Het voetbalweekend geeft altijd stof tot napraten. Iedere maandag blikken we met voetbalcommentator Willem van Zuilen, de stem van de Bollenstreek, terug op de belangrijkste ontwikkelingen.

Hallo Willem. Met Quick Boys – FC Lisse zijn we de winterstop in gegaan. Kon het je bekoren?
,,Het was vooral een boeiende pot, maar niet hoogstaand. Toch vond ik het tot het laatste moment spannend. En tja, Quick Boys wint ‘m. Of het terecht was? Qua veldspel denk ik eerder een gelijkspelletje.”

Het was vooral wat gezapig aan het begin. Niet alleen op het veld, ook op de tribune. Het was vrij stil op Nieuw Zuid.
,,Dat was zo, maar er gebeurde ook niet veel. Tot een half uur lang hebben we voor de goal weinig zien gebeuren. Tot de zestien werd er redelijk gevoetbald. Ik las dat Jan Zoutman, Martin van Eeuwijk onschadelijk wilde maken. Dat is gedeeltelijk gelukt, want ik vind dat Martin nog steeds best een aardige wedstrijd speelde en ook best nog met aardige steekpassjes strooide. Zo zette hij na een half uur Thierry Monteny alleen voor de keeper. Helemaal uitschakelen is lastig, maar misschien is de toevoer van Van Eeuwijk naar anderen wel goed aangepakt. Quick Boys heeft gewonnen omdat ze gedurfd hebben gevoetbald.”

Zoutman zei na afloop dat de 7-1 nederlaag tegen Rijnsburgse Boys wel iets teweeg heeft gebracht bij Quick Boys. Is het de ommekeer geweest qua prestaties?
,,Aanvoerder Anthony Bentem zei iets in gelijke strekking met de woorden van Zoutman bij mij voor de camera van Omroep West. Die 7-1 nederlaag is toch nog ergens goed voor geweest. Quick Boys is een beter team geworden. Ik snap wel dat het iets losmaakt binnen zo’n team. Dat heb je bij Lisse ook gezien. Die zijn ook goed geworden na een vervelend jaar.”

,,De nederlaag bij Rijnsburgse Boys heeft Quick Boys een bepaald bewustzijn gegeven. Het is niet zo dat ineens alle neuzen dezelfde kant op zijn gaan staan, dat was echt al zo. Ik geloof niet dat er elf eilandjes waren voor het duel met Rijnsburg. En aan de nederlaag van Lisse op Nieuw Zuid kan je zien dat het elkaar niet veel ontloopt in de Derde Divisie.”

Toch zal Lisse blij zijn dat de winterstop is aangebroken. Het gaat wat stroever dan aan het begin. Bij Quick Boys komt die juist wat ongelegen, toch?
,,Een ploeg die resultaten behaald, wil altijd voetballen. Maar vergeet niet dat het een hele korte winterstop is. Half januari voetballen we alweer. Maar ik denk dat het voor die gasten allemaal ook wel even lekker is hoor. En zo slecht gaat het niet met Lisse. Zo’n derby kan je altijd verliezen. We moeten ook niet gaan verwachten dat FC Lisse zomaar alle wedstrijden wint.”

Rijnsburgse Boys kwam veel in het nieuws deze week. Pieter Mulders verlengde, Elftalleider Willem Brugmans stopt juist. Hoe kijk jij er naar?
,,Over ‘Brug’ kan ik alleen maar zeggen dat het jammer is dat alles zo is gelopen. Het is een goede vrijwilliger, dat zou hij voor elke club zijn. Het was zijn lust en zijn leven. Het is zonde dat hij geen elftalleider meer is. Meer wil en kan ik er niet over kwijt. Of het een goede zaak is dat Mulders bijtekent? Ik heb Rijnsburgse Boys te weinig gezien om daar echt een oordeel over te vellen.”

,,Maar een bestuurslid technische zaken van die club zegt zeer te spreken te zijn over de werkwijze van Mulders. Als de club tevreden is en Mulders zelf ook, dan moet je toch door? Maar er zijn ook andere stromingen binnen de club. Dat weet ik. Die hadden het liever niet gezien dat hij zou bijtekenen. Maar dat was eerst ook het geval met Ted Verdonkschot. Die werd zelfs de wacht toe gezegd. Later tekende hij bij en we weten wat er daarna is gebeurd. Hij heeft de club meerdere malen kampioen gemaakt.”

Ook Wim Schaap is weer terug op het oude nest als trainer.
,,Dat verkondigde ik hier een paar weken geleden al in de analyse. Maar nu is het naar buiten gebracht. Een goede zaak. Ik weet dat Mulders hier heel blij mee is en hem er graag bij wilde hebben. Hij gaat zich vooral richten op jongens die bungelen tussen één en twee. Ik ken Wim heel goed. Het is een gedreven man. Hij kan zo ontzettend slecht tegen zijn verlies. Toen hij als trainer met zijn club verloor en daarna een feestje zag in de kantine, dan was hij altijd gelijk weg. Feestvieren na een verlies? Dat kan hij niet.”

Welke clubs hebben jou kunnen bekoren in de eerste seizoenshelft?
,,FC Lisse is natuurlijk een open deur. Maar ook Quick Boys en Rijnsburgse Boys hebben het na een slechte start prima opgepikt. Alleen FC Rijnvogels valt nu wat tegen. Voor hen komt de winterstop op een juist moment denk ik. Ook Scheveningen doet het goed. Die valt buiten jullie regio, maar daar kom ik nog regelmatig met West.”

,,Ik vind dat onze clubs in de Tweede Divisie het ook prima doen. Katwijk is toch knap op de tweede plek? Ze staan maar acht punten achter op Jong AZ. Ik denk dat het gewoon nog kan om kampioen te worden. Ook VVSB staat op een prima plaats.”

En daar wilde ik het dus net over gaan hebben. De Tweede Divisie en dan met name Katwijk. Daar werd het contract van Paul de Lange niet verlengd. De club is bezig zich voor te bereiden op de Jupiler League.
,,Nou, weet je wat ik jammer vind? Dat de technisch commissie en de trainer niet op één lijn zitten. Dick Schreuder spreekt zich uit dat hij De Lange wil behouden, maar blijkbaar zijn ze daar niet samen uit kunnen komen. Ik volg het een beetje op Facebook en zie dat fans zich verbazen. Zo krijg je onrust binnen de club.”

,,Ik heb het verhaal van Cees Bruinink hier op VIDB gelezen en dat ziet er allemaal hartstikke professioneel uit. Het is niet alleen Cees die dit bepaald. Dat is gewoon de gehele technische commissie. Spelers als Robbert Susan en Bennie van Noord zullen inderdaad hun baan niet gaan opzeggen als ze naar de Jupiler League gaan. Ik vraag me alleen af of iedereen met dit beleid eens is? Blijkbaar staat Schreuder er niet helemaal achter als hij graag had gezien dat De Lange blijft. Een fitte De Lange is van toegevoegde waarde. Ik was aan het begin ook niet zo te spreken over hem, maar dat heb ik inmiddels wel bij moeten stellen.”

Ach, Schreuder en Bruinink hebben het met een glaasje wijn toch wel op kunnen lossen?
,,Nou, ik ken Schreuder wel een beetje, zo door de jaren heen. En dat een standpunt van hem drink je nog met geen fles wijn weg. Het verbaast me gewoon dat ze niet op één lijn zitten met elkaar, echt. Maar goed, een trainer is ook maar een passant. Als het hele technische gedeelte er zo over denkt dan moet de trainer daar maar in mee. Het rommelt. Ik begrijp ook niet dat ze nu met het nieuws van De Lange komen. Had het in de winterstop gedaan. Nu ligt het eigenlijk al eerder op straat. Niet zo netjes.”

Wordt vervolgd, Willem. Laten we even kort terugkomen op Volendam – VVSB. Geen schande om zo te verliezen?
,,Nee, met 4-1 verliezen tegen Volendam is weinig aan de hand. En misschien had er voor VVSB nog wel meer in gezeten. Wat veel belangrijk is, en ook razend knap, is dat ze zaterdag gewoon weer met 2-0 winnen van Excelsior Maassluis. Dat je na zo’n week waarin je in in acht dagen drie wedstrijden speelt nog even de algeheel amateurkampioen met 2-0 pakt, is knap. VVSB ligt op koers, net zoals Katwijk. Want wat ik al zei: die acht punten op Jong AZ is echt niet te veel.”

Dan nog nieuws vanuit Valkenburg, waar Arie van Duijn zijn contract heeft verlengd.
,,Arie zit daar prima! Hij kan ook lekker op de fiets naar de club. Ook fijn hoor. Vergeet niet dat Andries Wendt daar ook vijf, zes jaar zat. Daar is zo’n club mee gebaat, een langzittende trainer. Anders word je als club zo’n doorgeefsluisje. Moet je niet willen. Ze kunnen niet aan de gang blijven. En ook al blijft het een klus om de club weer naar de Eerste Klasse te krijgen, ze komen wel steeds dichterbij. Het gat met de nummer één is nog maar drie punten. Dat is een knappe inhaalrace. De doelstelling valt nog gewoon te halen.”

Wil je de lezers nog iets wensen voor 2017?
,,Ik wens iedereen ontzettend fijne dagen en een sportief en gezond 2017. Laten we met z’n allen even lekker gas terug nemen. Maar niet te lang hoor, de competitie begint ook alweer heel erg snel.”


REACTIES OP DIT ARTIKEL

BEDRIJF VAN DE MAAND

Programma & Uitslagen

Di. 12 nov.
Districtsbeker
SJC2-4SVC '08
Oefenwedstrijd
Katwijk6-4FC Lisse
Warmunda 3-0Ter Leede 2
Do. 14 nov.
Oefenwedstrijd
Ter Leede2-2SJC
Za. 16 nov.
Noordwijk2-0HHC Hardenberg
FC Lisse4-2SteDoCo
Sporting Leiden3-3VVSB (zat.)
ASWH0-1Quick Boys
Warmunda4-7Hazerswoude Boys
Katwijk2-0De Treffers
Koninklijke HFC2-1Rijnsburgse Boys
VVSB0-2GOES
Districtsbeker
FC Rijnvogels4-1Roda '76
Brielle1-0Kagia
Zo. 17 nov.
ASC14.00Foreholte
Van Nispen (zon.)14.00Spaarnwoude