Het voetbalweekend geeft altijd stof tot napraten. Iedere maandag blikken we met voetbalcommentator Willem van Zuilen, de stem van de Bollenstreek, terug op de belangrijkste ontwikkelingen.

Willem, een lang seizoen zit erop. Een opluchting of had het nog wel even door mogen gaan?

,,Ik ben er niet blij mee. De laatste weken heb ik bijna alleen maar leuke wedstrijden gezien in de nacompetitie. Het is niet zo dat ik snakte naar het einde, integendeel zelfs. Voetbal blijft leuk om te zien.”

SV Hillegom – TOGB, beslist na verlenging, kon jou ongetwijfeld bekoren. 

,,Het was een heel aantrekkelijk duel, waarbij gelukkig de beste ploeg heeft gewonnen. Heel vaak zie je dat als een ploeg zoveel kansen mist de tegenstander met de winst aan de haal gaat. Dat bleef Hillegom bespaard. Ze hebben zo ontzettend vaak de paal en lat geraakt…Verder was het ook vaak de verdienste van de keeper van TOGB, of zat er een een TOGB-been tussen. Het zat Hillegom niet mee, ook omdat TOGB uit vier kansen drie keer scoorde. Ik vind het heel knap dat ze veerkracht hebben getoond en toch die overwinning uit het vuur hebben gesleept. Al vind ik wel, en dat is dan een kritisch puntje, dat ze in het begin teveel de lange bal hanteerden.”

Speelde de druk wellicht een rol?

,,Dat weet ik niet. Kijk aan een balletje binnenkantje paal kun je niet veel doen. Uiteindelijk had er maar één ploeg recht op de overwinning en dat was Hillegom. Ze hebben keihard geknokt en dik verdiend gewonnen.”

Zijn jou nog bepaalde spelers opgevallen?

,,De spits Nick van Staveren speelde sterk en maakte twee goals. Maar die kleine, Aidan Ryan, was echt geweldig. Een speler die snel en wendbaar is en een prima techniek heeft. Het is jammer dat hij in fysiek opzicht wat tekort komt. Ik denk overigens dat hij in een minder team dat speelt op de omschakeling nog beter tot zijn recht komt dan in een dominant team als SV Hillegom. Daarnaast vond ik dat Jeroen Dedel een geweldige goal maakte. Als je op zo’n moment in zo’n belangrijke wedstrijd de rust kan bewaren, dan vind ik dat echt klasse. En de leider van Hillegom is natuurlijk Frank de Groot.”

,,Ik heb er nu een paar jongens uitgepikt, maar de kracht van Hillegom is ook het collectief. Inclusief de wissels, die overigens uitstekend uitpakten, en de supporters die ook in grote getale waren gekomen. Daarnaast ook credits voor trainer Bas Naber, die het heel goed heeft gedaan, ondanks de degradatie waarmee hij begon. Deze promotie naar de Eerste Klasse staat goed op zijn cv. Naber kan met opgegeven hoofd vertrekken.”

Heeft Hillegom wat te zoeken in de Eerste Klasse?

,,Ik denk dat alle promovendi uit de Bollenstreek, dus ook Hillegom, in eerste instantie moeten zorgen dat ze niet in de problemen komen. Op uitzondering van Quick Boys, waarvan ik verwacht dat ze bovenin een rol van betekenis gaan spelen.”

Over Quick Boys gesproken. Verbaast het jou dat Jaap van Duijn ondanks gesprekken bij Quick Boys naar FC Rijnvogels gaat?

,,Dat is moeilijk, want ik ken de ins en outs van zijn keuze nog niet. Ik vind het slim van Rijnvogels, want laten we wel zijn: Jaap is voor iedere club uit de Tweede of Derde Divisie een aanwinst.”

Rijnvogels heeft veel nieuwe spelers gehaald. Is dat een goede zaak?

,,Concurrentie is voor niemand verkeerd. Een dag na de promotie van FC Rijnvogels was ik bij FC Boshuizen – SJC en toen sprak ik een scout van Rijnvogels. We waren het eens dat er nog wel wat bij moest komen. Van concurrentie is nog nooit iemand slechter geworden. Thomas Dijk, een concurrent voor Jaap op de linkerflank, kan er ook beter van worden. Daarbij ben ik van mening dat Jaap multi-inzetbaar is. Hij kan op de zijkanten uit de voeten, maar ook in de spits of op 10.”

Maar past het ook bij Rijnvogels, dat altijd de weg der geleidelijkheid heeft bewandeld. Nog niet eens zo heel lang geleden deden ze het nog met spelers van Quick Boys 2 en Katwijk 2. Dat heb jij laatst op deze plek nog benadrukt. 

,,Dat was in de beginperiode van Rijnvogels en de KRV-tijd. Toen haalden ze inderdaad veel spelers van Quick Boys 2. Maar gezien het niveau waarop ze nu spelen kan dat niet meer. Nogmaals: Jaap is een Tweede of Derde Divisie-waardige speler. En laten we eerlijk zijn. Dit seizoen heeft de focus op en rond Jaap op het voetbal gelegen en is hij niet door randzaken in het nieuws gekomen.”

Tot vorige week dan.

,,Er zijn twee verhalen gaande. Noordwijk stelt Jaap op non-actief te hebben gesteld, maar Jaap zegt dat hij zelf aangegeven heeft weg te willen. Hij vindt zichzelf te goed voor de Hoofdklasse. Ik weet niet wat waar is. Een paar dagen nadat het vertrek van Yordi Teijsse bekend was geworden, was ik bij de return SJC – FC Boshuizen. Pieter Vink, Cees Driebergen en Henk Hoogervorst waren er ook. Er vielen een aantal namen als opvolger van Teijsse en Jaap was daar één van. Toen zei Henk dat Jaap al had bijgetekend. Dat blijkt dus niet zo te zijn.”

Noordwijk claimt een mondelinge en dus rechtsgeldige overeenkomst te hebben. De contractverlenging heeft ook op de site gestaan. 

,,Als het dan in kannen en kruiken was snap ik niet dat ze het niet even zwart op wit hebben gezet. Ik weet ook niet of Jaap echt met andere clubs heeft gesproken voor ASWH, en of ik Noordwijk gelijk moet geven. Maargoed: je kunt over Jaap van alles roepen, maar hij is tenminste altijd eerlijk. Hij geeft eerlijk toe dat hij de Hoofdklasse helemaal niks vindt. Voor Noordwijk is het zeker een aderlating. Jaap is toch bij vijftig goals betrokken geweest. Hoe dan ook is het een mooie week voor Jaap geweest. Hij heeft zijn vriendin ten huwelijk gevraagd en ze heeft ja gezegd. En hij heeft een nieuwe club gevonden.”

Het seizoen is overigens nog niet helemaal ten einde. Noordwijk speelt morgenavond nog de finale van de Districtsbeker tegen Staphorst. Wat vind jij daarvan? 

,,Belachelijk natuurlijk dat ze nu nog die kant op moeten. Die wedstrijd had al lang gespeeld moeten zijn. Voor Noordwijk valt er ook weinig te winnen, behalve de eer en wellicht een mooi geldbedrag. Natuurlijk moeten ze er alles aan doen om die finale te winnen, maar het heeft wat mij betreft weinig om het lijf. Ik begreep ook dat Dogan Corneille er niet bij kan zijn vanwege vakantie. Nogmaals: die wedstrijd had al lang gespeeld moeten zijn.”

En dat Noordwijk bij winst in de Super Cup mag aantreden tegen Excelsior Maassluis. Telt dat nog? 

,,Nee, bij de amateurs geldt die Super Cup als een veredelde oefenwedstrijd in de voorbereiding. Het is niet te vergelijken met de profs, waar die wedstrijd nog wel waarde heeft. Zeker in Engeland, waar het de Charity Shield heet.”

Voor dorpsgenoot SJC was het een historisch weekend. Hoe duid jij de promotie van de ploeg van Kees Zethof?

,,Zestien keer op rij winnen is natuurlijk ontzettend knap. De promotie is SJC van harte gegund. Het is een heel sterk team, een collectief, zonder echte uitblinkers. Ik heb het eerder een vechtmachine genoemd die ook nog eens kan voetballen. Achter die woorden sta ik nog steeds.”

Je bent volgens mij wel een beetje fan van SJC geworden?

,,Dat vind ik wat overdreven, maar ik heb ze leuke potten zien spelen. Daarnaast ken ik wat mensen daar. De voorzitter, Herman Meijvogel, is ook radioverslaggever en heb ik nog meegemaakt bij Radio Rijnsburg. Daarnaast is Van Nieuwkerk, een bloemenboer uit Rijnsburg, shirtsponsor. Één van die jongens sport bij mij en kom ik wel eens tegen in het café. Ik vind het gewoon erg leuk voor SJC. Ze worden nu ook echt serieus genomen.”

Was dat voorheen niet het geval?

,,Ze stonden toch altijd een beetje in de schaduw van Noordwijk. In mijn beleving waren ze het kleine broertje van Noordwijk, maar die tijd is voorbij. Ik dacht ook dat er bij SJC niet betaald werd, maar ik begreep dat ze financieel ook wat voor de spelers doen. Prima toch.”

Heb jij eerder zo’n ongekende serie van een ploeg uit de regio meegemaakt?

,,Ja met het Rijnsburgse Boys onder leiding van Arie Lagendijk. Die hadden een ploeg, ongelooflijk, en werden ongeslagen kampioen. Als het vijf minuten voor tijd nog 0-0 was, bleven ze ontzettend geduldig. Ze wisten dat het toch wel goed zou komen. Dat was met jongens als Huug Aandewiel en Wim Driebergen.”

De derde ploeg die promoveerde was Teylingen. 

,,Ja. Erg leuk. Ik was een aantal weken geleden bij Teylingen en toen zei de voorzitter al: als we promoveren is het prachtig. En als het niet lukt, dan is er geen man overboord. Prachtig toch zo’n instelling. Het had vanwege die versoepelde promotievoorwaarden wel triest en sneu geweest als ze het niet gehaald hadden, maar gelukkig is het gelukt. Volgens seizoen zwaait Bob van der Vlugt af, maar zijn broertje Tom komt terug. Ik las een uitspraak van Mouter dat ze het volgend seizoen gewoon gaan proberen in de Tweede Klasse. Heel nuchter en realistisch. En voor Teylingen is het mooi dat ze de derby’s tegen Foreholte weer gaan spelen.”

Tot slot, wat voor cijfer geef jij het seizoen 2015-2016?

,,Op basis van de laatste weken is het van een zeven naar een acht gegaan. Ik heb me echt prima vermaakt. In de competitie zitten er nog wel eens heel saaie potten tussen, maar het mooie aan de nacompetitie is dat er altijd beslissingen vallen. De beleving, spanning en entourage is prachtig. Gisteren bij SV Hillegom – TOGB was het lang niet altijd heel goed, maar de spanning en ambiance maakte veel goed. Jammer genoeg is het voorbij. Op naar volgend seizoen.”


REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Din. 15 okt.
Oefenwedstrijden
FC Lisse 1-1Quick Boys
Don. 17 okt.
VVSB1-0RKVV DEM
Zat. 19 okt.
Docos 14.30Kagia
Van Nispen (zat.) 14.30Soccer Boys
Valken'68 14.30RCL
VVSB (zat.) 14.30 FC VVC
FC Boshuizen 14.30Warmunda
Zon. 13 okt.
SDO14.00SJC
Forholte 14.00VV Wilhelmus
Hillegom 14.00HMSH
Teylingen 14.00HVV
VVH/Velserbroek 14.00Van Nispen (zon.)