonde spel. Daar heb ik er plenty van gezien. Ik ken Van Leeuwen goed. Als het slecht is, zegt-ie het ook. Hij vertelt dit niet om zijn ploeg niet te hoeven afvallen.”

,,Ze zitten in een mindere fase. VVSB staat nu achtste en ik had eerlijk gezegd niet verwacht dat ze in zo’n positie zouden komen. Maargoed, de eerste zeven is nog makkelijk haalbaar. Net als Rijnsburgse Boys zie ik het VVSB wel halen.”

Laten we ook eens een club bespreken die vaak onderbelicht blijft: Kagia. Wat is jouw beeld van de club?

,,Wat me opviel is dat Kagia het heel goed doet. Twee seizoenen geleden heb ik er nog een keer een item gemaakt voor VIDB met de vorige trainer, Jerry Ubink. Daarnaast, en dat moeten de oudjes op de club weten, heeft mijn ome Teun in de nadagen van zijn carrière voor Kagia gespeeld. Hij speelde altijd in het eerste van Rijnsburgse Boys en ging afbouwen bij Kagia om er met zijn zwager Wim Verhoog te spelen.”

,,Ik heb ook begrepen dat Andy Houtkamp, verslaggever van Langs de Lijn, een programma bij Meerradio presenteert en daarin ook wel eens Kagia bespreekt. Dat doet hij aan de hand van verslagjes van VIDB. Maar Anton Wijsman doet het goed. Als ze promoveren, iets dat er dik inzit, zullen ze het wel lastig krijgen, omdat ze niet betalen. Verder begreep ik dat een jongen die gestopt was, het daar heel goed doet. Aron Driessen ja. Haha, zo zie je maar. Ik volg het allemaal wel. Jij stelt er alleen nooit vragen over.”

Dan nog even Valken ’68. Jij opteerde voor een terugkeer van Andries Wendt. 

,,Dat heb jij zeker op Facebook gezien. Ik had het stukje met Van der Nagel gelezen, waarin hij vertelde dat de klik met de trainer ontbrak. Ik heb overigens nooit begrepen waarom Wendt weg moest en had voor de grap op Facebook gezet dat ze Andries terug moeten halen. Dat deed ik omdat Valken zes jaar geleden bij mij informeerde of Andries bij ze zou passen. Ik heb toen een positief antwoord gegeven. Ik vind een terugkeer van hem geen slecht idee. Hij heeft Valken toch aardig op de kaart gezet. Ik denk, en ik weet eigenlijk wel zeker, dat Andries daarvoor open staat. Volgend seizoen zal hij vast wel weer iets gaan doen. Zo zie je maar, en dat is niets ten nadele van De Geus, dat een trainerswissel niet altijd goed uitpakt. Al wil ik De Geus daar niet op afrekenen.”

Hoezo niet dan? Als trainer is hij toch eindverantwoordelijk?

,,Ja, dat wel. Maar misschien is het materiaal niet beter? Al kan ik daar zelf niet over oordelen, omdat ik nooit bij Valken kom.”

,,Ik vind wel, en dat is niets ten nadele van De Geus, dat trainers van zulke clubs uit de buurt moeten komen. Mensen die weten hoe het hier werkt en hier ook hun netwerk hebben. Ik denk Andries een prima netwerk heeft. Ook als trainer van Valken ’68 kwam ik hem op zondag overal tegen.”

Nog iets ter afronding?

,,Ik wil die Voorhoutse scheidsrechter, Lindhout, een compliment maken. Hij floot ADO – Willem 2 en verzuimde een speler zijn tweede gele kaart te geven. Lindhout gaf na afloop bij FOX zijn fout volmondig toe. De camera stond aan de andere kant en hij had het vanuit zijn eigen positie verkeerd geïnterpreteerd. Dat vind ik echt grote klasse. Die jongen komt er wel.”


REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Di. 22 okt.
Districtsbeker
Voorschoten '971-1Kagia *w.n.s.
Oefenwedstrijd
OFC 1-1Quick Boys
Za. 26 okt.
GVVV14.30Noordwijk
SteDoCO14.30VVSB
Ter Leede14.30Jong Almere City FC
Ajax (ama.)14.30FC Lisse
Achilles Veen14.30FC Rijnvogels
DSO14.30Valken'68
Kagia14.30Wateringse Veld
FC Oudewater14.30VVSB (zat.)
Kozakken Boys15.00Katwijk
Quick Boys15.00Scheveningen
Van Nispen (zat.)15.00Berkel
Warmunda15.00LSVV '70
Rijnsburgse Boys15.30AFC
Zo. 27 okt.
Alphense Boys14.00SJC
DOSR14.00Hillegom
Laakkwartier14.00Foreholte
Wippolder14.00Teylingen
Voorschoten '9714.00Van Nispen (zon.)