Het voetbalweekend geeft altijd stof tot napraten. Iedere maandag blikken we met voetbalcommentator Willem van Zuilen, de stem van de Bollenstreek, terug op de belangrijkste ontwikkelingen. ,,Met de instelling van Dirk Kuyt zou Ignacio wél bij ADO Den Haag zijn geslaagd.”

Willem, de Topklasse is van start gegaan. Wat voor cijfer geef jij het voetbalweekend?

,,Een zeven. Ik heb drie wedstrijden wedstrijd gezien – Katwijk, VVSB en Feyenoord – maar het voetbal was niet goed.”

,,Zaterdag was ik bij Katwijk en dat viel me niet mee, hoewel de tweede helft iets beter was. Ik denk dat Katwijk het meest tevreden mag zijn met 1-1. GVVV had in de omschakeling zomaar de tweede goal kunnen maken. Daarbij had Katwijk geluk dat die verdediger van GVVV zo dom was om een overtreding te maken, zonder dat Van Oijen gevaarlijk was. In positieve zin viel die aanvaller van RKAVV (Sanchez Angulo) me op, en ik vond de inbreng van Susan opnieuw positief. Die nam de boel na zijn invalbeurt toch direct op sleeptouw en maakte ook die penalty. Uiteindelijk is 1-1 bij GVVV wel een prima resultaat.”

Hoe verklaar je het matige spel van Katwijk?

,,Omdat de eindpass niet goed verzorgd was. Dat kwam volgens de trainer omdat de spitsen niet goed bewogen. De eerste helft hebben ze niets gecreëerd. Wellicht, en dat zei Dick Schreuder ook, moesten ze wennen aan het hogere niveau. Fouten worden in de Topklasse veel sneller afgestraft dan in de Hoofdklasse.”

Wat vind jij van het ‘gedoe’ rond Michiel van Dam, die zijn aanvoerdersband kwijt is geraakt aan Robbert Susan?

,,Van Dam is zijn plek in het centrum kwijt. Van Noord heeft de strijd gewonnen. Die is opbouwend toch beter. Van Dam moet nu knokken voor de rechtsback-positie. Ik vind het logisch dat je de band kwijtraakt als je niet zeker van je plek bent. Daarbij denkt Schreuder, zo vertelde hij me, dat Susan nog meer kan brengen met de band om zijn schouder. Ik vind Susan er wel een type voor. Hij is ook belangrijk in de kleedkamer. Verder vind ik het geen gedoe. Er is een nieuw seizoen aangebroken, en er is een nieuwe aanvoerder gekozen. Ik denk niet dat er iemand bij Katwijk wakker van ligt.”

Heeft de eclatante zege van Rijnsburgse Boys op Spakenburg jou nog verrast?

,,Dat verbaast me niet. Rijnsburgse Boys kan van Spakenburg winnen, en andersom. Ik begreep van mijn collega Jim dat er een hoofdrol voor Ignacio was. Van anderen hoorde ik weer dat het spel niet goed was, maar de uitslag veel verbloemde. Maar dit is natuurlijk een heerlijke opsteker, en voor het eerst dat Rijnsburg in de Topklasse de openingswedstrijd wint. Maar het voetbal was niet goed. Dat hoor je altijd bij de start van de competitie. Ongetwijfeld ook weer als de Hoofdklasse straks weer begint.”

Hoe goed is Ignacio eigenlijk?

,,Heel goed. Dat blijkt wel uit het feit dat hij elk jaar topscorer van Rijnsburgse Boys is. Ik denk dat als hij iets serieuzer voor de sport had geleefd, hij wel bij ADO was geslaagd. Raily is natuurlijk een levensgenieter. Als hij bijvoorbeeld de instelling van Dirk Kuyt had gehad, had hij veel hoger gespeeld. Hij heeft daar de kwaliteiten voor. Raily kan van niets een kans maken.”

Heb jij al een beeld van het nieuwe FC Lisse?

,,Ik ga woensdag naar FC Lisse – Halsteren, voor de radio. Ik kan er nu nog geen zinnig woord over zeggen, maar 2-0 verliezen bij de Vogels is geen schande.”

Over de beker gesproken. Je hebt geen hoge pet op van de Districtsbeker, dat is bekend. Wat vind jij van de grote KNVB-beker?

,,Die is heel belangrijk. Dat heb je aan Rijnsburgse Boys kunnen zien, twee jaar geleden. Die wonnen toen van FC Volendam en FC Emmen. Noordwijk heeft nog een keer tegen Ajax gespeeld. Je kunt mooie tegenstanders loten. En het halen van een volgende ronde levert bovendien veel veld op.”

Dan naar VVSB. Een overwinning voor de poorten van de hel weggesleept, stelde Wilfred van Leeuwen. Wat vond jij ervan?

,,Het eerste kwartier was heel goed. Ze raakten de lat en de kruising, maar een treffer bleef uit. Op gegeven moment, in de tweede helft, raakte VVSB de grip kwijt. Tegen de natuur in liepen de spelers de hele tijd naar achter. Wilfred van Leeuwen probeerde ze continu naar voren te schreeuwen. Er was geen aansluiting meer van de middenvelders bij de aanvallers, waardoor de gaten op het veld te groot werden. Het is lekker dat ze uiteindelijk toch wonnen, met dank aan twee debutanten. Het was misschien niet oogstrelend, maar het gaat om de punten. Een goede start.”

Zijn jou verder nog spelers of dingen opgevallen?

,,Tim de Rijk vond ik erg goed. Hij maakte één foutje en gelukkig voor hem leverde dat geen tegendoelpunt op. Dat had hij niet verdiend na zo’n goede wedstrijd. Daarnaast had Serbony weer een aantal fantastische balaannames. Hij had wat pech in de afronding.”

Wat betreft plaatsing voor de Tweede Divisie zetten veel mensen hun geld op VVSB. Jij ook?

,,VVSB moet er voor gaan, absoluut. Ze hebben er de groep voor en ik heb het idee dat de club er ook aan toe is. Ik zat bij de voorzitter aan tafel, en hoewel hij een voorbehoud maakte dat ze zich eerst moeten plaatsen, zei hij toch wel erg uit te kijken naar volgend seizoen.”

Maar geef jij VVSB meer kans dan de andere regioploegen?

,,Net zoveel, alleen denk ik dat de moeilijkheidsgraad op zaterdag hoger ligt dan op zondag. Met VVSB komt het wel goed. Die hebben gewonnen zonder de pannen van het dak te spelen, maar uiteindelijk heeft wel de beste ploeg gewonnen. Net zoals bij GVVV – Katwijk, eigenlijk GVVV op basis van de kansenverhouding had moeten winnen.”

De Districtsbeker is ook weer van start gegaan. Dat moet jou goed doen…

,,Ik heb van de beker geen hoge pet op, maar zo’n poultje aan het einde van de voorbereiding is natuurlijk wel ideaal. Er worden nu wedstrijden gespeeld die ergens om gaan. Dat is dan het enige nut van de Districtsbeker.”

Een van de hoofdrolspelers was Jaap van Duijn met drie goals.

,,Dat is leuk voor Jaap, maar je moet er niet te zwaar aan tillen. Het is goed voor zijn vertrouwen, dat wel.”

Zie jij een glansrol voor Van Duijn weggelegd dit seizoen?

,,Ik zie elk jaar een glansrol weggelegd voor Jaap. Hij heeft er kwaliteiten voor. Jaap moet alleen zorgen dat hij uit de conflicten blijft dit seizoen. Hij moet zijn benen laten spreken en zich alleen met voetbal bezig houden. Dus niet de discussie aangaan met trainers etc. Jaap is hopelijk ook ouder en wijzer geworden. Hoewel het echt niet alleen maar aan hem heeft gelegen, is Jaap is te vaak onderwerp van gesprek geweest. Dat moet hij bij Noordwijk vermijden, en dan komt het wel goed.”

,,Als het tegenzit, krijgt Jaap er met Denzel James overigens nog een concurrent bij. Ik heb begrepen dat-ie terug wil komen, omdat hij bij Kozakken Boys niet in het eerste komt. Hij is al gesignaleerd op de Duinwetering en heeft daar met mensen van Noordwijk gesproken.”

Verrassend, zeg. Er was vorig seizoen veel ophef over James. Doet Noordwijk er goed aan hem terug te nemen?

,,Ik vind dat Noordwijk hem niet terug moet nemen. Dit is natuurlijk heel raar. Hij heeft vorig seizoen hemel en aarde bewogen om weg te gaan, bijna tot een rechtszaak aan toe. En nu komt-ie dan met hangende pootjes terug. Als Noordwijk de selectie rond heeft, en ze hebben zo’n type niet nodig, dan zou ik het niet doen. Of hij moet voor niets willen komen.”

Verder nog iets?

,,Ik wil nog even kwijt dat ik genoten heb van Dirk Kuyt. Hoe die jongen leeft voor zijn sport en zich wegcijfert, dat is echt fantastisch. Iedere voetballer zou een voorbeeld aan hem moeten nemen. Dat hij dit op zijn 35e nog kan opbrengen, vind ik echt heel knap. Hij had ook lekker laatste man kunnen gaan spelen, maar kiest ervoor om voorop in de strijd te gaan. Diep respect.”


REACTIES OP DIT ARTIKEL

BEDRIJF VAN DE MAAND

Programma & Uitslagen

Di. 12 nov.
Districtsbeker
SJC20.00SVC '08
Oefenwedstrijd
Katwijk20.00FC Lisse
Do. 14 nov.
Oefenwedstrijd
Ter Leede19.00SJC
Za. 16 nov.
Noordwijk14.30HHC Hardenberg
FC Lisse14.30SteDoCo
Sporting Leiden14.30VVSB (zat.)
ASWH15.00Quick Boys
Warmunda15.00Hazerswoude Boys
Katwijk15.30De Treffers
Koninklijke HFC15.30Rijnsburgse Boys
VVSB18.00GOES
Districtsbeker
FC Rijnvogels14.30Roda '76
Brielle14.30Kagia
Zo. 17 nov.
ASC14.00Foreholte
Van Nispen (zon.)14.00Spaarnwoude