Het voetbalweekend geeft altijd stof tot napraten. Iedere maandag blikken we met voetbalcommentator Willem van Zuilen, de stem van de Bollenstreek, terug op de belangrijkste ontwikkelingen.

Willem, hoe heb je Quick Boys – Ter Leede ervaren?

,,Ik vond het niet saai, zoals in het wedstrijdverslag van VIDB stond. Het was geen goede pot, maar het bleef tot het einde spannend. Daarnaast vond ik het interessant om te zien hoe beide ploegen elkaar bestreden. Maar dat er geen goed voetbal werd gespeeld, zal ik niet tegenspreken.”

,,Ik vond de rust die Henk Wisman na afloop uitstraalde prachtig om te zien. Bij Henk is het geen poeha of bla-bla, maar hij zegt gewoon waar het op staat. Of hij nu gewonnen of verloren heeft, hij heeft altijd een helder en realistisch verhaal. Je merkt dat je met iemand te maken hebt die al heel lang meeloopt.”

,,Ik begreep achteraf van Henk, en dat had ik zelf niet gezien, dat hij de tweede helft Ronnie Verplancke en Youssef Ait El Houssi om had gewisseld. Verplancke kwam daardoor meer in de opbouw en volgens Henk was dat het kantelpunt van de wedstrijd.”

Wat vond je van het verhaal van Jan Zoutman?

,,Ik heb Jan niet gesproken. Hij bleef lang in de kleedkamer na afloop. Ik heb in verband met het monteren en inspreken van de samenvatting geen tijd om lang te wachten, zeker omdat de wedstrijd ook pas om 15.00 uur begon. Maar Jan is net als Wisman ook een zeer ervaren trainer.”

Zoutman was zeer positief over zijn ploeg. Terecht?

,,Over de eerste helft kan ik me dat wel voorstellen. Ik vond Quick Boys goed spelen en ze kregen drie of vier kansen. Als ze die gemaakt hadden, had het een andere wedstrijd geworden. Na rust was er nog een kans voor Jaap van der Plas, maar Bogdan Constantin redde uitstekend. Ik kan me niet voorstellen dat Jan over de tweede helft tevreden was, daarin hebben ze nauwelijks kansen meer gecreëerd.”

,,Bij Quick Boys vond iedereen die penalty schandalig. Ik hoorde mensen zeggen dat er geen contact was, maar dat is gewoon niet waar. Die Van der Kooye gaat makkelijk naar de grond, maar er is wel degelijk contact. Natuurlijk zijn er scheidsrechters die hem niet hadden gegeven, maar er waren bij Quick Boys ook niet veel protesten. Dat zegt ook wel iets. Ik vind dat Quick Boys de hand in eigen boezem moet steken en het niet bij de scheidsrechter moet zoeken.”

Bogdan Constantin was vorig seizoen nog wel eens onrustig onder de lat, maar straalde nu een en al rust uit. Wat vond je van zijn optreden?

,,Hij deed het goed, al begreep ik dat hij een mindere voorbereiding achter de rug heeft. Hij speelde nu prima en had drie of vier lekkere reddingen. Hij straalde uit dat het wel goed zou komen. Ik heb in mijn radioverslag de eerste helft ook gezegd dat ik het gevoel had dat Bogdan niet gepasseerd zou worden.”

Hebben we een wedstrijd gezien waarbij de aanstaande kampioen in actie kwam?

,,Dat zou kunnen. Dit was pas de derde wedstrijd, dat moet je niet vergeten. Toen ik vanaf het sportpark naar mijn auto liep, hoorde ik veel mensen van Quick Boys mopperen en ving ik op dat het al onrustig zou zijn. Dat zou werkelijk waar te gek voor woorden zijn. Daarbij heeft Quick Boys het thuis traditioneel lastig tegen Ter Leede.”

Verder nog iets opvallend gezien/gehoord op Nieuw Zuid?

,,Je weet dat ik altijd ruim van tevoren bij een wedstrijd ben. Zodoende zag ik het tweede aan het werk. Die hadden een makkie en wonnen uiteindelijk met 7-0, maar één speler viel me op: Jan de Bruijn, een middenvelder. Een eerstejaars senior die net is overgekomen uit de jeugd. Die jongen heeft een echte voetbalhouding en schroomde ook niet verdedigend z’n werk te doen. Toen de linksback naar voren was, nam die keurig positie over. Ik vond het een goede speler en ben benieuwd of hij de stap naar het eerste gaat maken.”

Dan naar de andere regioploegen in de Hoofdklasse B. Dat gaat lekker!

,,Zeker. Rijnvogels heeft nu een lekker brede selectie. Dat brak ze vorig seizoen nog wel eens op. Noordwijk gaat natuurlijk ook lekker. Mooi dat Van Duijn weer scoorde.”

Is Noordwijk misschien wel de grootste favoriet voor de titel?

,,Één van de favorieten. Ondanks de nederlaag tegen Ter Leede schaar ik daar Quick Boys ook onder. Je kunt er na een wedstrijdje of tien pas echt meer over zeggen. Onder Jasper de Muijnck opende Ter Leede, toen nog in de Hoofdklasse, een keer met vijftien uit vijf. Aan het einde van de rit speelden ze echter P/D voor lijfsbehoud.”

In de Topklasse gaf Katwijk een voorsprong van twee goals uit handen, terwijl Rijnsburgse Boys van zo’n achterstand terugkwam. Wat zegt dat?

,,Dat zowel Rijnsburgse Boys als Scheveningen karakter heeft getoond. Ik begreep dat de uitslag bij Scheveningen – Katwijk wel volgens de juiste proporties was. En knap van Riinsburgse Boys dat ze bij 2-4 niet de handdoek hebben gegooid.”

Hoe duid jij de zege van FC Lisse bij DVS ’33?

,,Een belangrijk overwinning. Deze hadden ze nodig, op alle fronten. Als Lisse deze had verloren, hadden ze op 1 blijven staan. Nu staan ze op vier. Het zijn voor Lisse roerige weken geweest, met het overlijden van Han de Haan, en bijvoorbeeld ook het uitspelen van die bekerwedstrijd tegen Halsteren.”

Over de grote beker gesproken. Zin in?

,,Ja, dat is leuk. We hebben met Omroep West een extra uitzending. Ik zit zelf bij Lisse – Hardenberg en ga woensdag natuurlijk ook even bij Rijnsburgse Boys – VVSB kijken.”

Stefano Goncalves zegt morgen (dinsdag) in een voorbeschouwing dat Noordwijk – NEC eigenlijk helemaal niet zo leeft. Begrijp jij dat?

,,Daar kan ik me iets bij voorstellen. In de streek zijn alleen Ajax en Feyenoord publiekstrekkers. PSV zelfs in mindere mate. Ik kan me dus voorstellen dat Goncalves zegt dat de competitie meer prioriteit heeft.”

Is een derby tussen Rijnsburgse Boys – VVSB dan niet veel leuker?

,,Ze spelen nu een keer tegen elkaar om het ‘echie’ in plaats van vriendschappelijk. De doorslag zal geven wie de meeste focus bij deze wedstrijd heeft liggen. Met de KNVB-beker kan een leuk geldbedrag worden verdiend en een leuke tegenstander worden geloot, maar het draait dit seizoen vooral om een plaats bij de eerste zeven voor beide ploegen.”

Het wordt ook een treffen tussen de neven en topscorers Raily Ignacio en Giovialli Serbony. Of is dat overdreven?

,,Raily is natuurlijk net vader geworden. Het wordt pas echt een treffen als de een spits staat, en de ander voorstopper. Dan komen ze elkaar steeds tegen. Nu misschien alleen bij standaardsituaties. Je kunt ze niet met elkaar vergelijken. Het zijn allebei kanjers, maar ik denk dat Raily koelbloediger is, en Serbony de completere voetballer. Die zou je bij wijze van ook nog op 10 kunnen laten spelen.”

Wat zegt de verloren topper van VVSB tegen WKE jou overigens?

,,Dat ze bij VVSB weer met beide benen op de grond staan. Ik las dat Van Leeuwen over ‘Vierde Klasse-fouten’ sprak. Ik ben zondag bij een wedstrijd van dat niveau geweest. Als er inderdaad zulk soort fouten werden gemaakt, dan kan ik me voorstellen dat Van Leeuwen niet blij was. “

Zondag was je bij Warmunda. Wat was daar de reden van?

,,Warmunda is ook de Bollenstreek. Alan Campfens is daar trainer geworden en Martin de Louw zijn assistent. Ze hebben bij Warmunda definitief voor de zondag gekozen en ik ben gewoon erg benieuwd hoe zich dat gaat ontwikkelen. Warmunda wil op termijn een stapje hogerop doen, maar er is nog wel het nodige werk te doen. Ik ben na een uur weggegaan en toen stonden ze terecht met 0-2 achter tegen Kickers, dat voetballend gewoon beter was.”

,,Ik wil niet op de stoel van Campfens gaan zitten, maar de beste voetballer Kalkema stond in de spits compleet op een eiland. Op het middenveld zou hij veel eerder in balbezit zijn gekomen. En hij is nog hartstikke fit. Wellicht dat zich bij Warmunda een Hillegom-verhaal kan voltrekken. Drie ervaren jongens, die de rest bij de hand neemt. Maar dan moeten die spelers wel in zichzelf gaan investeren. Ik blijf het in ieder geval volgen. Leuk, want ik ben een liefhebber en kom graag om de zoveel tijd ook eens bij een kleinere club.”

bannerwillem


REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Din. 15 okt.
Oefenwedstrijden
FC Lisse 1-1Quick Boys
Don. 17 okt.
VVSB1-0RKVV DEM
Zat. 19 okt.
Docos 14.30Kagia
Van Nispen (zat.) 14.30Soccer Boys
Valken'68 14.30RCL
VVSB (zat.) 14.30 FC VVC
FC Boshuizen 14.30Warmunda
Zon. 13 okt.
SDO14.00SJC
Forholte 14.00VV Wilhelmus
Hillegom 14.00HMSH
Teylingen 14.00HVV
VVH/Velserbroek 14.00Van Nispen (zon.)