Iedere maandag blikken we in de ‘Analyse van Willem’ terug op het afgelopen voetbalweekeinde. Dat doen we met niemand minder dan Willem van Zuilen, al jaren het gezicht en de stem van het amateurvoetbal voor Omroep West.

Willem, je zat bij Katwijk – Capelle. Op de Krom was het na afloop zeer onrustig. Al een beetje bijgekomen?

,,Ik heb het een plekje kunnen geven. Allereerst wil ik een groot compliment maken aan de hoofdsteward van Katwijk. De stewards hebben snel, tactvol en goed opgetreden. Zij stonden er al voordat het gebeurde en voorkwamen zo dat het escaleerde. “

Kun jij je de woede van de ‘fans’ voorstellen?

,,Ik snap de teleurstelling, maar niet de handelswijze. Op gegeven moment zaten er drie vrouwen, die zo’n dertig uur in de week voor de club in de weer zijn, te huilen. Waren compleet van streek. Ik ken die dames en Katwijk is hun leven. Zij verdienen het niet om uitgescholden te worden omdat zij het voor de spelersgroep opnemen. Dit is ook niet hoe de club Katwijk in elkaar steekt. Op deze twintig, dertig gefrusteerde gasten na, is Katwijk doorgaans één familie, waarin pijn samen gedeeld wordt.”

,,Voor mij kwam dit totaal onverwacht. Ik wist dat er maandag gesproken was door enkele supporters en de spelersgroep. Deze jongens heb ik ook niet eerder bij Katwijk gezien. Het kan zijn dat ze na de wedstrijd direct de kantine ingaan om een biertje te drinken. Ik weet zeker dat deze jongens afgelopen zomer nog de polonaise liepen. Ze moeten juist nu achter het elftal staan.”

Er werd om het vertrek van  Cees Bruinink geschreeuwd. Heeft dat überhaupt nog zin?

,,Het is nu te laat. Als ze iets hadden willen doen, had dat in de winterstop moeten gebeuren. En Bruinink één of twee versterkingen moeten geven, zoals hij had gevraagd. Je ziet ook aan Sparta en Roda dat een vertrek van de trainer vaak niets oplost. Het is nog niet voorbij, maar Katwijk moet wel snel gaan winnen. Het liefst een serie neerzetten. Capelle had een concurrent kunnen worden.”

Natuurlijk gebeurde er afgelopen weekeinde nog veel meer. Wat heb je daarvan meegekregen?

,,Ik hoorde dat Rijnsbugse Boys uitstekend heeft gespeeld bij Noordwijk. En dat Jeffrey Koemans uitblonk. Dat vind ik leuk voor die jongen, want hij is veel geblesseerd geweest en heeft natuurlijk een verleden bij Noordwijl. En Ignacio speelde weer een heel belangrijke rol.”

,,Het verbaast me wel dat Ter Leede wint van FC Lisse. Lisse moet volgende week zeker winnen, anders komen ze ook echt in de problemen. Over het geheel genomen is Lisse gewoon te wisselvallig. Aan de andere kant vind ik het ook knap van Ter Leede. Ik sprak Henk Wisman laatst en die zei dat ze niet opgeven tot het theoretisch niet meer mogelijk is. Ze zijn er nog lang niet, maar dit geeft wel vertrouwen.”

,,De hoofdklasse A dreigt volgend seizoen wel een hele regionale competitie te worden. Ik heb laatst geroepen dat Quick Boys kampioen wordt en daar blijf ik bij. Een keer gelijkspelen kan gebeuren, daar moet je niet ondersteboven van raken.”

Zondag heb je VVSB aan het werk gezien tegen Chabab. Genoten?

,Ik heb echt een collectief gezien. En met Serbony een heel goede spits. Wat een gigant! Serbony is sterk aan de bal en meevoetballend goed. Ik vind wel dat Serbony in scoringspositie besluitvaardigheid ontbreekt. Dat zie je ook terug in zijn beperkte aantal goals. Ook Jozic viel me in positieve zin op. Chabab had misschien elf betere voetballers, maar het waren ook elf eenlingen. VVSB was als team gewoon veel beter. Ik vind dat VVSB voor het kampioenschap moet gaan. Ze hebben geen druk. Niets hoeft, alles mag. Lekker toch?”

Denk jij dat VVSB ook op zaterdag een rol van betekenis zou spelen?

,,Dat kan ik niet zeggen, daarvoor moet ik ze vaker zien. Ik had het er met mijn oude collega Haniff (Harharah) over, die er voor het Leidsch Dagblad was. Hij is ervan overtuigd dat VVSB moeiteloos zou meedraaien. Eigenlijk denk ik dat ook wel, zeker dit seizoen.”

Tot slot, Katwijk bestaat vandaag 75 jaar. Wat is jouw mooiste Katwijk-moment?

,,Dat is Katwijk – Holland uit 1993, de return om het landskampioenschap. In Utrecht was het 1-1 geworden. Holland had in die tijd veel oud-spelers van FC Utrecht. Melbi Raboun was daar toen trainer. Arie Lagendijk zat bij Katwijk. Ik vind Lagendijk de beste trainer die Katwijk ooit heeft gehad. Hij heeft Katwijk van een recreatief clubje tot een topclub gemaakt. Ze wonnen toen met 7-2. Het is de beste wedstrijd die ik Katwijk ooit heb zien spelen. Wat een fantastisch elftal, met bijvoorbeeld Kees Kraayenoord en Marco de Ridder! En Hans Zwaan en Pim Langeveld waren ook geweldenaren.”

POPULAIRE BERICHTEN