Iedere maandag blikken we in de ‘Analyse van Willem’ terug op het afgelopen voetbalweekeinde. Dat doen we met niemand minder dan Willem van Zuilen, al jaren het gezicht en de stem van het amateurvoetbal. 

Willem, je was zaterdag op Nieuw Zuid bij Quick Boys – Ajax. Hoe heb je het beleefd?

,,Emotioneel. In de ochtend hadden ze te horen gekregen dat er een jeugdlid was overleden. Ik zat het op de radio te vertellen en had er geen woorden voor. Als zoiets gebeurt, dan ga je meteen relativeren. Dan is voetbal helemaal niet belangrijk. Dat jongetje was zes jaar, vrijdag nog kerngezond en de volgende ochtend plots overleden door een hersenbloeding. Ik vind dat Quick Boys er erg netjes mee om is gesprongen. Vooraf werd een minuut stilte gehouden en in de zesde minuut werden zes fakkels omhoog gehouden.”

Indrukwekkend. Hoe was de wedstrijd vervolgens?

,,Quick Boys heeft er echt alles aan gedaan. Ze waren de betere partij. Als er één ploeg verdiend had te winnen, was het Quick Boys geweest. Maar het zat er niet in. Ajax speelde on-Ajax, met continu vertragen en tijdrekken.”

Mike Ruijter zei dat Quick Boys nog een uur had kunnen voetballen, maar dat ze nooit gescoord hadden?

,,Zo’n wedstrijd was het. Ajax kreeg zelfs nog de beste kans. Patrick de Groot liet een bal los, waarna hij in twee instanties werd gekeerd. Ajax kwam voor een gelijkspel en speelde daar naar. Ik kan ze daar geen ongelijk in geven.”

Op het moment suprême heeft Quick Boys het niet kunnen afdwingen. Wat zegt dat?

,,Ik hoorde een supporter zeggen dat het de beste wedstrijd van het seizoen was. Ik heb niet veel wedstrijden van Quick Boys gezien, maar als dat inderdaad zo is, is dat wel tekenend. Ik proefde veel realisme. Verder was er mooi afscheid van Derek van der Plas, dat verdient-ie ook. Al had hij het op zo’n manier, met uitschakeling, ook weer niet verdiend.”

Ted Verdonkschot zei dat hij, ondanks de uitschakeling, een positief gevoel aan het seizoen overhoudt. Begrijp jij dat? 

,,Dat mag hij zeggen. Ted vertelde mij zaterdag dat hij in de organisatie vanaf een nullijn moest beginnen. Ze hebben uiteindelijk toch een rol van betekenis gespeeld, niet slecht. Alleen was er één ploeg beter.”

Toch heeft Quick Boys het weer niet gered. Volgend jaar moet het gebeuren. De druk zal weer groot zijn?

,,Dat zou je Ted moeten vragen. Hij is natuurlijk een echte opbouwtrainer, dat heeft hij bij Rijnsburgse Boys bewezen. Hij is geen jongen die het even af komt maken. Wel denk ik dat de moeilijkheidsgraad volgend seizoen hoger komt te liggen.”

Op basis van wat je zaterdag gezien hebt, moet Noordwijk zich dan zorgen maken?

,,Ja, Noordwijk moet op zijn tellen passen. Ajax is een goed voetballende ploeg, al kwam dat er zaterdag niet uit. Maar je kan wel zien dat ze kwaliteit hebben. Wel is Noordwijk natuurlijk betere tegenstanders gewend. Ik schat de kansen op 50/50. Ze spelen allebei op kunstgras, dus dat kan geen rol spelen.”

Baal je ervan dat Quick Boys het niet heeft gehaald en we daardoor twee schitterende affiches mislopen?

,,Waar ik meer over inzit, is dat we bijna geen clubs meer overhouden. Vanuit het West-perspectief zijn alleen FC Lisse, Rijnsburgse Boys en Scheveningen zeker. Ik hoop dat Noordwijk erin blijft. Mocht Quick Boys van Ajax hebben gewonnen, dan hadden we in ieder geval een regiogenoot in de finale van de nacompetitie gehad.”

Hoe schat je de kansen in?

,,Normaliter had ik Noordwijk zestig procent kans gegeven, maar Ajax zit in de winning mood. Die hebben de nacompetitie gewonnen. Noordwijk komt uit de Topklasse en voelt de druk om erin te moeten blijven.”

Dan naar Volendam, waar de beslissingswedstrijd tussen GVVV en Spakenburg gespeeld werd. Spakenburg de terechte kampioen? 

,,Een compliment aan Jochem Twisker, die heeft er toch wat van gemaakt. En dan te bedenken dat Spakenburg er bij Rijnsburgse Boys met 7-2 afging. Dat zegt ook iets over de Topklasse.”

Wat is de kracht van Spakenburg? 

,,Ik heb Spakenburg een keer of vier aan het werk gezien en toen vond ik ze vooral degelijk. Het is een collectief, zonder grote uitblinkers.”

Sceptici zullen zeggen dat het grote geld weer heeft gewonnen. Hoe sta jjj daar in?

,,Ik denk dat het elkaar allemaal niet veel ontloopt. Iedereen roept dat er in Spakenburg het meeste geld zit, maar volgens mij scheelt het niet zoveel met Katwijk, Rijnsburgse Boys en Quick Boys. Ik heb het in dit geval niet over Ter Leede. Alle grote jongens wijzen allemaal naar elkaar.”

 Tot slot, vrijdag onze benefietwedstrijd. Jij doet live-verslag. Waarom moeten de mensen naar de Kooltuin komen? 

,,Omdat het leuk wordt, met al die goede spelers van vroeger en nu. Ik wil Rocky Pitty wel die voorzet op Hans Zwaan zien geven. Het wordt leuk, en een echt voetbalfeestje. De Bollenstreek kennende, waar het amateurvoetbal zeer populair is, hoop en verwacht ik dat er veel mensen op afkomen.”

POPULAIRE BERICHTEN