Het voetbalweekend geeft altijd stof tot napraten. Iedere maandag blikken we met voetbalcommentator Willem van Zuilen, de stem van de Bollenstreek, terug op de belangrijkste ontwikkelingen.

Het was weer een bewogen weekend Willem. Waar zat je zelf? 

,,Ik was zelf in Tiel bij de finalewedstrijd van de nacompetitie tussen TEC en Scheveningen. De ploeg van John Blok moest daar een 2-0 voorsprong verdedigen met veel afwezigen. Ze missen een aantal belangrijke spelers door blessures. Uiteindelijk werd het snel 2-0 voor de ploeg uit Tiel en werd het erg spannend. De keeper van Scheveningen pakte nog een goede bal en er werd nog een bal van de lijn gehaald. In de blessuretijd van de tweede helft kregen ze een spaarzaam kansje en die maakte ze.”

Het zag er niet naar uit dat Scheveningen het zou halen, toch?  

,,Klopt. Het was eigenlijk wachten op de 3-0, maar ze trokken hem toch op het tandvlees over de streep. Ik moet een compliment maken aan de hele groep van Scheveningen. Met strijd en beleving hebben ze het gered en dat is ontzettend knap. Ik kom al lang bij de club en ik zie al jarenlang dezelfde mensen daar langslopen. Dat is echte clubliefde. Ook mijn complimenten naar John Blok, die twee periodes dit jaar pakte met de ploeg.”

,,John is het seizoen begonnen met een hele smalle selectie. Laten we dat niet vergeten. Hij heeft het vermogen om spelers op de juiste plek te zetten. Zo zette Blok afgelopen zaterdag Tim Peters als verdedigende middenvelder neer. Peters is normaal gesproken een spits, maar met zijn ervaring kon hij prima op deze plek spelen. Datzelfde geldt voor Leroy Reshodihardjo. Dat is normaal gesproken een middenvelder, maar die stond tegen TEC als laatste man.”

Eigenlijk had niemand bij Scheveningen hier rekening mee gehouden na de eerste periode, toch?

,,Ze stonden toen op de veertiende plek, dacht ik. Daarna hebben ze geloof ik van de 22 wedstrijden er zeventien gewonnen. Dat is toch ontzettend knap? Het is zo’n hechte groep en een mooie prestatie van John. Hij miste toch wat belangrijke spelers in deze wedstrijd. Ook na de wedstrijd die ze thuis met 2-0 wonnen, was hij erg realistisch. Hij wist dat die 2-0 nog niks zei en dat bleek ook maar weer.”

Denk je dat de ploeg mee kan in de Tweede Divisie? 

,,Het zal voor de club niet makkelijk worden om met deze selectie de Tweede Divisie in te gaan. Je weet maar nooit wat er nog bij komt.”

Je had gelijk Willem! Erik Assink is de nieuwe trainer van Quick Boys. Een Goede keuze?

,,Ja, zeker weten. Erik wordt niet zenuwachtig als er vijf supporters en een boze sponsor op hem afkomen. Hij is gepokt en gemazeld in dit wereldje. Hij weet dat Quick Boys een lastige club is om te werken en dat er successen geëist worden. Assink heeft al een aantal clubs getraind en daarvan wil ik twee clubs specifiek noemen: IJsselmeervogels en Spakenburg. Dat zijn dezelfde soort clubs. Daarnaast is hij iemand met een dikke huid die veel hebben kan. We moeten niet vergeten dat zijn naam al jaren op het lijstje stond bij de Katwijkers hé?

Assink gaf zelf aan dat hij niet had verwacht dat Quick Boys zou komen. Snap je dat? 

,,Ja, dat snap ik ergens wel. Hij is natuurlijk halverwege het seizoen ontslagen bij Huizen, die uitkomen in de Hoofdklasse. Dan verwacht je niet dat er een club als Quick Boys komt. Ik denk ook niet dat hij gedacht had dat Gert Aandewiel zou opstappen bij de club. Assink was al twee keer dichtbij het hoofdtrainerschap op Nieuw-Zuid, dus dat kan er ook nog mee te maken hebben.”

,,Deze situatie bij de club is natuurlijk wel gunstig voor hem. Er is een hoop onrust en ellende geweest bij de club en een nieuw bestuur. De club moet verder en dan is een type als Erik prima. Een echte ‘no-nonsense-trainer’ die ervaren genoeg is om hier mee om te gaan.”

De club maakte maandagochtend bekend Thijs van Hofwegen te hebben aangetrokken. Die heb jij afgelopen zaterdag aan het werk gezien in Tiel, toch? 

,,Ik moet zeggen dat dat geen verkeerde speler is. Hij werd tijdens de wedstrijd gewisseld en ik en mijn collega Herman Nanninga snapte daar niks van. Het is een jongen die ons in positieve zin op viel. Ik denk dat Van Hofwegen een speler is waar Quick Boys veel plezier aan gaat beleven. Daar moet ik wel bij zeggen dat afgelopen zaterdag natuurlijk een momentopname was.”

Afgelopen week was eindelijk de vergadering over de voetbalpiramide. Tevreden met de uitkomsten? 

,,Het is een goede zaak dat de regels rondom de jong-elftallen strenger worden. Volgens mij moeten die ploegen aan het begin van het seizoen een bepaalde lijst met spelers invoeren die mee mogen doen. Ik moet eerlijk zeggen dat ik die jong-ploegen er liever niet bij heb, maar wie ben ik? Het is een lastige kwestie, maar het is het eerlijkst voor iedereen dat die ploegen met dezelfde jongens spelen en niet met spelers die al een aantal keer met het eerste elftal hebben mee gedaan.”

Ook de promotieregeling werd bevroren als ik het goed heb.. 

,,Eigenlijk is Katwijk de eerste amateurkampioen op het hoogste amateur niveau. We hadden vorig seizoen Jong AZ die met een straatlengte voorsprong kampioen werd. Ik hoorde dat Jong Vitesse ook ambitieus is. Het is natuurlijk een noodoplossing van de KNVB dat ze dit doen. Niemand van de amateurclubs zit erop te wachten en eigenlijk zitten de BVO’s hier ook niet op te wachten.”

Dan hebben we ook nog de kwestie van de Derde Divisie zaterdag en zondag. SJC staat welwillend tegen een overstap naar de zaterdag. Een logische keuze van de club? 

,,Ik zou vanaf deze plek SJC willen waarschuwen. Mijn advies is dan ook om het niet te doen. Ik snap dat de club wedstrijden tegen Quick Boys, FC Lisse en Noordwijk heel interessant vindt, maar in sportief opzicht zou ik het afraden. De zaterdag is sterker dan de zondag. In de Derde Divisie zondag geef ik dan ook een betere kans op een hogere klassering.”

,,Daarnaast is SJC een echte en traditionele zondagsverenging. Nogmaals: Als ik het voor het zeggen had dan zou ik het niet doen. We hadden volgens mij vorig seizoen hetzelfde probleem en toen is Magreb’ 90 naar de zaterdag gegaan. Het is een probleem van de KNVB en ze hadden beter over deze opzet moeten nadenken toen ze deze piramide bedachten.”

Wim Schaap gaat aan de slag als assistent-trainer bij Katwijk. Wat kan hij toevoegen bij de Katwijkers? 

,,Rust. Wim heeft alles meegemaakt in zijn carrière als trainer. Hij heeft als trainer kampioenschappen meegemaakt en ook gestreden tegen degradatie. Het is een echte ‘ervaren rot’. Daarnaast is Schaap iemand die een wedstrijd kan lezen. Je kan hem misschien wel vergelijken met Assink. Die heeft ook al veel meegemaakt in zijn carrière. Ik denk dat dit een prima keuze is van Katwijk. Hij is de opvolger van Johan Plat natuurlijk.”

Heeft Katwijk naast de ervaren Jack van den Berg nog zo’n type nodig op de bank? 

,,Ik denk dat Jack zich geen zorgen hoeft te maken om Wim. Dit is een rol die uitstekend bij hem past en die hij bij Rijnsburgse Boys al goed op de achtergrond invulde. Schaap zal niet aan de stoelpoten van Van den Berg gaan zagen als het wat minder gaat. Het is een goede invulling van de technische staf en ze hebben de zaakjes weer op orde bij Katwijk. Misschien dat ze nog een spelertje aantrekken, maar de selectie en staf is zo goed als compleet.”

Wat dacht jij toen je las dat Valken’ 68 met 7-0 verloor bij Honselersdijk? 

,,In eerste instantie baalde ik. Ik had volgende week in mijn vrije weekend graag nog een potje in de nacompetitie bezocht. Toen ik de uitslag hoorde, dacht ik dat er een aantal rode kaarten waren gevallen aan de kant van de Valkenburgers, maar dat was niet zo. Ik begreep de teksten na afloop van Arie van Duijn ook wel.”

Van Duijn zei dat dit de meeste zwarte dag uit zijn carrière als trainer was..

,,Ja, klopt. Arie is een echte winnaar. In zijn periode als speler bij Quick Boys was hij een type die je drie keer tegen kwam. Hij geeft niet gauw op en heeft een hekel aan verliezen. Daarnaast vond ik het klasse van Van Duijn dat hij na afloop alle schuld op zich nam. Hij had ze niet goed voorbereid. Ik denk dat hij dit goed gaat analyseren en hij hier van leert.”

Legt de club niet teveel druk op zich neer door de ambitie uit te spreken om naar de Eerste Klasse te gaan? 

,,Nee, dat vind ik niet. Je mag toch ambitieus zijn? Ik denk dat het juist goed is als er ambitie is bij een club. Het is ook weer niet zo dat de gehele vereniging in rep en roer is nu ze het niet hebben gehaald. Misschien was het ook wel een kwestie van mentale weerbaarheid bij die gasten.”

Ook Van Nispen slaagde er niet in om de finale van de nacompetitie te halen. Wat heb je daar van meegekregen? 

,,Ik las dat ze in de verlenging met 1-0 ten onder gingen. Ik denk dat het geen ramp is dat zij volgend seizoen opnieuw in de Derde Klasse spelen. Het had natuurlijk wel fantastisch geweest als ze twee keer op rij waren gepromoveerd.”

Heb je nog iets toe te voegen Willem? 

,,Volgende week doen we er nog eentje en dan zit het seizoen erop.”

Foto: Hubert Habers

Lees ook: ‘SJC: ,,De intentie ligt er om over te stappen naar de zaterdag”‘

POPULAIRE BERICHTEN