Het voetbalweekend geeft altijd stof tot napraten. Iedere maandag blikken we met voetbalcommentator Willem van Zuilen, de stem van de Bollenstreek, terug op de belangrijkste ontwikkelingen.

Hallo Willem. Jij zat zelf bij FC Lisse, maar we moeten het eerst over de Katwijkse clubs hebben. Hoe heb jij dit incidentrijke weekend beleefd?
,,Ik heb alleen de beelden gezien en het via de radio kunnen volgen via collega’s. Ik kan en wil er niet te veel over zeggen. Het enige wat ik er over kan melden, is dat het gewoon jammer is dat het gebeurt. De goeden lijden weer onder de kwaden.”

Bij Katwijk – Spakenburg knokten twee supportersgroepen bij elkaar, bij IJsselmeervogels – Quick Boys werden er rookbommen gegooid. Beide clubs hebben zich al gedistantieerd van de gebeurtenissen. Enige juiste beslissing?
,,Ja, de clubs willen de daders opzoeken. Dat is een goede beslissing. Ik las bij Quick Boys dat als de personen die het gedaan hebben lid zijn van de club dat ze worden geroyeerd. Maar elke reactie die het veroordeeld, is goed wat mij betreft. Het is alleen jammer dat we het hier over moeten hebben en dat het de boventoon voert. Dat moeten we natuurlijk doen als journalisten, maar het is gewoon jammer dat we het daardoor minder over voetbal hebben.”

Zullen we dat nu maar doen dan? Je zat zelf dus op Ter Specke. Wat vond je van de overwinning van FC Lisse op Jong Groningen?
,,Dat ze de draad weer goed hebben opgepakt. Ik heb van Robbert de Ruiter begrepen dat ONS Sneek niet eens zo slecht was, maar dat de nederlaag tegen DVS’33 niet goed was. Na de maandagtraining daarop heeft de groep een praatsessie gehad. En blijkbaar heeft die gewerkt.”

,,En ik moet je zeggen dat FC Lisse gewoon een knappe overwinning heeft geboekt op een goed voetballende ploeg. Ik heb Jong Groningen ook aan het werk gezien tegen Rijnsburgse Boys. Daar zag ik dat wanneer je Jong Groningen laat voetballen, je het verschrikkelijk moeilijk tegen die ploeg krijgt. En FC Lisse voetbalde ook wel hoor zaterdag. Het scoreverloop deed ook goed z’n werk, met een goal vlak na rust en blijkbaar staan alle neuzen weer dezelfde kant op in Lisse.”

Ze zijn nu winterkampioen. Is dat iets voor de statistieken?
,,Ja, daar kan je niks mee, maar zegt natuurlijk wel dat je bovenaan staat. En dat is lekker de Kerst in gaan.”

Gaat Lisse daarom met meer vertrouwen naar Nieuw Zuid, dan dat de thuisploeg heeft na het gelijke spel tegen IJsselmeervogels?
,,Vergis je niet in Quick Boys hè. Het ontloopt elkaar niet veel in de Derde Divisie. Goed, de Katwijkers stonden vlak voor tijd nog met 0-1 voor en dan moet je hem bij IJsselmeervogels natuurlijk eruit slepen. Dat is een open deur. Maar 1-1 is geen slecht resultaat.”

,,Behalve in de wedstrijden tegen VVOG en Rijnsburgse Boys is Quick Boys in geen wedstrijd opgerold. Ik ben ook naar de KNVB-bekerwedstrijd geweest tussen Quick Boys en IJsselmeervogels op Nieuw-Zuid en toen zag ik ook weinig verschil qua niveau bij beide clubs.”

Katwijk won van Spakenburg, Quick Boys speelde dus gelijk tegen IJsselmeervogels. Is Katwijk het best voetballende vissersdorp?
,,Nee, dit is een momentopname. Maar het is natuurlijk een prima uitslag voor Katwijk. Die kruipen steeds verder omhoog. Jong AZ staat op een te grote afstand, dat is jammer. Maar Katwijk doet goed mee.”

Rijnsburgse Boys pakte eindelijk weer een uit-overwinning in Capelle: 1-4. Hoe duid jij die?
,,Dat is een belangrijke winst. Ik heb de beelden gezien en veel mensen gesproken in Rijnsburg. De trainer heeft met twee spitsen gespeeld en dus de tactiek wat veranderd van Rijnsburgse Boys. Dat heeft hij gedaan om meer zekerheid in te bouwen en dat mag natuurlijk.”

Jeroen Hessing keert ook weer terug bij ‘de Uien’. Daar ben jij vast blij mee?
,,Kijk, ik ben een fan van Hessing. Dat weten jullie. En zeker gezien het aantal tegengoals is het lekker om zo’n goede verdediger weer in je team te hebben. Hessing is een bruikbare speler die je ook als pinchhitter nog kan gebruiken en een jongen met scorend vermogen.”

,,Ik vraag me alleen wel af of een speler die een half jaar niks heeft gedaan weer snel op zijn oude vermogen terug komt? Hij zal echt heel hard moeten trainen en dat wordt nog wel een dingetje, denk ik. De tijd zal het leren.”

Vorige week sprak jij je zorgen uit over Noordwijk. Ze wonnen dit weekend met 6-1. Hoeveel waarde kunnen we daar aan hechten?
,,Zo’n overwinning helpt altijd. Ook al is het tegen de hekkensluiter. Maar wat nog meer helpt is dat de concurrentie ook verliest. Achilles Veen liet punten liggen waardoor het gat van negen weer naar zes is gegaan. Ik sprak een die-hard Noordwijker deze week en wat ik vorige week riep wilde hij niet zo zwart-wit stellen. Hij zag het niet snel gebeuren dat Noordwijk helemaal zou afzakken zoals ARC en Vitesse Delft.”

,,Het is voor die club gewoon noodzaak zo snel mogelijk naar de Derde Divisie te komen. Die Hoofdklasse stelt buiten Ter Leede en nog één of twee clubjes gewoon weinig voor.”

Morgen [dinsdag red.] is de bekerkraker tussen FC Volendam en VVSB. Beiden wonnen dit weekend hun uitwedstrijd met 0-6. VVSB gaat met vertrouwen die kant op?
,,Nou, ik denk dat Volendam ze niet onderschat. Dat deden ze al niet, maar die 0-6 zal het er niet minder op maken. Volendam heeft een goed team hoor. Beter dan het FC Den Bosch en FC Emmen van vorig jaar. Zo’n scenario laat Volendam niet gebeuren. Ze zijn gewaarschuwd.”

,,Ik denk dat de kansenverhouding 85-15 procent is ten nadele van VVSB. De supporters moeten er gewoon een mooie avond van maken. VVSB ziet wel waar het schip strandt. Wilfred van Leeuwen zegt ook altijd dat ze er geen schoolreisje van zullen maken. Maar als VVSB wordt uitgeschakeld dan is er geen man over boord. Ook in de Tweede Divisie doen ze het prima nu met 25 punten. Dat betekent dat je nog maar een paar punten nodig hebt om je volledig veilig te spelen. Natuurlijk zal VVSB morgen proberen te winnen, maar ze moeten er vooral een paars-geel feestje van maken.”

De eerste seizoenshelft is voor de zondagclubs afgelopen. De resultaten van SJC en SV Hillegom zijn verrassend goed gebleken. Om te beginnen met SJC die weer wonnen, nu van koploper Silvolde.
,,Ja, die doen het fantastisch. Ook gisteren weer gewonnen van de koploper. Dat is razend knap. Ook als ze daar hadden verloren, had niemand dat raar gevonden, maar ze flikken het toch maar weer. Ik vind het niet geheel onverwacht. Ik heb ze dit jaar aan het werk gezien, maar ook vorig jaar toen ze uiteindelijk promoveerden.”

,,Er heerst veel bereidheid in het team. Ze gaan voor elkaar door het vuur. Daarnaast zit er ook een goed voetballende gedachte achter. Er loopt daar een team met potentie. Ik heb onlangs een quoteje gezien van Kees Zethof. Ze denken daar helemaal niet aan kampioenschappen of degradatiestrepen, maar kijken van wedstrijd tot wedstrijd en willen gewoon zo veel mogelijk winnen. Een goede instelling.”

Ook Hillegom doet het als promovendus bizar goed met een tweede plek.
,,Ik blijf het zeggen, ook dat is razendknap. Eigenlijk wilde ik er gisteren heen gaan, maar ik ben met ‘Brug’ en Huug toch naar Foreholte gegaan. Het is gewoon zonde dat Hillegom in West I speelt. Dan zie je ze toch wat minder vaak voetballen. De assistent-trainer heeft het daar dit jaar over genomen, omdat Bas Naber, de trainer van vorig jaar, naar AZ vertrok. Die wisseling pakt prima uit.”

,,Ik zag ook dat die zingende spits heeft gescoord? Nick van Staveren? Die zal na de wedstrijd nog wel een partijtje gezongen hebben, denk ik.”

Hoe was het op De Elsgeest?
,,We hebben met z’n drieën van het begin tot het einde geboeid zitten kijken. De eerste helft ging het gelijk op tussen Foreholte en TOGB. Maar de tweede helft waren de bezoekers voetballend beter. Met alle respect voor Marcel IJzendoorn en zijn consorten, maar TOGB heeft verdiend gewonnen. Het is geen schande om van zo’n ploeg te verliezen. Ze hebben mij verrast.”

Bij Teylingen heeft Laurens Mouter gisteren voor de laatste keer voor de groep gestaan. Gaan ze hem missen?
,,Mouter heeft een enorme bagage aan wedstrijden die hij altijd mee kon nemen. In dat geval is het een aderlating. Die nieuwe trainer ken ik niet, dus daar kan ik weinig over zeggen. Ik hoop alleen voor Teylingen dat Mouter wel bij de club blijft verbonden. Hij wordt geopereerd, en bij dezen wil ik hem graag alvast beterschap wensen, maar met Mouter loopt er gewoon heel veel ervaring de deur uit.”

,,Hij moet gewoon als adviseur bij Teylingen blijven. Ik heb begrepen dat Mouter een nieuwe knie krijgt? Nou dan ben je natuurlijk niet dood- en doodziek. Misschien kan hij de nieuwe trainer helpen tijdens zijn inwerkperiode. En die beste man moet natuurlijk goed luisteren naar de assistent. Die de ploeg goed kent.”

Als wat voor persoon ken jij Mouter?
,,Een rustige vent. Een rustige trainer ook. Hij heeft in de top van het amateurvoetbal gewerkt bij Katwijk. En in het verleden heeft hij ook nog bij Quick Boys rond gelopen. Maar hij snapt ook als geen ander dat wat je bij Katwijk kan verlangen, dat je dat niet hoeft te doen bij Teylingen. Dat is knap.”

Van Nispen verlengde dit weekend met Rene Ras. Goede zaak toch?
,,Dat vind ik altijd als een club met een trainer verlengt. Dan kan je samen met de trainer beleid maken en met de trainer een visie opstellen. Daarnaast is Ras een Van Nispen-man. Prima dus!”

Last but not least. Er kwamen dit weekend weer de nodige ‘kunstgrasberichten’ naar voren. De ene organisatie struikelde weer over de ander. Word je er niet gek van?
,,Jullie weten hoe ik over kunstgras denk: niet op voetballen. Net zoals ik eerder in het gesprek over Katwijk en Quick Boys zei: het is gewoon jammer dat we het er over moeten hebben. Het enige voordeel is dat de wedstrijden minder vaak worden afgelast. Maar ook op normaal gras zie ik het nog amper gebeuren.”


REACTIES OP DIT ARTIKEL

BEDRIJF VAN DE MAAND

Programma & Uitslagen

Di. 12 nov.
Districtsbeker
SJC2-4SVC '08
Oefenwedstrijd
Katwijk6-4FC Lisse
Warmunda 3-0Ter Leede 2
Do. 14 nov.
Oefenwedstrijd
Ter Leede2-2SJC
Za. 16 nov.
Noordwijk2-0HHC Hardenberg
FC Lisse4-2SteDoCo
Sporting Leiden3-3VVSB (zat.)
ASWH0-1Quick Boys
Warmunda4-7Hazerswoude Boys
Katwijk2-0De Treffers
Koninklijke HFC2-1Rijnsburgse Boys
VVSB0-2GOES
Districtsbeker
FC Rijnvogels4-1Roda '76
Brielle1-0Kagia
Zo. 17 nov.
ASC2-2Foreholte
Van Nispen (zon.)2-2Spaarnwoude