Het voetbalweekend geeft altijd stof tot napraten. Iedere maandag blikken we met voetbalcommentator Willem van Zuilen, de stem van de Bollenstreek, terug op de belangrijkste ontwikkelingen.

Hallo Willem. Vers van de pers. Kees Zethof is de nieuwe trainer van Noordwijk.
,,Ja, een goede keuze. Ik dacht in eerste instantie echt aan Niek Oosterlee. Maar wat ik zeg, een prima keuze. Een man van het dorp en ook wel een beetje van de club. Hoewel hij nu natuurlijk direct aan SJC wordt gelinkt heeft hij jaren als verdediger bij de Noordwijkers gespeeld. Een man die je altijd twee keer voorbij moest. En zo laat hij zijn elftallen ook voetballen. Toevallig liep ik gisteren bij SJC en kwam ik Andries Wendt tegen. Onder hem won Noordwijk nu voor de derde keer op rij. Ik vroeg hem voor de grap nog of Noordwijk wel naar een nieuwe trainer moest zoeken.”

Hoe was jouw weekend verder?
,,Ik was zaterdag op de Middelmors. Daar is het altijd goed toeven, maar de wedstrijd zelf was niet bijster goed. Rijnsburgse Boys won dan ook niet van VVOG. Ze kwamen achter via die gevaarlijke Jeremy de Graaf.”

Die moet je geen halve kans geven, riep je nog in de samenvatting.
,,Dat klopt. Hij is niet voor niets de topscorer van de Derde Divisie. De transfer die hij nu naar GVVV gaat maken, zegt ook wel iets. Rijnsburgse Boys kwam op 1-1 in een fase dat het ook beter was. Die gelijkmaker was terecht.”

En toen kwam het penaltymoment. Je klonk verbaasd over het feit dat Marvin Wijks die nam.
,,Ja, dat was ik ook. Ik geef toe dat wanneer hij ‘m erin schiet, je er na afloop niemand over hoort. Maar waarom nam hij ‘m? Hij was wisselspeler en normaliter neemt Wesley Goeman ze altijd. We kunnen ons wel focussen op Wijks, maar je kan ook boos worden op de aanvoerder zelf. Die moet gewoon besluiten dat hij ‘m zelf neemt of dat Joost Leonard ‘m neemt. Die stond op nummer twee op het lijstje.”

,,Er is na afloop in de kleedkamer ook over gesproken. Daar deden ze niet geheimzinnig over. Buiten het feit van deze gemiste strafschop was het ook niet de wedstrijd van Masies Artien. Die ging bij de 0-1 de fout in.”

Heb je nog veel reacties gehad op je taxirit met Niek Oosterlee? Ik kan me voorstellen dat mensen op de Middelmors daar over beginnen.
,,Dat merk ik wel vaker als ik ergens ben. Mensen vinden het een leuke rubriek. De supporters van Rijnsburgse Boys waren vooral pro-Niek. We hebben natuurlijk ook nog na afloop Ad Hendriksen om een reactie gevraagd, maar hij vond het oud nieuws. Maar laten we heel eerlijk zijn, de mensen die nu pro-Niek zijn, waren dezelfde die aan het klagen waren toen het allemaal even wat minder ging.”

Met alle uitslagen van dit weekend staat er voor zaterdag wel een bijzonder potje op het programma…
,,FC Rijnvogels – Rijnsburgse Boys? Ja, dat is nu al een wedstrijd met veel verhalen. Wint FC Rijnvogels, dan kunnen ze zich nog plaatsen voor de nacompetitie en zijn ze eventueel van die directe degradatieplek af. Maar daarmee geeft het Rijnsburgse Boys wel een tik in de strijd om de nacompetitie. Aan een gelijkspel hebben ze allebei niks. Daarnaast zijn er spelers van FC Rijnvogels met een Rijnsburgs verleden, verkast Joost Leonard volgend jaar die kant op. Genoeg verhaallijnen. Maar FC Lisse – DVS ’33 wordt ook een wedstrijdje hoor.”

Ja, de Lissers hebben het niet meer in eigen hand nu natuurlijk. Heb je nog wat van het gelijkspel van FC Lisse tegen Sneek meegekregen?
,,Robbert de Ruiter zei het al toen ik hem sprak na de wedstrijd tegen IJsselmeervogels dat de potten die er nu nog aan kwamen de lastigste zouden worden. Je hoeft echt niemand te motiveren voor een wedstrijd tegen de Spakenburgers, hoor. Maar er zijn meer ploegen geweest die punten hebben laten liggen tegen Sneek. Rijnsburg twee keer, Lisse nu twee keer, Quick Boys speelde daar ook gelijk. Zaterdag wordt daarom heel belangrijk voor Lisse. IJsselmeervogels heeft ook niet zo’n makkelijk potje toch?”

Die spelen thuis tegen Jong Volendam.
,,En die kunnen nog meedoen voor de derde plek. Er ligt een hoop open in de Derde Divisie. Ik hoop zelf dat alles beslist wordt op de laatste zaterdag. Dat zou toch fantastisch zijn? Maar goed, het kan ook zomaar zaterdag gebeurd zijn.”

Wat te denken van Ter Leede. Die kunnen ook zaterdag kampioen worden. Had jij dat verwacht eerder dit jaar?
,,Nou, wel dat ze mee zouden doen om de bovenste plekken. Maar ze hebben wel wat tikken gehad. Er is een aantal jongens dit seizoen regelmatig weggevallen door blessures; Renee Troost, Ronnie Verplancke en Mike Boelee nu. Daarnaast heeft Henk Wisman noodgedwongen veel jeugd moeten inpassen. Dat zei hij in de taxirit al die ik met hem had. De club heeft ook even geen geld. Wisman kan dit als geen ander. Ook in de Derde Divisie.”

Met een excellerende Marc de Kruijs?
,,Hij komt uit een voetbalfamilie. Z’n pa was een goede voetballer van UVS, z’n opa was daar voorzitter. Marc zit zelf ook al heel lang bij Ter Leede. Een goede jongen.”

Heb je de uitslag van Kagia weer gezien? 0-6 deze keer.
,,Tegen SCW toch? Ja, dat blijft een aparte competitie. Er zitten clubs tussen die de focus op de zondag hebben en gewoon veredelde bierelftallen op de zaterdag laten voetballen. Die club moet snel een tandje hoger gaan voetballen.”

Je vertelde net dat je zondag bij SJC bent geweest. Wat vond je er van?
,,Ik heb genoten. Het was nog best lang spannend. SJC voetbalde zoals ik ze ken: met passie en beleving. Ik moet zeggen dat ik ook genoten heb van ADO ’20 hoor. Een goed voetballend team. Met Donny Rijnink als rots in de branding. Die heeft nog een verleden bij vv Katwijk. Er liepen daar ook twee jongens aan de linkerkant bij ADO ’20, waar ik echt van heb staan te genieten. Vooral Meraj Allahdad, een technische speler. SJC heeft verdiend verloren. Nu heb ik niet gek veel clubs gezien in de Hoofdklasse, maar volgens mij is die ploeg de terechte kampioen geworden van die competitie. Maar goed, voor hetzelfde geld had SJC nog punten gepakt. Ze schoten nog een bal tegen de paal en een kopbal kwam tegen de lat.”

Voor Warmunda lijkt het doek te zijn gevallen. Vind je dat zonde, je komt er regelmatig?
,,Weet je waar ik aan dacht? Ik weet niet hoe fit Dennis Kramer is, maar zouden ze hem niet even kunnen bellen? Hij heeft natuurlijk in de winter afscheid genomen, maar je had hem best kunnen gebruiken. Hij zou in deze paar weken waarin ze nacompetitie moeten spelen nog verschil maken voor die club. Misschien mist hij nu wat ritme maar hij kan veel op ervaring en routine doen. Het is niet zo dat hij het hele jaar niks heeft gedaan. Zou Alan Campfens hem niet eventjes moeten bellen?”

Vincent Solleveld heeft door laten schemeren ermee te willen stoppen daar.
,,Die jongen is daar inderdaad één van de betere. Hij kan een niveau hoger nog wel aan. Dat is overigens wel een aderlating hoor voor Warmunda. Samen met Dennis Kramer en Bilal El Kourami is hij wel één van de toonaangevende namen.”

Hoe zag je zondag er verder uit?
,,Ik heb nog even naar de bekerfinale gekeken. Maar dat was niet zo best. Het waren natuurlijk wel twee oud-ADO-trainers die tegenover elkaar stonden. Het Vitesse-kamp werd helemaal gek. Logisch. De eerste prijs in 125 jaar. Ik vond wel dat AZ in de eerste helft de meeste aanspraak maakte op de beker, maar tot echt grote kansen leidde dat niet. Het is nu natuurlijk een groot feest in Arnhem, maar als je dat stadion altijd zo leeg ziet… Dat is geen gezicht. Hopelijk trekt dit succes wat meer mensen aan. Toen ik bij West voor ADO daar kwam, zat het ook nooit vol.”

Wil je verder nog iets kwijt?
,,Nee, eigenlijk niet. Ik kijk nu op maandag al uit naar volgend weekend. Wat een mooie zaterdag komt er aan.”


REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Di. 20 aug.
Oefenduels
Valken '680-1DEM 2
Teylingen 2-0Kagia
Van Nispen (zat.)2-1FC Lisse 2
Wo. 21 aug.
Oefenduels
ARC4-0Foreholte
Do. 22 aug.
Oefenduels
Hoofddorp5-1Hillegom
Za. 24 aug.
Scheveningen14.30Katwijk
Ter Leede14.30VVSB
Hoek14.30FC Lisse
Rijnsburgse Boys15.00De Treffers
Quick Boys15.30Noordwijk
Oefenduels
Noordwijk 210.30Van Nispen (zat.)
FC Rijnvogels11.30SJC
Valken '6812.00Excelsior Maassluis 2
Kagia14.30VVSB (zat.)
Teylingen15.00Ter Leede 2
Zo. 25 aug.
Oefenduels
Hillegom14.00ZSGOWMS
Van Nispen (zon.)14.00Onze Gazellen