Het voetbalweekend geeft altijd stof tot napraten. Iedere maandag blikken we met voetbalcommentator Willem van Zuilen, de stem van de Bollenstreek, terug op de belangrijkste ontwikkelingen. 

Willem, zaterdag genoten op Nieuw Zuid?

,,Zeker. Quick Boys was heel erg goed. Ik heb niet alle wedstrijden gezien, maar ik denk hun beste wedstrijd van het seizoen. Ze waren Rijnvogels op alle fronten de baas. Iedereen riep dat Rijnvogels erg slecht was, maar daarmee doe je Quick Boys tekort.”

,,Ik vond Sahadewsing erg goed. Hij was bij alle drie de goals betrokken. Die pass bij de 2-0 op Steemers was echt fenomenaal. Precies met de juiste snelheid. Er waren meer uitblinkers. Dennis van der Plas, de vervanger van Aafjes, en Ravensbergen, die opkomend  aan de linkerkant voor veel gevaar zorgde. En Henry Opoku natuurlijk, de man van de wedstrijd, al kwamen er nog wel vijf of zes spelers voor die titel in aanmerking.”

Over Opoku gesproken. Hoe vind jij die ongekende populariteit van hem onder de fans?

,,Dat wisten niet alle journalisten zaterdag, maar maar Opoku moest eigenlijk weg. Mede door een Facebook-actie van een supporter mocht hij uiteindelijk toch blijven. Wat hij zaterdag liet zien was fantastisch. Ik let daar normaliter nooit echt op, maar hij had maar één keer balverlies. Verder was hij ijzersterk in de duels. Echt een prima speler.”

,,Daarnaast begreep ik dat het een heel sympathieke en beleefde jongen is, die goed in de groep ligt. Maarja, als je een derby wint, ligt iedereen goed in de groep. Het is hosanna op Nieuw Zuid. Ze hebben vier keer op rij gewonnen, dat is knap.”

Is Quick Boys nu voor jou de grootste favoriet?

,,Als ze dit iedere week kunnen opbrengen, qua beleving en inzet, dan gaan ze niet veel wedstrijden meer verliezen. Wellicht dat Noordwijk en ASWH misschien van Quick Boys kunnen winnen, maar daar blijft het dan wel bij. Het is nu zaak om dit ook tegen minder aansprekende tegenstanders op de mat te leggen.”

Jij schaalt dus Quick Boys ook hoger in dan Noordwijk, de huidige koploper?

,,Ik denk dat de eerste elf elkaar niet veel ontlopen, maar dat Quick Boys breder is. Ten opzichte van vorig seizoen heeft Quick Boys veel meer mogelijkheden, ook door het doorbreken van een aantal eigen jongens. Soms moeten dingen ook goed vallen. Zo’n jongen als Dennis van der Plas mag spelen omdat Gerard Aafjes geblesseerd wegviel. Soms kan een noodoplossing heel goed werken. Ik heb ook begrepen dat Jan de Bruin, de jongen die me een aantal weken geleden in het tweede opviel, definitief wordt overgeheveld naar de A-selectie.”

Iets anders wat van invloed kan zijn op de titelrace. Noordwijk raakt misschien zijn topscorer kwijt. 

,,Oh, wat dan?”

Jaap van Duijn in de belangstelling van NEC. Volgens Jaap willen ze hem graag hebben

,,Leuk voor Jaap dat hij mogelijk nog een keer de kans krijgt bij een BVO. Dat vond ik ook voor Thomas Verheijdt. Die speelt nu bij MVV en heb ik laatst nog opgezocht tijdens mijn vakantie. Thomas heeft veel blessureleed achter de rug en scoorde vorige week de winnende tegen Jong Ajax. Zo zie je maar weer waar een paar goede wedstrijden in Noordwijk 1 toe kunnen leiden. Je moet ook af en toe mazzel hebben. Jaap kent de trainer van NEC, Ernest Faber, van hun PSV-tijd. Bij de bekerwedstrijd van Noordwijk tegen NEC hebben ze een tijd met elkaar staan praten. Wat ik dan niet begrijp. Als Jaap zegt dat ze hem graag willen hebben, waarom moet-ie dan nog een testwedstrijd spelen?”

Verheijdt staat met MVV in het rechterrijtje van de Jupiler League. NEC staat zesde in de Eredivisie. Nogal een verschil. Is zo’n stap wel te doen?

,,Als Jaap met zijn volle verstand voor het voetbal gaat leven, dan kan hij het zeker aan. Het is heel simpel: die jongen kan voetballen en heeft talent. Dat weet iedereen. Maar de focus moet wel volledig op voetbal liggen.”

Hij is wel al 24. Vormt dat nog een probleem?

,,Als een jongen die altijd bij een amateurclub heeft gespeeld op die leeftijd de stap maakt, zeg ik: het is te laat. Maar Jaap heeft altijd in de jeugd van BVO’s gespeeld en speelt pas sinds de laatste jaren weer bij de amateurs.”

Er waren nog meer opvallende wedstrijden. Wat te denken van het Wonder van Barendrecht, zoals De Ruiter het noemde.

,,Dit is zo’n wedstrijd waar over tien jaar nog steeds over wordt gesproken. Ongekend, en heerlijk voor Lisse. Dit hadden ze nodig. Ik heb het verslag gelezen en de beelden gezien, maar veel meer kan ik er niet over zeggen. Ik ben niet bij de wedstrijd geweest.”

Verder nog opvallende dingen op zaterdag?

,,Nee, geen gekke dingen gezien. Katwijk kan in Werkendam verliezen, dat kan gebeuren. Kozakken Boys heeft een goede ploeg en is titelkandidaat. Verder viel de beleving bij Quick Boys – Rijnvogels me op. Die heeft niet het fanatieke van Quick Boys – Katwijk. Dat wist ik natuurlijk wel, maar het viel me zaterdag erg op. De sfeer was anders.”

Over sfeer gesproken. Die zal op de Middelmors na de thuisnederlaag tegen HHC Hardenberg niet heel best zijn geweest?

,,Ik hoorde veel gemopper. Het viel me op dat veel kritiek gericht was op Ignacio. Sommige mensen vinden dat hij nu uit het elftal moet. Erg kortzichtig. Die jongen schoot er de afgelopen seizoenen tussen de twintig en dertig in en toen liep iedereen in de polonaise. Nu het wat minder gaat, wordt alles op Ignacio afgeschoven en is hij opeens te lui. Dat gaat me te ver, hoewel ik begreep dat hij niet best speelde zaterdag.”

,,Wat ze bij Rijnsburgse Boys niet moeten gaan doen, is in paniek raken. Ik begreep dat ze zaterdag weer met drie spitsen speelden en wat mij betreft doet Oosterlee er verstandig aan om dat systeem aan te houden. Het is belangrijk dat er duidelijkheid komt. Dat er een keuze wordt gemaakt over het systeem en met welke spelers dat moet gaan gebeuren. Ze moeten nu gewoon een aantal weken met hetzelfde elftal spelen. Natuurlijk weet ik ook dat het soms niet gaat vanwege blessures en schorsingen, maar duidelijkheid is heel belangrijk. Oosterlee loopt lang genoeg mee om te weten wat hij moet doen. Een plek bij de eerste zeven is nog makkelijk haalbaar. Maar ze moeten zich wel realiseren dat het geen eitje wordt.”

Je zei net dat alles niet op Ignacio mag worden afgeschoven. Geldt dat ook voor Oosterlee?

,,De trainer is, hoe je het ook wendt of keert, verantwoordelijk. Of het nu goed of slecht gaat. Ik hoorde dat Oosterlee hartstikke kwaad was. Ik zag het ook aan zijn gezicht bij de quotjes na afloop. Je kunt boos zijn, maar dan moet je wel ingrijpen. Ik verwacht ook wel dat Oosterlee dat gaat doen.”

,,Een lichtpuntje was de rentree van Bart Freke. Ik heb van mensen die ik reken tot kenners en die veel komen bij Rijnsburgse Boys begrepen dat hij hard nodig is. Een inschuivende Freke kan met zijn passing en inzicht voetballend van veel waarde zijn. En hij was – ik zeg bewust was, want hij is nog lang niet op zijn oude niveau – ook altijd een speler geweest die zijn doelpuntjes meepikte.”

Een neef van Ignacio had wel reden tot lachen

,,Ja, Serbony, die maakte er twee. Lekker voor hem en voor VVSB, dat ze weer eens hebben gewonnen. Ik heb er overigens weinig van gezien, want ik heb zondag de Klassieker zitten kijken. Maar VVSB staat er goed bij. Het zou lekker zijn, en dat geldt ook voor Rijnsburgse Boys, als ze nu een serie van drie overwinningen op rij kunnen neerzetten. Rijnsburg moet zaterdag bij Stedoco zeker winnen.”

Moeten we verder nog iets bespreken?

,,Ja, Foreholte, die hebben een abonnementje op de blessuretijd. Conditioneel zit het wel goed bij ze, want ze hebben het vermogen om steeds laat in de wedstrijd het verschil te maken Dat extra trainen, als ze dat nog steeds doen, werpt toch zijn vruchten af. Ik vond ze vorige week tegen RKDEO ook al een fitte indruk maken.”

En wil je nog iets over Dirk Kuyt kwijt? Die met een assist toch weer belangrijk was

,,De rust en het overzicht bij die pass was toch wel weer knap. Hij keek over de bal heen. Voordat hij wordt aangespeeld weet hij al wat hij moet doen. Uiteindelijk besloot hij de bal niet eerste paal op Kramer te geven, maar terug te leggen op Van Beek. Dat is routine en ervaring.”


REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Di. 17 sept.
Oefenduel
Quick Boys6-2TOGB
Za. 21 sept.
Katwijk0-0Quick Boys
FC Lisse2-4VVSB
FC Rijnvogels3-1Rijsoord
HVC'101-0Valken '68
Soccer Boys1-2Kagia
VVSB (zat.)5-1Nieuwkoop
Rijnsburgse Boys1-1Jong Volendam
ONS Sneek3-3Ter Leede
Van Nispen (zat.)3-1DoCoS
SJC (zat.)2-0Warmunda
TEC1-1Noordwijk
Zo. 22 sept.
SJC14.00Quick '20
Hillegom14.00ASC
Foreholte14.00RKDEO
Altior14.00Teylingen
VSV14.00Van Nispen (zon.)