Iedere maandag blikken we in de ‘Analyse van Willem’ terug op het afgelopen voetbalweekeinde. Dat doen we met niemand minder dan Willem van Zuilen, al jaren het gezicht en de stem van het amateurvoetbal.

Willem, laten we meteen met de deur in huis vallen. Hoe was het zaterdag?

,,Fantastisch! Ik wil de club Quick Boys voor de organisatie echt een groot compliment maken. Ik was redelijk vroeg op Nieuw Zuid, al om een uur of 11. Het was mooi om te zien dat iedereen dan heel vakkundig met zijn eigen ding bezig was. Het is gewoon heel goed verlopen. Ik zag nog wel een paar kinderen, jongetjes van een jaar of vijftien, richting de Katwijk-aanhang lopen, maar die zijn niet in de buurt gekomen. Die werden adequaat opgevangen door de stewards, die gewoon uitstekend werk hebben gedaan. Ik had in de aanloop al mijn vertrouwen uitgesproken in Jos Heinen en Peter Hoek.”

,,Gelukkig heeft iedereen z’n gezonde verstand gebruikt. Natuurlijk heb ik teleurgestelde mensen gezien en ook huilende mensen. Ik heb zelfs nog een jongetje getroost en tegen hem gezegd: ‘je moet juist trots zijn op jouw club, er zijn ergere dingen in het leven dan verliezen van Katwijk’. Ik weet natuurlijk wat het betekent voor de fans. Maar relativeren is belangrijk.”

,,Ik kwam bij het verlaten van het sportpark supporters tegen die vonden dat Quick Boys er niet alles aan had gedaan. Dat ben ik niet met ze eens. Ze hebben nog wel een offensiefje ingezet, maar ze waren niet bij machte Katwijk echt pijn te doen. Er zijn een aantal cruciale momenten in de wedstrijd geweest, bijvoorbeeld die bal op de kruising van Zwarthoed. Wat was er gebeurd als die bal er in was gegaan of Teijsse niet was uitgevallen? Dat weten we niet.”

Wie vond jij sterk spelen en er in positieve zin uitspringen?

,,Met alle respect voor Tuinfort en Krolis, maar Katwijk is er met Hamdi en De Jel wel op vooruit gegaan op de backposities. Hamdi ging steeds mee naar voren, en kreeg de bal misschien niet altijd, maar Jaap van Duijn moest wel steeds achter hem aan. Die druppels energie die je in het verdedigen moet stoppen gaan weer ten koste van het aanvallen.”

,,Ik vond Hamdi, De Jel en Stam goed spelen bij Katwijk en ook Susan was belangrijk. Woudenberg viel mij bij Quick Boys in positieve zin op, evenals Den Hartog. Een goede speler.”

Was de zege voor Katwijk ook terecht?

,,Met een gelijkspel had iedereen vrede gehad. Ik vond Katwijk wel iets makkelijker voetballen. Daarnaast heeft Katwijk een bredere bank. Ik ben van mening dat de eerste elf elkaar niet zoveel ontlopen. Ik vind Bekooy en De Vries talentvolle spelers, maar het is wel een verschil of je die twee moet inbrengen of de ervaren Danny Guyt. Jos Janssen zat ook op de bank en is ook een doorgewinterde speler. Voor de spanning in de competitie had het beter geweest als Quick Boys had gewonnen, maar het is nog geen gelopen koers. Kampioen word je niet in een derby, maar tegen de kleintjes. Ik ben wel benieuwd hoe Katwijk straks met zijn eerste echte tegenslag omgaat.”

Er waren 8300 man. In Spakenburg komen er vergelijkbare aantallen, al worden daarbij de mensen in de sporthal ook meegerekend. Leeft de Katwijkse derby meer dan die in Spakenburg?

,,Ik denk niet dat je moet kijken naar het aantal toeschouwers. Alle vier clubs horen in de Topklasse qua selecties en accommodaties. Ik woon in Rijnsburg, dus ik krijg hier veel meer mee van de beleving, maar ik ben ook vaak op de Westmaat geweest. Als ik het vergelijk is de beleving hetzelfde, de rivaliteit even groot. Wat de Spakenburgse derby iets unieker maakt, is dat de twee sportparken naast elkaar liggen. Net zoals in Veenendaal, al is DOVO-GVVV al heel lang niet meer gespeeld.”

Dan naar de Topklasse. Jij moet blij zijn geworden van de overwinning van Lisse?

,,Ik gun het FC Lisse, al is Scheveningen ook een club die ik in mijn hart heb gesloten. Het is een hele belangrijke overwinning. Ik denk dat Lisse wel geprofiteerd heeft van het feit dat Scheveningen drie dagen eerder nog 120 minuten speelde bij Cambuur. Het was een saaie wedstrijd, heb ik begrepen. Maar Lisse heeft de punten en kan daar weer wat vertrouwen uit putten.”

Heel wat minder was het optreden van Rijnsburgse Boys tegen Hoek. Hoe is zo’n flater opeens mogelijk?

,,Ik was zondag in de sportschool en hoorde daar weer veel gemopper. Oosterlee kreeg de schuld en Ignacio ook, die miste een penalty. Maar het moet een hele slechte wedstrijd zijn geweest, volgens sommige fans de slechtste van Rijnsburgse Boys in jaren. Ed Bos was op de radio bij West en sprak ook van een hele slechte wedstrijd. Ik ben er niet bij geweest, maar de verhalen die je hoort is dat het geen eenheid is, los zand.”

Er was een schokeffect bij Noordwijk. 5-1 winst op Rijnvogels, met twee goals van…Faouzi!

,,Ik begreep wel dat Rijnvogels bij rust misschien wel met 2-0 of 3-0 voor had moeten staan. En dat Noordwijk na die rode kaart van Rijnvogels pas ging voetballen. Misschien hadden ze onder Oscar Alkemade deze wedstrijd ook wel gewonnen als hij Mohamed Faouzi had opgesteld. Dat weet je niet.”

Voorzitter Henk Hoogervorst zei dat Oscar Alkemade achter het besluit stond, maar dat bleef niet helemaal zo te zijn. Wat vind je daarvan?

,,Ik ken de afspraken van de dubbelfunctie niet. Maar als Oscar het er echt niet mee eens is, moet het het aanvechten en naar de rechter stappen. Ik weet niet hoe financieel afhankelijk hij is van Noordwijk. Want als je zoiets doet, is het wel klaar. De paniek bij Noordwijk om iets te moeten doen, kan ik me overigens wel voorstellen. Als je als degradant met vijf punten weer onderaan staat, is dat zorgwekkend.”

Ter Leede ging onderuit tegen ASWH. Verrassend?

,,Van ASWH kun je verliezen, dat is een titekandidaat. Ik begreep dat het redelijk kansloos was. Als Ter Leede nog wat wil, dan moeten ze zaterdag van Katwijk winnen. Daarmee zouden ze Quick Boys en ook ASWH een goede dienst bewijzen.”

VVSB stelde teleur tegen Rosmalen. Hoe verklaar jij die wisselvalligheid van VVSB?

,,Ik ben de eerste helft geweest en in de rust weggegaan. Ik moest werken en het was ook niet bepaald puntje-van-je-stoel-werk. Beide ploegen waren even goed. Ik begreep dat Peet van der Slot geschorst was en een aanvaller uit het tweede (Ramon Hoek) rechtsachter stond. Die eerste goal was een fantastische aanname van die aanvaller van Rosmalen, dus dat hoeft die jongen zichzelf niet aan te rekenen. Ik hoorde ook dat een andere rechtsback, die speler van UVS (Mo Berdai) niet was komen opdagen. Die krijgt waarschijnlijk zijn congé. Verder weer een goaltje van Serbony. Leuk voor die jongen.”


REACTIES OP DIT ARTIKEL

BEDRIJF VAN DE MAAND

Programma & Uitslagen

Di. 12 nov.
Districtsbeker
SJC2-4SVC '08
Oefenwedstrijd
Katwijk6-4FC Lisse
Warmunda 3-0Ter Leede 2
Do. 14 nov.
Oefenwedstrijd
Ter Leede2-2SJC
Za. 16 nov.
Noordwijk14.30HHC Hardenberg
FC Lisse14.30SteDoCo
Sporting Leiden14.30VVSB (zat.)
ASWH15.00Quick Boys
Warmunda15.00Hazerswoude Boys
Katwijk15.30De Treffers
Koninklijke HFC15.30Rijnsburgse Boys
VVSB18.00GOES
Districtsbeker
FC Rijnvogels14.30Roda '76
Brielle14.30Kagia
Zo. 17 nov.
ASC14.00Foreholte
Van Nispen (zon.)14.00Spaarnwoude