Het voetbalweekend geeft altijd stof tot napraten. Iedere maandag blikken we met voetbalcommentator Willem van Zuilen, de stem van de Bollenstreek, terug op de belangrijkste ontwikkelingen. 

Willem, hoe was jouw weekend? 

,,Ik heb tweeënhalve wedstrijd gezien. Om te beginnen zaterdag met Kozakken Boys – Rijnsburgse Boys. Vooropgesteld: Kozakken Boys is een goede tegenstander, maar ik vond het niet best wat Rijnsburg liet zien. Ik wil niet op de stoel van de trainer gaan zitten, maar ik zou Niek Oosterlee adviseren snel weer terug te grijpen naar een systeem met drie spitsen. Als het niet draait moet je terug naar de basis. Dat systeem van zaterdag, 4-2-3-1 als ik het goed heb gezien, beheersen ze niet. Een simpele 4-4-2 zou ook nog kunnen, maar het beste zou gewoon 4-3-3 zijn. Dat is voor iedereen vertrouwd. Het kan ook makkelijk met Leonard en Ignacio samen voorin. Als ze maar van positie wisselen.”

,,Ook vind ik dat er meedogenlozer verdedigd moet worden. Ik heb zondag bij Foreholte uitgebreid gesproken met Ed Bos. Hij was het op enkele punten ook niet met me eens, maar op dat punt wel. Bij de 1-0 kon die jongen zo op zoek gaan naar zijn goede been en bij de 3-0 werd Troost uitgespeeld met een schuinbeweging en kon die jongen zo het hele veld oversteken. Celen liep alleen mee, en deed niets. Er mag best wat meer body en strijd in. Ik zeg niet dat ze doodschoppen moeten gaan uitdelen, maar iets meer pit zou geen overbodige luxe zijn.”

,,Natuurlijk had het ook anders kunnen lopen, zo eerlijk moet ik zijn. Rijnsburgse Boys raakte in de eerste minuut de onderkant van de lat en een goal van Leonard werd afgekeurd. Vlak daarna werd het 1-0 voor Kozakken Boys en liep Rijnsburg achter de feiten aan. Ze hebben wel kansjes gehad, maar Rijnsburg had pech dat die keeper van Kozakken Boys een paar aardige ballen tegenhield. Al ben ik ook wel geneigd te zeggen dat het na de 2-0 gelopen was. Kozakken Boys is zo’n ervaren ploeg, die geven het echt niet meer weg.”

Dan wat anders. Wat vond jij van het gebaar van de selectie om de entreetickets voor de supporters te vergoeden?

,,Ik sprak Oosterlee na afloop en die zei dat het niet van de spelers en staf kwam, maar van de voorzitter. Ik weet niet uit welk potje het wordt betaald, en ik weet ook niet of er überhaupt supporters het bedrag gaan terughalen. Rijnsburgers laten zich meestal niet kennen. Nogmaals, die wedstrijd tegen FC Rijnvogels staat los van alles, de beker gaat nergens over. Ik heb het grote Katwijk ook wel eens zien verliezen bij Kranenburg, het oude Haaglandia. Volledig kansloos. Bovendien hebben ze vorige week verloren van een heel goede ploeg, dat blijkt maar weer eens. Rijnvogels heeft niet voor niets de periode gepakt.”

Daarover gesproken. Hoe heb jij de periodetitel van Rijnvogels ervaren?

,,Ik vond het op twee manieren leuk. Allereerst voor FC Rijnvogels, hoewel ik het Noordwijk of Ter Leede ook had gegund. Rijnvogels heeft de weg der geleidelijkheid bewandeld en iedere keer een stapje gemaakt. Het betekent dat we sowieso een regioclub in de nacompetitie hebben, al was dat vooraf al zeker. Alle kandidaten kwamen uit het Omroep West-gebied. Rijnvogels is erg dichtbij de Topklasse. Ik heb begreep dat slechts om één dubbele confrontatie gaat.”

,,Daarnaast vond ik het leuk om Danny van den Bosch zijn debuut te horen maken op Radio West. Een jonge, enthousiaste en talentvolle journalist in opleiding. Hij gaf in de rust en na afloop een round-upje van wat er gebeurd was, en deed dat echt naar behoren.”

Wat zegt de periodetitel over FC Rijnvogels? Weinigen hadden dit toch voor mogelijk gehouden?

,,Niemand, ik ook niet. Het zegt veel, ook over de spelers. Rijnvogels heeft een ervaren groep. Ze hebben geen heel jonge spelers gehaald en toch wel gevestigde namen. Iemand als Gert Labots komt niet net kijken. Een jongen als Joey Zandbergen loopt ook al tegen de dertig. Dat is een gelouterde speler. Om over Peter Messemaker maar te zwijgen. Dat zijn jongens die echt niet strak staan als ze zaterdag naar Nieuw Zuid moeten. Rijnvogels mag alles, hoeft niets. Dat is lekker voetballen. Rijnvogels heeft geen druk van het kampioen moeten worden. Alles wat ze nu nog pakken is mooi meegenomen. En stel dat ze niet promoveren, is dat ook geen ramp. Alles valt nu goed bij Rijnvogels. Mooi voor de club natuurlijk, maar ze moeten zich ook realiseren dat straks een keer iets minder zal gaan. Met Hein van Heek hebben ze een trainer die daar goed mee kan omgaan. Hij loopt al lang genoeg mee.”

Wat heb jij van de kraker Katwijk – Spakenburg meegekregen?

,,Ze hebben goed gespeeld, maar ze benutten de kansen niet. Ik begreep dat Barry Ditewig, oud-ADO, goed stond de keepen en aardig in de weg lag. Ik heb even met vriend Huug Ouwehand gesproken en samen zijn we tot de conclusie gekomen dat een gelijkspel tegen Spakenburg geen schande is, al hadden ze meer verdiend.”

Andersom zal Spakenburg er ook zo over denken, toch. Katwijk is ook geen kleine jongen in de Topklasse

,,Katwijk heeft een selectie om bovenin mee te spelen. Die gaan gewoon bij de eerste zeven eindigen. Dat zijn ze aan hun stand verplicht. Ik wil het woord promovendus niet meer horen. Die degradatie was gewoon een foutje. Katwijk is in alle opzichten – qua selectie, organisatie en accommodatie – een volwaardige Topklasse-club, net als Rijnsburgse Boys overigens. Hetzelfde geldt voor Noordwijk en Quick Boys. Alleen voor die twee geldt: je moet het nog wel even doen, die promotie.”

Even terug naar een kleine week geleden. Heb jij ook genoten van de bekerzege van VVSB op FC Emmen?

,,Ik was op vakantie in Limburg, dus heb de wedstrijd niet kunnen zien. Als het nou honderd kilometer was geweest, had ik misschien nog terug gereden, maar nu was het te ver. Ik heb het via Twitter gevolgd. Een prima resultaat voor VVSB, het is ze van harte gegund. Ze maken een goede kans om de laatste acht te bereiken. Ik schat de verhoudingen met Capelle 50/50 in.”

Wat zegt de doelpuntloze remise bij UNA van zondag?

,,Niet zo veel. Ze verliezen een lastige uitwedstrijd in elk geval niet. Veel ploegen met succes in de beker hadden het afgelopen weekend lastig. Zie bijvoorbeeld Feyenoord bij ADO en VVSB dus ook bij UNA.”

Hoe was de zondag?

,,Ik zat de eerste helft van ADO – Feyenoord te kijken, samen met mijn zoon. Op gegeven moment zei ik: ‘ik geloof het wel, ik ga’. Toen ik beneden kwam om de deur uit te gaan, zei mijn zoon dat het net leuk ging worden. Ik heb vervolgens de tweede helft gewoon afgekeken. Leuk voor ADO dat ze hebben gewonnen. Ik heb er jaren rondgelopen en ken er veel mensen.”

,,Na afloop kwam Dirk Kuyt nog voor de camera en die was heel realistisch. Feyenoord was gewoon niet goed genoeg geweest. Als Feyenoord een mindere dag heeft, en ADO stijgt boven zichzelf uit, dat kunnen ze zo’n wedstrijd zomaar verliezen. Dat gebeurde dus ook.”

We lazen dat je ook nog even op de Elsgeest ben geweest?

,,Vervolgens ben ik inderdaad snel even naar Voorhout gereden, waar ik de tweede helft van Foreholte – RKDEO heb gezien. Ik zag een uitstekend Foreholte. De keeper van RKDEO lag lange tijd in de weg, maar diep in blessuretijd scoorde de rechtsback met een droge schuiver. De vreugde was groot. Dit had Foreholte nodig. Ik vond het ook verdiend op basis van hetgeen ik heb gezien, al hoorde ik ook dat RKDEO de eerste helft beter was.”

,,Uiteindelijk is de durf van Marcel IJzendoorn beloond. Je zag aan zijn wisselbeleid dat hij voor de volle drie ging. Andere trainers zouden misschien zeggen: meer zit er niet in, we nemen genoegen met een gelijkspel. Marcel doet het wel, dat moet je hem nageven.”

We zagen op Social Media nog een mooie foto van jou voorbij komen?

,,Zeer zeker. Jeannette Dijkstra vroeg aan mij of ik ook nog even kwam, omdat Fabian er ook was. Dan kun je het niet maken om niet te komen.”

Verder nog spannende dingen gebeurd?

,,Nou, ik ben vanaf vandaag fulltime in dienst van Multisport, de leukste sportschool van de regio. Ik ga er de horeca doen, en blijf er spinningles geven. Een mooie kans.”
bannerwillem


REACTIES OP DIT ARTIKEL

BEDRIJF VAN DE MAAND

Programma & Uitslagen

Di. 19 nov.
Oefenwedstrijd
VUC0-1Quick Boys
Do. 21 nov.
Districtsbeker
Van Nispen (zon.) 2-2SEP *wns
Za. 16 nov.
ODIN '5914.30FC Lisse
Barendrecht14.30VVSB
Ter Leede14.30DVS '33
DUNO14.30FC Rijnvogels
Valken '6814.30Te Werve
Van Nispen (zat.)15.00Kagia
Blauw Zwart15.00VVSB (zat.)
Warmunda15.00Meerburg
Rijnsburgse Boys15.30Katwijk
Jong Sparta15.30Noordwijk
Quick Boys15.30AFC
Zo. 24 nov.
SJC14.00Hoogeveen
Foreholte14.00Hillegom
RKDEO14.00Teylingen
Sporting Leiden14.00Van Nispen (zon.)