Het voetbalweekend geeft altijd stof tot napraten. Iedere maandag blikken we met voetbalcommentator Willem van Zuilen, de stem van de Bollenstreek, terug op de belangrijkste ontwikkelingen.

Willem, je was bij Capelle – Rijnsburgse Boys. De teksten van Niek Oosterlee na afloop logen er niet om. Was het zo slecht?

,,Het was een draak van een wedstrijd, van beide kanten heel slecht. Rijnsburgse Boys was niet in staat om voetballend een fatsoenlijke aanval op de mat te leggen, en Capelle hanteert heel snel de lange bal. Maar goed, het gaat om de punten. Het is wel tekenend dat Rijnsburgse Boys dit soort wedstrijden wint. Dat zijn kenmerken van een kampioen.”

Wat gaf dan uiteindelijk de doorslag: geluk of mentale veerkracht?

,,Ze dwongen het natuurlijk zelf af, door de wissels bijvoorbeeld. Oosterlee bracht onder meer Van Eeuwijk. Rijnsburgse Boys speelt altijd om te winnen en Capelle in eerste instantie om niet te verliezen. Dat is een verschil. De 1-1 kwam op basis van doorzettingsvermogen tot stand en de tweede was een goal uit het boekje. Ze hebben uiteindelijk verdiend gewonnen. Als ik een winnaar had moeten aanwijzen, was dat ook Rijnsburg geweest. Aan de andere kant raakte Capelle vlak voor tijd nog de onderkant van de lat.”

Heb je nog wel opvallende dingen – positief danwel negatief – waargenomen?

,,Iedereen deelde in de malaise, maar ik vind Renee Troost de laatste tijd positief opvallen. Vorig seizoen heb ik me regelmatig afgevraagd en ook uitgesproken wat Rijnsburgse Boys nou met die jongen moest. Maar die woorden moet ik terugnemen. Ik zat er naast. Troost wordt steeds beter en belangrijker.”

In welk opzicht is Troost belangrijk voor Rijnsburgse Boys?

,,Hij is verdedigend en coachend goed en heeft een goede trap. Ik vind dat Rijnsburg nu met Jeroen Hessing en Troost een goed defensief centrum heeft, waarbij Hessing nog regelmatig uitstapt om naar voren te gaan.”

En dan te bedenken dat Bart Freke nog op de weg terug is. Waar moet hij gaan spelen?

,,Dat is aan de trainer, maar het is een luxeprobleem, al lost zich dat vaak vanzelf op door schorsingen en blessures. Daarbij kan Bart ook op het middenveld spelen. Hij is echter nog niet fit en heeft zaterdag alleen in de warming-up gelopen. Een fitte Bart is voor iedere club uit de Topklasse een versterking.”

Indrukwekkend was de ruime zege van Katwijk op Stedoco.

,,Dat is goed voor het vertrouwen, al begreep ik dat Stedoco niet al te best was. Maar nogmaals, zo’n zege is altijd lekker.”

Het was een duel der promovendi. Wat zegt de uitslag (6-1) jou?

,,Dat er een groot klasse-verschil is. Katwijk is gewoon een topklasser, die er een jaartje tussenuit is geweest. Ze hadden nooit mogen degraderen en hadden vorig seizoen ook gewoon een Topklasse-waardige selectie. Katwijk heeft allemaal spelers die op niveau hebben gespeeld. Stedoco komt net kijken en is echt een debutant. Van de selectie kende ik alleen Faouzi en de trainer Kenny Verhoene.”

Rijnsburgse Boys en Katwijk staan er prima bij. Alleen FC Lisse valt nog een beetje uit de toon…

,,Dat is een beetje vertekend. Tel er drie punten bij op en de wereld ziet er alweer heel anders uit. Al kunnen ze die inhaalwedstrijd bij Scheveningen ook gewoon verliezen. Al met al kun je er nog gewoon heel weinig over zeggen.”

Naast het koploperschap van Rijnsburgse Boys kijkt ook de ranglijst van de Hoofdklasse B heel prettig weg.

,,Een prima stand, al zijn we pas net onderweg. Zaterdag de eerste derby Quick Boys – Ter Leede, waar ik erg benieuwd naar ben hoe dat gaat lopen. Beide ploegen staan er netjes bij. Ik denk dat de eerste dertien of veertien van Quick Boys en Ter Leede niet veel voor elkaar onder doen, maar dat Quick Boys een bredere selectie heeft. Ter Leede moet hopen op weinig blessures en schorsingen. Ook is het de vraag hoe jongens van een lager niveau zich een heel seizoen gaan houden.”

,,Ook FC Rijnvogels doet het fantastisch. Met 6-1 winnen van Haaglandia, toch niet de eerste de beste, is knap. Haaglandia heeft een aantal prima spelers en ze benaderen het serieus daar in Rijswijk. Ik begreep van Dave de Jong, de teammanager van Rijnvogels, dat het allemaal heel lekker liep.”

Verder staat ook Noordwijk er prima bij. Is één van de vier regioploegen voor jou een verrassing aan kop?

,,Als Ter Leede er over zes wedstrijden nog steeds zo bij staat, vind ik dat een verrassing. Quick Boys is dat niet. Het is positief dat ze de eerste twee duels hebben gewonnen, dat lukte ze voorgaande jaren niet, en dat scheelt weer veel gezeur en gezeik.”

Hoe was het zondag bij Foreholte – VUC?

,,Fantastisch. Ik heb echt genoten van Foreholte. Wel alleen de eerste helft. Toen speelden ze bij vlagen ontzettend goed. IJzendoorn heeft er een geweldig elftal van gemaakt. Ze hebben twee jongens van 18, één van 21 en de oudste is eind twintig. De rest is allemaal 24, 25 of 26 jaar. In principe ben je als voetballer op je 26e op je top. Ik verwacht veel van Foreholte en denk dat ze hoge ogen gaan gooien.”

,,Wat ik ook klasse vond was een opmerking van Toni Arroyo. Die jongen heeft vorig seizoen alles gespeeld en is nu geblesseerd. Ik sprak hem even en toen zei Toni dat die nog maar moet zien of hij gaat spelen als hij weer fit. Dat vind ik echt klasse, dat zo’n jongen er zo instaat.”

,,Ik heb ook genoten van Christian Guijt, een jongen van 18 jaar. Wat een kanjer! Hij moet nog veel leren, maar dat die kan voetballen, dat zie je meteen. In mijn ogen kan Guijt een hele grote worden. Het enige waar hij zich schuldig aan maakte, is dat hij soms aan de bal een paar medespelers over het hoofd zag. Maar als je pas 18 bent, mogen er ook nog dingen fouten gaan.”

Dan even een bruggetje naar VVSB, IJzendoorns voormalige club. Zou Guijt wat voor de Noordwijkerhouters zijn?

,,In principe zou die jongen bij elke topklasser toekomst moeten hebben. Ik begreep dat zijn oom in de technische staf van FC Rijnvogels zit. Die zitten dus het dichtst op het vuur. Hij hoort eigenlijk nog in de A te spelen en is vorig seizoen vervroegd doorgeschoven. Ik ben erg gecharmeerd van hem.”

Met indrukwekkende cijfers won VVSB bij HBS. Onder de indruk?

,,Heel knap. VVSB ligt op koers. Het schijnt nogal makkelijk geweest te zijn. Of HBS een offday had, of VVSB zo goed was, dat zal in het midden liggen. Ik kan er niets over zeggen, omdat ik de wedstrijd niet heb gezien.”

Willem, we zagen op Omroep West een nieuwe rubriek van jou gelanceerd worden: om in te lijsten. Hoe zijn de reacties?

,,Heel positief, net als de club van de week, een andere nieuwe rubriek. Bij Foreholte werd meteen gevraagd of zij club van de week zijn. Dat betekent dat er wel naar wordt gekeken. Ik heb natuurlijk veel dingen meegemaakt en vind het leuk om erover te vertellen. Al kan ik me voorstellen dat de mensen in Lisse niet zo blij waren met het zien van de beelden uit 2006 tegen Rijnsburgse Boys.”

We mogen je ook feliciteren met jouw 12,5 jarig jubileum bij Omroep West. Van harte!

,,Een paar weken terug meldde ik dat ik aan mijn 28e seizoen ging beginnen. Als ik nu opeens gehuldigd wordt voor mijn 12,5 jarig jublieum, kan ik me voorstellen dat het voor mensen verwarrend wordt. Ik zal het nog even uitleggen. Ik ben eerst 15,5 jaar als freelancer voor West werkzaam gweest. Daarna ben ik van een freelance-contract naar een vast contract gegaan. Al die felicitaties vind ik natuurlijk erg leuk. Ik ben blij en dankbaar dat ik dit werk al zo lang mag doen.”

 

 

 


REACTIES OP DIT ARTIKEL

BEDRIJF VAN DE MAAND

Programma & Uitslagen

Di. 12 nov.
Districtsbeker
SJC2-4SVC '08
Oefenwedstrijd
Katwijk6-4FC Lisse
Warmunda 3-0Ter Leede 2
Do. 14 nov.
Oefenwedstrijd
Ter Leede2-2SJC
Za. 16 nov.
Noordwijk2-0HHC Hardenberg
FC Lisse4-2SteDoCo
Sporting Leiden3-3VVSB (zat.)
ASWH0-1Quick Boys
Warmunda4-7Hazerswoude Boys
Katwijk2-0De Treffers
Koninklijke HFC2-1Rijnsburgse Boys
VVSB0-2GOES
Districtsbeker
FC Rijnvogels4-1Roda '76
Brielle1-0Kagia
Zo. 17 nov.
ASC14.00Foreholte
Van Nispen (zon.)14.00Spaarnwoude