bannerwillem3

Het voetbalweekend geeft altijd stof tot napraten. Iedere maandag blikken we met voetbalcommentator Willem van Zuilen, de stem van de Bollenstreek, terug op de belangrijkste ontwikkelingen.

Kon het je bekoren op De Kooltuin zaterdag?

,,Ja, ik heb een bijzonder aantrekkelijke wedstrijd gezien. Het was niet altijd even hoogstaand, maar ik heb me wel vermaakt. De wedstrijd was leuk om naar te kijken. Een compliment ook voor FC Rijnvogels, dat zich kranig heeft verweerd.”

Was de overwinning van Lisse verdiend? 

,,Een gelijkspel had gekund, maar voetballend was Lisse beter. Over de hele wedstrijd gezien dan. Lisse was niet negentig minuten zo goed én dominant als een week eerder tegen ODIN. Als er een ploeg had moeten winnen, was het Lisse geweest op basis van kwaliteit. Maar met een gelijkspel hadden ook veel mensen kunnen leven denk ik. Rijnvogels heeft het naar behoren gedaan.”

Hein van Heek zei dat het misschien wel geluk van de aanstaande kampioen was.

,,Dat ben ik met hem eens. Bij Lisse valt alles nu de goede kant op. Want waar maak je nog mee dat de grensrechter bij een dubieus moment tegen de thuisploeg vlagt voor een doelpunt? Hij zal overtuigd zijn geweest dat die bal over de doellijn was geweest, maar hij had ook geen risico hoeven nemen en door laten spelen. Want niet één van de Lisse-speler juichte al.”

De maker van het doelpunt was Martin van Eeuwijk. Heb je zijn reactie na die goal nog gezien?

,,Nee.”

Hij reageerde dat af op supporters die hem geprovoceerd hadden door naar zijn geslachtsdelen te grijpen. De beelden staan op de Facebookpagina van Bollenstreek United.

,,Ik heb het niet gezien, maar dan zal hij wel uitgescholden zijn.”

Hij zei ook dat hij geen spijt had omdat hij geprovoceerd werd. Wat vind jij van die reactie?

,,Tegenstanders en supporters weten inmiddels hoe ze Martin van het padje kunnen krijgen. Hij beantwoordt dit met zijn voeten, maar dus schijnbaar ook met dit soort dingen. Dit heeft hij helemaal niet nodig. Als hij leert boven dit soort dingen te staan, dan zou het veel beter zijn. Dit is niet verstandig. Hij voetbalt nu zo goed dat hij daar boven moet staan. Alle grote spelers worden geprovoceerd en uitgedaagd, ook op mondiaal niveau.”

Was Van Eeuwijk zaterdag weer in goeden doen?

,,Ik vind van wel. Hij liet weer een paar prachtige acties zien. Die sleepbewegingen van hem zijn gewoon klasse. Alles wat hij momenteel doet gaat goed. Ik heb ‘m zaterdag één bal zien inleveren. Bij Van Eeuwijk zit ook alles mee. Daarom snap ik die reactie niet.”

Wat vond je van Rijnvogels?

,,Ik blijf zeggen dat Rijnvogels een prima selectie heeft. En ook een goed ploegje. Dit soort wedstrijden kun je verliezen. Deze duels moeten ze ook niet begroten, zoals ze denk ik vorige week tegen Quick Boys ook niet hadden gedaan. Tegen de mindere goden moet Rijnvogels er staan. Ze moeten gewoon bovenaan het rechterrijtje uitkomen. Ik zie dat ook wel gebeuren. Van Heek heeft een goede bank en mogelijkheden om te wisselen. Ik maak me geen zorgen over Rijnvogels.”

Roel de Goede heeft over aandacht niet te klagen de laatste weken. Nu was hij weer matchwinner.

,,Ja, hij stond op de goede plek. Waar we allemaal gehoopt dat-ie het vorige week zou doen, maakte-ie nu een doelpunt. Deze is natuurlijk veel belangrijker als de vierde tegen Odin. De Goede reageerde goed en attent, als enige.”

Hoe zijn jouw uitspraken over Rijnsburgse Boys van vorige week in het dorp ontvangen?

,,Ik heb er één iemand over gesproken. Die kon zich er wel in vinden.”

Was dat iemand van Rijnsburgse Boys?

,,Ja, iemand van het bestuur. Die gaf aan dat ze het er toch nog wel even over hebben gehad. Ik heb uitgelegd wat ik er precies mee bedoelde en hij begreep het wel. Verder heeft hij uitgelegd wat de beweegredenen van de trainer waren. Daar valt ook wat voor te zeggen. Het was ook geen persoonlijke aanval op Mulders. Ik kreeg ook nog een paar appjes van Rijnsburgers die zeiden: ‘je hebt je zin, Leonard speelt’. Weet je: dat komt echt niet omdat ik dat geroepen heb. Vooropgesteld: het zit hem allemaal niet mee, Pieter Mulders. En neem maar van mij aan dat ze niet in paniek raken bij Rijnsburgse Boys. Ze hebben nu gewonnen, maar Mulders komt ook echt niet ter discussie te staan. Rijnsburgse Boys is daar gewoon een te rustige vereniging voor. Maar ik heb vorige week twee dingen geroepen en daar sta ik nog steeds achter.”

Ja, want Leonard heeft zaterdag als basissspeler twee keer gescoord.

,,Dat vind ik hartstikke leuk. Net als Serbony en al die andere gasten die scoren, noem ze maar op. Het is ook echt niet mijn gelijk naar de trainer toe. Zo zie ik het echt niet. Dat zou te gek voor woorden zijn.”

Deze overwinning was wel nodig voor Rijnsburgse Boys.

,,Zeker, ongeacht hoe die tot stand is gekomen. De negatievelingen zeggen nu: ‘ja, maar het was tegen negen man’. Over twee weken tellen alleen nog de punten en is iedereen vergeten hoe die overwinning tot stand kwam.”

De rol van de arbitrage, heb je daar nog wat over gehoord?

,,Wel dat de scheidsrechter niet direct tot commentaar bereid was. Dat wilde hij pas na vijven doen. Mijn collega Herman heeft echter geen tijd om daarop te wachten. Die moet ook monteren en de uitzending klaar maken.”

Wat vind je daarvan?

,,Ik vind dat als je gevraagd wordt voor een interview in zo’n rol dat je dat gewoon moet doen. Herman zei ook niet dat hij niet wilde, maar pas na vijven. Waarom weet ik niet. Misschien wilde hij eerst douchen. Scheidsrechters zijn toch ijdeltuiten. Die willen pas met stropdasje enzo voor de camera verschijnen.”

Katwijk leed zijn eerste nederlaag van het seizoen.

,,Ik heb Huug even op de app gehad en hij vertelde dat ze heel slecht hebben gespeeld. Ik heb de samenvatting gezien, daarin kwam dat niet direct tot uiting. Ik heb wel gezien dat er wat kansen werden gemist.”

Schreuder leverde na afloop vanwege privéomstandigheden geen commentaar. Zijn vervanger zei: ‘het probleem is dat we wil om te scoren lijken te missen’. Hoe moeten we dat duiden?

,,Geen idee. Die snap ik niet: de wil om te scoren lijken te missen. Elke spits, eigenlijk elke voetballer, heeft maar één ding voor ogen en dat is doelpunten maken. Ik denk niet dat dat het is. Er zijn nu eenmaal wedstrijden dat die ballen er niet ingaan.”

En 8000 kijkers voor GVVV – VVSB op Fox Sports. Hoe moeten we duiden. Met Omroep West scoren jullie toch veel beter?

,,Het heeft geen zin om FOX en West te vergelijken. Bovendien: de laatste kijk- en luistercijfers die ik heb gezien, zijn van twee jaar geleden.”

Hoeveel was dat?

,,Dat was het samenvattingenprogramma. Het was in de regio 96.000 en nog zo’n 90.000 in de rest van het land. Laat ik er dit over zeggen: de Tweede Divisie is het hoogste amateurniveau. Maar van de tien wedstrijden is er misschien maar eentje het qua amusement waard om 2 keer 45 minuten uit te zenden. Het spel is langzamer, trager. En degenen die de wedstrijd echt willen zien, zijn er gewoon bij. Uitzonderingen daargelaten, zoals mensen die ziek zijn.”

Jij vindt dus eigenlijk dat livewedstrijden in het amateurvoetbal geen haalbare kaart is?

,,Ik heb er zelf tot op heden vijf mogen doen, waarvan er drie echt het aanzien niet waard waren. In een samenvatting kan je er dan nog lekker zes of zeven minuten van maken met leuke kansen. Bij de tweede livewedstrijd die ik mocht doen, had ik veel geluk. Dat was Lisse – Rijnsburgse Boys in 2006. Toen was het wedstrijdverloop goed. Hetzelfde geldt voor een editie van Katwijk – Quick Boys.”

Maar Lisse – Rijnsburgse Boys ging om het kampioenschap. Dat is dan toch logisch dat het het aanzien waard is?

,,Daar stond heel veel spanning op. Prima. HSC ’21 – Quick Boys om het landskampioenschap was ook fantastisch. Het moet inderdaad wel ergens over gaan. Een doorsnee competitiewedstrijd, daar gaan geen voetballiefhebbers voor zitten. Ik zou zelf ook de sfeer en de ambiance missen.”

Heb jij verder nog met bijzondere interesse naar de derby uit de Hoofdklasse gekeken? Ter Leede – Noordwijk?

,,Nee. Daar ben ik heel eerlijk in. Ik wel wat mensen gesproken en die zeiden dat Noordwijk de minst slechte was en dus wel verdiend heeft gewonnen.”

Die wedstrijd werd gespeeld op kunstgras. Hoe ervaar jij de hele discussie na de uitzending van Zembla?

,,Ze hadden het, vind ik, voor het allemaal neergelegd werd, beter moeten uitzoeken. Ze komen er nu een beetje laat achter. Dat nota bene een televisieprogramma dat aan de orde moet brengen, vind ik wel heel triest eigenlijk.”

Er komen wel vaker dingen aan het licht door onderzoeksjournalistiek?

,,Dat is waar. Van mij mogen ze het er overigens allemaal uithalen dat kunstgras en laten vervangen door echt gras. Morgen nog.”

Kostentechnisch is dat niet haalbaar.

,,Dat zal wel, maar daar heb ik dan even geen boodschap aan. De gezondheid van de mensen is belangrijker, toch? Ik zeg het niet alleen maar naar aanleiding van dat onderzoek. Ik vind dat voetbal gewoon op echt gras gespeeld moet worden. Als het geregend heeft, word je maar nat. En als het teveel heeft geregend, wordt het maar afgelast. Misschien is het ouwe-lullen-praat, maar ik denk er wel zo over.”

Wat dat betreft: gisteren ben je wel echt bij een authentieke club geweest. 

,,Bewust, want alleen dit jaar kan het nog. Los van de wedstrijd: ASC uit Oegstgeest ademt gewoon voetbal en nostalgie. Ik heb er zelf als kind mogen voetballen, mijn kinderen hebben er gevoetbald. Ik heb een keer ASC-Lugdunum mogen doen voor de radio op een heel bijzondere manier. Ik heb de laatste paar afleveringen ‘om in te lijsten’ bewust daar opgenomen. Het is gewoon echt voetbal daar. Het complex ligt middenin een woonwijk. Prachtig. Ik heb een ouderwets broodje bal gekocht, die ook gewoon nostalgisch smaakt. Ik heb echt genoten.”

Jij vindt het dus jammer dat ASC een nieuw complex krijgt? 

,,Ik snap wel dat het nodig is, maar ik vind het wel jammer dat het verdwijnt, dat er huizen komen. Een ander zou kunnen zeggen: die tribune is oude troep. Dat is het natuurlijk niet. Het is oud, maar vooral een stukje nostalgie.”

Maar anderhalf veld voor een club is anno 2016 toch niet meer te doen?

,,Dat kan inderdaad niet. Ik hoorde gisteren mensen zeggen dat veel seniorenteams hun thuiswedstrijden elders spelen, de veteranen bijvoorbeeld bij Warmunda. Dat is voor het clubgevoel natuurlijk niet goed. Ik snap het wel, als geen ander, maar vind het hartstikke jammer dat het verdwijnt. Dit heeft natuurlijk veel meer meer dan een nieuw complex. Maar ze hebben straks alles bij elkaar. Dat is voor de club beter. Maar niemand kan mij wijsmaken dat er geen stukje nostalgie verdwijnt.”

Leefde het nog een beetje, de derby tegen Warmunda?

,,Het was voor Derde Klasse-begrippen best druk. Het voetbal was niet heel erg goed, zeker de eerste helft niet, maar het bleef de gehele wedstrijd spannend. Ik heb me wel vermaakt.”

Heeft Warmunda verdiend gewonnen?

,,Op basis van de tweede helft zeker. De eerste helft speelden ze zonder Dennis Kramer, die was ziek geweest. Ze kwamen heel vroeg op voorsprong. Ik denk te vroeg, want het leek alsof ze er daarna een beetje makkelijk over gingen denken. Ze werden toen een fase overlopen door ASC. De tweede helft kwam Kramer erin. En ja, weet je. Ik val in herhaling, maar Kramer maakte gewoon weer het verschil. Hij was bij de doelpunten betrokken, zette jongens neer. Ik had het er vanochtend nog met Carlo van Zelst over, die heeft nog met Kramer gespeeld. Dat is de slimmigheid van een ervaren jongen. Ik vond ook dat de rest van het team ook beter ging spelen. Aan het winnende doelpunt zat een luchtje van buitenspel, maar dat doet er dan even niet toe.”


REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Di. 17 sept.
Oefenduel
Quick Boys6-2TOGB
Za. 21 sept.
Katwijk0-0Quick Boys
FC Lisse2-4VVSB
FC Rijnvogels3-1Rijsoord
HVC'101-0Valken '68
Soccer Boys1-2Kagia
VVSB (zat.)5-1Nieuwkoop
Rijnsburgse Boys1-1Jong Volendam
ONS Sneek3-3Ter Leede
Van Nispen (zat.)3-1DoCoS
SJC (zat.)2-0Warmunda
TEC1-1Noordwijk
Zo. 22 sept.
SJC3-2Quick '20
Hillegom5-1ASC
Foreholte3-2RKDEO
Altior1-3Teylingen
VSV1-1Van Nispen (zon.)