Iedere maandag blikken we in de ‘Analyse van Willem’ terug op het afgelopen voetbalweekeinde. Dat doen we met niemand minder dan Willem van Zuilen, al jaren het gezicht en de stem van het amateurvoetbal.

Willem, wat was voor jou het hoogtepunt van afgelopen weekend?

,,VVSB natuurlijk. Een klinkende overwinning op De Treffers, toch niet de eerste de beste. Heel knap en indruwekkend.”

Verbaast jou het gemak waarmee VVSB won van een gerenommeerde tegenstander?

,,Nee, dat zeker niet. Ik heb ze in de voorbereiding tegen Rijnsburgse Boys al een goede pot zien spelen. VVSB speelde met veel druk vooruit en probeerde De Treffers van meet af aan vast te zetten. Ze maakten op het juiste moment 2-0 en daarna was het even Comedy Capers. Maar VVSB ontsnapte aan de 2-1 en liep zelf vervolgens uit naar 4-0. Misschien is dat wel het geluk van een kampioenskandidaat. Ze staan er nu goed bij en moeten de druk op Lienden blijven opvoeren.”

,,Ik had het er laatst nog met Arie Lagendijk over en hij vindt VVSB ook een positieve, gedurfde spelopvatting hebben. Ze durven met een groot achterland en veel druk vooruit te spelen. Daarbij nemen ze voor lief dat ze een keer tegen een zeperd kunnen aanlopen. Deze spelopvatting had Van Leeuwen ook al bij Westlandia.”

Heb je veel contact met Lagendijk? 

,,We bellen wel eens en proberen éen of twee keer per jaar af te spreken. Dat is altijd verhelderend. Lagendijk heeft ontzettend veel verstand van voetbal.”

Wie vindt Lagendijk nog meer een positieve spelopvatting hebben? 

,,Dat weet ik niet. Laatst kwam VVSB toevallig ter sprake. Ook Katwijk, Quick Boys en Rijnsburgse Boys zijn ploegen die altijd voor de winst gaan. Maar VVSB zit nu gewoon in een positieve flow.”

Michael van Laere heeft besloten te stoppen. Begrijp jij dat?

,,Hij is nog niet zo oud, dertig pas. Maar ik kan niet in zijn prive-leven kijken. Als je drie keer in de week traint en dan op zondag op de bank zit, kan ik me er wel iets bij voorstellen. Maar hij kan zich ook voornemen om terug te vechten. Maar nogmaals: dat vind ik lastig oordelen, aangezien ik zijn beweegredenen niet ken.” Note: woensdag volgt een uitgebreid interview met Van Laere.

Zaterdag was je bij Rijnsburgse Boys. Was dat een wereld van verschil met VVSB?

,,Dat viel wel mee hoor, al was de tweede helft niet best. De eerste helft was Rijnsburgse Boys veel sterker. Ze probeerden, net zoals VVSB, vroeg druk te zetten. Dat lukte alleen niet altijd even goed. Rijnsburg was beter en kreeg ook wat kansen. De tweede helft was het andersom en domineerde Sparta Nijkerk. Eigenlijk was het wachten op de 0-1. In de blessuretijd besloot Jeroen Hessing mee naar voren te gaan en dwongen ze uiteindelijk toch die overwinning af.”

,,In de uitleg van Hessings beslissing om mee naar voren te gaan, merkte ik dat in hem een trainer schuilt. Hij had heel duidelijk geredeneerd: ‘als ik meega, komen er ook twee aanvallers van Nijkerk mee terug en is de restverdediging ook nog in orde’. Als hij niet was meegegaan, had er ook niets gebeurd. Ik vond die beslissing wel van lef getuigen, zeker omdat Rijnsburg met tien man speelde.”

,,Een gelijkspel had de verhoudingen het beste weergegeven. Maar Rijnsburgse Boys ging, zelfs met tien man, voor de winst en werd daarvoor beloond. Die rode kaart van Tol was niet slim. Het was een onbesuisde overtreding en zeker op zo’n plek rond de middenlijn mag je zoiets nooit doen. Het moet een reactie geweest zijn, want Tol is geen schopper.”

De tijd dat Rijnsburgse Boys gemakkelijk zijn potjes won, lijkt een beetje voorbij. Hoe verklaar jij dat?

,,Ze hebben het niet gemakkelijk, het is een moeizaam jaar. Maar dat ze wonnen was erg belangrijk. Ze waren ook heel blij en daar kan ik me ook zeker iets bij voorstellen.”

Rijnsburgse Boys heeft met Joost Leonard en Ismael Celen de tweede en derde versterking gehaald. Een goede zaak?

,,Leonard ken ik het beste van de drie. Hij is iemand met scorend vermogen en het lijkt me dat ze hem goed kunnen gebruiken. Rijnsburgse Boys is nu wel erg afhankelijk van Raily Ignacio. Alhoewel Danny van der Vijver ook wel iemand is, die veel scoort. Maar ik vind het niet onlogisch dat Leonard gehaald is.”

Het schijnt dat Rijnsburgse Boys met Leonard 4-4-2 wil gaan spelen, om Ignacio ook een beetje te ontlasten. Een verstandige keuze?

,,Joost is in zijn Noordwijk-tijd in 4-4-2 wel het beste tot zijn recht gekomen. Het zal moeten blijken of het gaat werken. Raily is natuurlijk niet een echte centrumspits. Een vrije rol is misschien overdreven, maar hij kan prima in een grote ruimte voetballen, dus ook vanaf de zijkanten. Hij is sterk en snel.”

Quick Boys ligt rij op koers voor de nacompetitie.

,,Ze hebben twee keer op rij gewonnen en dat is een goede zaak, maar niet heel bijzonder. Ze zijn nu dichtbij een plek in de nacompetitie. Daarin hebben ze het nu tweemaal niet gehaald. Driemaal zal toch wel scheepsrecht zijn? Ik zou het leuk vinden voor Ted en de spelers die weg moeten als dat lukt.”

Is het raar dat Quick Boys begint te draaien nu bekend is dat er flink wat mensen weg moeten?

,,Het kan zijn dat een groep hechter wordt door een beslissing waarmee niet iedereen het eens is. In de jaren 90 werd Quick Boys ook een keer kampioen, nadat Wim van Zwam te horen had gekregen dat-ie weg moest. Het kan zomaar zijn dat Quick Boys promoveert. De wonderen zijn de wereld nog niet.”

Is jou verder nog iets opgevallen?

,,Hillegom won gemakkelijk en Teylingen pakte de winst in de slotfase bij UDO. Die doen beide wat ze aan hun stand verplicht waren. Weinig opzienbarends dus. Foreholte speelde in de slotfase gelijk bij Concordia. Jammer. Die jongens van Hillegom speelden overigens met een voorlopige spelerspas. Dat kan tegenwoordig dus ook.”

Al met al dus een prima weekend?

,,Ik ben naar twee wedstrijden geweest en heb me prima vermaakt. Ook Rijnsburgse Boys was wel aardig. Niet hoogstaand, maar wel erg spannend.”

vanduynvandergeer


REACTIES OP DIT ARTIKEL

BEDRIJF VAN DE MAAND

Programma & Uitslagen

Za. 7 dec.
Excelsior'31 14.30FC Lisse
Ter Leede 14.30VVOG
SC Feyenoord 14.30FC Rijnvogels
SVC'0814.30Kagia
Valken'68 14.30DoCoS
VVSB (zat.) 14.30Be Fair
Roodenburg 14.30Warmunda
IJsselmeervogels 15.00Noordwijk
Quick Boys 15.00Excelsior Maassluis
Rijnsburgse Boys 15.00TEC
Sparta Nijkerk 15.00VVSB
Van Nispen (zat.) 15.00Westlandia
Koninklijke HFC 15.30Katwijk
SV Hillegom 18.00Teylingen
Zo. 8 dec.
SJC14.00RKAVV
Foreholte14.00Concordia
Zwanenburg 14.00Van Nispen (zon.)