bannerwillem3

Het voetbalweekend geeft altijd stof tot napraten. Iedere maandag blikken we met voetbalcommentator Willem van Zuilen, de stem van de Bollenstreek, terug op de belangrijkste ontwikkelingen.

Willem, jij hebt je vast prima vermaakt bij FC Lisse – ODIN ’59?

,,Dat was smullen. Ik heb echt genoten.”

Was het de beste wedstrijd die je dit seizoen hebt gezien?

,,Tot nu toe wel. Het hele team krijgt een negen. En Rauws en Van Eeuwijk een 9.2. Die staken net even boven de rest uit. Het hele elftal heeft fantastisch gespeeld. Lisse was heer en meester. Ze hadden geduld. De openingsgoal viel vlak voor rust. Als je weet dat het achterin goed staat en aanvallend er vanzelf toch wel kansen worden gecreëerd, is dat lekker voetballen. Martin van Eeuwijk speelde weer fantastisch. Het was een ongelijke strijd.”

Van Eeuwijk is al veelvuldig besproken op deze plek, maar je noemt ook Lars Rauws. Wat maakte hem zo goed?

,,Mede door jongens als Rauws kan Van Eeuwijk voetballen zoals-ie doet. Hij knapt veel vuil werk op, verovert veel ballen. Die jongen speelde geweldig en dat mag ook wel eens genoemd worden. Vaak gaan we aan zulke spelers voorbij.”

Die goal van Van Eeuwijk was het hoogtepunt van de middag?

,,Ja, dat was toch fantastisch? Elke andere voetballer ziet die keeper komen en probeert dan te schieten, met het risico dat je ‘m tegen die keeper aanschiet. Van Eeuwijk deed dit…Ja, echt smullen. Dit zijn jongens waarvoor je naar het voetbalveld gaat. Die zie je niet vaak meer.”

Zullen ze zich bij Rijnsburgse Boys en in iets mindere mate bij Katwijk nog achter de oren krabben?

,,Dat weet ik niet, lastig. Hij is nu weer ‘thuis’. Ik heb altijd geroepen dat ik de Van Eeuwijk uit zijn eerste periode bij Lisse zo constant niet bij Rijnsburg en Katwijk heb gezien. Hij heeft daar wel goede wedstrijden gespeeld, maar is nu al acht wedstrijden op rij heel goed. Het is niet zo dat hij verdedigend helemaal niets doet, maar hij kan zo uitblinken omdat er spelers om hem heen lopen die het vuile werk opknappen. Ik heb een heel hoge pet op van Lisse.”

Je hebt ASWH een helft lang geweldig zien spelen bij Quick Boys. Kwam dat in de buurt van dit Lisse?

,,Dit was anders. Lisse speelde heel dominant, én geduldig. Zo van: het komt wel. De trainer Robbert de Ruiter was na afloop ook erg goed te spreken. En terecht, ik kan me dat wel voorstellen. Kijk, die eerste nederlaag die komt een keer. Dat is een open deur. Ze gaan natuurlijk niet ongeslagen kampioen worden. Al weet je het nooit. Maar ik zou niet weten wie dit Lisse moet stoppen.”

Een man die ook in het zonnetje werd gezet, was Roel de Goede voor zijn 268 duels in het eerste.

,,Het tekent ook de groep dat Tom Zoontjes de aanvoerdersband aan De Goede had gegeven. Zoontjes is de eerste aanvoerder en Vermeulen de tweede. Ik vond het een mooi gebaar. En 268 wedstrijden in het eerste, dan ben je mister FC Lisse.”

Wat maakt De Goede zo goed?

,,Ik vergelijk hem altijd een beetje met Arie van Rijn vroeger van Quick Boys. Hij speelt altijd een zeven. Nooit een negen en nooit een vijf. Je kunt altijd op ‘m bouwen en rekenen.”

Als je jouw speciaalste of opvallendste herinnering aan De Goede moet noemen, wat zou je dan kiezen?

,,Die heb ik niet echt, maar ik heb het Roel zelf ook gevraagd zaterdag. Hij vindt zelf de bekerwedstrijd uit tegen PSV en de kampioenswedstrijd in 2006 tegen Rijnsburgse Boys. Die verloren ze overigens. Ik ken De Goede gewoon als een goede back, met aanvallende kwaliteiten. Valt nooit echt op, zo reëel moet je zijn, maar staat wel altijd op het formulier en nooit ter discussie.”

Je had een mooie middag bij FC Lisse, maar er was ook spektakel bij Quick Boys – FC Rijnvogels. Hoe heb je de ontwikkelingen op Nieuw Zuid meegekregen en ervaren?

,,Ik heb de slotfase op de radio gehoord, van collega Haniff Harharah. Toen was ik al op weg naar de studio van West, want in Lisse waren ze een halfuur eerder begonnen. Van het verslag van Haniff heb ik ook genoten. Hij heeft het prima gedaan. En dat Jaap gewoon die bal pakt en vindt dat hij de aangewezen man is, ja dat is Jaap. Hij nam toch wel een gok, want als hij ‘m niet had gemaakt, had iedereen over hem heen gevallen. Het zegt ook wel hoeveel vertrouwen hij in eigen kunnen had.”

Zijn uitleg na afloop: ‘deze bal op Nieuw Zuid was voor mij en voor niemand anders’. Wat denk jij dan?

,,Dat is Jaap. Hij heeft na afloop zijn excuses aangeboden, maar wie neemt het ‘m kwalijk? Hij heeft die bal er gewoon in geschoten. Ik vind het wel knap dat hij het durfde. Ook omdat hij 5 weken niet had gespeeld. Knap dat je er dan gewoon gaat staan, of sterker nog, die bal gewoon opeist. Weet je: nu vind ik het knap, maar bij een misser had ik gezegd dat hij er vanaf had moeten blijven. Zo dun is die scheidslijn.”

Dat juichen na afloop. Ingetogen was er niet bij, he? 

,,Nee, maar dat hoeft toch ook niet? Hij speelt nu toch voor Rijnvogels. Iedereen weet toch wel dat zijn hart bij Quick Boys ligt. Ik denk dat hij daar ooit ook weer terugkeert. Of dat nu twee of drie jaar duurt, weet ik niet.”

Zie jij dat er onder de huidige beleidsbepalers van komen?

,,Jaap zegt dat hij een goed gesprek heeft gehad met Quick Boys, alleen dat ze beiden nog niet zover waren. Als dat zo is, kan het ook onder deze beleidsbepalers gebeuren. Misschien is het nog even te vroeg. Hij is pas ruim een jaar weg. Maar nogmaals: ik ken de inhoud van de gesprekken niet.”

Begin jij je al zorgen te maken over Quick Boys?

,,Tja, wat is zorgen maken? Ze zijn gepasseerd door Rijnvogels. Rijnvogels heeft er twee op rij gewonnen, dat moet Quick Boys ook proberen. De nederlaag geeft natuurlijk wel een breuk aan het zelfvertrouwen, al heeft Rijnvogels natuurlijk geen verkeerde ploeg. En laten we wel zijn. Met het gegeven van vorig seizoen toen Quick Boys heer en meester was en met veel oud-Quick Boys-spelers bij Rijnvogels, zal Rijnvogels erg gebrand zijn geweest.”

Als we naar de stand kijken, dan staat Lisse bovenaan. Daar is genoeg over gezegd. Maar verder: tiende Rijnsburgse Boys, elfde Rijnvogels en dertiende Quick Boys. Allemaal in het rechterrijtje!

,,Dat is allemaal tegenvallend. Hoewel, van Rijnvogels heb ik gezegd dat ze het goed gedaan hebben als ze niet in de problemen komen. Als ze deze lijn doortrekken, moet dat goed komen. Quick Boys had ik verwacht in het linkerrijtje en Rijnsburgse Boys ook. Over Rijnsburg gesproken. Als ik heel eerlijk ben, er gebeuren daar dingen waar ik met mijn pet echt niet bij kan.”

Waar doel je op?

,,Jij hebt vorige week Joost Leonard toch ook zien invallen? Waarom begint die jongen tegen ASWH dan weer op de bank? Ik vind dat echt onbegrijpelijk. Je kunt zeggen dat hij een trainingsachterstand heeft. Als hij dan niet helemaal fit is, begin dan met zo’n jongen. Hij is de man in vorm, door hem ging het elftal vorige week tegen Jong Groningen veel beter spelen.. Ik weet dat ik geen trainer ben en niet op die stoel moet gaan zitten, maar ik vind het echt ongelooflijk. Al realiseer ik me ook dat Mulders waarschijnlijk niet wakker ligt van mijn mening.”

,,Wat mij ook verbaast is de wissel van Bart Freke vlak voor rust. Ik heb begrepen dat hij niet heel goed speelde, maar dan wordt hij er drie minuten voor rust uitgehaald…Als je al zoveel spelers door blessures niet hebt, moet je dit niet doen. Zo brand je een speler af. Toen ik het moment van wisselen las, dacht ik dat hij weer geblesseerd was. Ik heb het nagevraagd, maar hij was helemaal niet geblesseerd. Waarom wacht je dan niet tot de rust met wisselen? Dit doe je niet. Deze twee dingen vind ik echt onbegrijpelijk, echt verbazingwekkend.”

Valt dat je tegen van Mulders?

,,Ik snap het gewoon niet. Als Bart niet goed speelde, dan moet je hem vervangen. Niets mis mee. Maar doe dat niet drie minuten voor rust.”

In het begin was iedereen lovend over Mulders, toen heeft hij de complimenten ook gekregen. Hoe moet zijn functioneren nu beoordeeld worden?

,,Vooropgesteld: het zit hem niet mee. Hij barst van de blessures, dat is een stukje overmacht. Wat er dan nu staat, is misschien niet goed genoeg. Maar je doet jezelf als trainer tekort door de man in vorm niet op te stellen. Als je dan van mening bent dat Leonard een trainingsachterstand heeft, want hij is natuurlijk later begonnen en nu pas een maand vol in training, waarom start je dan niet gewoon met hem en wissel je ‘m na een uur?”

,,Dat is ook weer de voetballerij. Ik was gisteren in de sportschool en daar waren de nodige jongens die in Hendrik-Ido-Ambacht zijn geweest, zij vallen nu allemaal over de trainer. We hebben hem in het begin ook een compliment gemaakt omdat het er zo goed uitzag. Maar nu is het voetbal al weken slecht, dat komt ook door de jongens die hij niet heeft. Maar Leonard moet altijd spelen. Ik kijk uit naar de tandem met Jongeneelen als die weer fit is. Die twee hebben bij Katwijk ook prima samen gespeeld. We moeten niet alles op de trainer afschuiven, dat is niet fair, maar hij moet wel gewoon zijn beste spelers opstellen.”

De gelijke spelen van Katwijk en VVSB. Hoe duid je die?

,,Ik heb de samenvatting gezien. Een punt tegen Spakenburg is niet verkeerd. Andersom zal Spakenburg dat nu ook zeggen. Als je steeds voor staat en je geeft het uit handen, dan is dat jammer. VVSB speelt goed, maar ze kregen vier goals tegen waarvan drie uit standaardsituaties. Ik hoorde een quote van Jozic dat hij vindt dat er over gesproken moet worden. Ik neem aan dat Spakenburg van tevoren bekeken is en dat ze wisten hoe die vrije trappen genomen zouden worden. Dit resultaat voelt voor VVSB aan als twee punten laten liggen. En ik heb Huug Ouwehand gisteren gesproken en voor Katwijk voelde het gelijkspel bij AFC hetzelfde aan.”

Katwijk is dit seizoen de koning van de gelijke spelen. Ze zijn als enige nog ongeslagen, maar hebben pas dertien punten.

,,Dat heb je als je zoveel gelijkspeelt. Die rekensom is simpel te maken. Je kan het ook omdraaien. Het is altijd nog beter dan verliezen. Die Tweede Divisie is ook allemaal nieuw voor iedereen. Voor Katwijk is AFC nieuw en hetzelfde geldt voor VVSB en Spakenburg. Het is nog een beetje aftasten. Je weet niet hoe goed ploegen zijn en waar hun kwaliteiten liggen. Als VVSB tegen Lienden speelt, weten ze wel wat ze moeten verwachten na al die jaren.”

Verder niet echt opvallende dingen, toch?

,,Kagia en Valken’68 winnen ruim, belangrijk voor de streek. Noordwijk en Ter Leede spelen allebei met 2-2 gelijk. Zonde, want je hoopt en verwacht die ploegen in de top van de Hoofdklasse.”

Zondag was je bij SJC met Huug en Willem.

,,Het was ons traditionele middagje. De eerste helft op de tribune gekeken. Vervolgens zijn we koffie gaan drinken en hebben we nog een biertje op het terras genomen, dus ik heb van de tweede helft niet alles kunnen zien. Zoals ik het heb kunnen waarnemen heeft SJC de tegenstander de tweede helft kapot gespeeld.”

,,Ricky Kruys (oud-FC Utrecht) liep bij De Meern, die is aanvoerder en assistent-trainer zeg maar. Er zaten wel ‘voetballers’ bij De Meern. Maar de 3-2 overwinning is in mijn ogen wel terecht. Een technisch goede tegenstander moet je niet aan voetballen toe laten komen. SJC maakte weer een prima en degelijke indruk. Ze doen nog steeds veel op kracht en op inzet, maar er komt ook voetballend vermogen bij. Nogmaals, dat zeg ik wel puur op basis van de eerste helft.”


REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Di. 17 sept.
Oefenduel
Quick Boys20.00TOGB
Za. 21 sept.
Katwijk12.30Quick Boys
FC Lisse14.30VVSB
Rijsoord14.30FC Rijnvogels
HVC'1014.30Valken '68
Soccer Boys14.30Kagia
VVSB (zat.)14.30Nieuwkoop
Rijnsburgse Boys15.00Jong Volendam
ONS Sneek15.00Ter Leede
Van Nispen (zat.)15.00DoCoS
SJC (zat.)16.00Warmunda
TEC18.00Noordwijk
Zo. 22 sept.
SJC14.00Quick '20
Hillegom14.00ASC
Foreholte14.00RKDEO
Altior14.00Teylingen
VSV14.00Van Nispen (zon.)