Iedere week blikken we in de ‘Analyse van Willem’ terug op het afgelopen voetbalweekeinde. Dat doen we met niemand minder dan Willem van Zuilen, al jaren het gezicht en de stem van het amateurvoetbal.

Willem, je was zaterdag bij Noordwijk – Katwijk. De kritieken waren lovend. Hoe vond jij het?

,,Ik heb echt genoten. Het was een wedstrijd waar alles inzat, echt een goede derby. Noordwijk kwam al vroeg voor. In de tweede helft speelde Katwijk beter dan in de eerste helft en kwam het verdiend op gelijke hoogte. Vervolgens gingen beide ploegen voor de winst, dat maakte de amusementswaarde hoog. Denzel James had de middag van zijn leven. Katwijk had erg veel moeite met zijn snelheid. Uiteindelijk maakte Wendt op aangeven van James de winnende en de ontlading was groot. Ik kon me dat wel voorstellen. Op de Krom speelde Noordwijk misschien wel zijn slechtste wedstrijd van het seizoen. Nu hebben ze revanche genomen. Met zes uit twee is Noordwijk bovendien goed van start gegaan in de derde periode.”

Je had het net over Denzel James, was hij de uitblinker?

,,Absoluut. Ik noemde hem in de samenvatting een handenbindertje, zoals ik vroeger bij Rocky Pitti ook deed. Op Twitter heb ik daar leuke reacties op gekregen. Het is een groot talent, anders kom je ook niet zover in de Ajax-opleiding. Hij is snel, wendbaar en heeft een goede trap. Zelf denk ik dat hij voor de echte top te tenger is. Dan gaan mensen natuurlijk zeggen dat Messi ook tenger is, maar dat is een geval apart. Zelf hoopt James nog op het betaalde voetbal. Of hij dat aan kan, vind ik lastig te zeggen.”

Hoe was de reactie van Dick Schreuder?

,,Die heb ik niet gesproken. Ik vond dat ik James en Wendt moest hebben. Maar ik las dat Schreuder het een bedrijfsongevalletje noemde. Zo moet hij het ook zien denk ik. Katwijk zit in een mindere periode en je kunt een keer een wedstrijd verliezen. Ik vind wel dat je Noordwijk tekort doet door te zeggen dat Katwijk in een mindere periode zit. Katwijk speelt minder dan in de eerste seizoenshelft, maar Noordwijk heeft deze overwinning zelf afgedwongen. Ze hadden hun huiswerk goed gedaan en waren erg gemotiveerd.”

Was dit de mooiste/beste wedstrijd die je dit seizoen gezien hebt? 

,,Wel een van de leukste. Ik vond Rijnvogels – Quick Boys ook erg leuk, en Quick Boys – Katwijk ook. De amusementswaarde was erg hoog, vooral na de 1-1.”

Het was een goede zaterdag voor de topklassers. Lisse won bij Sparta Nijkerk

,,Daar was ik blij mee. Dit hadden ze nodig. Lisse is er nog niet, maar dit is goed voor het vertrouwen.”

Rijnsburgse Boys klopte Sneek, maar het spel was niet overtuigend. Wat heb je daarvan meegekregen?

,,Heel weinig, behalve de radio-uitzending van West en de samenvatting. Dat ze winnen is het belangrijkste. Het is bekend dat Rijnsburgse Boys een wisselvallig jaar doormaakt.”

,,Daarnaast wil ik de zege van Rijnvogels bij Ter Leede even benoemen. Erg knap. Valken ’68 speelde gelijk tegen GHC. Dat is een wedstrijd die ze op basis van de ranglijst eigenlijk hadden moeten winnen. Soms zijn er wedstrijden waarin je het moet doen voor een punt. Ik denk dat dit voor Valken gold, want ze stonden met 0-2 achter. Al met al had Andries Wendt denk ik toch een prima zaterdag, aangezien zijn zoon Emiel bij Noordwijk de winnende scoorde.”

,,Wendt levert een uitstekende prestatie met Valken. Ze staan als promovendus keurig zesde, ver boven de degradatieplaatsen. Ik snap daarom niet zo goed dat hij weg moet. Hij zit er weliswaar vijf jaar, maar ze hebben toch niet meer vijftien dezelfde spelers als aan het begin? Als ik beleidsbepaler was bij Valken had ik Andries gehouden. Hij kent de streek, heeft veel contacten en is een ervaren coach.”

VVSB speelde een bizarre wedstrijd bij UNA en deed wederom slechte zaken in de strijd om de titel.

,,Als je in de 88e minuut nog met 0-1 voor staat, mag je zo’n wedstrijd niet meer verliezen. Zeker niet als je kampioen wil worden. Lienden speelde gelijk bij Leonidas, waardoor de schade beperkt bleef. Het verschil is nu zes punten en de titel nog steeds mogelijk, maar VVSB had eigenlijk moeten inlopen. Het is nu zaak dat ze drie of vier wedstrijden op rij gaan winnen.”

Wie wel goede zaken deed was Foreholte. Hoe heb jij de overwinning bij TAC ’90 ontvangen

,,Hartstikke leuk natuurlijk. Marcel IJzendoorn was woensdag in onze televisie-uitzending te gast en toen zei hij dat alles geoorloofd was behalve schoppen, slaan en spugen. Ik begreep ook dat het een echte vechtwedstrijd was. Foreholte is een echte vechtmachine, die met veel beleving speelt. Ze moeten ook wel om het verschil in kwaliteit met een ploeg als TAC ’90 te compenseren.”

Kan Foreholte volgens jou kampioen worden?

,,Ik sluit het niet uit. Foreholte is zeker een kanshebber. Ze hebben een goed seizoen, dus dat kan IJzendoorn sowieso op zijn palmares zetten, maar een kampioenschap zou natuurlijk ultiem zijn. IJzendoorn heeft met zijn enthousiasme het nodige losgemaakt in Voorhout. Dat is mooi, maar de vraag is of zijn aanpak volgend jaar nog steeds zo goed aanslaat.”

vanduynvandergeer


REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Di. 20 aug.
Oefenduels
Valken '680-1DEM 2
Teylingen 2-0Kagia
Van Nispen (zat.)2-1FC Lisse 2
Wo. 21 aug.
Oefenduels
ARC20.00Foreholte
Do. 22 aug.
Oefenduels
Hoofddorp20.15Hillegom
Za. 24 aug.
Scheveningen14.30Katwijk
Ter Leede14.30VVSB
Hoek14.30FC Lisse
Rijnsburgse Boys15.00De Treffers
Quick Boys15.30Noordwijk
Oefenduels
Noordwijk 210.30Van Nispen (zat.)
FC Rijnvogels11.30SJC
Valken '6812.00Excelsior Maassluis 2
Kagia14.30VVSB (zat.)
Teylingen15.00Ter Leede 2
Zo. 25 aug.
Oefenduels
Hillegom14.00ZSGOWMS
Van Nispen (zon.)14.00Onze Gazellen