Iedere maandag blikken we in de ‘Analyse van Willem’ terug op het afgelopen voetbalweekeinde. Dat doen we met niemand minder dan Willem van Zuilen, al jaren het gezicht en de stem van het amateurvoetbal.

Willem, je was ziek, maar bent afgelopen weekend toch bij twee wedstrijden gesignaleerd. Vertel?

,,Ik ben middels weer beter, maar ik had longontsteking en daarvan moet je herstellen. Bij Omroep West maken ze altijd op maandag de planning en toen lag ik nog met hoge koorts op bed. Een wedstrijd als supporter bezoeken is wel wat anders dan werk. Nu was ik om vijf uur thuis, anders ben ik tot negen uur bezig.”

Hoe was het zaterdag op Nieuw Zuid?

,,Quick Boys – Rijnvogels viel me vies tegen. Ik vond de beleving en het spel van beide ploegen tegenvallen. Misschien ben ik de enige, maar ik vond Rijnvogels de eerste helft verzorgder spelen. Daarnaast vond ik het lullig voor Peter Messemaker, dit kan iedere keeper een keer overkomen. Er zat een vervelende stuit in. Maar ik ben als jong ventje ook keeper geweest en toen heb ik geleerd om vooruit te duiken en de stuit eruit te halen.”

Peter Messemaker zei dat dit de ultieme kans voor Rijnvogels was om van Quick Boys te winnen. Ben je het daarmee eens? 

,,Maar dat had je van de thuiswedstrijd ook kunnen zeggen. Als het 0-0 was gebleven en ik had een winnaar moeten aanwijzen, dan was dat wel Quick Boys geweest. Die hadden toch de meeste kansen.”

Wat voor amusementswaarde geef jij het duel?

,,Een 5. De spanning maakte het een en ander goed, maar als je deze wedstrijd op veld vier had neergezet, met dertig toeschouwers, dan was ik zo weggeweest.”

Was het zondag op de Boekhorst prettiger vertoeven?

,,Dat was een stuk beter. Ik zal wel voor gek worden verklaard, maar ik was het niet eens met de kop ‘VVSB is de morele verliezer’ op onze site. Ik vind VVSB juist de morele winnaar. Lienden is niet uitgelopen en het gat blijft drie punten. Natuurlijk gaf VVSB een 2-0 voorsprong weg, maar in negen van de tien gevallen zie je dat de ‘komende’ ploeg dan ook nog de winst pakt. Dat is gelukkig niet gebeurd. Ik ben heel blij dat VVSB niet verloren heeft. Lienden was de tweede helft beter en dan moet je als ploeg geen grote risico’s nemen en je zegeningen tellen. Er is nog geen vuiltje aan de lucht voor VVSB. Ze maken nog alle kans. Beide ploegen gaan nog wel punten verspelen.”

,,VVSB heeft een punt gepakt tegen een team met betere voetballers. Aan de andere kant vind ik VVSB als collectief beter. De beste man op het veld vond ik Abderrahim Loukili. Wat een topspeler. Ik had het er nog met Arie Lagendijk over en die jongen speelde vorig seizoen nog bij Hercules. Die jongen die twee keer scoorde (Van Hussen) overigens ook.”

,,Ik heb me overigens kapot geërgerd aan het trainersduo van FC Lienden, Hans van der Haar en Peter Hofstede, die te pas en te onpas van hun bank sprongen. Ik zat vlak achter ze en heb alles gehoord wat ze schreeuwden. Van der Haar riep op gegeven moment naar de vierde man: ‘wat een stelletje klootzakken zijn jullie’. Het is schandalig hoe die twee zich gedroegen. Dit heeft niets met respect te maken. Ze hadden geluk dat er een op leeftijd zijnde vierde man was, want een jong ventje had ze gewoon weggestuurd.”

Hoe was de publieke belangstelling? Volgens de berichten waren er zo’n tweeduizend man. 

,,Het was hartstikke druk. Leuk toch.”

VVSB mocht zich beklagen over de tegengoals. Die gingen er nogal lullig in. 

,,Ja dat maar zal Lienden ook zeggen. Bij de goals van VVSB zijn er ook dingen in Liendens defensie fout gegaan. Het was een vermakelijke middag en VVSB is gewoon nog in de race. Ze hadden de koppositie kunnen pakken, dat klopt, maar ze moeten zorgen dat ze de laatste speelronde aan kop staan. Dat is het belangrijkste.”

Wil je verder nog iets kwijt?

,,Ik vind het leuk voor Foreholte en Teylingen dat ze die periodetitels hebben gepakt. Het is goed voor de streek, dat ze de nacompetitie in kunnen, en het toetje reeds op zak hebben.”

,,Ik zat zoals gezegd vorige week veel thuis en dan ga je automatisch wat meer op social media zitten neuzen. Wat me opviel is dat er bij Katwijk ondanks de degradatie nog steeds ontzettend veel gebeurt. Zaterdag gingen er ook weer twee supportersbussen naar FC ’s-Gravenzande. Iedereen bij Katwijk is nog steeds ontzettend actief.”

Als jij thuis ziek op de bank ligt, ben je dan niet te genieten?

,,Thuiszitten is niks voor mij. Uiteindelijk hebben we maar twee keer ruzie gehad. Dat valt nog mee.”

Wat vond je prestaties van de zaterdagtopklassers?

,,Lisse verloren van Barendrecht. Dat is zonde. Ik begin me toch een klein beetje zorgen te maken. Zaterdag tegen Scheveningen is ook geen makkie.”

Als zelfs jij je al zorgen begint te maken. Jij heb altijd een rotsvast vertrouwen in Lisse? 

,,Ja, maar dat had ik vorig jaar in Katwijk ook. Er is nog geen paniek, maar het wordt wel tijd dat ze een serie’tje gaan neerzetten. Lisse presteert gewoon te wisselvallig.”

Rijnsburgse Boys kon ook niet imponeren?

,,Ik heb elftalleider Willem Brugmans even gesproken en het moet heel slecht geweest zijn. Gelukkig heeft het geen grote gevolgen. Hadden ze mee gedaan om het kampioenschap, of onderin gestreden, dan was het veel erger geweest.”

vanduynvandergeer


REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Di. 20 aug.
Oefenduels
Valken '680-1DEM 2
Teylingen 2-0Kagia
Van Nispen (zat.)2-1FC Lisse 2
Wo. 21 aug.
Oefenduels
ARC4-0Foreholte
Do. 22 aug.
Oefenduels
Hoofddorp5-1Hillegom
Za. 24 aug.
Scheveningen14.30Katwijk
Ter Leede14.30VVSB
Hoek14.30FC Lisse
Rijnsburgse Boys15.00De Treffers
Quick Boys15.30Noordwijk
Oefenduels
Noordwijk 210.30Van Nispen (zat.)
FC Rijnvogels11.30SJC
Valken '6812.00Excelsior Maassluis 2
Kagia14.30VVSB (zat.)
Teylingen15.00Ter Leede 2
Zo. 25 aug.
Oefenduels
Hillegom14.00ZSGOWMS
Van Nispen (zon.)14.00Onze Gazellen