Het voetbalweekend geeft altijd stof tot napraten. Iedere maandag blikken we met voetbalcommentator Willem van Zuilen, de stem van de Bollenstreek, terug op de belangrijkste ontwikkelingen.

Goedenavond Willem. Wat voor FC Lisse heb jij gezien tegen ASWH?
,,Een ploeg die bereid was om voor elkaar te strijden. Ze hebben de donderdag voor de wedstrijd een praatsessie met elkaar gehad, blijkbaar met het gewenste effect. De voorzitter heeft de kampioensschaal van 2008 erbij gepakt. Zoiets kan je maar één keer doen. Dat heeft maar één keer effect.”

Vind jij het overdreven om de kampioensschaal erbij te pakken of juist wel een mooie actie?
,,Ik vond het wel leuk gedaan. De voorzitter wil er mee benadrukken dat het niet voor iedere speler weggelegd is om zomaar kampioen te worden. Dat gebeurt maar één of twee keer in je voetballeven. Oke, voor sommigen dan nog iets vaker, maar dat zijn de uitzonderingen op de regel. De staf van FC Lisse heeft gesignaleerd dat het even niet zo lekker meer ging binnen de groep. En zo’n praatsessie kan je niet elke week houden. Vergeet niet dat nu weer de elf spelen die ook aan het begin van dit seizoen de toon hebben gezet.”

Heeft de sessie de doorslag gegeven?
,,Ze hebben al eens eerder met elkaar gezeten. Een paar maanden geleden. En ik ken niet alle ins en outs. Maar ik heb wel een Lisse gezien dat voor elkaar door het vuur ging. Alleen de laatste tien tot twintig minuten stonden ze met de rug tegen de muur, maar dat was ook de verdienste van ASWH. Maar ik heb een paar Lissers gezien die weer hun oude niveau haalden.”

Wie?
,,Kijk, als ik die mensen apart ga noemen doe ik eigenlijk anderen tekort, want dit was een overwinning van het collectief. Maar het is wel prettig voor de FC dat iemand als Roel de Goede weer terug is op z’n plek. Ook Martin van Eeuwijk speelde zoals we hem kennen. Hij strooide weer met fantastische passjes. Daarnaast vond ik Thierry Monteny fantastisch terugkeren na een blessure.”

Telt de overwinning bij ASWH alleen als Lisse dinsdag van FC Rijnvogels wint?
,,Zo werkt het wel vaak. Feyenoord won vorige week van PSV, maar laten nu punten liggen tegen Sparta. De overwinning van FC Lisse op ASWH geeft vertrouwen. Want wat ASWH dit seizoen laat zien is ook een compliment waard. FC Lisse zocht de laatste weken naar vastigheid. Maar ik heb ook niet het idee gehad dat het als los zand aan elkaar hing. Alleen bepaalde spelers zijn gewoon lastig te vervangen als je met blessures of schorsingen te maken krijgt. Neem een Tom Zoontjes, een De Goede of Van Eeuwijk. En dan doe ik er nog een paar tekort. Bijvoorbeeld ook Brian van der Werff. Tim Orlowski is een prima vervanger, maar de spelers zijn nu gewoon het spel met Van der Werff gewend. Rowdy van der Putten kan ook niet zomaar Steven Olsthoorn vervangen.”

Rijnsburgse Boys doet weer een stap terug in de titelstrijd door de 1-3 nederlaag op eigen veld tegen Scheveningen. Heeft je dat verrast?
,,Nee, dat niet. De manier waarop misschien wel. Ik heb heel wat mensen in het dorp gesproken en Rijnsburgse Boys heeft verloren van een slimmer Scheveningen. Dat is een ploeg met veel ervaring hoor. Dan zit het Rijnsburg qua scoreverloop wel iets tegen. Na dertig seconde stonden ze al met 0-1 achter. Dat is nooit fijn, maar zeker niet tegen een concurrent als Scheveningen. Het is een kwalitatief goede ploeg, maar dan vooral de eerste elf a twaalf spelers. In de breedte zijn ze minder sterk.”

,,Ik heb mensen gehoord die zich uitspraken over de negatieve spelopvatting van Scheveningen. Dat is absolute bullshit. Scheveningen is geen ploeg die speelt om niet te verliezen. Als je 0-1 voor staat dan is het toch logisch dat je wat zekerheid inbouwt? Het is geen recreantenbal, de Derde Divisie. Trainer John Blok heeft er weer een goede, voetballende ploeg van gemaakt. Ik vind het echt een absolute toptrainer: tactisch en communicatief.”

Wat kan Rijnsburg van deze nederlaag leren?
,,Ze moeten vooral kijken naar wat er fout is gegaan en daarvan leren. Ze krijgen gewoon teveel tegengoals en zijn te wisselvallig. Ik zie Rijnsburgse Boys niet meer als een favoriet, nog wel als een outsider. Kijk maar naar PSV. We hadden ze vorige week afgeschreven voor de titel, maar na puntverlies van Feyenoord en Ajax doen ze stiekem weer mee. Het is ook niet dat de titel alleen tussen Rijnsburgse Boys en een ander team gaat. Er doen er vier of vijf mee voor de titel.”

Nog even over dinsdag. Wie maakt de meeste kans om de derby tussen FC Lisse en Rijnvogels te winnen?
,,Normaal zeg je FC Lisse, maar het is een derby. Kijk maar naar Sparta – Feyenoord… FC Rijnvogels zit momenteel wel in de hoek waar de klappen vallen. De Katwijkers moeten sowieso voor een puntje gaan en kijken of er meer te halen valt. Ze hebben ook nog te maken met schorsingen. Tegen Capelle zijn ze weer met een rode kaart van het veld gelopen. Maar het tij kan zomaar keren. Niet verliezen is morgen ook al fijn voor FC Rijnvogels. En Lisse wil natuurlijk de druk bovenin groot houden. Bij een overwinning is Lisse weer koploper.”

Quick Boys verloor van DVS’33 en doet dus slechte zaken in de derde periode.
,,Ja, als Quick Boys nog iets van het seizoen wil maken, dan moeten ze voor die periode gaan. Dat is de enige manier om nog een rol van betekenis te spelen.”

In de Tweede Divisie verloor Katwijk bij Jong Sparta, maar ging het na afloop vooral over de troosteloze omstandigheden. Daar gruwel jij ook van toch?
,,Dat heb je met die beloftenelftallen. De Tweede Divisie is troosteloos. Schuld van de KNVB. Dan vind ik het wel prachtig om te zien dat Katwijk nog met vijf volle supportersbussen en nog een flink aantal auto’s naar Rotterdam is afgereisd.”

Dan heeft het interview met Jack van Gelder je vast kunnen bekoren?
,,Ja, ik was het volledig eens met Jack. Beloften zijn een gedrocht in de competitie. Ik zag gisteren Oussama Idrissi spelen met FC Groningen tegen Ajax. Die jongen heb ik ook aan het werk gezien op Ter Specke bij de wedstrijd FC Lisse – Jong Groningen. Dat is toch ongelooflijk. Dat kan niet vind ik.”

Noordwijk plaatste zich zaterdag voor de halve finale van de Districtsbeker, net als Ter Leede dat vorige week deed. De beide clubs hebben nu een ticket voor de voorronde van de KNVB-beker. Hoe belangrijk is dat voor die clubs?
,,Dat plekje is leuk en levert mogelijk ook nog wat op. Nu moeten ze zich lekker laten uitschakelen.”

Wat zeg je nou?
,,Ja joh, zijn ze er maar vanaf. Die districtsbeker zit nu alleen maar in de weg in de race voor de titel. Kijk voor een club als Quick Boys was het nog leuk geweest, omdat je dan nog iets aan je seizoen hebt, maar voor Ter Leede en Noordwijk komt het alleen maar ongelegen. Nu de plaatsing binnen is moeten ze het lekker laten lopen. Laat anders jongens spelen die weinig speelminuten maken in het eerste. Voor hun kan het nog wel prettig zijn om wat wedstrijdritme op te doen. Noordwijk en Ter Leede hebben natuurlijk wel een topweekend gehad met de verliespunten van de concurrentie.”

Zondag kwam ik je weer tegen. We stonden beiden bij SJC – v.v. Heerenveen te kijken. Wat vond je er van?
,,Toen ik wegging stond het 1-1. Ik kreeg visite, dus ben eerder naar huis gegaan. Op dat moment vond ik die tussenstand terecht. Ik was met Brugmans naar Noordwijk gegaan en zei in de auto terug nog tegen hem dat het me niet zou verbazen als het bij thuiskomst zelfs 1-2 zou staan. En dat gebeurde ook. Ik zeg toch niks geks als deze wedstrijd twee gezichten had? SJC was in de eerste helft de bovenliggende partij, Heerenveen was dat in de tweede.”

,,Wij stonden bij de 1-1 achter de goal en ‘Brug’ stond al klaar om de bal op te vangen. Die kreeg ineens zo’n rare zwabber nog. Op dat moment was het wel de terechte gelijkmaker. Maar zo’n wedstrijd verliezen is echt geen ramp voor SJC. Bij vlagen heb ik een prima SJC gezien in de eerste helft. Weet je wie ik goed vond?”

Nou?
,,Die keeper van SJC, Kevin Schelvis. Ik vond dat hij attent aanwezig was. Hij kwam goed uit z’n goal als de bal een beetje halverwege belandde. Die 1-2 heb ik niet gezien, maar hoorde ik dat het te vergelijken viel met de 1-1. Dat een bal vanaf de paal of lat voor de voeten valt van een speler van de tegenpartij dat kan gebeuren. De keeper kon daar niks aan doen. Maar wat SJC doet in de Hoofdklasse is razend knap.”

Want?
,,Net zoals ASWH in de Derde Divisie, is SJC gepromoveerd. Dan is het toch onwijs goed dat je zo bovenin mee draait? Neem FC Rijnvogels, dan zie je hoeveel moeite heb normaliter kost om je te handhaven als je net gepromoveerd bent. SJC is ook een nuchtere club. Neem bijvoorbeeld voorzitter Herman Meijvogel. Die raakt echt niet van slag van een verliespartij en is maar wat trots dat zijn club het zo goed doet in de Hoofdklasse.”

Het was voor de rest een zware zondag voor de clubs in de Bollenstreek..
,,Ja, alleen Teylingen en Van Nispen hebben nog een puntje gehaald. Ik vond het zonde dat Warmunda verloor. Ik was daar vorige week nog en heb Alan Campfens, de trainer, natuurlijk in de taxi gehad. Maar als je nu de prestaties van Warmunda en Rijnvogels naast elkaar legt, dan pas begrijp je ook hoe knap het is wat clubs als SJC en ASWH doen.”

Wil je verder nog iets kwijt?
,,Dat voetbal bijzaak is. Zanger Alex is een vriend van mij en die heeft het in het privéleven erg zwaar. Hij is twee belangrijke mensen verloren in de afgelopen maanden. Toch blijft hij optreden en z’n werk doen. Hij treedt ook regelmatig op bij voetballers. Zo zag ik onze bondscoach ook bij de condoleance. Dat verdient Alex. Voetbal is en blijft bijzaak als ik zulke dingen om mij heen zie.”

POPULAIRE BERICHTEN