Het voetbalweekend geeft altijd stof tot napraten. Iedere maandag blikken we met voetbalcommentator Willem van Zuilen, de stem van de Bollenstreek, terug op de belangrijkste ontwikkelingen.

Hallo Willem. Hoe voelde dat? Een eerste weekendje zonder voetbal?
,,Nou, voor mij niet hoor. Ik ben zaterdag in Wassenaar naar Blauw-Zwart geweest. En heb daar een ontzettend leuke pot gezien. Ze speelden in de play-offs in een mini-competitie voor promotie naar de Derde Klasse. Blauw-Zwart had aan een punt tegen Linschoten genoeg. Het werd 1-1 uiteindelijk. Het ging allemaal met hangen en wurgen.”

,,Natuurlijk wordt er in het topamateurvoetbal veel beter voetbal gespeeld, maar de amusementswaarde vergoedde veel. Ik vond het erg leuk om daar eens langs te gaan. Het is een zaterdagelftal, dus ik kom daar natuurlijk normaal gesproken nooit. Het was een middag amateurvoetbal in optima forma. Een mooie ambiance, een zangertje na afloop en een gezellige derde helft.”

,,Blauw-Zwart zat in de competitie met Van Nispen zaterdag. Ze waren daar heel eerlijk over: Van Nispen verdiende de promotie gewoon in hun onderlinge wedstrijd, zo’n twee weken geleden.”

Heb je komend weekend dan echt geen voetbal meer?
,,Nee, dat klopt. Maar dan ga ik verslag doen van vlaggetjesdag in Scheveningen voor Omroep West. Weer eens wat anders.”

Hoe kijk je terug op het afgelopen seizoen? Wat is je bijvoorbeeld opgevallen?
,,De ambianceloze wedstrijden van Jong BVO’s tegen clubs uit onze regio. Vreselijk.”

En spelers? Welke spelers maakten indruk?
,,Tja, eigenlijk kan ik er genoeg opnoemen, maar daar wil ik me liever niet aan branden. Als ik jongens ga opnoemen vind ik eigenlijk dat ik anderen weer te kort doe.”

Qua clubs dan? Wie komen er voor jou positief naar voren het afgelopen jaar?
,,Rijnsburgse Boys en FC Lisse. We hebben dankzij deze clubs een fantastische slotdag gehad van de competitie en dat ontzettend mooi in beeld kunnen brengen met ‘West’.

Je hebt ons al eens verteld dat de degradatie van FC Rijnvogels je aan het hart gaat. Hoe groot acht jij de kans dat ze snel weer in de Derde Divisie belanden?
,,Dat wordt moeilijk genoeg. Er zit daar een aantal prima clubs in de Hoofdklasse. Men vergeet wel vaker dat elftallen als FC ‘s-Gravenzande en Nootdorp prima amateurverenigingen zijn. Dat zijn gerenommeerde clubs. Met Noordwijk en Ter Leede er bij wordt het lastig genoeg om daar kampioen te worden.”

Hoe kijk je terug op het eerste jaar van de voetbalpiramide met de Tweede en Derde Divisie?
,,Het is een leerjaar geweest voor de KNVB, maar daar is denk ik alles over gezegd. Ik wil het niet weer over de belofte-elftallen hebben. Ik hoop dat komend jaar de aanvangstijden gelijk worden getrokken. Daarnaast was vanwege het kampioenschap van Jong AZ de spanning snel weg in de Tweede Divisie. Jammer.”

Het lijkt erop dat Fox Sports een schakelprogramma wil gaan maken in de Tweede Divisie, waardoor de aanvangstijden gelijk zullen zijn.
,,Dat lijkt me een goede zaak. De KNVB heeft ook geleerd van het afgelopen jaar hoor, natuurlijk.”

Wat vond je van de winterse transferwindow?
,,Dat kan toch niet? Als je ergens aan een seizoen begint in het amateurvoetbal, dan moet je daar als voetballer ook eindigen.”

Maar de KNVB wil het hoogste amateurniveau zo veel mogelijk gelijk trekken met de profs. Dit is daar een voorbeeld van.
,,Dan moet je ook de kaartenlast gelijk trekken bijvoorbeeld. Dat is ook niet het geval. Henk Wisman had onlangs ook gelijk toen hij zei dat hij het raar vond dat Ter Leede op doelsaldo geen kampioen werd en dat er in de lagere klassen nog een beslissingswedstrijd aan te pas moet komen in zulke gevallen. Daar moet de KNVB nog maar eens goed over nadenken allemaal.”

Wat voor cijfer zou je het seizoen dan eigenlijk willen geven?
,,Ik geef het seizoen een acht.”

Dat is nog best hoog.
,,Ik heb ook echt hele leuke duels gezien. De slotdag was fantastisch, maar ik heb ook Rijnsburgse Boys met 0-3 achter zien staan tegen Jong Groningen, waarna ze de stand nog gelijk trokken. De minpuntjes waren Noordwijk en FC Rijnvogels. En het is natuurlijk jammer dat Ter Leede is blijven hangen in de Hoofdklasse.”

Van welke clubs verwacht jij komend seizoen het meeste?
,,Oh dat vind ik echt moeilijk om te zeggen. De transferwindow is net nog open, dus er kan heus nog wel wat gebeuren op ‘de markt’. Ik ben vooral benieuwd naar hoe FC Lisse en Rijnsburgse Boys het gaan doen in de Tweede Divisie. Maar ergens op vooruitblikken vind ik nogal lastig.”

,,Overigens kijk ik ook met heel veel nieuwsgierigheid uit naar de terugkeer van Yordi Teijsse bij Quick Boys. Gaat hij ook in de Derde Divisie z’n stempel drukken? En wat te denken van FC Rijnvogels. Hoe verteren die de degradatie? En een paar niveautjes lager vind ik het echt interessant om te zien hoe Van Nispen en Blauw-Zwart het in de Derde Klasse gaan doen. Maar eerst gaan we vakantie vieren. Of nou ja, VVSB is alweer bezig met het komende seizoen toch? Zo snel gaat dat allemaal al weer.”

,,En trouwens: hoe gaat Hillegom het volgend seizoen doen? Daar is toch een aantal jongens vertrokken? Ik ben benieuwd of Jeroen Dedel bij SJC ook belangrijk kan worden. Of die spits, Nick van Staveren, bij Noordwijk. Dat zijn mooie ontwikkelingen om in de gaten te houden het komende seizoen.”

Dit is ook het jaar geweest waarin jij de eerste ritjes in de taxi hebt gedaan met trainers en spelers. Hoe kijk je daar op terug.
,,Dat was echt enorm leuk. Daar heb ik ook ontzettend veel positieve reacties op gehad. Het is een schot in de roos gebleken. Ook bij Blauw-Zwart begonnen de mensen er weer over, serieus. Daar kijk ik met heel veel plezier op terug.”

Hoe heb je de gesprekken ervaren?
,,Ik denk hetzelfde als de kijkers. Heel eerlijk en open. Als je na een voetbalwedstrijd met iemand staat te praten is de rolverdeling heel anders. Dan sta je tegenover elkaar en stelt de ene de vraag en de ander geeft antwoord. Nu zaten we naast elkaar en voer je een gesprek, in plaats van een interview. Dat is het verschil. Spelers en trainers voelden zich op hun gemak en vertrouwd in de stoel. Het leverde schitterende gesprekken op.”

Willem, je mag op vakantie. Dit was de laatste analyse van dit seizoen. Geniet er van.
,,Het was een mooie! Ook in mijn vrije tijd heb ik leuke wedstrijden gezien op zondag, mooie potten. Voor jullie ook een fijne vakantie. Voor je het weet is het weer september.”


REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Din. 15 okt.
Oefenwedstrijden
FC Lisse 20.00Quick Boys
Don. 17 okt.
VVSB20.00RKVV DEM
Zat. 19 okt.
Docos 14.30Kagia
Van Nispen (zat.) 14.30Soccer Boys
Valken'68 14.30RCL
VVSB (zat.) 14.30 FC VVC
FC Boshuizen 14.30Warmunda
Zon. 13 okt.
SDO14.00SJC
Forholte 14.00VV Wilhelmus
Hillegom 14.00HMSH
Teylingen 14.00HVV
VVH/Velserbroek 14.00Van Nispen (zon.)