Het voetbalweekend geeft altijd stof tot napraten. Iedere maandag blikken we met voetbalcommentator Willem van Zuilen, de stem van de Bollenstreek, terug op de belangrijkste ontwikkelingen.

Hallo Willem. Heb je veel reacties gehad op jouw uitzending met Joost Leonard in de taxi?
,,Ja, ontzettend veel. En ook heel positief. Maar die kreeg ik gelukkig ook bij de vorige drie uitzendingen. Mensen vinden vooral dat we er lekker mee door moeten gaan. Ze vinden het een fijn item. Maar het was ook prettig om Joost naast me te hebben. Hij was heel open en eerlijk. Dat soort gesprekken zijn fijn om te voeren.”

,,Dat hele transfergebeuren bij Rijnsburgse Boys zat hem gewoon dwars. Dat was te merken. Joost heeft het hart op de tong.”

Misschien kunnen we er zo nog even op terugkomen. Maar als je het goed vindt pakken we eerst het weekend er bij. Jij zat bij Scheveningen – Odin. Is de club van John Blok een geduchte concurrent voor FC Lisse?
,,Dat is niet alleen Scheveningen, maar ook Rijnsburgse Boys. En natuurlijk ook clubs als IJsselmeervogels en ASWH. Gewoon de hele top vijf. Ik heb zaterdag twee ploegen gezien die elkaar niet gek veel ontlopen hoor. Al heeft Scheveningen meer voetballend vermogen. Maar het zegt iets over deze competitie. Er zitten geen lachertjes tussen. Huizen misschien, omdat ze onderaan staan. Maar die krijgen toch ook niet elke week klop met vijf, of zes nul?”

Lisse verloor ook weer. Het wordt steeds spannender bovenin.
,,De koppositie is pas belangrijk op 13 mei. En dan niet om half twee ’s middags, maar pas om half vijf. Daarnaast heeft Lisse al een prijs in de vorm van een periode. Die hebben de andere clubs nog niet.”

Robbert de Ruiter wisselde zijn ploeg op vijf plekken. Snap jij dat?
,,Ze hebben drie blessures: Brian van der Werff, Thierry Monteny en Roel de Goede. Hij wisselt dus op twee posities om een andere reden. Nou ja eigenlijk was Martin van Eeuwijk ook niet helemaal fit, dan kan je zo’n jongen er buiten laten. Als het na de winterstop gewoon niet helemaal lekker loopt en je hebt wat blessures, dan heb je als trainer toch het goed recht om het even met andere jongens te gaan proberen?”

,,Neem Van Eeuwijk. Die was tegen Quick Boys echt geniaal, maar Lisse verliest wel. Hij verricht echt wel voldoende werk voor zijn team. Je kan alleen bij Van Eeuwijk non-verbaal heel goed zien als hem iets irriteert in het veld. Maar dat weet je als teamgenoot. Hij verdedigt mee. Ik heb ‘m in Katwijk op Nieuw Zuid ook met z’n kont in het eigen strafschopgebied zien staan. Maar als hij een week niet voluit heeft kunnen trainen dan kan je hem toch op de bank laten starten?”

,,Er heerst geen vormcrisis bij de FC als je het mij vraagt. Die ontstaat er pas al je geen kans weet te creëren. Net zoals Jong Volendam was VVOG heel efficiënt en Lisse juist niet. De doelpuntenmakers hebben het even niet. Koen Fokkema pikt altijd wel een goaltje mee, maar scoort niet. En dat je in de punt het even met Rowdy van der Putten wilt proberen in plaats van Steven Olsthoorn, dat kan ik best wel begrijpen. Ik zie alleen de training niet, dus kan ik er verder ook niet over oordelen.”

Rijnsburgse Boys speelde niet, maar trok met de zaak Serbony natuurlijk nog wel de aandacht. Wat vind jij van de houding van de club?
,,Geloof mij, Rijnsburgse Boys weet tot achter de komma wat er gebeurd is. Dat Rijnsburg zegt dat het niet hun taak is om het naar buiten te brengen dat vind ik klasse. Maar wat ik niet begrijp is dat ze het zo communiceren alsof ze niet weten wat er aan de hand is geweest. Natuurlijk weten ze dat wel!”

,,Ze hadden het moeten doen zoals VVSB deed bij Mo El Osrouti. Als Rijnsburg had gezegd: ‘we hebben een goed gesprek gehad, maar zien geen reden om Serbony niet te halen’, dan was dat veel beter geweest. Maar Rijnsburgse Boys wilde Serbony al hebben voor deze hele issue hoor, dat weet ik honderd procent zeker. Maar wat ik al zeg: ze weten echt tot achter de komma wat er aan de hand is geweest. Nu doen ze zich dom voor. We komen toch niet uit een ei?”

,,Denk je dat Rijnsburg tegen hem heeft gezegd: hier heb je je shirtje, je schoenen en veel plezier bij ons? Nee, natuurlijk niet. Hier heeft Rijnsburg een steek laten vallen.”

Daarnaast heeft Joost Leonard gemeld dat de communicatie niet zo lekker is gegaan tussen Rijnsburg en hem. Hij moest via de mail vernemen dat Serbony bij de club kwam te spelen.
,,Ja, maar zulke dingen kunnen gebeuren. Daar heeft de club ook excuses voor aangeboden. Dan is dat toch klaar? Er had wel ‘effe’ en gesprek moeten zijn, maar goed. Geen groot probleem lijkt me.”

De naam van Leonard wordt nu natuurlijk met andere clubs in verband gebracht. Veel mensen linken hem met FC Rijnvogels. Zou dat een mooie club voor hem zijn?
,,Dat denk ik wel. Hij heeft al met Hein van Heek gewerkt en vindt dat een hele goede trainer. Rijnvogels heeft natuurlijk wel Arno Dijkstra in de selectie. Toch is Joost bij elke club van waarde. Alleen wil hij niet zo graag meer als supersub gaan spelen. Maar een fitte Leonard neemt ook nog een bak aan ervaring mee. Ik zat te denken: is Ter Leede ook niet een mooie club voor hem? Hij wil graag in de streek spelen en moet zich thuis voelen bij een club.”

,,Quick Boys zoekt ook nog een spits toch? Misschien is dat een wat gevoelige overstap. En je weet natuurlijk dat Joost met zijn leeftijd geen oplossing meer is voor de lange termijn. En zou hij de overstap nu in de winter kunnen maken eventueel? Zijn verhaal bij Rijnsburg is wel een beetje voorbij. Alleen zit je nu ook met die wildgroei aan contracten. De ene heeft een KNVB-contract, de ander een contract van de club. Daar word je toch ook gek van? De hele overschrijvingsperiode in januari vind ik helemaal niks. Maar gaat de bond dat weer terugdraaien? Ik heb er een hard hoofd in.”

Over Rijnvogels gesproken. Die zijn goed gestart aan de tweede seizoenshelft.
,,Een heerlijke herstart voor die club! Twee gespeeld, zes punten, nul tegengoals. En een scorende spits die blijft. Dat hebben ze daar in Katwijk heel slim gedaan. Ik las dat hij in de belangstelling stond van Telstar?  Wie hem dan ook wil, dan moeten ze met een flinke zak geld komen. Die jongen hebben ze al vroeg genoeg vastgelegd. Daarnaast blijft hij er ook graag.”

Bij Quick Boys zijn er juist een paar vertrekkers. Waaronder spelmaker Jerghinio Sahadewsing. Een aderlating voor die club?
,,Zeker. Die jongen is in januari door De Dijk benaderd. Als je ‘Gini’ nou in november of december al had vastgelegd dan had hij er nu zo nog een jaar gespeeld. Het is de meest constante speler geweest in de eerste seizoenshelft bij Quick Boys. Laat dit nou een les zijn voor Gert [Aandewiel, technische manager, red]. Leg die jongens nou gewoon in november of december vast, anders gaan ze bij je winkelen.”

,,Natuurlijk is het voor die jongen prettig om dichter bij huis te gaan voetballen. Maar hij is echt niet ongelukkig of zo bij Quick Boys, en hij speelt ook gewoon. Eerder vastleggen dus. Je hebt het in het verleden ook gezien bij Noordwijk. Toen Kees Pier Tol er daar een flink aantal in schoot werd hij in november al benaderd door Spakenburg. Hij speelde toen pas drie maanden op de Duinwetering.”

In de Hoofdklasse staat Ter Leede bovenaan. Verbaast jou dat?
,,Het is sowieso razend knap. Ik zeg dit niet alleen omdat hij woensdag bij mij in de taxi zit, maar Henk Wisman heeft het naar behoren gedaan! Ik weet niet wat het spelersbudget is daar, maar volgens mij ligt dat niet heel hoog. Dat hij dan met een relatief jonge groep er zoveel uithaalt, dat is bewonderenswaardig.”

,,Vergeet niet dat Wisman heel ervaren is hè. Hij raakt niet snel in paniek. Daarnaast kan hij heel goed met jonge jongens werken. Ik denk dat die jonge gasten dingen ook eerder van Henk aannemen dan van een trainer van ergens in de dertig of zo. Hij is ook bondscoach geweest van Armenië en weet dus heus wel wat hij doet. En vroeger was het ook geen onverdienstelijke voetballer hoor.”

Noordwijk lijkt ook de weg omhoog te hebben gevonden…
,,Dat was ook wel even nodig. Ik vind dat Noordwijk, maar ook Ter Leede in de Derde Divisie thuis horen. Over voetbaltechnische zaken kan ik het niet zo veel hebben. Daarvoor heb ik ze te weinig zien voetballen.”

Dogan Corneille was niet zo blij met het feit dat de buitenwereld zijn positie ter discussie stelde terwijl hij een doorlopend contract heeft.
,,Dat kan ik me wel voorstellen als hij zo’n contract heeft. Maar ja, zulke dingen worden nou eenmaal geroepen als het even niet zo lekker gaat. Dat hij er over gefrustreerd raakt, dat is te begrijpen. Zo is de voetbalwereld alleen. En Dogan weet als geen ander dat het zo werkt. Eerlijk gezegd was ik eerder ook wel benieuwd hoe het Dogan zou vergaan bij Noordwijk toen het zo slecht ging. Maar als hij een doorlopend contract heeft, dan blijf hij gewoon lekker waar hij zit. Logisch.”

Om af te sluiten Willem: wil je nog iets kwijt?
,,Nee, we hebben alles besproken wat ik wilde bespreken. Het is lekker dat dit weekend echt alles weer begint. Dit is op elk niveau het mooiste gedeelte van de competitie. Als het dit weekend maar niet te koud is….”


REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Di. 20 aug.
Oefenduels
Valken '680-1DEM 2
Teylingen 2-0Kagia
Van Nispen (zat.)2-1FC Lisse 2
Wo. 21 aug.
Oefenduels
ARC4-0Foreholte
Do. 22 aug.
Oefenduels
Hoofddorp5-1Hillegom
Za. 24 aug.
Scheveningen0-2Katwijk
Ter Leede2-0VVSB
Hoek1-0FC Lisse
Rijnsburgse Boys2-1De Treffers
Quick Boys1-1Noordwijk
Oefenduels
Noordwijk 21-2Van Nispen (zat.)
FC Rijnvogels1-1SJC
Valken '683-5Excelsior Maassluis 2
Kagia2-0VVSB (zat.)
TeylingenTer Leede 2
Zo. 25 aug.
Oefenduels
Van Nispen (zon.)14.00Onze Gazellen