Het voetbalweekend geeft altijd stof tot napraten. Iedere maandag blikken we met voetbalcommentator Willem van Zuilen, de stem van de Bollenstreek, terug op de belangrijkste ontwikkelingen.

Hallo Willem. Blij dat het weer begonnen is? Jij zat zelf op Ter Specke. Kan jij ’t verlies van FC Lisse verklaren?
,,Frank, het was ongelooflijk. Ik heb nog nooit zoiets gezien in mijn carrière als verslaggever. Een zo goed spelend elftal dat met 0-3 verliest. Het is natuurlijk ook een compliment waard naar Jong Volendam. Ze waren gigantisch effectief.”

Hoe reageerde trainer Robbert de Ruiter op het verlies?
,,Ik dacht vooral dat het met pech te maken had, maar Robbert zei gelijk na afloop al dat hij een gebrek aan scherpte zag in de afronding. Toen ik zelf de samenvatting monteerde moest ik hem daarin gelijk geven. Zo zag ik Steven Olsthoorn een bal te zwak inschieten. Maar geloof me, die jongens gaan echt niet het veld in met die intentie: goh, laten we het de keeper eens makkelijk maken.”

Olsthoorn heeft er een concurrent bij: Rowdy van der Putten. Hoe viel die in?
,,Gedreven! Ik bedacht me toen ik er zat dat ik ook nog verslag heb gedaan van zijn vader, Edward. Hij werd kampioen tegen Zuidvogels. Nou dan hebben we het over heel lang geleden hoor. Dat heb ik nog niet eerder meegemaakt, verslag doen van twee generaties. Nou, wacht ik bedenk me ineens dat ik dat wel gedaan heb: Marc Langeveld.”

,,In de rust zei ik nog tegen Rowdy dat ik z’n vader had zien schitteren en dat ik dat nu ook wel van hem verwachtte. Daar kon hij wel om lachen. Het was sowieso het weekendje van de vader en zonen: Justin Kluivert, Jordan Larsson en nu Rowdy van der Putten. Mooi rijtje hoor, haha.”

Hoe reageerde men in Lisse op de nederlaag?
,,Teleurgesteld. In Lisse is men er ook wel van bewust dat het voor de winterstop ook niet denderend ging. Weer een nederlaag geeft de concurrentie moed. Rijnsburg komt op zeven punten, Scheveningen en IJsselmeervogels komen helemaal dichtbij. Dat weten ze op Ter Specke. Volgende week krijg je Rijnsburgse Boys – IJsselmeervogels en die week daarna Lisse – Rijnsburgse Boys. De komende maanden zijn de mooiste maanden van de competitie.”

Rijnsburgse Boys won uit bij Huizen waar Jeroen Hessing in de basis stond. Wat dacht jij toen je dat zag?
,,Ik was verbaasd. Dat hij nu al wedstrijdfit is, dat zegt wel wat. Hij heeft blijkbaar heel erg hard getraind vanaf het moment dat hij bekend maakte terug te komen tot deze basisplek. Dan moet je er veel tijd in geïnvesteerd hebben. Het is een ervaren jongen, hij weet wat hij doet. En met Hessing heb je een speler in je elftal die gelijk ook een spits is.”

,,Stel je bent door je wissels heen, dan kan je altijd Hessing als pinchhitter gebruiken. Maar je weet ondertussen wel dat ik gecharmeerd ben van hem.”

Geloven ze in Rijnsburg nog in een kampioenschap?
,,Nou ja, ze hebben één nadeel. Ze staan geen tweede. Er zitten nog clubs tussen die ook op jacht zijn naar die bovenste plek. Het wordt daardoor wel even wat moeilijker. Rijnsburg is niet kansloos, maar er staan genoeg elftallen tussen.”

FC Rijnvogels won thuis van ODIN’59. Een belangrijke overwinning?
,,Ja, een hele lekkere. En dan zaterdag nog tegen Huizen. Gelijk weer een belangrijke.”

Met ‘good old’ Peter Messemaker in de hoofdrol afgelopen zaterdag.
,,Leuk voor hem! Ik ken ‘m al lang, dit gun ik hem. Zo zie je maar waar een schorsing niet goed voor is.”

Wat bedoel je?
,,Hij gaat nog een jaar door. Dat komt door die schorsing, hoor. Hij heeft zichzelf er op betrapt dat hij heel chagrijnig werd van het feit dat hij niet kon voetballen. Die schorsing heeft de doorslag gegeven.”

Quick Boys speelde gelijk in Friesland. Is dat een goede prestatie?
,,Ik heb er eerlijk gezegd weinig van mee gekregen of gelezen. Je kan altijd beter winnen, maar gelijkspelen in Sneek. Dat kan. Het houdt voorin nog niet echt over van de goals. Maar elke minuut die Max van Steen nu speelt is goed voor z’n ontwikkeling.”

De Katwijkers hebben ook interesse getoond in Giovially Serbony, waar we straks nog even verder over praten.
,,Die hadden ze goed kunnen gebruiken. Maar elke club kan een Serbony gebruiken. Quick Boys had als debutant graag al een rol van betekenis willen spelen en dat doen ze nu wel een beetje hoor met die plek in het linkerrijtje.”

Is de Tweede Divisie klaar met de winst van Jong AZ op Katwijk?
,,Ja. Die staan nu elf punten los. Het is jammer voor de competitie. Het enige waar het nu nog om gaat is wie ‘the best of the rest’ wordt. Katwijk strijdt om de beste amateurclub van Nederland. Het is geen prijs, maar wel een mooi feit.”

Wat vind je van het feit dat Paul de Lange bij Katwijk blijft?
,,Dat is voor het team een goede zaak. Ik was in eerste instantie niet zo gecharmeerd van zijn spel, vond hem vertragend. Maar daar ben ik in de loop van tijd op terug gekomen. Hij is heel belangrijk. Ook in de groep. Wat de reden nu is dat hij wel blijft weet ik niet.”

Ik zei de vorige keer dat Dick Schreuder en Cees Bruinink maar een flesje wijn moesten gaan drinken. Hebben ze dat gedaan?
,,Haha. Nou ja één ding was duidelijk, de meningen liepen daar aardig uitéén. Toen Cees het besluit nam om niet door te gaan met De Lange zal hij daar vast lang over nagedacht hebben. Maar blijkbaar hebben ze de rijen met elkaar gesloten. Wat daar tussendoor heeft gespeeld dat weet ik niet.”

Kind van de rekening lijkt Marciano Aalders. Die vertrekt. Snap je dat?
,,Ja. Ik heb Aalders in voorgaande jaren Robbert Susan weleens zien vervangen en dat deed hij super. Ik vind Aalders echt een topspeler. Geloof me, bij bijna elke ploeg zou hij standaard in de basis hebben gestaan. Maar Robbert is een instituut bij Katwijk. Niemand kan hem vervangen. Laat het een tip zijn voor clubs als Quick Boys, Rijnsburgse Boys en FC Rijnvogels. Bel Aalders. Hij is een hele goede speler.”

VVSB pakt zonder Serbony een punt in Werkendam.
,,Dat is een goede prestatie. Wie stond er nu eigenlijk in de spits? Tomas Tavilla toch?”

Klopt. Wat vind je van die keuze?
,,Nou weet je waar ik aan dacht? Tommy Bekooij. Dat vind ik qua lichaamsbouw en lengte eigenlijk best een goede vervanger. Bij VVSB zitten de spelers eigenlijk in hetzelfde schuitje als Max van Steen. Het verwachtingspatroon is te hoog. Niemand vervangt Serbony in een half jaar. Maar ik las dat Wilfred van Leeuwen, Tomas Tavilla en Guido Pauw nu het vertrouwen geeft. Dat is logisch.”

,,Toch zou ik Wilfred een tip geven en dat is Bekooij in de spits. Maar Wilfred zit vast niet te wachten op een tip van Willem, haha!”

We gaan het er dan toch even over hebben. Hoe kijk jij naar de ‘Serbony-soap’?
,,Van een afstandje. Ik heb ook wat geruchten gehoord omtrent fraude. Maar weet je wat ik niet zo goed vind? Die kleine update van VVSB vlak na het besluit. Je weet hoe zoiets gaat in een dorp. Het voedt geruchten. Maar ik snap wel dat het heel lastig moet zijn geweest voor het bestuur. Misschien hadden ze moeten zeggen dat ze in onderling overleg goed uit elkaar zijn gegaan? Het is gewoon een moeilijke situatie geweest voor beide partijen.”

Rijnsburgse Boys heeft hem nu binnen gehengeld. Vind je het niet heel snel gaan allemaal?
,,Geloof me dat Rijnsburgse Boys al interesse in had voordat het nieuws naar buiten kwam. Serbony had al eerder aangegeven een andere uitdaging te willen. Ik denk dat VVSB en Rijnsburgse Boys onderling wel goed contact gehad hebben. De oud-voorzitters van beide clubs: Cees Driebergen en Gerard Heemskerk, dat zijn twee handen op één buik.”

,,Datzelfde geldt voor het huidige bestuur: Ad Hendriksen en Arjan Broekhof. Die hebben samen wel even gebeld met elkaar. Ik zie niet in waarom Rijnsburg dan niet met Serbony in zee moet gaan.”

En Serbony zelf. Had die niet met een verklaring moeten komen?
,,Ik snap Serbony wel. Hij heeft wel kort verteld dat het allemaal best wel meevalt en dat het niet zo erg is. Maar zo’n jongen loopt natuurlijk niet te koop met wat er allemaal gebeurd is. Het was misschien wel verstandig geweest om vorige week met een eenmalige verklaring te komen. Maar ik heb ‘m hoog zitten. Zeker als voetballer.”

Laat ik eens gek doen. Maakt Serbony Rijnsburgse Boys kampioen?
,,Dat vind ik wat te ver gaan. Wat zou Joost Leonard hier eigenlijk van vinden? Dat is wel een dingetje hoor. En Martijn Tjon-A-Njoek? Ze krijgen ineens Serbony erbij. Ik heb Joost deze week in m’n taxi. Ik ga het hem zeker vragen.”

Mo El Osrouti gaat gewoon naar VVSB, terwijl hij ook weer de laan uit is gestuurd bij Quick Boys.
,,Tja, weet jij wat er gebeurd is? VVSB heeft geen reden gezien om hem niet over te nemen. Net zoals Rijnsburg, dat ook geen reden zag om Serbony niet binnen te halen. Er zullen vast duidelijk afspraken gemaakt zijn bij beide clubs. Ik vind het een goede zaak dat El Osrouti naar VVSB gaat. Ze zullen vast hebben ingespeeld op het feit dat Maikey Parami weggaat.”

,,En Wilfred is wel wat gewend hoor in de loop van de jaren. Die weet wel om te gaan met dit soort situaties. Natuurlijk zal hij balen, want hij is één van zijn beste spelers kwijt. VVSB zal niet in de problemen komen, maar het gaat ze misschien wel punten kosten. Maar geloof me nou, doe Bekooij in de spits, haha!”

Willem, we moeten er een beetje een einde aan breien. De hoofdklassers zullen volgende week uitgebreid aan bod komen. Heb je nog wel iets te melden?
,,Ja, zeker. Ik ben geschrokken van de dood van Arie de Jager bij SVV Scheveningen. Hij had ALS en dat is heel snel gegaan. Dat doet me erg verdriet. Arie was een groot clubman. Je kon hem altijd bellen en stond voor iedereen klaar. Ook voor mij. Die man heeft echt alles gedaan voor de club. Er is nu een veld naar hem vernoemd bij de club en dat verdient hij. Vanaf deze plaats wil ik de familie en nabestaanden heel veel sterkte wensen.”


REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Di. 20 aug.
Oefenduels
Valken '680-1DEM 2
Teylingen 2-0Kagia
Van Nispen (zat.)2-1FC Lisse 2
Wo. 21 aug.
Oefenduels
ARC4-0Foreholte
Do. 22 aug.
Oefenduels
Hoofddorp5-1Hillegom
Za. 24 aug.
Scheveningen14.30Katwijk
Ter Leede14.30VVSB
Hoek14.30FC Lisse
Rijnsburgse Boys15.00De Treffers
Quick Boys15.30Noordwijk
Oefenduels
Noordwijk 210.30Van Nispen (zat.)
FC Rijnvogels11.30SJC
Valken '6812.00Excelsior Maassluis 2
Kagia14.30VVSB (zat.)
Teylingen15.00Ter Leede 2
Zo. 25 aug.
Oefenduels
Hillegom14.00ZSGOWMS
Van Nispen (zon.)14.00Onze Gazellen