Het voetbalweekend geeft altijd stof tot napraten. Iedere maandag blikken we met voetbalcommentator Willem van Zuilen, de stem van de Bollenstreek, terug op de belangrijkste ontwikkelingen.

Willem, de liefhebber in jou krijgt er ook maar geen genoeg van hé.

,,Dat klopt. Dit weekend ook weer twee potjes bezocht.”

Laten we bij zaterdag beginnen. Genoten van FC Lisse – Staphorst? 

,,Absoluut. Er was veel sfeer en een prachtige entourage. En het liep goed af voor FC Lisse, heel belangrijk natuurlijk. Niemand had er aan moeten denken ze naar de Hoofdklasse waren afgedaald. Ik had in de aanloop naar de wedstrijd contact met Robbert de Ruiter. Die vertelde al zijn tijd in het afronden te gaan stoppen. Dat heeft geholpen. Natuurlijk ging Staphorst na de 3-1 meer drukken en heeft Lisse toen uitstekend gebruik gemaakt van de ruimtes. Maar het was een dikverdiende zege aan de hand van Koning Winter.”

Hoe belangrijk was Winter? 

,,Heel belangrijk. Als je op je 37e nog zo kunt spelen, dan maak ik daar een diepe buiging voor. Vergeet niet dat hij pas kort geleden is ingestapt. Het is niet zo dat hij helemaal niets meer deed, want hij trainde nog mee met het tweede, maar niet meer drie of vier keer per week op topamateurniveau. Ik vind het echt heel erg knap.”

Als je nog zo belangrijk kunt zijn, moet Winter dan gewoon niet doorgaan?

,,Nee, dat moet hij niet doen. Hij heeft nu andere prioriteiten en was niet voor niets gestopt. Hij moet ook niet doorgaan totdat de mensen zeggen: hij kan het niet meer belopen. Daarvoor is-ie een te goede voetballer geweest.”

Wat maakt Winter nog zo goed?

,,Zijn rust aan de bal en het vermogen om een teamgenoot vrij voor de keeper te zetten. En zijn slimmigheid natuurlijk: hij weet als geen ander wanneer je een stapje naar links of naar rechts moet doen. En hij is, denk ik, een verlengstuk van Robbert de Ruiter geweest. Naar iemand met zijn staat van dienst luisteren spelers wel.”

Lisse rekende af met een doemscenario: degradatie naar de Hoofdklasse had toch een ramp geweest voor de club?

,,Dat had heel erg geweest inderdaad. Wat ik net al zei: je had er niet aan moeten denken dat Lisse in de Hoofdklasse terecht was gekomen. Vooral omdat ze dit seizoen nog op het hoogste niveau hebben gespeeld. De Hoofdklasse wordt een onaantrekkelijke competitie en de Derde Divisie juist een heel leuke. Lisse moet zo snel mogelijk de blik vooruit werpen en ondanks dat ze zich op een mooie manier hebben veilig gespeeld dit seizoen zo snel mogelijk vergeten. Het was een rampseizoen, waarin alles heeft tegengezeten.”

Heb jij je verbaasd over de mooie sfeer op Ter Specke?

,,Nee, want in zulke gevallen gaat het hele dorp erachter staan. Dat is ook Lisse. Er waren ook diverse oproepen gedaan. Ik heb Lisse ook in de gouden jaren meegemaakt, toen ze kampioen werden en dan was het net zo. Dit duel was minstens zo belangrijk, misschien nog wel belangrijker. Bovendien geven P/D-duels een heel andere druk, dat gaf ook Kevin Winter na afloop aan. Ik denk wel dat de prachtige voetbalsfeer Lisse zaterdag heeft gesteund.”

Je vertelde net dat je contact had met Robbert de Ruiter. Ging dat over de analyse van vorige week? 

,,Nee, hoor. Ik had even SMS-contact en heb toen aangegeven dat als hij behoefte had aan wat anders, ik misschien wel een spinles kon geven. De Ruiter bedankte vriendelijk voor het aanbod en zei dat hij alle tijd ging besteden aan het afronden.”

De uitslag liet weinig aan duidelijkheid te wensen over. Was Lisse echt zoveel beter? 

,,De vierde, vijfde en zesde goal kwamen uit de omschakeling. Staphorst ging, zoals eerder gezegd, drukken na de 3-1. De tweede helft had ik even het idee dat de wedstrijd zou kantelen, maar dat gebeurde niet. Ik vond Lisse goed en slim spelen, het hele elftal eigenlijk. En ze maakten een aantal prachtige goals. Die treffer van Vermeulen op aangeven van Winter was echt heel goed. Lisse was beter dan Staphorst, al vind ik 6-1 wel aan de hoge en geflatteerde kant.”

Waar Lisse feest viert, likt Noordwijk zijn wonden…

,,Het is heel jammer. Ik heb wat mensen van Noordwijk gesproken en die vinden dat ze twee niveaus achteruit gaan. Het is triest en frustrerend voor Noordwijk, vooral omdat ze in de competitie veel meer punten hebben gehaald dan ASWH. Ik begreep wel dat het qua spel terecht en niet onverdiend was. Ja, in tegenstelling tot Lisse moet Noordwijk het wel met de Hoofdklasse doen. Ze hebben met Ter Leede nog wel een streekderby, maar dat is geen affiche waarmee het sportpark vol loopt. Noordwijk heeft de boot gemist. Er zit niets anders op dan volgend seizoen kampioen te worden.”

Volgens Corneille had Noordwijk met ASWH de slechtst denkbare loting. Ben jij dat met hem eens?

,,Ik denk wel dat Noordwijk en ASWH de twee sterkste van de nacompetitie waren, al vond ik ACV ook geen verkeerd elftal. Maar de nacompetitie geeft toch een andere druk. Ik las in het stuk op VIDB de vergelijking tussen Dogan Corneille en Frank de Boer, maar ik vond het eerder lijken op WKE – Rijnsburgse Boys. Denken dat je ‘m binnen hebt en dan in blessuretijd een goal tegenkrijgen. Die 1-1 was een mokerslag. Ik zat bij Lisse en toen ik van de gelijkmaker hoorde, moest ik meteen aan een uitspraak van Arie Lagendijk denken. Dat in zo’n geval negen van de tien keer de ‘komende’ ploeg wint. Die goal gaf ASWH natuurlijk een positieve boost, en daar kwam vervolgens die snelle 2-1 in de verlenging overheen. Ik begreep dat Noordwijk nog wel een grote kans op de 2-2 had, maar dat Wendt tegen de rug van Brocker kopte.”

Volgens Jaap van Duijn gaat Noordwijk in de Tweede Klasse spelen en horen hij en enkele teamgenoten daar niet thuis. Kan jij je vinden in die opmerking?

,,Ik heb die quote ook gezien. De Hoofdklasse is nu het derde amateurniveau. En de Tweede Klasse was dat toen de Hoofdklasse nog het hoogste was. Gezien zijn kwaliteiten hoort Jaap niet op het derde niveau te spelen. Hij wordt ook genoemd als opvolger van Teijsse bij Quick Boys. Jaap is geen centrumspits, maar kan daar wel spelen. Ik heb het even nagevraagd bij Noordwijk-voorzitter Henk Hoogervorst, maar Jaap heeft gewoon een contract getekend, al weet ik niet of daar bepaalde clausules inzitten. Ik denk wel dat als Jaap echt niet wil blijven en zijn contract wil afkopen, er wel wat clubs geïnteresseerd zijn.”

,,Het laatste wat Noordwijk moet doen is in paniek raken. Naast Jaap lopen er nog wel een aantal spelers rond die hoger dan de Hoofdklasse horen te spelen. Jaap heeft dat interview net na de wedstrijd gegeven en ongetwijfeld dingen in zijn emotie geroepen. Van Marc Langeveld waren er ook geruchten dat hij niet naar Valken zou gaan, maar die gaat ook gewoon. Noordwijk moet gewoon alles even laten dalen en het dan op een rijtje zetten.”

Wie denk jij dat de nieuwe aanvalsleider van Quick Boys wordt?

,,Ik heb werkelijk geen idee. Natuurlijk heb ik ook namen voorbij horen komen, die van Oost, Powel en Van Duijn bijvoorbeeld, maar ik weet niet of dat concreet is. Weet je wat het is: Teijsse is pas een week weg. Toch denk ik wel dat Gert Aandewiel zijn huiswerk heeft gedaan en ongetwijfeld een shortlist klaar heeft liggen. Maar Gert gaat mij niet bellen om te vertellen wie daar op staan, en zou ik hem bellen, dan gaat hij het ook niet zeggen. Hij heeft in ieder geval een groot netwerk waar hij uit kan putten. Een ding is in ieder geval zeker, wie er ook komt. De opvolger van Teijsse heeft een zware erfenis.”

Zondag was je op de Lageweg. Ik neem aan dat SJC jou heeft kunnen bekoren? 

,,Ja, SJC boekte een dikverdiende overwinning. Ik vind dat SJC speelt zoals de trainer vroeger als voetballer deed. Met beleving, bezieling en veel strijd. Daarnaast komt er bij vlagen nog prima voetbal om de hoek kijken. Die 2-0 van Goosen was een wonderschone goal, eentje om in te lijsten. Maar verder maakte de ploeg indruk als collectief. Ik heb SJC de laatste tijd een aantal keer zien spelen en steeds zag ik geen uitblinker. De spelers zijn bereid om vuile meters voor elkaar te maken en lopen op ballen waarvan een ander zou zeggen: die haal ik niet. Het lijkt nogmaals op hoe Kees als voetballer was. Een robuuste verdediger, die je als spits twee keer tegenkwam. Hij heeft menig spits aan banden gelegd. Maar dit SJC is meer dan een knokmachine, ze voetballen bij vlagen ook aardig.”

Boshuizen-coach Stefan Roodakkers hekelde donderdag na de uitschakeling de speelstijl van SJC. Volgens hem konden ze de bal niet drie keer overspelen. Hoe vind jij zo’n opmerking?

,,Waarschijnlijk sprak daar een teleurgestelde trainer. Zulk soort uitspraken moet Roodakkers niet doen. Ik ben het ook niet met hem eens en ben blij dat je deze vraag nu stelt. Ik heb net verteld dat ik ook veel mooie voetbalacties heb gezien. En een ploeg die geen drie keer kan overspelen, wint echt geen vijftien wedstrijden op rij.”

Het kan zomaar gaan gebeuren: SJC en Noordwijk op hetzelfde niveau. 

,,Ja, Noordwijk is dan waarschijnlijk de enige plaats met twee hoofdklassers. Voor SJC is dat fantastisch en Noordwijk is er natuurlijk minder blij mee. Maar SJC is natuurlijk niet meer het kleine broertje, het niveau is straks waarschijnlijk even hoog. Ik gun het SJC, net als dat ik Noordwijk promotie had gegund.”

Volgens Zethof moet Rohda Raalte minimaal vier keer scoren, want SJC gaat volgens hem zeker een doelpunt maken in Raalte. 

,,Ja, daar zit wat in natuurlijk. Als SJC zo speelt als afgelopen zondag gaat Rohda Raalte nooit winnen. Toch vond ik Raalte geen onaardige ploeg. SJC ligt op koers, maar de buit is nog niet binnen. Ze moeten zorgen dat ze ongeschonden de eerste helft doorkomen: met 0-0 of wellicht 0-1 voor aan de thee gaan. In ieder geval geen goal tegenkrijgen. En mocht dat wel gebeuren, dan moeten ze niet in paniek raken. Het nadeel is dat Raalte nu niets meer te verliezen heeft, en SJC juist alles. Ze hebben de sleutel voor de Hoofdklasse in handen. Daarnaast moeten we afwachten hoe SJC een busreis van 2,5 uur gaat verteren. Dat zijn ze niet gewend. Andersom gold dat afgelopen zondag waarschijnlijk ook voor Raalte.”

SJC is niet de enige club die zondag kan promoveren. 

,,Ja, ook Hillegom is erg dichtbij. Ze spelen de finale tegen TOGB bij Alphense Boys. Als het lukt, ga ik zeker even kijken. Ik vind het wel heel knap hoor: als promovendus zo ver komen in de nacompetitie. Ze hebben zelfs nog even meegedaan om de titel. Alphen is niet zo heel ver weg, dus ik verwacht dat heel Hillegom uitloopt. TOGB ken ik niet, dus hoe de kansen liggen, durf ik niet te zeggen. Ik zal deze week even wat spelers op Google opzoeken. Nee, dat er een jongen speelt die naar Rijnvogels gaat (Jim Havenaar), wist ik niet. En daarnaast kan Teylingen ook nog promoveren zondag. Dat komt wel goed voor de Sassenheimers, daar twijfel ik niet aan.”

Het geheel overziend. Mogen ‘onze’ clubs tevreden zijn en ben jij dat ook? 

,,Ja het is een goed seizoen geweest voor de Bollenstreek, al zijn er toch wat smetjes. Noordwijk en Rijnsburgse Boys die het niet hebben gered en Valken dat gedegradeerd is. Maargoed, dat hoort nu eenmaal bij sport. Je hebt winnaars en verliezers. Als je het uit het hele Omroep West-gebied bekijkt is het goed dat HBS en Scheveningen zich hebben gehandhaafd. En VVSB heeft natuurlijk een prachtig seizoen gehad.”

Verder nog iets? 

,,Ja! Ik heb me erg geërgerd over de berichtgeving en uitspraken rond Van Eeuwijk. Martin zit goed fout en dat weet hij zelf ook wel. Een dag voor een heel belangrijkste wedstrijd gaan zaalvoetballen valt niet goed te praten. Het is contractueel verbonden en Martin had geblesseerd kunnen raken. Hij had het nooit mogen doen. Maar ik vind het niet netjes en erg overdreven, en dat gebeurde, dat het niet halen van de Tweede Divisie de schuld is van het zaalvoetballen van Martin. Wat een onzin zeg. Rijnsburgse Boys heeft het voor de winterstop zelf laten liggen. Ik begreep trouwens van mijn collega Jim dat Martin een uitstekende wedstrijd speelde bij GVVV.”


REACTIES OP DIT ARTIKEL

BEDRIJF VAN DE MAAND

Programma & Uitslagen

Di. 12 nov.
Districtsbeker
SJC20.00SVC '08
Oefenwedstrijd
Katwijk20.00FC Lisse
Warmunda 20.00Ter Leede 2
Do. 14 nov.
Oefenwedstrijd
Ter Leede19.00SJC
Za. 16 nov.
Noordwijk14.30HHC Hardenberg
FC Lisse14.30SteDoCo
Sporting Leiden14.30VVSB (zat.)
ASWH15.00Quick Boys
Warmunda15.00Hazerswoude Boys
Katwijk15.30De Treffers
Koninklijke HFC15.30Rijnsburgse Boys
VVSB18.00GOES
Districtsbeker
FC Rijnvogels14.30Roda '76
Brielle14.30Kagia
Zo. 17 nov.
ASC14.00Foreholte
Van Nispen (zon.)14.00Spaarnwoude