bannerwillem3
Het voetbalweekend geeft altijd stof tot napraten. Iedere maandag blikken we met voetbalcommentator Willem van Zuilen, de stem van de Bollenstreek, terug op de belangrijkste ontwikkelingen
.

Willem, je was zaterdag op Houtrust. Moet Scheveningen voortaan alleen maar tegen Bollenstreekteams spelen?

,,Omdat ze dan wel goed spelen bedoel je?”

Nou vooral omdat ze dan winnen…

,,Tja. John Blok zei: ‘dan kom jij een keer en dan doen we dit’. Het was echt dramatisch slecht. Hij verschuilt zich er niet achter en dat siert hem, maar John miste er wel een paar. Onder meer Ros, Schwiebbe, Korndijk. Dat voel je wel.”

Heb jij zo’n invloed op het spel dan?

,,Ik had bij de collega van West aangegeven Scheveningen nog niet te hebben gezien en die graag een keer te willen doen. Het was gewoon slecht en John baalde daar wel van.”

Dan wat anders. John is wel fan van jou, toch?

,,Andersom, denk ik. Al is fan wellicht een groot woord. John en ik kennen elkaar al jaren. Ik vind dat hij altijd het maximale uit zijn spelersgroep haalt. Ik heb ‘m hoog zitten, daar maak ik geen geheim van.”

Ik bedoelde eigenlijk andersom. Er stond een keer een stukje in de VI waarin John zijn favoriete verslaggever moest aanwijzen en toen noemde hij jou. 

,,Echt? Dat hoor ik nu voor het eerst, dus dat heeft er niks mee te maken. Maar als het slecht is moet je het elkaar ook kunnen zeggen en dat doen we ook. John gaat overigens ook bijtekenen, daar kun je op wachten.”

Konden ze zich bij Scheveningen wel voor hun kop slaan toen ze de uitslagen van IJsselmeervogels en Lisse zagen?

,,Ze zijn daar best wel realistisch. Ze zijn niet titelkandidaat nummer één, dat weten ze ook. Zoiets loopt er een keer doorheen, denk ik. Ik zag ze dus voor het eerst en dat viel me tegen. Het verwachtingspatroon bij mij was hoog. Ik had ook verwacht dat ze makkelijk zouden winnen, maar Harkemase Boys heeft het gewoon heel slim gedaan. Een puntje was genoeg voor de Friezen. En wat ze meer konden pakken was mooi meegenomen. Het is meer geworden.”

Zo heb jij Harkemase Boys ook bij Katwijk voor de beker bijna zien winnen.

,,Ik neem ze dat ook niet kwalijk. Het is hun goed recht om zo te spelen. Verdedigend stond het goed. Vorige week hebben ze ook gelijkgespeeld bij IJssemeervogels. Dat geeft wel iets aan. Het is niet het lachertje van de Derde Divisie.”

Al met al dus een teleurstellende middag?

,,Wat me het meest teleurstelde is dat ik hoorde dat het met Arie de Jager niet goed gaat. Arie heeft altijd in het bestuur gezeten en lijdt nu aan de ziekte A.L.S. Vorig seizoen was hij er nog altijd en merkte je niets aan hem. Het ging goed, zei hij dan. En nu kom ik na een halfjaar later weer op Houtrust en komt er een man naar me toe om te vragen of ik iets op een kaartje wilde schrijven voor Arie de Jager omdat het zo slecht gaat. Dat ging me aan het hart. Zolang ik bij Scheveningen kom, loopt hij er al rond. Een echte clubman. Als je dan hoort dat hij niet meer in staat is om naar het voetballen te komen, vind ik dat triest.”

Dat is inderdaad een heel vervelend bericht. Laten we ons weer richten op de belangrijkste bijzaak van het leven: voetbal. Robbert de Ruiter noemde het puntenverlies van FC Lisse bij ONS Boso Sneek geen ramp.”

,,Dat kan ik me ook goed voorstellen. Soms zijn er wedstrijden waar niet meer inzit. Volgens de verhalen moet dat zaterdag het geval zijn geweest. Vorig jaar werden dit soort wedstrijden verloren en nu pakken ze een punt. Dat is positief.”

De Ruiter bekeek het positief en zei: ‘we zijn een speelronde verder maar staan nog steeds zes punten voor’.

,,Dat is ook zo, de cijfers liegen niet. Misschien ben ik voorbarig, maar dat is dan ook het geluk van de kampioen dat als je zelf punten morst de concurrentie er niet van profiteert. Het garandeert niets. Maar hetzelfde als je slechte wedstrijden niet verliest of zelfs wint, is dit ook zo’n regeltje. Lekker voor Lisse natuurlijk.”

Vind jij dat Olsthoorn of Önal in de spits moet spelen bij FC Lisse?

,,Dat vind ik een lastige, het hangt ook van de tegenstander af. Maar is dat een discussiepunt dan?”

Vorige week ging Olsthoorn er na ruim een uur vanaf, en nu weer. Op de tribune hoorde ik vorige de nodige mensen pleiten voor Önal.

,,Je moet uitkijken tegenwoordig als je vraagt waarom een trainer een bepaalde wissel doet.”

Want?

,,Aan de trainer van ADO kun je dat niet vragen, want dan wordt die boos. Ik denk dat Olsthoorn iemand is die je ook met een tegenstander in de rug aan kunt spelen. Meer een type Hans Zwaan van vroeger. Önal is voetballend weer wat beter. Ik vind het twee totaal verschillende spelers.”

Wat vind je van de kritiek van Petrovic op collega Jim van der Deijl, ook een Bollenstreker overigens?

,,Zwak. Ik heb dat stukje gezien en Jim stelt een heel normale vraag. Hij vraagt om uitleg voor een wissel. Daar hoort hij netjes antwoord op te geven en dan moet hij geen spijkers op laag water gaan zoeken. Jim doet gewoon zijn werk. Een trainer vertegenwoordigt ook de club. Petrovic moet ook beseffen dat hij ADO Den Haag vertegenwoordigt. Dat hij Jim irritant vindt, neemt niet weg dat hij normaal tegen Jim moet doen.”

Over de pers gesproken: Wilfred van Leeuwen zei zaterdag opnieuw dat hij vindt dat de media een te hoog verwachtingspatroon van VVSB heeft.

,,Dat komt omdat VVSB een grote jongen aan het worden is. Dat heeft ook te maken met de bekersuccessen. Ook met de manier waarop ze van Katwijk in de KNVB-Beker wonnen. VVSB is gewoon één van de achttien clubs in de Tweede Divisie, waar het niveau heel hoog ligt. Dat heb ik wel gezien.”

Hoe constateer jij dat? Je ziet geen livewedstrijden uit de Tweede Divisie, toch?

,,Ik zie samenvattingen, en het is best wel een niveautje.”

Beter dan de voormalige Topklasse?

,,Ja! Ik vind ook de Derde Divisie al beter dan de Topklasse als ik eerlijk ben.”

Van Leeuwen heeft verlengd, Schreuder ook. Overal in de streek worden contracten van trainers opengebroken. Vallen jou nog dingen op?

,,Nee. Ik vind allebei die verlengingen niet vreemd. Van Heek heeft ook verlengd, Jan Zoutman bij Quick Boys en De Ruiter blijft bij Lisse. Alleen Rijnsburgse Boys is nog niet zeker. Nu zou het best kunnen dat als het stuk gepubliceerd is er een bericht komt dat Mulders heeft bijgetekend. Rijnsburgse Boys is nooit heel vroeg. Dat waren ze met Oosterlee ook nooit.”

Jij hebt signalen opgevangen dat ze gaan verlengen?

,,Nee, die signalen heb ik niet opgevangen.”

Maar waarom zeg je dan dat er vanavond misschien een bericht komt als de analyse online staat?

,,Om uit te proberen of jij al iets weet.”

Ha! Mooi geprobeerd.

,,Nee, ik weet het niet. De resultaten spreken alleen niet echt in het voordeel van Pieter.”

Dat deden ze bij Zoutman ook niet.

,,Ik heb een paar weken geleden iemand van het bestuur van Rijnsburgse Boys gesproken en die was wel gecharmeerd van de manier waarop Mulders traint. Ik verwacht wel dat hij bijtekent.”

Het Quick Boys van Zoutman lijkt er weer bovenop te komen

,,Dat is hartstikke goed. De hele club snakte hier naar, naar betere resultaten. Ik heb beelden gezien hoe ze het na afloop vierden met de supporters. Geweldig. Prachtig om te zien.”

Wat viel je dan met name op?

,,De vreugde-uitingen bij de spelers en de supporters. En ik vind het leuk dat Den Hartog de winnende maakte.”

Komt Den Hartog in het rijtje Leonard, Serbony, Jongeneelen, de favorieten van Van Zuilen?

,,Ik vind het A een heel sympathieke jongen en B werkt hij altijd keihard. Hij legt veel energie in de wedstrijd. Den Hartog geeft op dat gebied altijd thius. Dat het dan een keer minder of niet goed is, dat kan. Hij is ook lang geblesseerd geweest. Ik hou wel van dit soort spelers”

Zie jij in rivaal Katwijk een titelkandidaat van de Tweede Divisie?

,,Katwijk komt wel lekker dichtbij zo. Ze staan nu vierde en hebben wel een selectie om de titel te pakken. Al ben je dan ook van veel dingen afhankelijk. Alles komt nu weer een beetje terug van blessures. Maar blijft dat zo? Katwijk is gewoon erg uitgebalanceerd.”

Zie jij het Jong AZ nog weggeven, ook gezien de spelers die ze tot hun beschikking hebben?

,,Nee, dat niet. Maar nu word ik weer boos. Jong AZ mag alles en iedereen opstellen. Eigenlijk is dat gewoon oneerlijke competitie. Ik neem dat AZ niet kwalijk, want die houden zich keurig aan de regels. En nemen het heel serieus. Dat laatste vind ik wel heel goed. Maar het is toch te gek voor woorden dat die jongen van Mühren, die nu regelmatig scoort in het eerste, dat als hij straks een keer geblesseerd of geschorst is geweest gewoon weer ritme op kan doen in Jong AZ.”

Je hebt al eerder gepleit voor het indienen van een vaste lijst van zo’n 23 spelers waar je uit kan putten.

,,Precies. Hoe groot die lijst dan is maakt me dan niet eens uit. De spelers op die lijst mogen dan wel voor het eerste uitkomen, maar andersom niet. De KNVB moet dan wel zo flexibel zijn dat als twee keepers wat mankeren ze dispensatie verlenen. Keepers zijn nu eenmaal veel moeilijker te vervangen dan veldspelers. Je kunt een spits niet op doel zetten. Uiteindelijk is het wel ‘maar’ Willem van Zuilen die het zegt. Niemand zal zijn oren naar mij laten wapperen. Maar ik snap niet dat bestuursleden zich er niet sterk voor hebben gemaakt.”

Dan wat anders. Vind jij het een goede zaak dat Sjaak Polak trainer wordt van SJC?

,,Ja! In de eerste plaats: ik ken hem beter dan Kees Zethof. Ik heb met Sjaak wel wat dingetjes gedaan. Ik vind het een verschrikkelijk eerlijk mens, zegt altijd waar het op staat. Soms is hij te eerlijk. Hij heeft ook alles al meegemaakt. Hij heeft een imposante carrière gehad en bij Twente top-Eredivisie gespeeld. Daarnaast beschikt hij als trainer ook al over de nodige bagage. Bij Hoekpolder is hij trainer geweest, bij Quick Boys 2, en hij zit nu bij GDA. Ik heb hem hoog zitten, daar ben ik heel eerlijk in. Niets ten nadele van Zethof want die doet het heel goed, maar Polak kan natuurlijk ook de trap van spelers nog verbeteren. Ik vind het een goede en slimme keuze van SJC.”

Wordt hij nog wel eens tekort gedaan in de media? Hij staat bij veel mensen natuurlijk vooral bekend om zijn oneliners…

,,Dat vind ik niet. Er wordt wel eens clownesk over hem gedaan, dat klopt. Maar over voetbal zegt hij alleen maar zinnige dingen. Ik vind ook dat hij het op een leuke manier vertelt, al denken andere mensen daar misschien anders over. En het is een trainer die het voor kan doen. Ook al heb je al een goede trap, dan nog kan hij je helpen om nog beter te maken.

Willem tot slot, je windt er op Facebook geen doekjes om. Kunstgras meteen opdoeken?

,,Ja! Weg ermee.”

Dat was jouw mening al en dat is door de berichtgeving van de NOS gisteravond alleen maar versterkt?

,,Klopt. Ik was toch al geen fan. Ik weet dat je kunstgras dag en nacht kan gebruiken en er altijd op kan trainen, dat is een groot voordeel, maar voetbal hoort op gras gespeeld te worden.”

Vind jij dat clubs nog een keuze hebben of moeten ze per direct stoppen?

,,Dat onderzoek was wel duidelijk, toch? Ik heb kleinkinderen en heb altijd gehoopt dat ze op voetballen gaan, maar nu denk ik er anders over. Als ze op kunstgras moeten gaan voetballen en het is echt kankerverwekkend, heb ik dat liever niet”

Even voor de duidelijkheid. Jij hoopt dus dat jouw kleinkinderen niet gaan voetballen later?

,,Niet op kunstgras. Terwijl ik dat zeg, bedenk ik me: hoe zit het met die hockeyvelden? Maar even to the point. Ik weet heus wel dat het niet meer kan, want er is veel geïnvesteerd in kunstgras. Maar voetballen is toch het mooiste op gras? Als jij met een witte broek een sliding maakt, hoort er toch groen op te zitten? Dan is het veld straks maar een keer nat of wordt het afgelast. Het zij zo. Dan is het maar een keer niet zo vlak of moet er meer aandacht aan het gras besteed worden. Het zij zo. Neem Rijnsburgse Boys, Quick Boys,en FC Lisse. Daar wordt nu veel aandacht besteed aan het gras en is het altijd goed. Een compliment voor de Beltman-brigade.”

POPULAIRE BERICHTEN