Iedere week blikken we in de ‘Analyse van Willem’ terug op het afgelopen voetbalweekeinde. Dat doen we met niemand minder dan Willem van Zuilen, al jaren het gezicht en de stem van het amateurvoetbal.

Willem, hoe heb je de kampioenswedstrijd van Katwijk tegen ASWH ervaren?

,,Het was sfeervol. Katwijk was veel beter, maar wist het overzicht niet in doelpunten om te zetten. 1-1 was magertjes. Ik ben geschrokken van ASWH. Dat ze relatief hoog staan, begrijp ik op basis van zaterdag niet. Aan de andere kant kun je ook zeggen dat het de verdienste was van Katwijk, dat bij vlagen heel goed speelde, maar alleen de kansen niet benutte. Als het bij rust 4-1 had gestaan, had ASWH niets te zeggen gehad. Maar Katwijk is de terechte kampioen. Ze hebben een foutje rechtgezet, zoals vaak werd gezegd op de Krom.”

De ontlading na afloop was niet direct heel groot. Eerder een beetje gelaten. Hoe verklaar je dat? 

,,Dit zat er natuurlijk al een tijdje aan te komen. De ontlading is groter als er een spanningselement is waarbij de concurrent punten moet verspelen. In de uitzending van Radio West hadden we ook geen wedstrijd om mee te schakelen, waarvan ze afhankelijk waren. Maar het was alsnog een leuk feest, heb ik begrepen.”

,,Een diepe buiging overigens voor Katwijk. Je moet het toch maar even doen. Het is weinig ploegen gegeven om na een degradatie direct weer kampioen te worden. Het spel was misschien niet altijd even goed, maar dat komt ook omdat tegenstanders zich volledig instellen op Katwijk. Een gelijkspel vinden ze al genoeg. Daar heeft Quick Boys ook mee te maken overigens.”

Waarom was Katwijk dit seizoen zoveel sterker dan de concurrentie?

,,De breedte van de selectie en de kwaliteit daarvan. Ik vind Susan misschien wel de beste middenvelder uit de Top – en Hoofdklasse. Daarnaast hebben ze met Van Oijen, Jongeneelen en Megerink jongens met veel individuele kwaliteit, die wedstrijden kunnen openbreken als het niet loopt. Ook Susan heeft scorend vermogen en hij verzaakt nooit. Dat is een slechte verliezer. Zelfs met een potje kaarten, denk ik.”

Wat vond jij van de andere uitslagen van de zaterdagclubs?

,,Het was een heel goede zaterdag. Lisse pakte drie belangrijke punten en is nagenoeg veilig. Datzelfde geldt voor Scheveningen, ook een ploeg uit het Omroep West-gebied. Quick Boys won en deed goede zaken in de strijd om de tweede plaats. Daarnaast is Noordwijk nog in de race voor de derde periode.”

,,Over Lisse maak ik me niet veel zorgen meer. Die hebben nog een paar puntjes nodig en die gaan ze wel pakken. Zaterdag moeten ze naar Excelsior Maassluis en die zitten in een positieve flow. Als Lisse daar niet verliest, hebben ze het goed gedaan.”

,,Ik sluit niet uit dat Quick Boys de nacompetitie gewoon gaat winnen. Ondanks het moddergooien over en weer wil Jaap van Duijn graag Quick Boys naar de Topklasse schieten. Daarnaast is Teijsse weer terug. Als Quick Boys zaterdag ook van RVVH wint, ziet het er wat betreft plek twee heel goed voor ze uit.”

Over Van Duijn gesproken. Wat vind je van zijn overgang naar Noordwijk? 

,,Verrassend dat hij topklassers laat schieten voor Noordwijk. Ik heb Jaap zelf niet gesproken, maar wel zijn vader vlak voordat ze met Noordwijk gingen praten. Ze waren er snel uit, begrijp ik. Laten we wel zijn : als je Jaap aan het voetballen krijgt, heb je een ‘gouwe’ aan hem. Dan maakt hij vijftien goals en tien assists per seizoen. Hoewel ik ervan overtuigd ben dat het niet alleen aan Jaap ligt, moet het nu eens klaar zijn en hij weer aandacht krijgen vanwege zijn voetballende prestaties.”

Hoe duidt jij de remise van Rijnsburgse Boys bij Barendrecht?

,,Tja, wat moet ik daarvan zeggen? Ze zullen het me wel weer kwalijk nemen in Rijnsburg, maar het seizoen gaat zo wel als een nachtkaars uit. Dat is jammer. Ik sprak gisteren bij Foreholte Cees Driebergen nog en die zei dat hij aan het begin van het seizoen al had voorspeld dat er te weinig evenwicht in de selectie zat. Ik dacht juist dat ze wel een aardige selectie hadden. Het heeft Rijnsburgse Boys ook niet meegezeten. Met de blessures van Danny en Bart, de schorsing van Tol en de slechte start.”

Je trof gisteren ook VVSB-coach Wilfred van Leeuwen. Wat heb je gehoord over de overwinning bij WKE? 

,,Ze pakken het nu weer aardig op, maar die slechte reeks blijft toch eeuwig zonde. De marge is waarschijnlijk groot genoeg voor FC Lienden. Ik denk dat voor VVSB de thuiswedstrijd tegen FC Lienden het breekpunt is geweest. Daarna brak die slechte periode aan. Het is wel een heel leerzaam jaar geweest voor VVSB.”

Je was zondag ook aanwezig bij Foreholte – Wilhelmus. Dat viel niet mee…

,,Klopt. Er vielen mij drie dingen op. Ze speelden heel snel de lange bal, liepen daarnaast als postbodes te lang met de bal en daarnaast durfde Foreholte het randje niet op te zoeken. Dat deed Wilhelmus ook niet, maar die stonden natuurlijk een punt voor. Voor Foreholte moest het gebeuren. Het was druk, zo’n 500 of 600 supporters, en de club had ervoor gezorgd dat het een leuke sfeer was. Het is jammer dat het eerste elftal het vervolgens liet afweten. Ze kwamen niet aan voetballen toe en hebben terecht verloren. Daarnaast ontbrak het heilige vuur. Misschien kwam het omdat het voor deze groep nieuw is om in deze positie te verkeren. Ik vond het jammer. Het gat is nu vier punten. Het is nog niet gedaan, maar Foreholte heeft het niet meer in eigen hand.”


REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Di. 17 sept.
Oefenduel
Quick Boys6-2TOGB
Za. 21 sept.
Katwijk0-0Quick Boys
FC Lisse2-4VVSB
FC Rijnvogels3-1Rijsoord
HVC'101-0Valken '68
Soccer Boys1-2Kagia
VVSB (zat.)5-1Nieuwkoop
Rijnsburgse Boys1-1Jong Volendam
ONS Sneek3-3Ter Leede
Van Nispen (zat.)3-1DoCoS
SJC (zat.)2-0Warmunda
TEC1-1Noordwijk
Zo. 22 sept.
SJC3-2Quick '20
Hillegom5-1ASC
Foreholte3-2RKDEO
Altior1-3Teylingen
VSV1-1Van Nispen (zon.)