Het voetbalweekend geeft altijd stof tot napraten. Iedere maandag blikken we met voetbalcommentator Willem van Zuilen, de stem van de Bollenstreek, terug op de belangrijkste ontwikkelingen. 

Willem, was Katwijk zaterdag nou zo goed, of Capelle zo slecht?

,,Ik vond Capelle niet slecht, maar Katwijk heel goed. Die speelden bij vlagen heel aantrekkelijk voetbal. Aanvankelijk leken ze zichzelf niet te gaan belonen, maar halverwege de tweede helft vielen er twee goals binnen vijf minuten. Na de 2-1 wist je dat het klaar was. Katwijk gaf namelijk heel weinig weg.”

Wat viel jou verder op?

,,Dat Marciano Mengerink steeds op de goede plek stond, en heel actief was. En ik vond Omar Hamdi een prima indruk maken. Maar Katwijk was als collectief ook goed. Al met is dit een normale uitslag. Ook zag ik een hoog VVSB-gehalte op de tribune. Maar dat is logisch, vanwege die bekerwedstrijd tegen Capelle.”

In deze vorm hoeft VVSB niet voor Capelle te vrezen. Het spel van Capelle was niet zoals we de ploeg kennen. Er was geen hechte defensie en de ruimtes waren erg groot.

,,Zaterdag was het verschil te groot, dat klopt, maar dat is niet altijd zo. Het was ook niet zo dat Capelle vol op de aanval speelde. Ze hebben nauwelijks kansen gekregen. Het belangrijkste wapenfeit was een van richting veranderd schot. Richard de Groot, een 20-jarige keeper, pakte die uitstekend.”

Daarover gesproken. Wat vond jij van de beslissing om Atam Koroglu, die ongelukkig keept dit seizoen, een week vakantie te geven?

,,Heel bijzonder en uniek. In de eerste plaats vond ik de maatregel opvallend en daarnaast ook de manier van communiceren., waar ik overigens volledig achter stond. Dat zeg ik niet omdat het een vriend van me is, maar ik denk dat het uit de koker kwam van persman Huug Ouwehand. Voor de wedstrijd kwamen hij en Dick Schreuder netjes tekst en uitleg gegeven in de persruimte. Iedereen kon uit monde van de trainer horen wat het verhaal was. Op deze manier hoeft niemand te gissen en voorkom je dat er allerlei indianenverhalen in de wereld worden gebracht.”

,,Een heel sjieke oplossing, die ik nog niet eerder heb meegemaakt. Ik weet alleen dat het in het bedrijfsleven wel vaker gebeurt. Niemand weet wat er precies aan de hand is, maar dit lijkt me een heel sociale en menselijke gang van zaken. Dit doe je niet bij een keeper die net komt kijken, maar de situatie van Atam is anders. Die man heeft een prachtige staat van dienst. Stel dat je hem had gepasseerd, en de reservekeeper maakt een blunder, dan heb je twee teleurgestelde keepers. Of het helpt, moeten we afwachten, dat merken we pas als hij weer terug is.”

Vind jij dat Atam zijn beste tijd heeft gehad?

,,Dat denk ik niet. Ik denk overigens wel zijn langste. Het zou zomaar kunnen dat Koroglu na dit seizoen dichter bij huis wil gaan spelen. Of dat Katwijk iemand achter de hand heeft en ze een zelfde afspraak maken als met Jim Nederhand een aantal jaar geleden en Koroglu tweede keeper wordt.”

,,Maar de enigen die daarover kunnen oordelen zijn de keeperstrainer en de leden van de technische staf. Ik zie niet alle wedstrijden en ben bovendien niet bij trainingen aanwezig. Maar een keeper passeren, zal nooit om één of twee fouten gaan.”

Vorig seizoen stelde jij een top drie van beste keepers in de Bollenstreek samen en daar stonden naast Mark de Vries ook Koroglu en Richard van Nieuwkoop in. Wat zegt jou dat?

,,Dat ik er niet veel verstand van heb, haha. Nee, even serieus. Zelfs grote keepers maken wel eens een foutje. In tegenstelling tot veldspelers heb je dan direct een probleem. Dat weet ik als geen ander, omdat ik als jong ventje ook keeper ben geweest. Maar we moeten het ook niet groter maken dan het is. Van Nieuwkoop is niet aan zijn beste seizoen bezig en de cijfers liegen niet. Maar het zal toch wel goed komen? Hij beschikt over het talent, de aanleg en de ervaring. Net als Koroglu heeft hij in de loop der jaren genoeg punten gepakt.”

Je zei dat Koroglu misschien zijn langste tijd heeft gehad. Geldt dat ook voor Niek Oosterlee?

,,Zijn langste tijd zeker. Hij zit er alweer zeven jaar. Je ziet bijna geen trainers meer die veertien jaar bij een club werken. Maar waar jij natuurlijk op doel is of Oosterlee ook zijn beste tijd heeft gehad. Wat je niet moet vergeten is dat ze twee jaar geleden in hetzelfde schuitje zaten. Toen stonden ze er ook niet goed voor, zelfs in het rechterrijtje. Destijds zijn ze rustig gebleven en hebben ze zelfs zijn contract verlengd. Wat ze bij Rijnsburgse Boys vooral niet moeten doen is in paniek raken en zich bezondigen aan IJsselmeervogels-taferelen. Meteen een trainer ontslaan. Negen van de tien keer worden de resultaten er toch niet beter op. Wie garandeert mij dat Van Nieuwkoop dan wel opeens in vorm is? Ik geloof daar niet in. Rijnsburgse Boys staat nog steeds zevende. Weliswaar zijn er een aantal andere ploegen die ook vijftien punten hebben, maar er is nog niets verloren. Het wordt wel tijd dat ze een serie gaan neerzetten. De eerste twee van de ranglijst zijn al ver weg. En om bij de eerste zeven te eindigen moeten er punten gepakt gaan worden.”

Gezien het spelersmateriaal zijn de resultaten en het spel toch ondermaats?

,,Klopt. En dat weet ook iedereen bij Rijnsburgse Boys, van spelers tot staf. Er lopen veel ervaren jongens rond. Maar er is geen voetballer die het veld opgaat met de instelling: ik ga er een puinhoop van maken. Ik hoorde in de sportschool veel gemopper. De supporters worden er niet vrolijk van, maar hoe denk je dat Niek Oosterlee zich voelt? Ik hoor overigens weinig mensen zeggen dat het aan Niek ligt, een enkeling maar.”

,,In mindere tijden worden altijd zondebokken gezocht. Zaterdag was het makkelijk: Van Nieuwkoop door zijn blunder. Maar als Raily Ignacio even daarvoor die kans op 0-2 maakt, hoor je niemand. Ik begreep van sommige mensen ook dat het de slechtste wedstrijd van het seizoen was. Dat is wel zorgelijk.”

Positiever zijn momenteel de resultaten van ‘comeback kid’ FC Lisse.

,,Heel erg knap. Als je twee keer uit geslagen positie terugkomt, zegt dat veel over de mentale weerbaarheid. Ik ken Robbie (de Ruiter) al heel lang en hij is mentaal sterk. Hij is van huis uit een echt vechtertje. Als voetballer moest hij het ook hebben van zijn inzet en werklust. Ik denk dat die comebacks in de laatste twee wedstrijden ook aan hem zijn toe te schrijven. Nu moeten ze zorgen dat ze niet meer in de positie komen om terug te moeten vechten. Dat ze beter dan een tegenstander zijn en tien minuten voor tijd lekker met 2-0 voor staan.”

En, dat moet jou goed doen, De Ruiter is definitief overgestapt op 4-4-2.

,,Ik heb de wedstrijd niet gezien en ben het mijn collega Herman vooraf vergeten te vragen. Maar Robbie speelt al zijn hele leven zo. Ze moeten punten gaan pakken en eerst zorgen dat ze minder goals tegen krijgen. Leuk ook dat Koen Fokkema scoorde, terwijl hij eigenlijk niet kon spelen, maar dat voor de club en de trainer toch deed. Lisse is er nog niet, maar dit geeft wel vertrouwen.”

Zondag nog voetbal gezien?

,,Nee, ik was in het Koetshuis in Leiden bij de CD-presentatie van zangeres Naomi. Die ken ik al heel lang. Er waren veel bekende en ook minder bekende Nederlandstalige zangers. Ik heb mijn jasje aangedaan en de presentatie gedaan. Een vriendendienstje. Het was leuk. De sfeer was goed en er was goede muziek. Op z’n tijd hou ik er wel van.”

DSC_0006[1]

,,Ik was rond elf uur thuis en heb pas vanochtend de uitslagen gezien. Ik zag dat VVSB had gewonnen, Foreholte verloren en dat Stephan Spruijt van Erwin van der Lugt won.”

Over VVSB gesproken. Die zijn weer helemaal back in business. 

,,Vind jij dat ze weggeweest zijn dan?”

Nou, vorige week wonnen ze voor het eerst in vijf weken weer eens een competitiewedstrijd.

,,Een mooi voorbeeld voor Rijnsburgse Boys dus. Dit geeft aan dat Rijnsburg niet de enige ploeg is die een tijdje niet wint.”

Rijnsburgse Boys moet zich dus spiegelen aan VVSB?

,,Rijnsburgse Boys hoeft zich aan niemand te spiegelen. Ze moeten alleen niet in paniek raken. Het is ook niet zo dat Rijnsburgse Boys alles verloren heeft. Ze hebben ook veel gelijkgespeeld. Tegen sterke ploegen, dat kan, maar ook tegen ploegen waarvan ze horen te winnen. Het wordt tijd dat ze weer lekker gaan voetballen. En dat er vastigheid komt. Nu ga ik weer op de stoel van de trainer zitten, en dat moet ik eigenlijk niet doen, maar Oosterlee moet de eerste elf aanwijzen, en ook de nummers twaalf, dertien en veertien etc.”


REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Di. 10 sept.
Oefenduels
Rijnsburgse Boys4-2VVSB
Noordwijk3-1SJC
Katwijk8-2DEM
Hillegom5-1Kagia
Za. 14 sept.
Noordwijk5-1ASWH
Excelsior Maassluis1-4Katwijk
Barendrecht0-2FC Lisse
Ter Leede3-2Hoek
FC 's-Gravenzande0-1FC Rijnvogels
Quick Boys 0-2Kozakken Boys
IJsselmeervogels1-1Rijnsburgse Boys
Districtsbeker
Valken' 683-3Forum Sport
VVSB (zat.)1-3Zevenhoven
Legmeervogels3-5Kagia
Van Nispen (zat.)2-3Zandvoort
Warmunda3-5KSD-Marine
Zo. 15 sept.
HBS1-0SJC
Districtsbeker
Hillegom2-4HBC
ROAC0-0Foreholte
Teylingen0-2VUC
Van Nispen (zon.)3-1REMO