bannerwillem3
Het voetbalweekend geeft altijd stof tot napraten. Iedere maandag blikken we met voetbalcommentator Willem van Zuilen, de stem van de Bollenstreek, terug op de belangrijkste ontwikkelingen.

Hallo Willem. Ben je een beetje lief geweest dit jaar?
,,Jahoor. De Sint is ook bij Willem langs geweest. Gisteren al. We hebben een fijne avond gehad met de familie. Het is hartstikke belangrijk om zulke avonden te hebben met je kinderen en kleinkinderen. Ik ben wat eerder bij een wedstrijd weggegaan. Zulke avonden wil ik niet missen.”

Zaterdag zat je op Nieuw Zuid. Wat voor Quick Boys heb je gezien?
,,Het was geen goede pot tegen Huizen. Maar ze hebben wel gewonnen. En dat is absoluut even het belangrijkste. Maar voor een goede wedstrijd heb je twee goede elftallen nodig. Quick Boys was twee klassen beter dan Huizen. Na afloop sprak ik met Ravensbergen en Den Hartog en die waren beiden content met het resultaat. Ze hebben nu drie keer op rij gewonnen en gaan dus met een stuk meer vertrouwen richting IJsselmeervogels en FC Lisse, want dat zijn de komende twee tegenstanders van Quick Boys.”

Je doelt denk ik qua vertrouwen op een paar weken geleden? Is het na de wedstrijd van Rijnsburgse Boys, de 1-7, anders gaan lopen bij Quick Boys?
,,Je bedoelt of dat een wake-up call is geweest? Dat zou kunnen. Maar in die wedstrijd viel wel echt alles goed bij Rijnsburg, vergeet dat niet. Quick Boys is die donderdag na de wedstrijd hartstochtelijk gesteund door de supporters, dat is mooi. Maar ze weten dat het allemaal nog beter kan hoor. Huizen kwam ook echt alleen maar voor een klein resultaatje naar Katwijk. Maar ik wil nog wel iemand een compliment maken.”

Wie dan?
,,Max van Steen. Hij hield prima het overzicht bij de 1-0, waardoor Den Hartog vrij kon scoren. Het is niet dat er kritiek op die jongen is, maar hij brengt nog niet wat zijn voorganger, Yordi Teijsse kon brengen. Dat is ook logisch en men weet dat. Het is goed dat hij nu vlieguren maakt.”

Heeft Quick Boys kans tegen de nummers 1 en 2 van de Derde Divisie de komende weken?
,,Natuurlijk, je hebt altijd kans. Quick Boys zal tegen twee goede ploegen spelen. Maar in deze divisie kan iedereen van elkaar winnen. IJsselmeervogels pakt ook  niet heel makkelijk de puntjes en je ziet dat FC Lisse hard onderuit gaat bij DVS’33.”

Wat dacht jij toen je hoorde van de 4-1 nederlaag van de FC?
,,Ik hoorde de tussenstanden al via de radio. Je weet het, er komt een keer zo’n dikke nederlaag. Ik las dat trainer Robbert de Ruiter aardig boos was.”

Hij denkt er over wat spelers te wisselen de komende weken. Goede zet?
,,Daar had ik de wedstrijd voor moeten zien. Maar Robbert doet dat niet zomaar. Achterin zal er niet veel veranderen met die ervaren jongens. Maar het is goed dat hij dit doet. Ook voor de scherpte. De huidige basis moet weten dat ze wel voor hun plaatsje moeten blijven knokken. Waarom zou je geen directe concurrent van zo’n speler opstellen als hij niet veel minder is?”

Rijnsburg won de derby tegen FC Rijnvogels. Maar vooraf ging het ook over het gesprek wat collega Gerben Oostdam had met Rob Zandbergen.
,,Heb ik ook gelezen, ja. Ik vind wel dat Rob een kans heeft gehad in Rijnsburg. Ik heb ‘m gewoon zien spelen in het eerste. De toenmalige trainer heeft hem er naast gezet omdat hij teveel onnodige penalty’s tegen kreeg. Misschien heerst er ook wat frustratie bij sommigen richting Rijnsburg toe. Maar de Zandbergjes, Rob, Sammy en Joey laten of lieten bij FC Rijnvogels zien goede voetballers te zijn. Maar als Rob zo graag in Rijnsburg wil voetballen, dan had hij destijds moeten blijven en zich terug moeten knokken in de basis.”

,,Mits er natuurlijk tegen hem gezegd is dat er geen ruimte meer voor hem was. Dan is het een ander verhaal.”

Verbaasde de 4-2 uitslag jou?
,,Ik heb collega Herman Nanninga van West gesproken en begrepen dat FC Rijnvogels het in de tweede helft goed heeft opgepakt, dat ze recht hadden op een puntje. Voor Rijnsburg zijn het welkome punten na de verloren uit-wedstrijden. Maar er heerst nog geen hosanna-stemming hoor. Ik verwacht, en ik zeg met nadruk verwacht, overigens wel nieuws uit Rijnsburg deze week. Iets in mij zegt dat de trainer daar deze week laat weten of hij door gaat.”

Noordwijk verloor bij koploper Achilles Veen. Daar is het gat nu negen punten.
,,Ja, dat is te veel. Ik was zondag bij SJC en daar heb ik een hoop Noordwijkers horen klagen over de vv. Er heerst een hoop frustatie bij mensen van de club zelf. Vergeet alleen niet dat het allemaal nog makkelijk kan hoor. We zitten pas in begin december. Maar het gaat niet lekker. Ik kan zelf niet veel over het niveau zeggen omdat ik ze nog niet heb zien voetballen dit seizoen.”

De Hoofdklasse heeft ook minder aanzien dan de Derde Divisie, en dat is iets waar Noordwijk snel heen wil.
,,Het is goed dat je dat zegt. Wij zijn er zelf met Omroep West ook nooit meer. En ik vind het ook wel jammer hoor. Ik kwam graag bij Noordwijk. Maar de keuze is gemaakt om het hoogst mogelijke te verslaan. Omdat de Tweede Divisie niet mag, gaan we naar de Derde Divisie. En dat is toch ook gewoon logisch? Mensen bij Quick Boys vroegen zich het vorig jaar ook wel eens af, als we dan incidenteel bij de club kwamen.”

,,Maar er heerst angst bij Noordwijk. Veel mensen maken zich oprecht zorgen over hun club. Dat wanneer het dit jaar niet gaat lukken om de stap naar de Derde Divisie te maken, dat de club dan nog verder af gaat glijden. Voorbeelden zijn Vitesse Delft en ARC. Die hebben het nu zelfs lastig in de Eerste Klasse. Ik sprak bij SJC zo’n vijf a zes Noordwijkers en die zijn echt bang.”

VVSB won juist weer na twee maanden zonder een driepunter. Wilfred van Leeuwen toonde voor de wedstrijd tegen HHC een filmpje aan zijn spelers met goals van de Noordwijkerhouters. Ook zei hij bij wijze van grap z’n kop kaal te scheren bij een overwinning tegen TEC. Jij kent Wilfred wel aardig. Vind jij dit typisch voor hem?
,,Ja, dat filmpje zeker. Dat van z’n hoofd kaal scheren dat zal vast even een geintje tussendoor zijn geweest. En ach, zoveel haar heeft hij niet meer toch? Haha. Spelers zullen daardoor echt niet harder gaan lopen, maar het is wel een leuk weddenschapje. Wilfred doet dat soort dingen wel. Hij is ook iemand die krantenknipsels ophangt in de kleedkamer.”

Je hebt met hem in de taxi gezeten afgelopen week. Veel reacties gehad?
,,Ja ontzettend! Mooi toch? Alleen maar leuke dingen gehoord. Maar ik weet ook heus wel dat als iemand ’t niet leuk had gevonden dat ze dat echt niet tegen mij gaan zeggen. Maar de eerste reacties zijn leuk en volgens mij hebben heel veel mensen het al gezien via Facebook.”

Bij Valken lijkt het met drie overwinningen op een rij weer wat te draaien. Heeft Arie van Duijn de boel op orde?
,,Arie gaat al lang mee. Als Valken drie keer verloren zou hebben, dan heeft Arie het gedaan. Nu ze drie keer winnen, mogen de credits ook wel naar hem. Hij weet wat hij moet doen als het even niet lekker loopt. Er heeft wel wat druk op die groep gezeten. Iedereen schreef ze al naar een kampioenschap toe. Maar er is nooit paniek geweest daar. Ik ken Valken als een hele relaxte vereniging. En lukt de promotie niet via een kampioenschap dan vaart er altijd nog een tweede boot en die heet de nacomptitie.”

Kagia verlengde het contract van trainer Anton Wijsman met twee jaar. Goede zet?
,,Het is heel simpel. Als het bestuur tevreden is met hem, dan moet je hem zo lang mogelijk vastleggen. Dan is er rust in de tent. Dan ligt hij maar vast volgend seizoen toch? Heb je dat gezeur ook niet. Ik vind dat Kagia het goed heeft gedaan op deze manier. De prestaties zijn goed, de omgang met Wijsman zal ook prima zijn, anders doe je dat niet. Misschien is er wel een lange termijnvisie besproken? Maar wat ik al zeg, slim gedaan, dan heb je dat gezeik volgend jaar ook niet.”

Zondag was je bij SJC. Wat vond je er van?
,,We zijn bij een 1-2 achterstand weggegaan. Ik ging Sinterklaas vieren. Maar SJC had gewoon moeten winnen en zich scherper moeten tonen voor de goal. Ik heb Sjaak Verkade daar nog even gefeliciteerd. Hij is benoemd tot erelid bij SJC. Het is hem gegund. Hij heeft zoveel voor de club betekend in het bestuur. Hij doet nog steeds verslag voor SJC bij Bollenstreek Omroep. Zo’n man moet je zuinig op zijn, maar dat is voorzitter Herman Meijvogel wel toevertrouwd.”

Nog kort even over Hillegom, de topper verloren…
,,Tja, dat is voetbal, dat je zo’n wedstrijd verliest waarin je zelf kansen genoeg krijgt. Althans dat heb ik gelezen. Ze hebben de lat daar hoog gelegd, maar ze zijn pas een debutant in die Eerst Klasse. Dat ze tweede staan is gewoon razend knap!”

,,Overigens heb ik ook nog gelezen dat Warmunda blij was met een punt tegen Van Nispen. Dat snap ik wel. Het punt was welkom. Ze missen veel spelers. Aan de andere kant snap ik dat Rene Ras weer teleurgesteld is dat Van Nispen maar een puntje overhoudt aan de derby.”

Een laatste dingetje Willem. Jij hebt zelf jaren als verslaggever rondgelopen bij ADO. Het gaat niet goed met de club. Wat merk je er van als je bij Omroep West rond loopt?
,,Oh genoeg!. Ik loop nu 29 jaar rond bij West. En één keer in de zoveel tijd is het crisis in Den Haag. Maar voor mijn gevoel is het nu echt crisis! Ik merk het aan iedereen bij West en je leest en hoort er ook veel over. Neem ook de ruzie tussen Kees Jansma en Aad de Mos gisteren bij Studio Voetbal. Het gaat daar echt niet goed.”

,,John van Zweden wil de club nu met een groep over gaan nemen. Ik hoop ontzettend dat het lukt. Met een groep van zeven, acht man, moeten ze acht ton per persoon neer leggen. Dat is een flink kapitaal. Dat ADO Den Haag nu in verkeerde handen is, dat lijkt me duidelijk. Ook al kom ik er zelden nog, ik voel nog wel wat bij de club en de mensen die er nog steeds rond lopen.”


REACTIES OP DIT ARTIKEL

BEDRIJF VAN DE MAAND

Programma & Uitslagen

Di. 12 nov.
Districtsbeker
SJC2-4SVC '08
Oefenwedstrijd
Katwijk6-4FC Lisse
Warmunda 3-0Ter Leede 2
Do. 14 nov.
Oefenwedstrijd
Ter Leede2-2SJC
Za. 16 nov.
Noordwijk14.30HHC Hardenberg
FC Lisse14.30SteDoCo
Sporting Leiden14.30VVSB (zat.)
ASWH15.00Quick Boys
Warmunda15.00Hazerswoude Boys
Katwijk15.30De Treffers
Koninklijke HFC15.30Rijnsburgse Boys
VVSB18.00GOES
Districtsbeker
FC Rijnvogels14.30Roda '76
Brielle14.30Kagia
Zo. 17 nov.
ASC14.00Foreholte
Van Nispen (zon.)14.00Spaarnwoude