Het voetbalweekend geeft altijd stof tot napraten. Iedere maandag blikken we met voetbalcommentator Willem van Zuilen, de stem van de Bollenstreek, terug op de belangrijkste ontwikkelingen. ,,Ik heb het gevoel dat Quick Boys het onder Jan Zoutman gaat halen.”  

Willem, vorige keer gaf je het voetbalweekend een 7. Ditmaal hoger?

,,Ik heb nu (slechts) één wedstrijd gezien, FC Lisse – RVVH was heel saai, op de laatste twintig minuten na. Iedereen bij Lisse klaagde dat RVVH zo verdedigend speelde. Nu weet ik wel dat je voor een leuke pot twee ploegen nodig hebt, maar als RVVH vindt dat ze zo moeten spelen, is dat hun goed recht. Ik neem ze dat niet kwalijk. Het is aan andere ploegen om daar doorheen te voetballen.”

,,Lisse lukte dat alleen de laatste twintig minuten toen ze opportunistisch gingen spelen. Het was Engels voetbal, een soort van kick and rush. Het breekpunt was het inbrengen van Tom Broekhuizen. Toen ging het veel beter lopen. Zo had Lisse de hele wedstrijd moeten spelen. Ik snap wel dat je als Lisse zijnde niet zo aanvallend wilt beginnen, omdat je bang bent om in het mes te lopen. Uiteindelijk vind ik 1-1 een terechte uitslag, hoewel RVVH niet veel mensen voor de bal had. De gelijkmaker van Cijntje met een omhaal was natuurlijk een prachtig moment.”

Lisse lijkt op papier met Cijntje en Alberto Antonio twee handenbinders te hebben binnengehaald. Wat is jouw indruk? Kunnen het toppers worden?

,,Ik vind het te vroeg om daar, op basis van anderhalve wedstrijd die ik gezien heb, conclusies aan te verbinden. Lisse heeft ook nog Mo Messaoud, die nog geblesseerd is. Hem mag je ook niet uitvlakken. Als hij terug is, heeft Van der Laan nog meer keuze. Ik vond Cijntje overigens een goede indruk maken. Antonio viel wat minder op, maar je kunt aan alles zien dat het een goede voetballer is. Ik vond Lisse als collectief erg goed, met name het eerste halfuur tegen Halsteren voor de beker. Vlak voor de 1-1 had ik het gevoel dat ze gas zouden geven en er overheen zouden knallen.”

,,Wie ik bij Lisse – RVVH erg sterk vond invallen, was Broekhuizen. Een goede speler. Die jongen is gedreven, heeft een goede pass en een goed schot, en werkt hard. Ik vroeg hem gisteren via whatsapp nog even waarom hij niet in de basis begon, maar dat wist hij zelf ook niet. Hij had er nog niet met de trainer over gesproken. Tom gaf aan dat hij de laatste twee duels van de voorbereiding niet lekker had gespeeld. Ik vind dat je zo’n speler altijd moet opstellen. Hij kan de Robbert Susan van Lisse worden.”

Hoe bedoel je dat precies?

,,Je weet toch hoe Susan speelt? Die heeft ook een goede drive, maakt veel meters, heeft diepgang en beschikt over een goede pass en een goed schot. Broekhuizen heeft ook veel van die kwaliteiten. Wat hij ten opzichte van Susan mist is leiderschap, maar dat mag je ook niet verwachten van een speler die niet zeker is van een vaste basisplek.”

Heeft Lisse een ploeg voor de eerste zeven?

,,Nogmaals: het is nog te vroeg om daar een oordeel over te vellen. Ik heb Lisse pas twee uur zien voetballen, en ken bovendien de andere ploegen nog niet zo goed. Lisse heeft een goede ploeg, dat in principe in het linkerrijtje moet kunnen eindigen. Ze hebben met Cijntje en Antonio twee spelers erbij gekregen die wedstrijden kunnen beslissen. Of ze beter zijn dan vorig seizoen? Ook dat vind ik nog te vroeg.”

Heb jij een verklaring voor de wijze waarop Rijnsburgse Boys zich naar de slachtbank liet leiden in Ermelo?

,,Ik heb de wedstrijd niet gezien, heb alleen wat quotes gehoord en gelezen en een stuk in de krant gezien. Vorige week wonnen ze met 3-0 van Spakenburg. Een prima resultaat, maar het spel kon nog beter. Vervolgens moeten ze op bezoek bij een promovendus, een ploeg die waarschijnlijk tot op het bot gemotiveerd was. Ik kan me voorstellen dat er na Spakenburg onbewust – want zoiets doe je niet expres – gemakzucht in de ploeg is geslopen. Dat sluit ik niet uit. De wil om te winnen was bij DVS groter dan bij Rijnsburgse Boys.”

,,,Misschien heeft deze uitslag ook een positieve kant. Rijnsburgse Boys staat weer met beide benen op de grond en weet dat het gewoon iedere wedstrijd keihard moet werken om de puntjes te pakken. In de Topklasse win je niet zomaar wedstrijden. Als ik termen als ‘de kaas van het brood laten eten’ voorbij zie komen en lees dat alle tweede ballen voor DVS waren, hebben ze er niet alles aan gedaan om te winnen.”

Rijnsburgse Boys wordt als favoriet voor de titel genoemd. Hebben de Uien speciale klasse die een kampioensploeg typeert?

,,Met Raily Ignacio en Joost Leonard hebben ze een spitsenduo dat voor minimaal dertig goals per seizoen tekent: Raily 20 en Joost 10. Ze hebben nog wel meer spelers die het verschil kunnen maken. Danny van der Vijver is ook altijd wel goed voor tien goals en kent het klappen van de zweep. Hetzelfde geldt voor Richard van Nieuwkoop, inmiddels een zeer ervaren keeper. Het is zonde dat Joel Tillema, ook een heel goede speler, een rode kaart kreeg. Onnodig bovendien. Die moeten ze waarschijnlijk een paar wedstrijden missen.”

Wat vind jij van de seizoensstart van Katwijk?

,,Kijk, een punt in Veenendaal bij GVVV was niet slecht. En van IJsselmeervogels kun je verliezen, dat heb ik vorige week ook van Lisse gezegd. Het zijn allebei geen gekke uitslagen. Andersom had ik het ook niet raar gevonden als Katwijk van IJsselmeervogels had gewonnen. Ik ben van mening dat Katwijk een Topklasse-waardige selectie heeft, en net als Rijnsburgse Boys bij de eerste zeven kan spelen. Alleen moet je dan wel wedstrijden gaan winnen. Zaterdag hadden ze tegen IJsselmeervogels de mogelijkheid, maar dan moet je wel de kansen benutten.”

VVSB maakte al geen beste indruk in Brabant bij OJC Rosmalen

,,Een beetje hetzelfde verhaal als vorige week, maar nu staat VVSB aan de verkeerde kant van de medaille. Ik begreep dat het uitvallen van Serbony wel redelijk cruciaal was. Maar verder kan ik er niet veel over zeggen. Ik ken Rosmalen niet, hoewel het een grote club is. Ik heb even op de website naar de selectie gekeken, maar ik kwam geen bekende namen tegen.”

Na de Topklasse gaan ook de andere competities weer beginnen. Kijk jij ook zo naar uit?

,,Het is goed dat het weer gaat beginnen. De clubs zijn uitgebekerd en uitgeoefend en nu gaat het weer om het ‘echie’. Ik heb de beker op afstand gevolgd. Ik las dat Quick Boys en FC Rijnvogels overtuigend verder zijn, en Noordwijk ook goede papieren heeft. Jaap van Duijn doet het goed bij Noordwijk. Dat is leuk, maar je moet er nog niet teveel waarde aan hechten.”

,,Verder kwam ik Jos van Beuningen tegen en die was lyrisch over hoe het nu bij Quick Boys gaat: Hij haalde onder meer de werkwijze, de zonedekking en de teambuilding aan. Ik zag dat Jos zaterdag tegen Valken niet in de basis stond. Het zegt wel iets als een wisselspeler zo positief is. Twee jaar geleden heb ik gezegd dat ik dacht dat Quick Boys het onder Ted Verdonkschot zou gaan halen. Datzelfde gevoel heb ik nu weer met Jan Zoutman. Het zijn beide trainers die ik hoog heb zitten. We gaan het zien. Het is leuk dat alle competities weer gaan beginnen. Ik ben ook benieuwd hoe de met alle respect kleinere clubs als Foreholte, SV Hillegom en Valken het gaan doen.”


REACTIES OP DIT ARTIKEL

BEDRIJF VAN DE MAAND

Programma & Uitslagen

Di. 12 nov.
Districtsbeker
SJC2-4SVC '08
Oefenwedstrijd
Katwijk6-4FC Lisse
Warmunda 3-0Ter Leede 2
Do. 14 nov.
Oefenwedstrijd
Ter Leede19.00SJC
Za. 16 nov.
Noordwijk14.30HHC Hardenberg
FC Lisse14.30SteDoCo
Sporting Leiden14.30VVSB (zat.)
ASWH15.00Quick Boys
Warmunda15.00Hazerswoude Boys
Katwijk15.30De Treffers
Koninklijke HFC15.30Rijnsburgse Boys
VVSB18.00GOES
Districtsbeker
FC Rijnvogels14.30Roda '76
Brielle14.30Kagia
Zo. 17 nov.
ASC14.00Foreholte
Van Nispen (zon.)14.00Spaarnwoude