bannerwillem3

Het voetbalweekend geeft altijd stof tot napraten. Iedere maandag blikken we met voetbalcommentator Willem van Zuilen, de stem van de Bollenstreek, terug op de belangrijkste ontwikkelingen.

Willem, heb je een mooie pot gezien zaterdag?

,,Een goed FC Lisse in elk geval.”

En een machteloos IJsselmeervogels?

,,Ik denk vooral dat Lisse het gewoon goed heeft gedaan. Ze hebben heel weinig kansen weggegeven en geen ontzag getoond voor IJsselmeervogels. Ik vond het prima.”

Had je dit verwacht? Want IJsselmeervogels verkeerde in goede vorm.

,,Ik was vooral heel nieuwsgierig, los van het feit dat het de Vogels waren, hoe Lisse zich zou houden na de eerste seizoensnederlaag bij Scheveningen. Dat hebben ze perfect gedaan. En ook nog eens tegen een ploeg in vorm, IJsselmeervogels. Uitstekend!”

Wat gaf de doorslag?

,,Ik denk het collectief bij Lisse. En een stukje scherpte en concentratie. Het zag er allemaal goed uit.”

,,Een smetje was wel de vijfde gele kaart van Martin van Eeuwijk, waardoor hij nu geschorst is. We zijn nu dertien wedstrijden onderweg en dan is dat aantal teveel, zeker voor een aanvallende middenvelder in een goed draaiend elftal. Nu weet ik wel: hij wordt vaak geprovoceerd en vangt veel stiekeme tikjes op, maar toch moet hij het afleren. Martin is nu één wedstrijd geschorst en na de volgende twee kaarten opnieuw.”

,,Ik begreep ook dat de keeper, Brian van der Werff, er ook al vier heeft. Die van zaterdag sloeg overigens nergens op. Voor het vieren van een doelpunt. Dan wordt Robbert de Ruiter er ook nog uitgestuurd omdat hij zei dat zijn keeper een oor aangenaaid was. Dat vond ik wel een smetje op een mooie middag voor Lisse.”

De Ruiter zal vermoedelijk ook een schorsing krijgen.

,,Of hij moet in beroep gaan, maar vermoedelijk zal het één wedstrijdje worden. Maar van zo’n grensrechter is het wel vreemd. En de scheidsrechter vraagt niet eens wat die gezegd zou hebben, maar neemt het klakkeloos over. Ik weet wel: als je de hele middag langs zo’n dug-out loopt, heb je vast wel eens iets gehoord. Maar voetbal is ook emotie en Robbert is geen jongen die scheldwoorden en lelijke ziektes gebruikt. Daar ken ik ‘m te goed voor. Jammer dat het gebeurde.”

Heb jij de toekomstige kampioen aan het werk gezien?

,,Nee dat is nog te vroeg om dat te stellen. Ik heb wel twee kampioenskandidaten aan het werk gezien. De Vogels schrijf ik nog niet af, en hetzelfde geldt voor ASWH na de nederlaag tegen Rijnvogels. IJsselmeervogels heeft gewoon een goede ploeg.”

Lisse heeft de minst gepasseerde defensie van de Derde Divisie.

Onderbrekend: ,,En de meeste gemaakt.”

Dat klopt ook. Maar dat ze vier vaders achterin hebben lopen, zegt dat nog iets?

,,Het zegt niet alles. Want als je geen vader bent, kun je ook nog een prima verdediger zijn. En niet iedere voetballer van boven de dertig is al vader. Het zegt wel dat er genoeg routine loopt. En ondanks dat ze vader zijn nog topfit. Geen grammetje vet. Dat zegt ook iets hoe ze de sport beleven. Maar dat er ervaring loopt, moge duidelijk zijn.”

Je had het net al over die zeer knappe overwinning van Rijnvogels, 0-4 bij ASWH, die kwam wel aardig uit de lucht vallen.

,,Ja, dat klopt. Dat zeg je goed. Knap hoor, niet tegen de eerste de beste en nu ook een plek in het linkerrijtje. Heel knap.”

In principe deden ASWH en FC Rijnvogels vorig seizoen niet veel voor elkaar onder.

,,Ik denk nu nog steeds niet als ik heel eerlijk ben.”

Dus ASWH heeft volgens jou boven zijn stand geleefd?

,,Ik zeg alleen dat Rijnvogels in goeden doen niet voor ASWH onder hoeft te doen.”

Maar het verschil op de ranglijst was natuurlijk groot. Rijnvogels stond lange tijd onderin en ASWH bovenin.

,,De stand zegt me niks. Dat ze winnen vind ik knap. Het is toch een lastig ploegje dat ASWH.”

Jij hebt naar eigen zeggen ASWH de beste helft van het seizoen zien spelen.

,,Ja, maar dat was maar één helft hè. Maar daar wil ik wel op terugkomen. Dat is natuurlijk niet meer zo. Lisse heeft veel betere wedstrijden gespeeld. Ik kijk ook uit naar zaterdag als ze elkaar treffen.”

FC Lisse doet het hartstikke goed, maar Rijnvogels natuurlijk ook.

,,Ja, na een moeilijke start hebben die het goed opgepakt. Al zijn de krachtsverschillen nog klein. Je had misschien één of twee lelijke eendjes verwacht, maar die zitten er niet tussen. In het begin heeft iedereen moeten wennen, aan het niveau, aan het tempo. Dat geldt ook voor de Tweede Divisie. Je wist natuurlijk helemaal niet wat je aan elkaar had. Dat weet je eigenlijk nog niet. De Tweede Divisie is ook zo’n rare competitie. Maar het blijft wel spannend.”

Quick Boys staat inmiddels op een P/D-plaats. De blauw-witten gaan toch niet tot de mindere goden behoren?

,,Dat mag ik toch niet hopen. Quick Boys zit in het hoekje waar de klappen vallen. Ze kregen ‘m nu vlak voor tijd weer tegen. Ik hoorde John Blok bij ons op de radio zeggen dat het bij Quick Boys even tegen zit. Iedereen gaat nu weer dingen roepen. Over Jan Zoutman, maar ook over Gert Aandewiel, dat hij het niet goed gedaan heeft.”

,,Een collega van RTV Utrecht tikte me zaterdag aan en vroeg of Zoutman onder druk staat. Ik denk van niet. Maar je weet het natuurlijk nooit. Het blijft voetbal en de voetballerij is een heel harde wereld. Maar het kan niet zo zijn dat Zoutman er opeens helemaal niets meer van kan. Hij is vorig jaar kampioen geworden en heeft een mooie staat van dienst. Ik blijf zeggen dat hij een goede trainer is. Een timmerman kan ook niet zonder materiaal aan de slag.”

Bedoel je hiermee te zeggen dat de schuld bij Aandewiel ligt.

,,Ik vind schuldig zo’n groot woord. De selectiesamenstelling zal toch in overleg zijn gegaan, samen met Zoutman en Steenvoorden. Quick Boys zit gewoon echt in de hoek waar de klappen vallen. Van Rijnsburgse Boys dik verloren, nu nipt van Scheveningen, dat ik als een subtopper beschouw. Laten we alsjeblieft niet uit het oog verliezen dat Quick Boys gewoon een debutant is op dit niveau. Ik zei net al: het staat dicht bij elkaar. Als ze er twee op rij winnen, staan ze gewoon weer linkerrijtje.”

Gertjan Verbeek zei vorige week bij Voetbal Inside dat van topclubs meer verwacht mag worden omdat ze betere selecties hebben. Geldt dat voor Quick Boys ook niet?

,,Ik had er ook meer van verwacht. Je kan wel naar oorzaken gaan zoeken, maar het loopt gewoon niet. Nogmaals, dat heb ik twee weken geleden ook al geroepen, maar Zoutman moet op zoek naar vastigheden. Ik ga nu weer op de stoel van de trainer zitten, en ik hoef Zoutman echt niet uit te leggen hoe het werkt, maar ik was zaterdag op Ter Specke. En je weet van tevoren welke elf gaan spelen. Maar Lisse wint alles en Jan is aan het zoeken. Daar valt wat voor te zeggen, maar hij moet er gewoon elf het vertrouwen geven.”

Snap jij dat het resultaat van ondergeschikt belang was?

,,Nou, maandag hebben ze gesproken en dinsdag met z’n allen bij Multisport getraind.”

Onder jouw leiding?

,,Nee, ik had een ander klusje. Ik had overigens wel les gegeven en was daar nog toen ze aankwamen. Een aantal schrok omdat ze dachten dat ik een reportage kwam maken. Ik heb vervolgens uitgelegd dat ik daar ook werk. Het resultaat is natuurlijk niet altijd van ondergeschikt belang. Maar het spel was aardig, heb ik begrepen, dus moeten en kunnen ze hiermee verder. Zaterdag gaat Quick Boys naar DVS ’33, dat is ook een pittige tegenstander. Misschien dat ze wat achterover kunnen leunen en kunnen gokken op de snelheid van Den Hartog.”

Die stond de laatste twee wedstrijden wissel.

,,Tja, eerlijk gezegd snap ik dat niet zo goed.”

De vierde derdedivisionist, Rijnsburgse Boys, lijkt het lek weer een beetje boven te hebben. Ze hebben in ieder geval de zege op Quick Boys een goed vervolg gegeven.

,,Ik ben heel blij voor de mensen om het elftal heen. De trainer, Willem Brugmans, dat soort mannen. Willem heeft er nachten van wakker gelegen. Ik weet hoe die er mee bezig zijn. Het is lekker voor ze, twee keer op rij winnen. Het lek boven vind ik overdreven, maar er komen ook weer spelers van blessures terug. Ze zullen heus nog wel eens een potje verliezen, maar dit is wel prettig. Zaterdag krijgen ze Scheveningen, dat is ook weer een lastige pot.”

Ook weer een traditiewedstrijd voor Scheveningen, dat drie Bollenstreek-clubs op rij treft. 

,,Op deze plek behandelen wij Scheveningen nooit, omdat het buiten de Bollenstreek valt. Bij West doen we het wel. Maar wel knap hoor wat John Blok nu weer met Scheveningen aan het doen is. Een diepe buiging. Met beperkte middelen en een krappe selectie gewoon weer bovenin meedraaien.”

Heb jij nog wat gehoord over de zaak Jongeneelen?

,,Nee. Ik ben een voetbalman. Dat randgebeuren krijg je erbij, maar hoeft voor mij niet. Ik hoor er ook niemand meer over. Ik heb zoiets: het is gebeurd, de steen is gegooid. De wind is weer gaan liggen.”

Wilfred van Leeuwen stelt dat de pers VVSB een dip aanpraat. Wat vind jij daarvan?

,,Dat mag-ie vinden, maar Wilfred moet zich ook realiseren dat VVSB, mede door de beker, een hoge boom aan het worden is. En die vangen nu eenmaal veel wind. Wilfred weet zelf wel, en de spelers ook, of het echt een dip is. Ik denk overigens dat hij gelijk heeft dat het geen echte dip is, want ze zijn niet drie keer op rij weggespeeld.”

Maargoed, ze verliezen wel drie keer op rij.

,,Klopt, maar het is Barcelona niet. Het is gewoon VVSB. De Tweede Divisie is ook een sterke competitie, waarin alles dichtbij elkaar ligt. Dan kan je wel eens drie keer op rij verliezen, maar ze zijn niet drie keer naar huis gespeeld.

Zaterdag pakten ze een puntje tegen Jong Sparta na een spectaculaire comeback.

,,Ja, na een 0-3 achterstand tien minuten voor tijd. Dat is ook wel weer iets waarmee je als team iets mee kan.”

Dat gebeurt die beloftenelftallen toch wel heel vaak, dat ze bezwijken in de slotfase.

,,Ik heb na die 3-3 van Rijnsburgse Boys tegen Jong Groningen gezegd dat een ervaren elftal met meer routiniers zo’n voorsprong niet meer zou hebben weggegeven. Die jonkies wel. Dat is een gebrek aan ervaring, dat weet ik zeker. We hadden het net over vaders, maar die teams hebben er geen vaders inlopen.”

Is Katwijk dan de uitzondering die de regel bevestigt? Die hebben wel routine, maar lopen alsnog vaak tegen gelijkmakers in blessuretijd aan.

,,Weet je, net als VVSB zie ik Katwijk niet vaak spelen. Een enkele keer, en dan is het nog niet eens in competitieverband. Ik heb geen idee. Maar ik heb die gelijkmaker gezien, zo’n goal maakt die jongen natuurlijk ook nooit meer. Ze hadden het in het degradatiejaar ook vaak dat het in de laatste fase werd weggegeven. Maar in het kampioensjaar in de Hoofdklasse daarentegen maakten ze steeds in de slotfase. Het is maar net hoe de wind waait.”

Zondag nog ergens geweest?

,,Nee, ik moest werken en dat liep een uurtje uit. En die jongens gingen ook niet. Bovendien was het koud.”

Zijn ze voetbalmoe: Ouwehand en Brugmans? Vorige week gingen ze ook al niet.

,,Vorige week hadden ze allebei iets anders. Katwijk speelde zaterdag in Veldhoven, dus Huug had een accommodatie daar in de buurt gehuurd. En Wim wilde wel, maar dan had ik me rot moeten haasten. Daar had ik geen zin in

Wat viel je op in de uitslagen?

,,Hillegom wint. Foreholte verliest, die blijven toch wisselvallig. Teylingen speelt teleurstellend gelijk en Van Nispen en Warmunda verliezen. Het was een wisselende zondag, met weinig winstpartijen helaas.”

SJC en SV Hillegom doen het als promovendi absoluut naar behoren.

,,Zeker, heel knap. Ik vind het alleen jammer dat Hillegom niet in West 2 zit.”

En zit Warmunda in een dalletje, of zou de trainer ook vinden dat ze een dipje worden aangepraat?

,,Nee hoor, Warmunda zit niet in een dalletje. Die zijn gepromoveerd en nieuw in de Derde Klasse, dat is gewoon wennen. Maar er zit daar zo’n bak ervaring op de bank, met De Louw en Campfens, die gaan echt wel weer punten pakken. Ik hoop en verwacht niet dat ze in de problemen gaan komen.”

Willem, tot slot. We gaan een nieuwe rubriek starten waarin we prominenten uit de regio hun favoriete elftal aller tijden uit het amateurvoetbal laten samenstellen. Zullen we bij jou aftrappen, en dan iedere week op deze plek één linie bespreken, om te beginnen met de keepers?

,,Daar overval je me mee en dat is niet eenvoudig, want er zijn zoveel goede keepers geweest. Maar als ik er één moet kiezen, is het Tom van der Niet.”

,,En dan wil je natuurlijk ook weten waarom. Tom was een jongen van de club, maar elke keer als er een nieuwe trainer kwam, vond die dat er een nieuwe keeper moest komen. Dan moest ‘Tommie’ zich altijd weer terugvechten, maar dat lukte hem altijd.”

Was hij in die zin een onderschatte keeper?

,,Nee hoor, maar Quick Boys heeft ook altijd goede tweede en derde doelmannen gehad. Tom had ook altijd concurrentie van binnen de club. Raymon Kuipers, en Patrick de Groot zijn de enige ‘gehaalde’ keepers die ik me kan herinneren. Ze hadden Dirk Varkevisser, Jan Houwaard. Allemaal concurrenten, maar Tom kwam altijd weer bovendrijven. Er zijn in de regio heel veel goede keepers geweest, maar je vraagt het onverwachts, en dan komt Tom als eerste bovendrijven.”


REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Di. 17 sept.
Oefenduel
Quick Boys20.00TOGB
Za. 21 sept.
Katwijk12.30Quick Boys
FC Lisse14.30VVSB
Rijsoord14.30FC Rijnvogels
HVC'1014.30Valken '68
Soccer Boys14.30Kagia
VVSB (zat.)14.30Nieuwkoop
Rijnsburgse Boys15.00Jong Volendam
ONS Sneek15.00Ter Leede
Van Nispen (zat.)15.00DoCoS
SJC (zat.)16.00Warmunda
TEC18.00Noordwijk
Zo. 22 sept.
SJC14.00Quick '20
Hillegom14.00ASC
Foreholte14.00RKDEO
Altior14.00Teylingen
VSV14.00Van Nispen (zon.)